Stadsvandring i regnväder
Onsdag den 30 november 2011
Det blir kallt till jul. I alla fall om bondepraktikan har rätt. Det har nämligen varit plusgrader och regn idag. Anders braskar och julen slaskar säger bondepraktikan. Även det omvända gäller. Vi får se i jul.
Designprojektet fortsatte idag. Det blev mer resonemang om varumärken, känslor och mervärden. Vi pratade om kärnvärden, positioneringar, märkesidentitet och liknanden.
Vi gick en stadspromenad i regnvädret. Vi fotade fina bilder och även mindre fina bilder. Vi fick också uppdrag att fota det som i samhället kommer fram som typiskt samiskt.
Här kommer några bilder från dagen.
Fika på Kaitumgården
Onsdag den 30 november 2011
Direkt efter lunch hade vi en genomgång med rekryteringsgruppen gällande HR-strategisk chef. Sedan var jag med till äldreboendet Kaitumgården där det bjöds på på kaffe och tårta. Man har ställt i ordning gamla matsalen till en fin mötesplats för boende och anhöriga. Mycket trevligt.
På kvällen tränade jag med kören. På lördag sjunger vi på Ájtte och på söndag sjunger vi i Vuollerim.
Dags att designa Norrbotten på besök i Jokkmokk
Idag har vi haft besök i Jokkmokk av alla deltagare i projektet som heter Dags att designa Norrbotten. Det är sex kommuner från Norrbotten som är med i projektet som leds av Centek och Luleå Tekniska Universitet. Vi har pratat varumärken och diskuterat hur vi kan jobba med olika attraktivitetsfrågor i våra olika kommuner.
Vi gjorde olika typer av övningar om hur vi själva ser på våra respektive kommuner och hur vi tror att omvärlden ser på våra olika kommuner.
Det blev många intressanta diskussioner. På kvällen var vi med på en björnceremoni på Ájtte och åt en god middag.
Här kommer några bilder från dagen.
Fria bussresor för barn och ungdomar
Måndag den 28 november 2011
Idag hölls årets sista möte i kommunstyrelsens arbetsutskott. Frågor som diskuterades var bland annat internramar inom kommunstyrelsen, olika bygdemedelsfrågor samt olika riktlinjer i diverse frågor.
För två veckor sedan beslutade kommunfullmäktige att införa nästan fria bussresor för barn och ungdomar i Jokkmokks kommun. Idag diskuterades hur riktlinjerna för dessa bussresor ska se ut.
En fråga kring satsningen på energiutbildningarna diskuterades. Jokkmokks kommun har som målsättning att vara den ledande utbildningsorten inom energisektorn. För att uppnå den målsättningen vill vi satsa ytterligare på utbildningarna inom lärcentrat på Kunskapens Hus.
Kommunstyrelsens arbetsutskott föreslår att Jokkmokks kommun ska införa en strategi för e-samhälle enligt en modell som Sveriges kommuner och landsting (SKL) jobbat fram. Vi får nu se hur vi ska hantera det rent praktiskt.
Här ser ni en bild från dagens möte i kommunstyrelsens arbetsutskott. Eftersom vi jobbar med ungdomsperspektivet som ett genomgående mål har vi idag haft två unga medhjälpare under delar av eftermiddagen. Det gick jättebra.
Första advent
Söndag den 27 november 2011
På förmiddagen sjöng jag med kören i Jokkmokks nya kyrka. På första advent är det alltid mycket folk i kyrkan. Så även idag.
Sedan var jag på julmarknad i parken. Där var också tomtemor och tomtefar.
Hela samhället är återigen så väldigt vackert. Skönt också att snön kom i tid till julmarknaden.
Kolla in dessa bilder.
Kören i Kvikkjokk
Lördag den 26 november 2011
Så har äntligen snön kommit. När vi åkte från Luleå sent i går kväll regnade det. Regnet upphörde och ju längre hemåt vi kom desto kallare blev det. Någonstans efter vägen började snön lysa vit. Sista milen åkte vi i ett alldeles fantastiskt vinterlandskap.
Det var nog en decimeter snö som låg på marken när vi kom hem. Idag har det varit plusgrader igen så snön har sjunkit ihop men jag hoppas verkligen att snön kommer att ligga kvar.
På eftermiddagen åkte jag till Kvikkjokk med kören. Vi sjöng i Kvikkjokks kyrka. Det var första gången jag sjöng där. Det var väldigt vackert och stämningsfullt.
Jokkmokk intog Pontushallen
Fredag den 25 november 2011
Länsträffen fortsatte idag. Sedan åkte vi till Luleå.
Jokkmokks kommun stod som värd för basketmatchen i herrarnas elitserie mellan LF Basket från Luleå och Solna Vikings. Det blev en mycket spännande match med högt tempo och många poäng. LF Basket ledde under i princip hela matchen. När endast drygt en sekund återstod satte dock Solna ett tvåpoängsskott som innebar att Solna vann med 101-100.
Stefan Andersson delar ut pris till respektive lags bästa spelare. Priset bestod i en oljemålning av Lars J:son Nutti.
Förutom själva matchen informerade vi om Jokkmokks kommun på olika sätt. Det var många inblandade i själva arrangemanget. Ájtte och Hotel Jokkmokk var också med. Destination Jokkmokk var representerad och de pratade om olika konferenspaket.
Vi träffade många olika företagare från Luleå med omnejd och vi pratade mycket om arbetet med att förstärka Jokkmokk som samiskt varumärke.
Det var ett mycket lyckat arrangemang.
Här kommer några bilder från kvällen.
Länsträff i Storforsen
Torsdag den 24 november 2011
På förmiddagen åkte jag och kommunalrådet till Storforsen på ett möte för länets kommunalråd och kommunchefer.
Så här såg det ut utanför mitt rumsfönster när jag checkade in.
Älvsbyns kommunalråd Bill Nilsson hälsade välkommen.
Olika frågor diskuterades. Bland annat kompetensförsörjningsfrågor, folkhälsofrågor, arbetsmarknadsfrågor och kulturfrågor.
Vi hade också besök från olika ställen. Glenn Nordlund, kommunstyrelsens vice ordförande i Örnsköldsviks kommun, berättade hur man jobbade i Örnsköldsvik och i Västernorrland.
Forskaren Thomas Tydén pratade om kompetens och förståelse. Det blev mycket bra diskussioner och även grupparbeten.
Jokkmokk som samiskt varumärke
Onsdag den 23 november 2011
På förmiddagen hade vi en träff med samiska entreprenörer och ett antal tjänstemän där vi pratade vidare om frågan kring hur vi ska jobba med fokus på att förstärka Jokkmokk som samiskt varumärke.
Vi diskuterade vilka gemensamma ställningstaganden som vi kommit fram till hittills under vårt arbete. Det blev bra resonemang där vi avgränsade oss till några olika punkter. Nu ska en summering presenteras för politiken. Mycket har hänt och mycket återstår.
På eftermiddagen hade vi en anställningsintervju i jobbet som HR-strategisk chef.
Informationschefer besöker Jokkmokk
Tisdag den 22 november 2011
På morgonen hade vi ett möte som handlade om internhyresprinciper och regelverket kring interna hyror i Jokkmokks kommun. Sedan hade jag ett medarbetarsamtal och därefter var jag med på ett resonemang om Notuddenfrågan.
Sedan hälsade jag länets informationschefer välkommen till Jokkmokk. De är på besök och har en träff i Jokkmokk idag och i morgon.
Livsmedelsbranschen är stark i Jokkmokk
Måndag den 21 november 2011
På morgonen hade jag ett möte med ledningsgruppen. Sedan var jag på ett möte i olika vattentäktsfrågor och därefter var jag med på ett möte som handlade om Notudden och hur vi går vidare där.
Sent på eftermiddagen var jag på Kunskapens Hus. Där hölls en träff för allmänheten som handlade om livsmedelsbranchen. Vi fick smakupplevelser, sång, bilder och berättelser från Eva på Essense of Lapland. Många lokala livsmedelsföretagare var representerade på träffen.
Fest
Söndag den 20 november 2011
I fredagskväll var jag på årets kommunfest. Det var mycket trevligt. Vi serverades god mat och fick ta del av en rolig underhållning. Vi fick också möjlighet att dansa till ett lokalt dansband.
Även i går lördag var jag på fest. Då var det dags för en familjefest. Det har blivit en tradition att vi träffas ett antal familjer med barn i ungefär samma ålder. Vi tävlar, leker och äter god mat tillsammans.
Årets UF-företag
Fredag den 18 november 2011
Så är jag åter hemma i Jokkmokk efter några mycket intensiva och bra dagar på Kvalitetsmässan i Göteborg.
På morgonen var jag på Strukturums fredagsmöte. Där var några av årets UF-företag i Jokkmokks kommun och presenterade sina affärsidéer och tankar.
Det handlar alltså om gymnasieelever som i sina studier får lära sig att starta, driva och avveckla företag. Det är alltid lika spännande att lyssna på våra kreativa och duktiga ungdomar. Entreprenörsandan är sannerligen mycket god.
Min egen dotter var en av de som var där och presenterade sitt UF-företag. Hon driver ett UF-företag med en gymnasiekompis från Luleå. De jobbar med att ge massage och sälja massageoljor.
Sedan var jag på ett möte som handlade om bolagsbildningen i destinationsbolaget som ska jobba med turismutvecklingen i Jokkmokks kommun.
På eftermiddagen hade jag ett medarbetarsamtal och sedan hade jag och ekonomichefen ett möte med Pwc gällande olika redovisningsfrågor och liknande som har att göra med gymnasieskolövergången till Lapplands kommunalförbund.
Finansiell kris
Torsdag den 17 november 2011
Den finansiella krisen påverkar oss alla på olika sätt. Jag har lyssnat på ett seminarium om just det. Där resonerade chefsekonomer från banker, arbetsförmedlingen och från kommunal kring dessa saker.
Mycket handlade om Grekland och Italien och om vilka effekter som uppstår i omvärlden och i Sverige utifrån det som händer i Grekland och Italien.
Deltagarna i panelen var ganska eniga om att det i Sverige ändå finns hyfsat goda förutsättningar för att vi ska klara denna kris på ett bättre sätt än i många andra länder.
Avslutningsvis lyssnade jag på ett ledarskapsseminarium där Stina Dabrowski förde ett samtal med vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro.
Varför blir det inte som vi tänkt oss?
Torsdag den 17 november 2011
Jag har lyssnat på Troed Troedson som pratade framtidsfrågor med en historiebeskrivning och hur allt egentligen hänger ihop.
Han beskrev på ett roligt sätt vad det är som gör att vi inte hänger med i alla förändringar?
Han pratade om kompetens och vad det egentligen betyder. På engelska betyder det: The ability to compete. Och på svenska blir det: Att hävda sig.
Om man inte kan hävda sig har man brist på kompetens. Han drog mycket liknelser om bilindustrin i allmänhet och om saab i synnerhet.
Slutsatsen är att när det nu är som så att saab vill sälja bilar men inte säljer bilar är saab inte kompetent.
Det är kunnandet som är avgörande. Saab har problem med bilbyggande. Trots att dagens saabbilar är mycket bättre än vad saabbilar varit tidigare så är det så många andra bilbyggare runt om i omvärlden som är lika kompetent eller till och med mer kompetent än vad saab är idag.
Kunskapssamhället startade med allmän folkskola 1842. Nu är vi på väg in i förståelsesamhället.
När alla bilmärken har fem stjärnor i krocktester och alla bilmärken har noll fel i bilprovningstester så är det känslor och det som finns i våra egna huvuden som är avgörande för vilka bilar som säljs.
Det är möjligt att saab vet hur man bygger en bra bil. De vet dock inte vad omgivningen tycker är en bra bil. Förståelsesamhället är värderingsstyrt.
På samma sätt beskrev han paralleller med elevers upplevelse av bra och dåliga lärare.
De lärare som förstår elever bättre än någon annan är mer lyckosamma och upplevs som bra lärare jämfört med lärare som har mer kunskap än eleverna och därmed ska berätta för eleverna om lärarens kunskap.
Regionfrågan
Torsdag den 17 november 2011
Så har Kvalitetsmässans sista dag inletts. Första passet jag var på idag handlade om regionbildningen i Sverige. Det var en intressant debatt och man slås av problematiken i frågan och hur olika man resonerar i frågan från olika håll.
Jag har också lyssnat på ett seminarium om skatteutjämningssystemet. Utjämningssystemet håller på att ändras och det var intressant att ta del av den informationen.
Jokkmokks Marknad
Onsdag den 16 november 2011
Oj vad mycket som händer på Kvalitetsmässan. Det är verkligen som Jokkmokks Marknad. I ett inlägg från gårdagen som ni kan läsa om längre ner bland blogginläggen gör jag en jämförelse med Jokkmokks Marknad. Idag har jag återigen fått den jämförelsen bekräftat.
Precis så har det varit för mig idag. Jag upptäckte nämligen en helt ny del av Kvalitetsmässan. Det fanns nämligen utställningsmontrar och föreläsningssalar på ett ställe som jag inte såg igår. Det är precis som på Jokkmokks Marknad. Hela tiden upptäcker man nya spännande saker.
Äldreminister Maria Larsson utfrågas i ett miniseminarium.
Anta utmaningen
Onsdag den 16 november 2011
Renata Chlumska höll ett föredrag om hennes olika utmaningar. Hon har bestigit Mount Everest och hon har paddlat kajak och cyklat runt hela USA.
Hon menar att med rätt inställning och med rätt förberedelser och en tydlig målbild fixar man alla typer av utmaningar. Det går definitivt att överföra i arbetslivet. Det var väldigt intressanta att lyssna på hennes inspirerande och levande berättelse.
Är du riktigt svensk?
Onsdag den 16 november 2011
Sverigedemokraternas ordförande Jimmie Åkesson och integrationsminister Erik Ullenhag höll en mycket välbesökt paneldebatt. Jag var en av de som lyssnade. Frågan som debatterades var föga överraskande integrationspolitiken i Sverige.
Rubriken på debatten var som blogginläggets rubrik: Är du riktigt svensk?
Det handlade om öppenhet, mångfald, jämställdhet och liknande. Det var diskussioner om hur toleranta vi är och borde vara på våra arbetsplatser. Frågor som integration, assimilation och mångfald diskuterades.
Man diskuterade huruvida det räcker med att som inflyttad kunna språket för att bli svensk? Eller krävs det ett jobb också? Eller ska man även kunna kulturen och en massa andra saker för att bli svensk?
Erik Ullenhag sa att målet med svenska integrationspolitiken är att de som flyttar till Sverige ska känna en tillhörighet till Sverige på olika sätt. Han menar att det är mycket viktigt med att vi har ett välkomnande samhälle för våra nyanlända.
Det är svåra och viktiga frågor och jämförelsen är kanske inte riktigt relevant men på något sätt känns det som att på samma sätt som vi jobbar med värdegrundsarbetet i Jokkmokks kommun så handlar även integrationspolitiken om attityder och värderingar.
Ung och utanför
Onsdag den 16 november 2011
Jag har varit på ett föredrag som handlade om ungdomsfrågor och ungdomsperspektiven i samhället och hur dessa frågor är relaterade till utanförskapet.
Vi fick lyssna på hur man jobbar med detta i Malmö, Västerås och Vara. Det var mycket intressant. I Vara jobbar man med något som man kallar för VaraLyftet. Jag satt och gjorde jämförelser med hur vi jobbat med INTRO-projektet i Jokkmokks kommun och hur det övergått till arbetsmarknadsfunktionen.
Varumärke
Onsdag den 16 november 2011
Kvalitetsmässan fortsätter idag. Hela ledningsgruppen i Jokkmokks kommun – åtta chefer – är på plats och tar del av den otroligt stora variationen av föreläsningar, seminarier och informationsutbud.
Det första seminariet jag var på idag handlade om varumärken och varumärkesbyggande. Olika företag och organisationer berättade om hur de jobbat och hur det jobbar inom sina respektive organisationer med varumärkesbyggande.
En kommun – Västerås – beskrev hur det jobbar med detta.
I Jokkmokks kommun jobbar vi just nu med att förstärka Jokkmokk som samiskt varumärke. Det var intressant att få lyssna på och ta del av hur andra kommuner jobbar med varumärkesfrågor.
Jag konstaterar att det går att stärka positionen, bilden och imagen av en kommun. Genom att jobba strukturerat och målinriktat och genom att agera på rätt sätt går det att locka nya medborgare och medarbetare även till en kommun.
Det känns som att vi är på rätt väg med det jobb vi precis påbörjat med att öka invånarantalet i Jokkmokks kommun och det arbete vi gör i samband med att vi vill förstärka Jokkmokk som samiskt varumärke.
Sarek på Kvalitetsmässan
Tisdag den 15 november 2011
I vanliga fall lägger jag in mina blogginlägg i kronologisk ordning dag för dag. Idag blir det många inlägg och eftersom jag fortsätter lägga in dem i kronologisk ordning kommer du att kunna läsa om mer saker som hänt idag längre ner i blogginläggen.
Naturvårdsverket har en monter på Kvalitetsmässan. När jag passerade den montern var jag tvungen att stanna och prata med dem eftersom de hade en bok om nationalparker i Sverige som skyltprodukt. Jag kommenterade att det var trevligt att de skyltade med Sarek i Jokkmokks kommun och jag förklarade att det var hemmaplan för mig och för oss övriga jokkmokkare.
Då förklarade de att de hade en tävling och att man kunde vinna boken om man fyllde in vilka typer av energibesparande åtgärder man jobbade med på sitt företag. Jag fyllde i och beskrev hur vi arrangerar Jokkmokk Winter Conferens (JWC) och jag beskrev även att vi tagit ett beslut om att datorer som inte används stängs av med automatik efter arbetsdagens slut.
Man skulle fylla i sitt telefonnummer och om man vann skulle man få ett sms så fick man komma och hämta boken.
Jag blev jätteglad då jag fick ett sms som sa att jag vunnit. Här ser ni en stolt kommunchef som tar emot priset.
Fotograf: Britta Suorra.
Kvalitetsmässan är som Jokkmokks Marknad
Tisdag den 15 november 2011
Det är verkligen många deltagare på Kvalitetsmässan. Jag vet inte exakt hur många deltagare det är men vi var några som sa att det kanske är lika många här som det finns invånare i Jokkmokks kommun. När vi gjorde ytterligare lite jämförelser med Jokkmokk så slog det mig att denna typ av mässor är upplagd ungefär som Jokkmokks Marknad.
Det är ju nämligen som så att det är en mängd olika montrar centralt i mässområdet. Där finns det montrar och stånd där man informerar och säljer ett antal olika produkter och tjänster. Runt omkring detta centrala området finns det många olika ställen där det hålls föredrag, föreläsningar, utställningar och liknande.
Hela området kryllar av folk och det är en jättestor mötesplats. Precis som Jokkmokks Marknad med andra ord. Men jag konstaterar (ödmjukt) att Jokkmokks Marknad förstås är mycket större och mycket bättre.
LEAN
Tisdag den 15 november 2011
Nu har jag varit på en föreläsning som hade rubriken Ledarskap för LEAN. Det handlade om hur man kan jobba med förändringsarbete som syftar till att förbättra processer och kulturer för att öka kvalitet, effektivitet och arbetsglädje.
Man pratade om vikten av att jobba med öppenhet, tillit, förtroende och liknande saker. Det var väldigt intressant och det slog mig att det kändes precis som det förändringsarbete vi jobbat med i Jokkmokks kommun under drygt tre år nu.
Jag konstaterade att vi arbetat med ungefär samma sak som man pratar om enligt LEAN-modellen fast vi aldrig vetat om det.
Intressant!
Jag var också och lyssnade på Göran Hägglund i en intervju om olika aktuella frågor.
Förändringskompetent ledarskap
Tisdag den 15 november 2011
Vi lever verkligen i en föränderlig värld. Jag var på ett föredrag på Kvalitetsmässan där man pratade om förändringar inom tekniken och hur olika former av tekniska hjälpmedel förändras och hur ledarskapet bör förändras i samma takt. Omvärldsbevakare och trendspanare från organisationen Ledarna berättade olika intressanta fakta.
Det gäller att vara beredd på att olika förändringar kommer. Vi kan inte stå emot förändringarna. Det gäller att hantera förändringarna så bra som möjligt.
Man pratade om att det finns olika former av kompetenser hos ledare. Det handlar om ämneskompetens, det handlar också om relationskompetens, handlingskompetens och slutligen förändringskompetens.
Just förändringskompetensen blir mer och mer viktig. Omvärlden snurrar fortare och fortare och det gäller att hantera förändringar så bra som möjligt. För att klara det på ett bra sätt måste det traditionella ledarskapet förändras.
Hur skaffar man en bra chef?
Tisdag den 15 november 2011
Idag är jag på Kvalitetsmässan i Göteborg. Hela min ledningsgrupp är med. Vi har valt att lyssna på olika seminarier och föreläsningar. Den första föreläsningen jag var på handlade om skillnader mellan ledarskap och chefskap. Erik Blix, känd från radio, var moderator. Rubriken på föredraget var precis som blogginläggets rubrik.
Det var en paneldebatt där man lyfte fram olika frågor kring detta ämne. Det var såväl forskare som företagsledare som var med. En intressant aspekt som kom fram var att Sverige är det land inom EU som har de äldsta cheferna.
Jag slogs också av något som man pratade om och som jag själv möts i många sammanhang. Nämligen det faktum att man idag som chef och ledare många gånger möts av motstridiga ideal.
Som exempel lyftes fram att man å ena sidan ska vara närvarande i verksamheten för att visa engagemang och intresse. Samtidigt ska man arbeta strategiskt och inte gå in på detaljer.
Soch chef förväntas man också vara styrande och beslutsam samtidigt som man ska jobba delegerande och lägga ut ansvar till medarbetare.
Man ska se helheter samtidigt som man ska hantera ”vardagsfixet” som man uttryckte det. Och man ska jobba med att utveckla verksamheten och bejaka förändringar och arbeta flexibelt samtidigt som man ska se till att jobba med kontinuitet och slå fast olika ideal.
Det var verkligen en intressant föreläsning.
Årets sista kommunfullmäktigemöte
Måndag den 14 november 2011
På morgonen hade vi ett möte med ledningsgruppen. Vi fortsatte arbetet med värdegrunden.
Våra tre nyckelpunkter är:
- Respekt,
- Lika värde och
- Ansvar.
Vi gick nu igenom punkten lika värde och vi pratade om vad lika värde betyder för oss.
Därefter hade vi et träff med rekryteringsgruppen gällande gatuchefsrekryteringen. Vi diskuterade olika alternativ. Rekryteringsgruppen är enig om att vi tillfälligt vakanssätter gatuchefsrekryteringen. Vi gör istället vissa interna förändringar inom avdelningen. De tillfälliga förändringarna tidsbegränsas och ska utvärderas med start under mars 2012.
Sedan hölls årets sista kommunfullmäktigemöte. Två representanter från kommunförbundet Norrbotten var på plats och informerade om hur de jobbar och med vilka frågor de jobbade.
Jokkmokks kommuns måldokument följdes upp, tertialrapporten gicks igenom och slogs fast. Den strategiska planen med ramar för år 2012 slogs också fast och även investeringsbudgeten för år 2012 slogs fast.
Frågan om AB Jokkmokkshus höjning av aktiekapitalet diskuterades. Kommunfullmäktige beslutade att höja aktiekapitalet med drygt 1,6 miljoner kronor så att det nya aktiekapitalet uppgår till 4,0 miljoner kronor.
Diverse andra beslut togs också. Bland annat tog fullmäktige ett beslut om att inrätta en ny myndighet för kollektivtrafiken.
På kvällen åkte hela ledningsgruppen till Göteborg där vi ska vara med på Kvalitetsmässan.
Snöbrist
Söndag den 13 november 2011
Hela helgen har jag varit i Kåbdalis och hjälpt frugan och hennes kompanjon med att ställa i ordning lanthandeln och bageriet som de ska öppna inom kort.
Vädret har varit väldigt bra. Det tråkiga är att det fortfarande saknas snö. Snökanonerna i backen har dock varit igång i helgen. Så här ser det ut nu i backen.
111111
Fredag den 11 november 2011
Idag är det återigen dags för ett märkligt datum. Det är nämligen den 11 november 2011. Det kan man bland annat skriva som 111111. Klockan 11 minuter över 11 knäppte jag två kort. Här ser ni de korten.
Tidigt på morgonen var jag till bilprovningen. När jag åkte därifrån visade sig himlen från sin bästa sida. Jag var bara tvungen att knäppa ett kort. Så här såg det ut strax innan klockan åtta i morse.
Sedan var jag på Strukturums fredagsmöte. Elina Nygård pratade om Ájttes verksamhet och den utveckling som sker i Ájttes lokaler i samband med att förvaltningen av världsarvet Laponia nu tar fart och blir mer konkret. Ett upplevelsecentrum är på väg att ta form.
Det blev väldigt spännande och intressanta diskussioner.
Sedan var jag med på ett möte där vi bjudit in företagare i aktivitetsbranschen för att höra hur de ser på frågan om Notuddens camping nu när vi från kommunens sida tagit över driften och när vi nu vill utveckla campingen.
Även där blev det bra och intressanta diskussioner.
Inköp och upphandling
Torsdag den 10 november 2011
Idag har jag varit på ett läkarbesök i Kiruna. Jag passade på att träffa LKF i olika inköps- och upphandlingsfrågor. Vi har från Jokkmokks kommuns sida lyft önskemål och behov av att kunna samarbeta mer med LKF i upphandlings- och inköpsfrågor.
På kvällen tände vi ett ljus för mormor. Vi tänker ofta på henne och idag tänkte vi extra mycket på henne. I morse var det nämligen ett år sedan hon lugnt somnade in för den sista vilan.
Nu ska vi bli fler invånare
Onsdag den 9 november 2011
Idag har vi fortsatt att jobba med befolkningsutvecklingen. Vi har haft många bra diskussioner och vi har spånat fram lite olika förslag. Arbetet är dock inte busenkelt. Nu ska vi fortsätta detta arbete i en lite större grupp i december månad.
Jag visar här lite bilder från dagens övningar.
Här ser vi en spännande förklaringsmodell till hur vi kan jobba med frågan.
Engagerade deltagare i grupparbeten.
Besök på Kaitumgården
Onsdag den 9 november 2011
Idag var jag och socialchefen inbjuden till en aktivitet på äldreboendet på Kaitumgården. Personalen hade kokat köttsoppa som man bjöd brukarna på. Det var trevligt och framförallt gott.
Hur klarar vi befolkningsmålet?
Tisdag den 8 november 2011
Idag och i morgon är jag med på en så kallad workshop där vi pratar om hur vi ska jobba för att uppfylla målet om att Jokkmokks kommuns befolkning ska öka.
Befolkningsutvecklingen är det allra högsta målet och det mål som är överställt allt annat i våra långsiktiga planer. Det är paradoxalt nog också det enda målet i Jokkmokks kommun som just nu ser ut att vara långt ifrån möjligt att uppnå. Det finns helt enkelt inte ett enda litet tecken på att målet kommer att uppnås.
Just precis idag presenterade SCB befolkningssiffrorna efter årets tredje kvartal. Den sista september var vi 5.113 invånare i Jokkmokks kommun. Det är 57 stycken färre jämfört med vid årets början. Vi behöver därmed öka vårt invånarantal med 192 medborgare fram till och med den sista december 2015 för att målet ska vara uppfyllt.
Det var en mycket bra och intressant dag idag. Efter morgondagens övningar kommer vi att ha mycket större förutsättningar för att klara detta mål. Det gäller verkligen att vi jobbar tillsammans och att vi jobbar med en speciell målgrupp för att klara befolkningsmålet.
Byfinnar, lappjävlar och annat pack
Tisdag den 8 november 2011
Oj, oj, oj, vilken bra teater-, sång- och musikföreställning jag var på i kväll. Jag går inte speciellt ofta på teater men ikväll var det dags. Jag var dessutom inte ensam om det valet. Folkets Hus var nästan fullsatt.
Föreställningen handlade mycket om fördomar, attityder och värderingar. Det var verkligen en bra föreställning med såväl humor som allvar och tänkvärda budskap. Två av fem deltagare var ju dessutom lokala jokkmokkskändisar.
Härligt!
Respekt, lika värde och ansvar
Måndag den 7 november 2011
Idag har vi haft ett ledningsgruppsmöte där vi gjort en arbetsplatsaktivitet gällande frågan om Jokkmokks kommuns värdegrund. Alla arbetsplatser kommer att jobba med detta under den närmaste tiden.
Jag var sedan med på ett möte med Tekniska Alliansen och sedan hade vi en träff med rekryteringsgruppen gällande frågan om hur vi går vidare med rekryteringen av HR-strategisk chef.
Här är en bild från maj månad då vi tog ett avstamp på fortsättningen av värdegrundsarbetet och bjöd alla medarbetare på tårta.
Fysiskt arbete och fest
Söndag den 6 november 2011
I helgen har jag varit med och hjälpt till i frugans och hennes kompanjons förberedelser för deras nya verksamhet. De kommer inom kort att öppna affär och bageri i Kåbdalis. Affärslokalerna håller på att ställas i ordning. Just nu är det målningsarbete och liknande som pågår.
Vi har också varit på en trevlig fest i helgen. Det är några engagerade jokkmokkare som under flera år nu arrangerat en höstfest. Det var mycket trevligt. Det var god mat, roliga aktiviteter, bra musik och dans.
Ett stort tack till alla som jobbat med denna fest.
Björnprojekt och rovdjursfrågor
Fredag den 6 november 2011
På morgonen var jag på Strukturums fredagsmöte. Där var rubriken: ”Rennäringen i Jokkmokks kommun”. Vi fick bland annat lyssna på Rune Stokke, ordförande i Udtja sameby, som berättade om forskningsprojektet som handlar om björnar och renar. Framförallt handlar det om hur mycket renkalvar björnar dödar och äter.
Rovdjursfrågan diskuteras på olika sätt och det är många olika åsikter i den frågan. Jag tror det är väldigt viktigt att man nu får svart på vitt utifrån forskares vetenskapliga metoder som visar på hur många renkalvar som blir björnmat.
Rune Stokke sa med egna ord ungefär så här: ”Det här har vi renskötare känt till länge. Men det är först nu då forskare säger samma sak som vi sagt tidigare som det blir uppmärksammat.” Och jag håller med. Efter nästa sommar är det treåriga björnprojektet slut. Då kommer det nog att blir stor uppmärksamhet även inom vetenskapliga kretsar.
Resten av dagen jobbade jag mycket med effekterna av de försämrade ekonomiska förutsättningarna. Jag pratade med många olika medarbetare om dessa frågor.
På kvällen var jag till Gamla Kyrkan där ljus tändes för alla som gått bort under senaste året. Till veckan som kommer är det nu ett år sedan min svärmor och allas vår mormor gick bort. Det känns overkligt att hon varit från oss ett helt år nu. Men å andra sidan så är hon fortfarande med oss varenda dag.
Vindkraft i Jokkmokks kommun
Torsdag den 3 november 2011
På morgonen hade vi ett samrådsmöte med näringslivsbolaget Strukturum. Därefter hade jag en genomgång med ekonomichefen i de frågor som vi jobbat intensivt med under de senaste veckorna. Det handlar om de försämrade ekonomiska förutsättningar och vi diskuterar vilka olika typer av kostnadssänkande åtgärder vi ska genomföra.
Lite senare hade jag en sittning med först fastighetschefen i samma ärende och sedan med tekniska chefen.
Under eftermiddagen jobbade jag med den strategiska planen. Den ska nu upp till beslut till kommunfullmäktige den 14 november.
Sedan hade jag ett möte med ekonomichefen och med personalchefen/socialchefen där vi gick igenom diverse olika kostnadssänkande resonemang.
Dagen avslutades med att vi hade ett telefonmöte med representanter från Gällivare kommun och MAF arkitektbyrå i frågan om vindkraft och gemensam översiktsplan i kommungränsområdet vid Suorvadammen i Stora Lule älv.
Hur hanterar man en gruvetablering?
Onsdag den 2 november 2011
På morgonen var jag med på ett möte om Notudden där vi diskuterade hur vi ska agera rent operativt på kort sikt och även strategiskt på lite längre sikt.
Sedan hade vi ett möte med samhällsbyggaravdelningen gällande olika frågor kring de planer som finns gällande de eventuella gruvetableringarna i Jokkmokks kommun. Vi pratade även om förslagen kring hur vi ska jobba med LIS-områden.
LIS står för landsbygdsutveckling i strandnära områden. Läs mer om LIS-frågan i nästa blogginlägg.
Vi gick igenom regelverk kring miljökonsekvensbeskrivningar, gruvbolagets planer och kommunens intressen i gruvfrågan.
Vi pratade om hur vi som kommun kan påverka gruvetableringen på ett positivt sätt. Vi konstaterade att det är viktigt att vi från Jokkmokks kommun är med och påverkar.
Att nå ett attraktivt Jokkmokk är en utmaning. Vi vill ha ett attraktivt samhälle som gör att folk vill flytta hit. Vi konstaterar att vi kan lära oss mycket av hur man jobbat i Pajala de senaste åren och förhoppningsvis kan vi undvika att göra samma misstag som man eventuellt gjort i Pajala.
Vi landade i att Jokkmokks kommun ska göra en fördjupad översiktsplan över gruvetableringen och dess effekter. I bästa fall kan en sådan vara klar och Jokkmokks kommuns kommunfullmäktige kan ta ett beslut i juni 2013, men mest troligt blir det nog under 2014.
Vi vill att folk ska få bygga nära stränder
Onsdag den 2 november 2011
Mötet med samhällsbyggaravdelningen fortsatte på eftermiddagen. Nu pratade vi om LIS och LIS-områden. LIS betyder alltså Landsbygdsutveckling i strandnära område.
Vi började med att prata om att tanken med den nya plan- och bygglagen var att det skulle underlätta för kommunerna att ge bygglov i strandnära områden. Vi är dock många som upplever att det inte riktigt är på det sättet.
Flera av oss upplever att Länsstyrelsen i Norrbottens län många gånger har synpunkter och åsikter om att det är dåligt att bygga vid strandnära områden då vi från kommunens sida tycker att det är okej att bygga i strandnära områden.
Nu ska vi göra ett arbete där vi lite mer tydligt ska komma fram till vad vi från kommunens sida tycker ska vara LIS-områden. Alltså vi ska tala om i ett dokument och peka ut olika områden där vi tycker att det ska vara möjligt att bygga nära vatten.
MSB tackar Jokkmokk
Onsdag den 2 november 2011
I går hade vi en genomgång och uppföljning av det arbete som vi i Jokkmokks kommuns centrala krisledningsorganisation jobbade med under övningen som kallas Barents Rescue.
Idag har vi haft ett besök av Lars Hillerström, projektledare och högsta ansvarige på MSB (myndigheten för samhällsskydd och beredskap) i övningen Barents Rescue 2011.
Lars framförde sitt och myndighetens stora tack för det som vi i Jokkmokks kommun bidragit med i denna otroligt stora övning. Den 21 september, dagen då tågolyckan övades i Jokkmokk, var en stor och viktig del i denna övning. Lars Hillerström beskrev övergripande hur man jobbade med samordningen mellan myndigheter och hur man övade över landsgränserna.
Och han är som sagts ovan väldigt nöjd med Jokkmokks kommuns insats.
Lars Hillerström, MSB, överlämnar ett diplom till kommunalrådet Stefan Andersson som tack för Jokkmokks kommuns goda insats i övningen Barents Rescue 2011.
Uppföljning Barents Rescue
Tisdag den 1 november 2011
På morgonen hade jag ett möte med kommunstrategen och utvecklingscheferna. Vi pratade om strategiska frågor, framförallt pratade vi om frågan om att förstärka Jokkmokk som samiskt varumärke.
Därefter hade jag en facklig informationsträff där vi pratade ekonomiska ramar inför år 2012.
På eftermiddagen hade vi i centrala krisledningsorganisationen en första uppföljningsträff efter det arbete vi gjort i samband med övningen som kallas Barents Rescue. Vi gick igenom fel och brister som vi noterade och vi lyfte även postiva saker som hände under övningen.
Senare på eftermiddagen var jag med och gick igenom lite olika frågor som har att göra med bolagsbildningen av ett destinationsbolag inom turismsektorn.