Respekt, lika värde och ansvar

Tisdag den 28 september 2010

På morgonen hade jag en träff med gymnasiechefen inom Lapplands Gymnasium. På eftermiddagen var jag med på en arbetsplatsträff inom kommunledningskontoret där vi bland annat pratade om värdegrundsarbetet.

Vi jobbar just nu fram värdegrunden som ska gälla inom Jokkmokks kommun. Alla våra medarbetare är engagerade och delaktiga i detta arbete. På varje arbetsplatsträff ska nu dessa frågor diskuteras en andra gång. Sedan ska frågorna bollas med politiken.


EU-kurs för lärare

Måndag den 27 september 2010

Idag har jag på olika sätt jobbat med personalchefsrekryteringen. Jag har också varit med på ett möte i frågan om Tekniska Alliansen.

Vi jobbar nu vidare med att hitta mer och mer samverkansområden inom de tekniska områdena inom hela koncernen.

Jag har även haft ett intressant möte med en lärare från gymnasieskolan här i Jokkmokk. Hon är nu med på en EU-kurs för lärare. Kursen heter "EU-ambassadör" och organiseras av Internationella programkontoret i Stockholm. Det är 25 lärare från hela landet som går denna kurs. Och en av dessa 25 lärare är alltså en från Jokkmokk.

Vi samtalade om olika frågor inom detta område. Det var väldigt intressant. Kul att vi har medarbetare som håller sig framme i dessa viktiga frågor. Jag tror det är bra för gymnasieskolan - både för lärare och elever - och det är dessutom viktigt och bra för Jokkmokk att vi är med och syns i olika sammanhang. 

Valresultat

Söndag den 26 september 2010

Idag har jag bland annat roat mig med att titta på det exakta valresultatet i Jokkmokks kommun. Mandatfördelningen är nu definitivt klar. Socialdemokraterna får nästan egen majoritet, 15 av 31 mandat. De är överlägset största partiet i Jokkmokks kommun.

Sedan kommer Vänsterpartiet med fyra mandat och därefter det nya partiet Framtid i Jokkmokks kommun med tre mandat, precis lika många som Miljöpartiet. Samernas Väl och Folkpartiet från två mandat vardera och slutligen får Moderaterna och Centerpartiet ett mandat vardera.

Vi får nu se hur samtalen mellan partierna går. Den stora frågan är vem som ska samarbeta med vem.

Jag såg någonstans att Sverigedemokraterna i årets val kom in i kommunfullmäktige hos 245 av totalt 290 kommuner. Glädjande nog finns det inte tillräckligt många sverigedemokrater i Jokkmokks kommun så att partiet får plats i vårt kommunfullmäktige.


Tillbakablick

Lördag den 25 september 2010

Idag är det exakt 15 år sedan jag började jobba åt Jokkmokks kommun. Måndag den 25 september 1995 klev jag in på kommunhuset på min första arbetsdag som ekonomichef. Mycket har hänt under dessa 15 år.

Tittar man ytterligare 15 år bakåt i tiden så kommer man till 1980.

Det året slutade jag i nian på Granbergsskolan i Bollnäs. För några veckor sedan fick jag en inbjudan till en klassträff för oss alla som slutade i nian för 30 år sedan. Jag har anmält mig och ska gå på klassträffen. Det ska bli kul att träffa gamla klasskompisar.

På eftermiddagen idag har jag varit på begravning. Jag var med och tog ett sista farväl av Willy Nilsson som gick bort för någon vecka sedan. Vila i frid.


UF-mässa i Jokkmokk

Fredag den 24 september 2010

På morgonen var jag på fredagsmötet hos Strukturum. Även där var temat ledarskapsfrågor. Det var intressant att lyssna på andra föreläsare jämfört med de vi anlitat i kommunens ledarskapsutbildningar.

Jag fick ännu mer bekräftelse på att vi är på väg åt rätt håll i vårt förändringsarbete i organisationen Jokkmokks kommun.

Sedan var jag med på ett möte där vi gick igenom frågor kring nästa års arrangemang av UF-mässa i Norrbotten.

Det är nu helt klart att UF-mässan (ungt företagande) 2011 kommer att hållas i Jokkmokk. Ett avtal skrevs under som innebär att vi från Jokkmokks kommun går in med 100.000 kronor som delfinansiering.

Mässan kommer att hållas den 23-24 mars 2011.

På eftermiddagen var jag med på ett telefonmöte med kommuncheferna inom Lapplands kommunalförbund inför direktionsmötet i Pajala i nästa vecka.

Jag var under dagen med på lite olika sittningar där vi gick igenom frågan om personalchefsrekryteringen. Vi bestämde oss för att förlänga ansökningstiden. De som redan sökt jobbet är absolut inte bortplockade men vi skulle gärna vilja se ytterligare några sökande till jobbet.

Tipsa gärna era bekanta om jobbet. Sista ansökningsdag är den 10 oktober.


Ledarutveckling

Torsdag den 23 september 2010

Igår och idag har jag varit på en ledarskapsutbildning här på hemmaplan. Igår var hela ledningsgruppen på utbildningen och idag har dessutom alla övriga chefer och arbetsledare varit med. Vi var totalt 26 stycken idag.

Vi jobbar sedan två år tillbaka med ett förändringsarbete. Nu ser vi konkreta positiva saker som händer. Vi samarbetar på ett helt annorlunda sätt nu jämfört med tidigare. Vi jobbar med en mängd olika frågor som aldrig skulle kunna ha skett tidigare.

Bara en sådan sak som att vi nu jobbar med ett delat ledarskap inom utvecklingskontoret är en lyckad och mycket bra händelse som inte hade varit möjlig utan det jobb vi gjort under två år.

Jag är helt säker på att vi är på rätt väg.


Information till facken

Tisdag den 21 september 2010

Idag har vi haft ett informationsmöte för facken. Där pratade vi om allt och intet som har att göra med arbetstagar- och arbetsgivarrelationerna.

Det var bland annat frågor om Tekniska Alliansen, INTRO-projektets förlängning, OJ!-gruppens upplösning och förändringsarbetet som fortsätter. Vi pratade värdegrund och ledarskapsfrågor av olika slag. Vi kom också i det sammanhanget in på medarbetarenkäten och om hur de fackliga organisationerna vill jobba för att kunna vara delaktiga i förändringsresan.

Vi pratade också om lönerevisionen, medarbetarsamtal, lönesamtal och liknande. Vi konstaterade att en utbildningsinsats gällande medarbetarsamtal ska genomföras. Vi avslutade med en information om budgetläget och om hur frågan om den strategiska planen ska arbetas fram.

Vi har också haft en genomgång av de olika ärenden som ska behandlas på nästa möte i kommunstyrelsens arbetsutskott och i kommunstyrelsen.

Och sedan var jag på ett möte där vi diskuterade frågan om ett nytt förvaltningsavtal mellan Jokkmokkshus och Jokkmokks kommun.


Födelsedag

Tisdag den 21 september 2010

Idag fyller vår mellanflicka 14 år. Tänk att det gått 14 år sedan hon föddes i bilen vid vägkanten strax norr om Porjus. Vi sjöng och uppvaktade på sängen. Flaggan hissades som vanligt.

Som kuriosa kan jag också meddela att det idag är fyra år kvar till nästa val. Dagens födelsedagsbarn i familjen Nygårds fyller nämligen 18 år på nästa valdag och får därmed rösta för första gången. Förtidsröstar hon så kan hon ju faktiskt rösta som 17-åring!


Maktskifte

Måndag den 20 september 2010

Idag har mycket fokuserats på valet och resultatet av valet. I Jokkmokks kommun ser det ut som att det blir maktskifte. Det tar väl några dagar att reda ut vad som gäller. På onsdag räknas dessutom de sista rösterna.

Vi har under dagen haft ett möte i rekryteringsgruppen gällande personalchef. Jag har också varit med på ett möte med en företagare i olika frågor.


En kulturpersonlighet är borta

Söndag den 19 september 2010

Nu har jag precis varit och röstat.

Där fick jag höra en tråkig nyhet. Nu har ytterligare en jokkmokksprofil, en mycket stor kulturpersonlighet, gått bort. Hans Andersson somnade in för sista vilan på fredagsnatten. Det känns tråkigt och ytterst märkligt. Jag träffade Hans så sent som för några dagar sedan och vi stod och pratade länge och väl utanför Ica. Och nu är han borta. Man vet bra lite om vad som händer i framtiden, och tur är väl det.

Frugan och jag gick sedan ut och gick med hunden runt Talvatissjön. Vi slank in hos en före detta radhusgranne på en kopp kaffe på vägen hem. Vi surrade på om allt och intet och vi inspekterade deras nya kök. Det var mycket fint. Bra jobbat.

Jokkmokks Ost

Fredag den 17 september 2010

På morgonen var jag på Strukturums morgonmöte. Där berättade Jokkmokks kommuns ende mjölkbonde om strapatserna han varit med om och resan som han gjort för att komma som holländsk musiker till Jokkmokk och där bestämma sig för att bli mjölkbonde och ostproducent. Helt fantastisk berättelse.

Resten av förmiddagen hade jag förmånen att vara med min yngsta dotter i skolan. Hon går i årskurs tre nu. Det är verkligen kul att kunna vara med på en skoldag.

På eftermiddagen hade jag bland annat ett möte med utvecklingscheferna, vi provar ju med ett delat ledarskap på utvecklingschefsposten just nu, därav pluralformen av utvecklingsschef.

Fredagskvällen avslutades med en fantastisk körupplevelse. Dálvvadiskören var på besök i Vuollerim där vi sjöng på en härlig tillställning i Vuollerim6000-lokalerna. Det var även andra musikframträdanden med allsång och musikkryss varvat med gofika i dessa fantastiskt fina lokaler.


Personalchefsrekrytering

Torsdag den 16 september 2010

Igår hade jag bland annat en genomgång med kultur- och fritidschefen i ett antal olika frågor. Jag gick dessutom igenom de ansökningar som kommit in gällande personalchefsjobbet.

Idag har jag bland annat jobbat med tertialbokslutet och med ett antal olika fastighetsfrågor. På kvällen hade vi genrep med kören inför morgondagens konsert i Vuollerim.


Flyktingfrågor

Tisdag den 14 september 2010

Idag har jag varit på ett möte om integrations- och flyktingfrågor. Det är ett möte där vi från olika myndigheter och organisationer utbyter erfarenheter vad gäller flyktingfrågorna i Jokkmokks kommun. Idag konstaterade vi att det är ett problem med att flyktingar som kommer till Sverige inte får rätt personnummer. Det kan leda till stora problem och många konstiga situationer.

Men det som är roligast i dessa sammanhang är att det verkligen fungerar bra vad gäller flyktingfrågorna i Jokkmokk. Alla inblandade, från polisen via företagarna, försäkringskassan, vårdcentralen och folktandvården till de olika kommunala delarna lyfter fram att det fungerar väldigt bra i Jokkmokk. Även migrationsverket tycker att Jokkmokksmodellen är spännande och bra.

Jag var sedan på ett möte med Strukturum där vi gick igenom olika aktuella frågor.


Gläntan säljs

Måndag den 13 september 2010

På förmiddagen var jag med på ett möte där Jokkmokks kommun och Jokkmokkshus träffade Vattenfall och Länsstyrelsen.

Vi pratade olika strategiska lokaliseringsfrågor. Det var ett bra möte och förhoppningsvis finns det snart en lösning som innebär att Vattenfall får de förråds- och kontorslokaler som de behöver i Jokkmokks samhälle.

Jag var också med på delar av dagens kommunstyrelsemöte. Det handlade bland annat om några olika fastighetsfrågor. Kommunstyrelsen tog ett beslut att det som en gång i tiden var Gläntans förskola nu säljs och även två tomter i Kåbdalis säljs. Man bestämde också att hyra ut fastigheten där Tele24 bedrev verksamhet för en tid sedan. Nu blir det en ny verksamhet med ett lokalt företag där.

En mängd andra ärenden behandlades också.


Ett speciellt datum

Lördag den 11 september 2010

Idag är det ett datum som jag gissar att många har en speciell relation till. Tänk att det är hela nio år sedan terrorattentaten mot USA ägde rum. Förutom det så är det många fler negativa och tråkiga saker som hänt detta datum. Allt från Salvador Allende till Anna Lind.

Som om det inte vore nog så fick jag ett annat tråkigt besked på lördagskvällen. En mycket frisk och fräsch gammal farbror till mig gick bort efter en hjärninfarkt. Han skulle snart fylla 83 år och var väldigt aktiv och pigg in i det sista.

Hur än tråkigt det är med dödsfall så får man glädjas åt att han var så pigg och aktiv som han var ända in i det sista. Jag pratade med honom så sent som för en vecka sedan. Då hade han varit ute och jobbat för fullt hela dagen.

Vila i frid Karl-Ivar.


Livsstil och hälsa

Fredag den 10 september 2010

På morgonen var jag på Strukturums fredagsmöte. Vi fick en presentation av det som kommit fram av en förstudie kring möjligheten för företag inom området livsstil och hälsa att utvecklas och samverka med andra företag. Det var många åhörare och det var en väldigt intressant presentation som vi fick ta del av.

På eftermiddagen träffade vi från kommunens sida Sirges sameby med dess nye ordförande i spetsen. Det var ett bra möte där vi fick möjlighet att utbyta information och synpunkter från bådas håll.


Administrativa sysslor

Torsdag den 9 september 2010

Idag har jag jobbat med olika administrativa sysslor. Jag har gått igenom resultatet av medarbetarenkäten ytterligare och jag har jobbat med innehållet i kommande tidning JokkmokksMagasinet.

Dagen har även handlat om lite olika fastighetsfrågor. Och jag har tittat på olika uppgifter som handlar om det delårsbokslut som Jokkmokks kommun nu börjat jobba fram. 


080910

Onsdag den 8 september 2010

Idag är det ett lustigt datum igen. Det sker ganska ofta nu för tiden. Nyss var det 090909 och snart blir det 101010. Och idag är det alltså 080910.

Idag på förmiddagen har vi haft ett möte med ledningsgruppen. Vi försökte hålla mötet enligt de nyvunna tipsen och tankarna om hur man kan hålla effektiva och framåtsyftande möten.

Det kändes som att vi tog ett steg åt rätt håll.

Jag var sedan med på ett möte om olika energifrågor. Sedan fick vi en information från några representanter från vårt lärcentra Kunskapens Hus. Det gällde såväl organisatoriska frågor som frågor om de olika utbildningsinsatser som sker där.

På kvällen hade kören återstart efter sommaruppehållet. Det var härligt att träffa alla körkompisar igen och framförallt var det härligt att återigen få sjunga tillsammans.

På fredag i nästa vecka, den 17 september, ska kören uppträda i Vuollerim. Det ska bli jättekul. 


Medarbetarenkät

Tisdag den 7 september 2010

Idag har jag bland annat fått en översiktlig genomgång av delar av resultatet av den senaste medarbetarenkäten. Vi har nu två mättillfällen som kan jämföras med varandra.

Vi har ju jobbat med ett förändringsarbete i drygt två år nu. Ett förändringsarbete som har en målsättning om att ändra på företagskulturen och organisationskulturen i Jokkmokks kommun. Vi pratar om att nå en ökad delaktighet, kommunikation, tillit, förtroende och liknande.

Jag är verkligen nyfiken på om medarbetarnas inställning gentemot ledarskapsfrågor och frågor kring attityder och värderingar förändrats till det bättre. Medarbetarenkäten är inte färdiganalyserad ännu.

Just nu, vid en snabb blick på enkätsvaren, ser det ut som att det skett en liten men ändock en förändring åt rätt håll. Jag är dock väldigt medveten om att förändringsarbeten av denna karaktär tar lång tid. 

Vi får återkomma med mer detaljer så snart materialet är färdiganalyserat.

En jokkmokksprofil har gått ur tiden

Måndag den 6 september 2010

En jokkmokksprofil har gått ur tiden. Willy Nilsson 85 år gammal somnade in i går.

Jag pratade ofta med Willy. Han var väldigt samhällsengagerad och hade åsikter inom alla ämnesområden. Det var väldigt intressant att prata med Willy. Han berättade många historier om hur det kunde gå till förr i tiden. Man fick ofta perspektiv på frågeställningarna när man pratade med Willy.

Det jag tänker på närmast nu handlade om den finansiella krisen som vi nyligen varit en del av. Willys åsikt var dock att det absolut inte handlade om någon kris nu. "Annat var det på 1930-talet", berättade Willy. "Då var det kris. Under krisåren på 30-talet gick man hungrig i princip varje dag. Jag har ännu inte varit hungrig en enda dag under denna så kallade kris. Det är ingen kris nu", sa Willy bestämt.

Det är ju inte så många som kan göra jämförelsen mellan 1930-talets kris och den kris vi just varit en del av. Det var faktiskt väldigt intressant att prata med en som varit med om båda.

Jag hälsade på Willy så sent som för en och en halv vecka sedan. Då fyllde han 85 år. Jag gick förbi och gratulerade honom på födelsedagen och pratade under några intressanta minuter.

Nu är dessa intressanta samtal för evigt över. Mina tankar är nu med familjen. Vila i frid Willy.


Jojkkonsert

Söndag den 5 september 2010

Helgen har varit bra. Det har varit lugnt och skönt. På fredagskvällen lyssnade jag på en alldeles fantastisk jojkkonsert på radion. En bekant var i Umeå och skulle gå på denna konsert. Det visade sig att P2 direktsände konserten. Det är inte ofta jag lyssnar på P2 men i fredags gjorde jag det.

Det var som sagt en jättebra konsert med många kända och i alla fall för mig okända jojkare. Konserten hölls till minne av att det nu är 100 år sedan den första organiserade jojkkonserten hölls i Sverige.

Frugan har varit i Älvsbyn på gymnastikledarutbildning hela helgen. Igår plockade jag både lingon och blåbär i det vackra höstvädret. Skogen är verkligen ett välfyllt skafferi.


JokkmokksMagasinet

Fredag den 3 september 2010

Idag på morgonen var jag på Strukturums fredagsmöte. Jag var också med på ett möte gällande Porjus fiskodling.

Igår gick vi igenom lite mer i detalj vad som ska vara med i nästa nummer av JokkmokksMagasinet. Det kommer bland annat att bli en artikel om hur arbetet med förändringsarbetet går.

Jag var också med på ett möte om hur vatten- och avloppsfrågan går i samband med utbyggnaden av stugområdet i Kåbdalis.


Minusgrader

Onsdag den 1 september 2010

Så är september månad här. I morse var det minusgrader ute och de som åker bil fick nu skrapa rutorna.

På förmiddagen jobbade vi vidare med spelregelsfrågor och förhållningssätt i ledningsgruppen. Arbetet känns jättebra och jag tror vi kommer att få effektivare och bättre möten efter denna träning.


RSS 2.0