Tomterna i Kvikkjokk är sålda

Nyårsafton den 31 december 2010

Gott Slut och Gott Nytt År och allt vad man nu ska säga dessa dagar.

Nu är årets sista jobbuppdrag vad gäller officiella underskrifter genomfört. Jag tror att det blev det sista dokumentet vårt avgående kommunalråd skrev under. Vi har nämligen nu skrivit under försäljningsdokumenten gällande kommunens tomter i Kvikkjokk.

Jag tror att kommunen försökt sälja dessa tomter under ungefär tio års tid. Det har varit många turer och många olika åsikter i hur vi ska sälja och till vem vi ska sälja. Efter det att vi i våras kopplade in en mäklare i försäljningsprocessen har vi nu hittat köpare till tomterna.

Kommunfullmäktige sa ja till affären tidigare i december och tidigare i veckan skrev Anna Hövenmark och jag under försäljningsdokumenten.

Jag önskar köparna lycka till och ser fram emot att turismen utvecklas ytterligare i Kvikkjokk. Tillsammans med andra entreprenörer i Kvikkjokk kommer de nya ägarna av tomterna i Kvikkjokk att kunna utveckla turismen i Kvikkjokk. Jag hoppas och tror att alla kommer att tjäna på denna affär.


Minus 34 grader

Onsdag den 29 december 2010

Idag har jag varit ledig. Igår och i förrgår jobbade jag. Vi var faktiskt ganska många i kommunhuset som jobbade under dessa inledande mellandagar.

Det är inte speciellt många möten dessa dagar så man får mycket administrativt jobb gjort. Och man kan sitta och skriva i hyfsat lugn och ro. Men i måndags hade jag dels ett möte med blivande kommunalråd och dessutom ett telefonmöte med kommuncheferna inom Lapplands kommunalförbund.

Igår jobbade jag ganska mycket med en bilupphandling som vi håller på att genomföra.

Det är ganska kallt just nu. I morse var det minus 34 så det blir ganska korta promenader med hunden.


Julotta och barndop

Söndag den 26 december 2010

Igår steg jag upp tidigt. Jag sjöng med kören i julottan. Det är så vackert och rofyllt på julottan.

Resten av dagen tog vi det lugnt. Som en kollega i kören sa, juldagen är årets lugnaste dag. Efter julottan finns inga förpliktelser. Man äter mat som redan är lagad och bostaden är förhoppningsvis städad och allt annat är också ordnat. Man bara tar det lugnt.

Om man nu inte ska resa någonstans förstås. Som tur är så firar vi jul hemma i år. Tur att vi inte åkt till släkten i Hälsingland. Där är det snöoväder utan dess like.

Idag på morgonen var vi ut på en långpromenad i det härliga milda vädret. Minus nio var det i morse och det är samma temperatur även nu på kvällen. På dagen var vi på dop i Gamla kyrkan. Goda vänner döpte sin andra dotter.


God Jul

Julafton fredag den 24 december

Så är årets julafton snart över. Vi har haft en lugn dag med mycket mat och lite promenader. Det har varit väldigt skönt att vara hemma. Inget flängande och farande utan bara ta det lugnt. I år kom ingen tomte. Vi klarade av paketutdelningen på egen hand.

På eftermiddagen var jag och frugan på en fin sångupplevelse i Gamla kyrkan. Delar av kören och jokkmokkssonen tenoren Jesper Kemi framförde fina sånger. När Jesper sjöng O helga natt fick man nästan ståpäls.


Julkorv och dopp i grytan

Torsdag den 23 december 2010

Igår jobbade jag men idag är jag ledig. Det är mycket julförberedelser just nu. Det är stressigt och jobbigt på många sätt men också väldigt trevligt och kul.

Svärmor har under många år stoppat korv till jul och sedan bjudit vänner och släkt på dopp i grytan dan före dopparedan. Hon lämnade senare över denna tradition till dotter och före detta sonahustru.

Alla har mycket att göra och tid är en bristvara. Men traditioner är ändå viktiga.

Under flera år har frugan sagt att vi skippar julkorven men sedan dragit igång hela familjen för vi måste ju ha korv. Mitt minne är att vi någon dag innan julafton står där vid diskbänken till långt efter midnatt och stoppar korv i vild förtvivlan.

Men det är ju så mysigt att dagen innan julafton avnjuta den färska korven tillsammans med dopp i grytan. Jag törs nog sammanfatta det hela med att detta är den tradition som vi värnar mest om och bär vidare. I år känns det än mer viktigt eftersom svärmor inte är med oss. Så kvällens dopp med goda vänner tillägnas vår kära mormor.

Här kommer lite bilder från gårdagens korvproduktion.   

Och här ser ni slutresultatet som ska kokas senare idag för att avnjutas i kväll.

ThumbnailMånförmörkelse och vintersolstånd

Tisdag den 21 december 2010

Igår hade jag bland annat ett medarbetarsamtal. Och senare under dagen var jag med på ett möte med en företagare.

Idag har jag varit med på ett videomöte med kommuncheferna i länet. Bland annat fick vi information om en knepig fråga som handlar om egenvård och enklare sjukvård i hemmet.

På eftermiddagen var jag med på ett samrådsmöte med Strukturum och en av utvecklingscheferna. Det handlar mycket om informationsutbyte men även andra övergripande utvecklingsfrågor behandlades.

Idag på morgonen skedde en månförmörkelse. Tyvärr gick det inte att skåda detta fenomen med blotta ögat då det var alldeles mulet och det snöade i Jokkmokk.

Och så här i skrivande stund sent på tisdagskvällen så är vi nu nära vintersolståndet. Klockan 00.38 i morgon onsdag står solen som lägst på himlen. Så när du läser detta har det mest troligt vänt och vi går mot ljusare tider igen. Härligt!


Julgranen är på plats

Lördag den 18 december 2010

Idag har vi pysslat på med julbestyren hemmavid. Yngsta dottern har klätt vår fina plastgran. Det är väldigt praktiskt att gå upp på vinden och hämta fram granen i stället för att gå ut och söka en gran. Vare sig det är i skogen eller på någon affär.
2.900 procents tillväxt

Fredag den 17 december 2010

Tidigt på morgonen åkte jag och kommunalrådet med flera till Kiruna för att vara med på Lapplands kommunalförbunds (LKF) sista direktionsmöte för mandatperioden.

Det var snöoväder men resan gick bra. Vi kom fram till Kiruna i rätt tid.

På mötet fick vi bland annat en genomgång av det ekonomiska läget. Direktionen tog ett beslut om att vi ska jobba vidare med olika redovisningsfrågor och ekonomiska frågor mellan de fyra olika kommunerna och LKF.

En mängd olika övriga ärenden togs också.

Nya datum för kommande träffar slogs fast.

Avslutningsvis redovisades lite olika siffror om hur verksamheten utvecklats under mandatperioden. Från att ha varit 12 medarbetare är man nu cirka 350 anställda. Det är en ökning med knappt 2.900 procent, inte 2,9 procent utan tvåtusenniohundra procent.

Omsättningsmässigt har man gått från cirka 8 miljoner kronor till 200 miljoner kronor. Det betyder en ekonomisk tillväxt på 2.500 procent. Tvåtusenfemhundra procent. Häftigt!

Det har naturligtvis att göra med det faktum att gymnasieskolan och vuxenutbildningen nu finns inom LKF:s område.


55 miljoner

Torsdag den 16 december 2010

 

På förmiddagen avtackade och uppvaktade vi avgående kommunalrådet. Hon fick passande nog en Laponia-karaff. Passande av den anledningen att Anna jobbat väldigt mycket med Laponia-frågan och gjort ett fantastiskt bra jobb tillsammans med övriga medarbetare just i den frågan.

 

Det var även passande just idag eftersom Tillväxtverket idag tog det formella beslutet om att 55 miljoner kronor ska gå till informationsinsatser i världsarvet Laponia. Det känns så väldigt bra och det kommer att betyda fantastiskt mycket för oss alla i Jokkmokks kommun.

 

Vi hade sedan en allmän facklig information där vi informerade om allehanda aktuella saker som känner till.


Värdegrund

Onsdag den 15 december 2010

 

Ledningsgruppen har under två dagar jobbat tillsammans med övergripande strategiska frågor. Vi har bland annat gått igenom det övergripande måldokumentet Jokkmokk 2015. Och vi diskuterar hur vi ska jobba vidare med innehållet i måldokumentet.

 

Vi har också jobbat med frågan om hur vi ska jobba med den nyligen framtagna värdegrunden. Det finns en värdegrundsgrupp som jobbar med denna fråga och vi i ledningsgruppen jobbar också med frågan.

 

På något sätt ska vi nu under nästa år jobba med denna fråga tillsammans med samtliga medarbetare i Jokkmokks kommun. Det känns som ett angeläget och spännande arbete vi har framför oss.

 

På kvällen var jag med på Kunskapens Hus där det var en avslutningsträff i INTRO-projektet. Och direkt efter den träffen tränade jag med kören inför julottan.


Nu är de nya ordförandena valda

Måndag den 13 december 2010

Idag har årets sista kommunfullmäktigemöte genomförts. Det började med en mängd valärenden. Alla ledamöter och de olika ordförandena till styrelser och nämnder valdes. Därmed togs det formella beslutet att Stefan Andersson (S) blir ny ordförande i kommunstyrelsen från och med den 1 januari 2011.

Övriga ordförande som valdes blev Sven Holmqvist (S) i barn- och utbildningsnämnden, Jan Palmqvist (S) i socialnämnden, Anna-Greta Kvickström (S) i samhällsbyggarnämnden samt Claes Markusson (S) i kultur- och fritidsnämnden.

Investeringsbudgeten för år 2010 slogs fast. Total investeringsnivå uppgår till 19.515.500 kronor. Kommunfullmäktige slog därmed fast att man nu gör ett tillfälligt avsteg från det långsiktiga finansiella målet om att investeringar ska uppgå till maximalt 17 miljoner kronor per år.

De av kommunen ägda tomterna i Kvikkjokk såldes för 2,4 miljoner kronor. Jag tror att vi har försökt sälja dessa tomter i snart tio års tid. Idag tog kommunfullmäktige ett beslut om försäljning. Det är två företagare från Jokkmokk som tillsammans köper tomterna i Kvikkjokk.

En mut- och bestickningspolicy slogs fast. Arvodesreglementet reviderades något. Nu kommer kommunalrådet att få 78 procent av ett riksdagsarvode per månad. Det innebär att ersättningen till Stefan Andersson från och med januari 2011 blir 43.680 kronor per månad.

Teckningsrätten slogs fast. Jokkmokks kommun har ett regelverk som säger att det är två i förening som tecknar Jokkmokks kommuns firma. En av firmatecknarna ska vara en tjänsteman och en ska vara politiker.

Från och med kommande årsskifte blir det nu jag som kommunchef eller Jonas Sukloed i hans egenskap av ekonomichef som tillsammans med en av kommunstyrelsens ordförande Stefan Andersson eller vice ordförande Catharina Johansson som tecknar Jokkmokks kommuns firma.


Lucia

Söndag den 12 december 2010

Idag har jag varit på luciafirande på församlingshemmet. Det var ett vackert luciatåg med skönsång av konfirmanderna och andra barn.

Här ser ni lite bilder.

    Thumbnail

Adventskonsert i Porjus

Lördag den 11 december 2010

Igår kväll sjöng jag tillsammans med kören i Porjus. Det var en fin adventskonsert i LaponiaPorten.

Jag har fått en länk skickad till mig från vår konsert med Py Bäckman. Jag bifogar den här: http://www.youtube.com/watch?v=MbtnmTfXRDk&feature=youtube_gdata_player

 


Urfolkskonferens med tema mat

Fredag den 10 december 2010

Idag har jag varit på ett informationsmöte om vad som kommer att hända i Jokkmokk i juni nästa år. Då kommer det nämligen att hållas en stor urfolkskonferens med minst 500 deltagare från jordklotets alla hörn. Terra Madre är konferensens namn.

Läs mer genom att klicka på länken: http://www.slowfood.sapmi.com/

Det blir väldigt mycket som händer i Jokkmokks samhälle under helgen innan midsommar, eller för att vara exakt från den 16 juni till och med den 20 juni. Konferensen kommer att genomföras i stora ihopbyggda tältkåtor mellan Hotel Jokkmokks baksida och Talvatissjön.

Förutom allt som hör ihop direkt med konferensen så kommer det dessutom att bli en mängd olika kringeffekter med mat och andra turistiska aktiviteter. Dessutom gissar man att det blir många turistiska besök under dessa dagar och att kanske några av konferensdeltagarna kommer innan konferensen startar eller också stannar några dagar efter avslutat konferens.

Jag längtar redan till Terra Madre och urfolkskonferensen i midnattssolen nästa sommar.

Tänk att vi idag pratar om händelser i midnattssolen då vi just nu går in i polarnatten.


Hur kommer elförbrukningen att utvecklas?

Tisdag den 7 december 2010

På förmiddagen var jag med på ett telefonmöte med kommuncheferna inom Lapplands kommunalförbund. Vi förberedde oss inför direktionsmötet i Kiruna i nästa vecka.

Sedan var jag med på ett möte med miljöstrategerna där vi diskuterade allehanda frågor.

Direkt efter det var jag med på ett elenergiseminarium på gymnasieskolan. Eleverna hade ordnat en seminariedag där representanter från olika elbolag, Elforsk, Svensk energi och energimyndigheten var med. Vi var även med från kommunledningen med både avgående och tillträdande kommunalråd.

Det var väldigt intressant att vara med och delta i seminariet. Eleverna ställde många kniviga och intressanta frågor med allt från hur fisket påverkas vid vattenkraftanläggningar till frågor om kärnkraft, vindkraft, vågkraft och frågor om hur framtidens elförbrukning kommer att utvecklas. Debatten handlade mycket om energieffektiviseringsfrågor och hur man bäst kan ställa om från behovet av fossila bränslen.

De flesta var inne på att elförbrukningen mest troligt kommer att öka i framtiden. Och det beror på att de flesta är inne på att man ska försöka gå från fossila bränslen till en mer ren energi, vilket ökar elförbrukningen. Och trots att man energieffektiviserar så blir förbrukningen högre i framtiden då vi får mer och mer elektriska prylar som många använder.


Konsert med Py Bäckman

Måndag den 6 december 2010

På morgonen var jag med på ett möte gällande strategiska ungdomsfrågor. Sedan hade vi ett möte i den Tekniska Alliansen. Nu är det nästan klart med alla detaljer i ett nytt förvaltningsavtal.

På kvällen var jag med och sjöng med kören i en fantastisk konsert tillsammans med Py Bäckman. Kyrkan var nästan fullsatt. Det var en mycket härlig konsert.

Klicka på länken nedan så får du se och höra ett bidrag.

http://www.youtube.com/watch?v=MbtnmTfXRDk&feature=youtube_gdata_player


Kommunfest

Lördag den 4 december 2010

Igår var jag på personalfest. Vi var drygt 200 medarbetare som var samlade på Hotel Jokkmokk där vi åt och drack gott, skrattade hejvilt åt fantastiska underhållare, dansade och hade allmänt trevligt.

Jag fick den stora äran att hälsa välkommen. Det var en väldigt trevlig stämning och alla verkade ha det trevligt.

Jag tror det är väldigt viktigt att vi har en personalfest en gång per år. Det är ett bra och trevligt sätt för arbetsgivaren att tacka för ett mycket bra arbete som genomförts under det år som gått.

Nu återstår några veckor av det gamla året. Sedan tar vi nya tag inför 2011.


Jokkmokk är inte längre en glesbygdskommun

Fredag den 3 december 2010

Tänk att Jokkmokks kommun inte längre är en glesbygdskommun. Vi som alltid hört till kommungruppen ”glesbygdskommuner”. Det är ju till och med som så att kommunalrådet uttalat sig om att det vore önskvärt om vi kom upp till nivån för glesbygdskommun. För att hamna i den gruppen ska man bland annat ha mindre än åtta invånare per kvadratkilometer. I Jokkmokks kommun bor det 0,3 invånare per kvadratkilometer.

Nå, vad är det då som hänt nu? Jo, man har från SCB:s sida infört en ny kommungruppsindelning som ska börja gälla från och med januari 2011.

En ny kommungrupp heter: ”Turism- och besöksnäringskommuner”. Det finns 20 kommuner i Sverige som hamnar i den gruppen och glädjande nog är Jokkmokks kommun en av dessa.

Definitionen för att hamna i den gruppen lyder: ”Kommuner där antalet gästnätter på hotell, vandrarhem och campingar överstiger 21 per invånare eller där antalet fritidshus överstiger 0,20 per invånare.”

Vi kvalificerar oss i den gruppen tack vare att antalet gästnätter per invånare uppgår till 23,7 stycken.

Jättekul tycker jag. Det låter definitivt trevligare att vara en turism- och besöksnäringskommun i stället för en glesbygdskommun.


Medarbetarsamtal

Torsdag den 2 december 2010

Idag har jag genomfört två medarbetarsamtal.

Det är väldigt viktigt att dessa medarbetarsamtal hålls. Även fast man pratar med varandra om olika aktuella saker i princip dagligen så är det viktigt att lite mer strukturerat och under planerade och ordnade former kunna diskutera olika viktiga saker.


Terra Madre

Onsdag den 1 december 2010

Idag har vi haft ett ledningsgruppsmöte. Vi pratade bland annat värdegrundsfrågor och frågor om hur vi ska jobba vidare med det långsiktiga visionsdokumentet Jokkmokk 2015.

Vi pratade också om en spännande konferens som ska hållas i Jokkmokk till sommaren. Helgen innan midsommar blir det nämligen en urfolkskonferens här i Jokkmokk. Konferensen heter Terra Madre och kommer att ha flera hundra deltagare.

I nästa vecka kommer vi att få mer information från organisationen som arrangera denna konferens.

Det känns verkligen kul och viktigt att en sådan här konferens förläggs till Jokkmokk.


RSS 2.0