Jokkmokks kommun tar över driften av Notuddens camping

Måndag den 31 oktober 2011

På morgonen hade vi ett morgonmöte med ledningsgruppen. Därefter startade ett kommunstyrelsemöte. Ärendelistan var lång. Ärendet om campinganläggningen på Notudden behandlades. Beslutet som togs var att Jokkmokks kommun tar över driften av campinganläggningen med omedelbar verkan.

Vi fick en redovisning av hur vi ligger till gällande måluppfyllelsen i det övergripande måldokumentet Jokkmokk 2015.

Ett antal olika fastighetsärenden behandlades. Och sedan behandlades strategiska planen och ramarna för år 2012. Även det andra tertialbokslutet för år 2011 och investeringarna för år 2012 behandlades.

Kommunstyrelsen slog fast ett förslag till en investeringsbudget på drygt 17 miljoner kronor år 2012.

Ärendet om att höja aktiekapitalet till AB Jokkmokkshus behandlades. Kommunstyrelsen föreslår att aktiekapitalet höjs.

Några olika bygdemedelsärenden gicks igenom och frågan om ny myndighet för kollektivtrafik behandlades.

Frågan om barnomsorg på obekväm arbetstid diskuterades.

Kommunstyrelsen föreslår att fria bussresor för barn- och ungdomar ska införas. En fråga om alkolås i kommunens bilar diskuterades. Kommunstyrelsens förslag är att alkolås ska införas.












Ökad produktion och nyanställningar

Söndag den 30 oktober 2011

Jokkmokksdagarna i Huddinge avslutades idag. Jag måste berätta om en mycket glad och rolig nyhet som en av de deltagande företagarna berättade i Huddinge.

Grahns i Jokkmokk AB är ett livsmedelsföretag i Jokkmokks kommun. Håkan och Ewa Grahn berättade att de tidigare i veckan gjort klart med en ny storkund. Grahns i Jokkmokk AB skriver avtal med ICA gällande leverans av en produkt som Grahns tillverkar i Jokkmokk.

Det är en stor affär och det kommer därmed att bli en stor produktionsökning och en stor omsättningsökning med nyanställningar inom kort.





Stort grattis till alla inblandade.










 


Toalettbesök

Lördag den 29 oktober 2011

Nu ska jag berätta om ett toalettbesök i Huddinge. Lugn, bara lugn, jag ska inte gå in på alla detaljer.

Det är en ganska lång berättelse men orkar du läsa igenom den så får du dig ett gott skratt.

Så här var det.

Näringslivschefen och jag skulle gå och äta. Vi gick på en hamburgerrestaurang i närheten av Huddinge Centrum. Obs, detta var innan jokkmokksföretagen kommit igång med sin matförsäljning i Huddinge Centrum.

När vi ätit skulle jag gå på toaletten.

Jag fick dock inte igång lyset inne på toaletten. Hur jag än sökte fann jag ingen lysknapp. Jag satte handen för alla möjliga saker som skulle kunna tänkas leda till att lyset tändes. Eftersom vi jobbat mycket med energibesparingar hemma i Jokkmokk så tänkte jag att det nog var någon rörelsedetektor eller liknande som skulle göra att lyset tändes. Men, inget lyse tändes. Tanken om att dolda kameran var i farten slog mig också.

Nå, jag gick till kassan där det var mycket folk och jag undrade hur man fick igång lyset på toaletten. Jaha, sa expediten, och frågade en fråga som jag överhuvudtaget inte kunde riktigt förstå syftet med. ”Är dörren stängd” frågade hos. Jag svarade att jag inte visste. Jag sa att jag står nu här och jag är 20 meter från toalettdörren och jag har ingen aning om huruvida dörren är stängd eller inte. Jag sa att jag tror att jag inte stängde dörren när jag gick hit för att fråga hur man slår på lyset.

Okej, vänta lite sa expediten och tryckte på en knapp på väggen. Nu ska lyset vara på säger hon.

Jag gick tillbaka och där lyste lyset. Jag gick in och skulle stänga och låsa dörren men det strulade lite när jag skulle låsa dörren. Jag tog därför ett omtag och öppnade dörren för att dra igen den lite rejälare. När jag öppnade dörren så slocknade lyset.

Jaha, det var bara att gå tillbaka till expediten och förklara läget. Jag sa att lyset lyste när jag kom men det slocknade när jag öppnade dörren för att låsa.

Okej, sa den unga tjejen och tryckte återigen på samma knapp och sa att nu ska det lysa.

Jag gick tillbaka till toaletten men där lyste inget lyse.

För tredje gången gick jag tillbaka till den unga tjejen. Jag sa – nästan lite irriterat måste jag medge – att detta börjar bli lite pinsamt. Jag frågade expediten vad hon trodde att jag gjorde för fel och vad jag ska göra för att få på lyset.

Ja, hon kunde inte riktigt förklara vad som hände utan tryckte på samma knapp igen och bad mig försöka en gång till.

Jag gick återigen till toaletten. Lyset lyste. Jag drog igen dörren med stor beslutsamhet och med rejäl kraft och hoppades att jag därmed kunde låsa dörren utan att behöva öppna den igen. Det gick faktiskt riktigt bra denna gång och jag kunde uträtta det jag för länge sedan hade planerat att uträtta.

Väl tillbaka till min kollega berättade jag hela min historia. Jag vet att jag sa att det måste vara väldigt opraktiskt att ha detta system att man måste gå till kassan för att säga att lyset ska slås på inne på toaletten. Och vi sa också att det skulle väl i alla fall vara på sin plats med en upplysande informationsskylt vid toalettdörren om att man ska gå till kassan för att få lyset påslaget.

Nåväl, vi gick till toalettdörren för att nu verkligen konstatera att det inte fanns någon information om allt detta. Mitt i alltihop kanske det fanns en skylt men att jag inte såg den.

Döm om vår förvåning då vi såg en myntautomat utanför toalettdörren på restaurangen. Vi konstaterade snabbt att om jag stoppat i fem kronor i myntautomaten hade jag säkert fått lyset påslaget per automatik och omedelbart. Och lyset slocknar när man sedan öppnar dörren. Det var säkert därför expediten frågade mig frågan som jag återgav i början av denna berättelse, alltså den som handlade om huruvida dörren var stängd eller inte.

Jag hade alltså plankat in på toaletten och tjafsat med en oskyldig ung expedit.








 


Mer från Jokkmokksdagarna i Huddinge

Fredag den 28 oktober 2011

Kommersen i Huddinge fortsatte idag. Vi blev bland annat intervjuade av en journalist som undrade hur det kommer sig att vi från Jokkmokk är i Huddinge.

Vi berättade att det hela började som ett initiativ av några enskilda företagare i mitten av 1990-talet och att det sedan växt till det det är idag. Vi poängterade att det fortfarande är företagarna i Jokkmokk som står bakom detta arrangemang och att vi från kommunens sida endast köper in oss på en marknadsplats.

Jag vet att det är många som tror att det är Jokkmokks kommun som arrangerar och bekostar allt detta med Jokkmokksdagarna i Huddinge men så är det alltså inte. Företagarna arrangerar och finansierar allt tillsammans med Huddinge kommuns fastighetsbolag, Huge Fastigheter, och Huddinge centrum.

Huge Fastigheter är väldigt måna om att företagarna från Jokkmokks kommun kommer till Huddinge. Jokkmokksdagarna i Huddinge är väldigt populära i hela Stockholmsområdet och omsättningen i affärerna i Huddinge centrum mångdubblas under den helg som Jokkmokksdagarna pågår.

Det är faktiskt så att sett ur Huddinge centrums alla affärers omsättningssiffror så är denna helg är den bästa helgen på året näst efter en julhandelshelg precis innan jul. Alla kunder som lockas till Huddinge centrum tack vare Jokkmokksdagarna passar alltså på att handla även i butikerna runt om i Huddinge centrum.



Jokkmokksmössan är populär bland besökarna



Jokkmokks Tenn har många vackra smycken



Jokkmokkskorven är populär även idag



Blåbärsprodukter från Jokkmokk är också populära



Och bagarna bakar vidare



Sameslöjd av alla de slag



Övertygande säljare underhåller gästerna med mat och prat



Och när man blir hungrig smakar en viltburgare bra



Ibland kommer företagarna in till kommunmontern och pratar en stund



Scenen förbereds för mer framträdanden











Jokkmokksdagar i Huddinge

Torsdag den 27 oktober 2011

Väckarklockan skulle väcka mig klockan fyra i morse. Det gjorde den inte. Istället väckte dörrklockan mig klockan halv fem. Halv fem skulle jag nämligen bli upphämtad för att åka till Luleå och sedan skulle jag och många andra jokkmokkare flyga till Stockholm och Jokkmokksdagarna i Huddinge.

Jag sov alltså över.

Som tur var hade jag allt färdigpackat och det var bara att slänga på sig kläderna och hoppa in i bilen. Vi hann med god marginal till flyget.

Idag börjar alltså årets upplaga av Jokkmokksdagarna i Huddinge. Det är nu tolfte året som jokkmokksföretagare är i Huddinge centrum och säljer varor från Jokkmokk. Vi från kommunen är också med och informerar om Jokkmokk i allt vad gäller turistiska frågor, utbildning, företagsamhet och liknande.

Vi träffade representanter från Huddinge kommun och från deras bostadsbolag Huge Fastigheter AB.

Det är ett väldigt populärt arrangemang. Huddinge centrum fylls med köpglada kunder som enligt många väntat ett helt år sedan förra gången vi var här för att få köpa Jokkmokksfalukorv, hantverk, suovas, viltburgare, mjukkakor, tennsmycken från Jokkmokks Tenn och mycket, mycket mer.

Framförallt verkade Jokkmokksfalukorven vara en hett eftertraktad vara. Det blev snabbt en lång kö framför deras försäljningsstånd. Jag räknade till 45-50 personer som köade för att få köpa korv från Jokkmokk direkt när försäljningen startade idag.

Här kommer några bilder.



Så här ser det ut i Huddinge centrum på Jokkmokksdagarna i Huddinge.



Kön till korvförsäljningen ringlar fram.



Hantverk från Jokkmokk är populärt.



Utflyttade jokkmokkare besöker området.



Så här ser kommunmontern ut.



Huddinges och Jokkmokks kommunstyrelseordföringar presenteras.



Stefan Andersson invigningstalar



Katarina Rimpi jojkar på scenen.



Lunchmöte med Huddinge kommun och Huge Fastigheter.



Vi är alla med och hjälper till på olika sätt.



Delta River Band underhåller.










 


Klimatsmarta arbetsplatser

Onsdag den 26 oktober 2011

Igår var jag på ett energi- och klimatseminarium. Idag startade vi en utbildningsinsats inom energi- och klimatområdet. Utbildningen riktar sig till alla kommunanställda i Jokkmokks kommun som har en kontorsarbetsplats.



Vi fick lära oss små och stora saker där vi alla kan vara med att bidra till att sänka energiförbrukningen.

Det gäller till exempel att datorer som inte används efter kontorsarbetstidens slut och som vi glömt att stänga av manuellt nu ska stängas av automatiskt. 

Vi pratade också om telefonladdare, bilkörning, eco-driving, tjänstecyklar och liknande.

Vi hade en gruppövning där vi gick igenom olika saker som vi kan genomföra ganska omgående. Det blev en diskussion om hur vi ska göra för att undvika att belysningen i kommunhuset står på under kvällar och nätter i olika rum, framförallt i allmänna utrymmen. Vi pratade om rörelsedetektorer och timrar av olika slag.

Jag bor på andra sidan gatan mitt emot kommunhuset. Jag ser därmed personligen att lysen i kommunhuset står på i princip varje kväll. Jag förklarade att jag ofta går en kvällssväng och släcker lysena i kommunhuset.

När jag ikväll kom hem från körövningen blev det att ta en sväng över gatan för att släcka ett antal lysen. Det var fullt lyse på i trapphuset, två kontorsrum stod med full belysning och i ett sammanträdesrum stod projektorn på och det lyste vackert blått i hela rummet.

Så här såg kommunhuset ut halv tio på kvällen.



Och vid samma tidpunkt i sammanträdesrum 3.



Jag är helt säker på att vi kan sänka energiförbrukningen genom att hitta smarta och enkla lösningar av olika slag.











Värdegrundsarbetet fortsätter

Onsdag den 26 oktober 2011

Idag har värdegrundsgruppen haft ett möte. Jag och personalchefen var med.

Vi pratade om hur vi på varje arbetsplats nu ska fortsätta jobba med att fylla värdegrundsorden med ett innehåll på så sätt att man beskriver vad detta betyder just på sin egen arbetsplats.

Värdegrundsorden som jobbats fram av alla 450 medarbetare är: 

  • Respekt
  • Lika värde
  • Ansvar

Orden har tidigare fyllts med ett övergripande och allmänt innehåll. Nu är det alltså dags att tala om vad dessa ord betyder på respektive arbetsplats.

Några arbetsplatser har redan börjat detta arbete och inom ledningsgruppen ska vi starta arbetet under nästa vecka.

Jag är jätteglad över det engagemang som finns i värdegrundsgruppen. Det är verkligen kul att vara med och lyssna på och ta del av engagemanget i värdegrundsgruppen. Vi pratade nu också om nästa steg för värdegrundsgruppen och det är att jobba vidare med att utveckla Jokkmokks kommuns lönekriterier.










Energi- och klimatseminarium

Tisdag den 25 oktober 2011

På morgonen var jag med på ett videomöte med länets kommunchefer. Sedan blev jag intervjuad av två medarbetare på revisionsfirman Pwc. De gör ett jobb om kompetensförsörjningen och hur vi i Jokkmokks kommun ser på detta och hur vi jobbar med denna fråga.

Sedan höll jag i en facklig information gällande läget på Jokkmokks Camping Center. Det kommer att bli vissa förändringar i driften av anläggningen och vi informerade nu om det vi vet i frågan just nu.

På eftermiddagen var jag på ett pilotprojekt inom energi- och klimatområdet. Underrubriken var ”Klimatförändringen: vad kan vi göra för en hållbar utveckling?”

Kommunalrådet Stefan Andersson hälsade välkommen. Seminariet var väldigt välbesökt. Vi var närmare 40 personer i salen.



Vi fick en information om bakgrund, växthuseffekten och människans påverkan. Vi konstaterar att klimatförändringar har en lång bromssträcka och att det är helt klart dags att göra något åt situationen. Vi pratade om vikten av förnyelsebar energi och energieffektiviseringar.

Elenergi är bra men inte till uppvärmning.

Vi lyssnade på olika föreläsare och vi jobbade i olika grupparbeten.

























BD Pop på turné

Måndag den 24 oktober 2011

På morgonen hade vi en träff med ledningsgruppen. Det blev mycket prat om de försämrade ekonomiska förutsättningarna.

Sedan hade vi en träff med några representanter från BD Pop. BD Pop är numera ett aktiebolag. BD Pop startade som ett projekt år 2006 och nu är BD Pop alltså ett utvecklingsbolag för populärmusik från Norrbotten.

Många av dagens norrbottniska musikstjärnor och -talanger har gått via BD Pop. Magnus Ekelund och Erik Zettervall är två från Jokkmokk som fått hjälp från BD Pop.

Nu är BD Pop på turné och besöker kommunerna runt om i Norrbotten och berättar om sin verksamhet.

Sedan var jag på ett möte med skyddskommittén och sedan jobbade jag med olika frågor kring de försämrade ekonomiska förutsättningarna.







 


Hundäventyr

Söndag den 23 oktober 2011

Idag har jag och frugan bland annat varit ute på en promenad med hunden. Det var skönt och det gick bra. Tidigare i veckan blev det lite mer dramatik på en hundpromenad. Den som är intresserad kan läsa vidare nedan.

I torsdags var det otroligt vackert väder mitt på dagen. Jag bestämde mig för att gå på en lång lunchpromenad med hunden. Jag valde att gå slingan som heter Terjemilen.

När frugan går med hunden har hon henne alltid lös. Jag har oftast hunden i koppel. Men när jag har gått dessa lite längre slingor och är på hemväg har jag ibland släppt lös hunden. Så gjorde jag även i torsdags.

När jag tog av kopplet sprang hunden glatt framför mig och undersökte som vanligt omgivningen med glädje. Oftast var hon långt framför mig men som vanligt stannade hon och väntade in mig.

Efter ett tag konstaterade jag att jag inte sett hunden på ett bra tag. Jag började ropa efter henne och fortsatt att gå lite snabbare. Hon var definitivt framför mig.

Jag passerade några ställen där stigen delade på sig men tyvärr satt ingen hund och väntade på mig vid dessa stigvägskäl.

På vissa av spångarna såg jag dock våta spår av hundtassar så jag var ändå ganska säker på att hunden gick åt rätt håll. Efter det att hunden varit borta ungefär en halvtimme kom jag tillbaka till elljusspåret. Då blev jag väldigt osäker på åt vilket håll hunden gått. Jag valde att gå åt samma håll som jag alltid brukar och ropade hela tiden efter hunden.

Men, ingen hund syntes till.

Jag ringde frugan som inte var hemma och jag ringde hem där mellandottern fanns. Ingen hund fanns dock hemma. Mellandottern gick också ut för att söka hunden. Jag träffade en granne som också engagerade sig i hundletandet.

Efter ytterligare ett tag fick jag besked av mellandottern att när yngsta dottern kom hem från skolan så satt hunden vackert på bron hemma hos oss och väntade.

Puh! Det var skönt att få det beskedet. Hunden var ju ändå borta i nästan en hel timme. Och jag måste säga att det var många olika tankar som gick genom huvudet under den tiden.

En positiv sak i sammanhanget är att hunden faktiskt hittar hem av sig själv.

Slutet gott, allting gott.













Sladdande bilar

Lördag den 22 oktober 2011

På morgonen när jag vaknade snöade det. Äntligen. Jag längtar till snön. Hösten blir så mycket trevligare. Snön gör att det blir mycket ljusare utomhus.

Det finns nackdelar också. De unga rallyförarna får nu en möjlighet att träna upp sina förmågor att sladda på Jokkmokks centrala gator. Jag har sagt det förut och jag säger det igen. Snart kommer det att hända en allvarlig olycka.

Jag känner mig så maktlös. Bilarna sladdar mellan människorna – barn som vuxna – som promenerar efter gatorna i samhället.

Vad kan vi göra för att få dessa ungdomar att sluta sladda inne i samhället?








 


Sájtte

Fredag den 21 oktober 2011

På morgonen var jag på Strukturums fredagsmöte. Där presenterade projektledarna Ingrid Inga och Åsa Eriksson innehållet i och hur de tänker jobba med det nystartade projektet som handlar om samisk näringslivsutveckling.

Projektet heter Sájtte. Det samiska ordet sájtte betyder spjut på svenska.

Det känns som ett jättebra projekt som förhoppningsvis leder fram till nya tankar, nya idéer och nya arbetstillfällen.

Senare under dagen jobbade jag och flera med mig med olika ekonomiska analyser inför 2012.














Tillgänglighet och funktionsnedsättning

Torsdag den 20 oktober 2011

Just nu får alla chefer och arbetsledare, skyddsombud samt övriga berörda en utbildning i tillgänglighetsfrågor.

Nästan en miljon invånare i Sverige har någon form av funktionsnedsättning. Det är jätteviktigt att vi har arbetsplatser och miljöer som tillåter alla att kunna jobba och ta del av aktiviteter, information och samhällsservice.

Jag tror att det handlar mycket om attityder, värderingar och framförallt okunskap. Vi beslutsfattare tänker helt enkelt inte på att alla medarbetare eller medborgare inte kan ta del av allting utifrån en norm som är satt för icke funktionsnedsatta.

Vi fick ta del av lite olika konkreta exempel. Jag måste bara vidareförmedla information på en skylt som fanns vid ingången till en restaurang i södra Sverige.

Så här stod det:

”Vid behov av hiss, var god kontakta restaurangpersonalen en trappa upp.”
























Nu ska jag bli filmstjärna

Onsdag den 19 oktober 2011

Idag har jag och utvecklingschefen haft ett mycket spännande möte med två representanter från Filmpool Nord. De är i Jokkmokk med omnejd tillsammans med en lokal entreprenör och rekognoserar.

De planerar nämligen en filminspelning.

Filmen ska bland annat utspela sig i en offentlig miljö. För hör och häpna, det finns en kommunchef med i rollistan. Och inte nog med det, kommunchefens 18-åriga dotter har också en viktig roll i filmen.

När jag berättade att jag har en 18-årig dotter så skrattade vi lite lätt. Det var ju verkligen lustigt att en film som eventuellt ska spelas in i Jokkmokk handlar om bland annat en kommunchef och hans 18-åriga dotter.

Vi konstaterade att filmen åtminstone så långt är verklighetsbaserad. Men det är väl ungefär där likheterna upphör. Och ni som tänker på rubriken kan nu sluta förvånas. Jag överdriver lite. Jag har inga planer på att byta karriär.

Enligt min erfarenhet av filmer – som i och för sig inte är speciellt stor – så är det verkligen inte vanligt att kommunchefer är med.

Den enda gång jag sett en kommunchef i en film eller TV-serie är i serien ”starke man”. Det programmet gillar jag. Men, i den film som nu ska spelas in är det ett litet annorlunda scenario.

Om allt detta blir verklighet kommer filmen att spelas in i Jokkmokk med omnejd under augusti, september och oktober nästa år.

Jag håller verkligen tummarna för att man fastnar för Jokkmokk som inspelningsort.












Budget och ekonomi

Tisdag den 18 oktober 2011

På morgonen gick jag och ekonomichefen igenom olika frågor i samband med tertialbokslutet och budgetavvikelser.

Sedan hade vi ett ledningsgruppsmöte. Där pratade vi om hur vi ligger till i de olika strategiska frågorna som vi jobbar med just nu. Det handlar om allt från turismutveckling via energiutbildningar och befolkningsfrågor till frågan om Jokkmokk som samiskt varumärke.

Efter det hade vi chefer inom kommunstyrelsen en träff med kommunalrådet i olika budgetfrågor.

På eftermiddagen hade jag en träff med facken där jag informerade om gårdagens förslag till ekonomiska ramar för år 2012 som kommunstyrelsens arbetsutskott la fram.

Sedan var jag med på ett internt möte där vi gick igenom läget i frågan om campinganläggningen på Notudden och slutligen var jag med på ett möte med en företrädare för en lokal förening.













Måluppfyllelse och ekonomiska förutsättningar

Måndag den 17 oktober 2011

På morgonen hade vi en träff med ledningsgruppen. Sedan var jag på kommunstyrelsens arbetsutskottsmöte.

Vi fick en information om de kommunala feriearbeten som vi haft under sommaren. Diverse olika fastighetsfrågor diskuterades.

Vi fick en information om måluppfyllelse i det övergripande måldokumentet Jokkmokk 2015. En mätning har gjorts av SCB. På många punkter är vi på rätt väg men på många andra punkter är vi inte riktigt på rätt väg.

Ett förslag till ekonomiska ramar för år 2012 diskuterades. Kommunstyrelsens arbetsutskott lyfter fram ett förslag till ramar 2012. Förslaget lyfts för beslut i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige.

Investeringar för år 2012 behandlades också. Även tertialbokslutet behandlades. Och vi gick igenom en uppföljning av den strategiska planen för år 2011.

Direkt efter mötet med kommunstyrelsens arbetsutskott hade vi en träff med säkerhetssamordnaren och några andra medarbetare inom räddningstjänsten. Vi håller på att jobba fram olika planer som ska användas i sammanhang då olika typer av scenarier sker. Det kan vara allt från bussolyckor via otjänligt vatten till brand på äldreboenden.








 


Körträning

Söndag den 16 oktober 2011

Den här helgen för två år sedan åkte jag slalom i Kåbdalis. Idag var det tio plusgrader när jag steg upp. Solen sken härligt hela dagen och det var inte läge att tänka på utförsåkning.

Jag har istället varit på församlingshemmet med övriga körmedlemmar hela dagen. Vi har specialdrillats av Anette Jernelöf från Piteå. Vi har haft mycket nyttiga och roliga övningar.









 

 


Kiruna eller Gällivare

Lördag den 15 oktober 2011

Nu ska jag berätta om hur svårt det är med administrativa rutiner inom stora organisationer. Kanske speciellt då man jobbar med förändringsfrågor och helt enkelt förändrar rutiner emellanåt.

Jag ska dock inte prata om Jokkmokks kommuns organisation och eventuella tillkortakommanden hos oss. De finns säkert flera, men den här berättelsen ska nu handla om den offentliga systerorganisationen i Landstinget här i Norrbottens län.

Sedan många år tillbaka har jag gått på en återkommande kontroll med jämna mellanrum där jag besöker Gällivare sjukhus. Det har fungerat jättebra och jag är hur nöjd som helst med sjukvården i länet.

I våras kom en kallelse till ett helt vanligt återkommande återbesök. Skillnaden var dock att jag denna gång blivit kallad till Kiruna sjukhus i stället för till Gällivare.

Jag ringde och undrade om det var en tillfällig åtgärd eller om det skulle bli så här i fortsättningen att jag skulle åka till Kiruna i stället för till Gällivare. Jag fick besked om att det på grund av att en läkare i Gällivare gått i pension från och med nu skulle vara som så att jag skulle göra min undersökning på Kiruna sjukhus.

Nåväl, det är väl bara att gilla läget. Det är ju inte allt för betungande att åka 44 mil tur och retur i stället för 20 mil tur och retur för en undersökning som genomförs ungefär en gång vart annat år.

Tiden för min undersökning i våras passade dock inte, så vi har bytt och trixat och ändrat tidpunkt för mitt besök i Kiruna ända sedan dess och nu i början av september blev det klart att jag skulle få komma till Kiruna i början av november.

Döm därför om min förvåning då jag i förra veckan fick en kallelse till exakt samma undersökning i slutet av oktober på Gällivare sjukhus.

Jag ringde till Gällivare sjukhus på det nummer som hänvisades till på kallelsen och jag undrade lite försynt vad som gällde. Jag beskrev att jag i maj blev kallad till Kiruna och att jag fått information om att jag i fortsättningen ska genomföra denna undersökning i Kiruna.

Den jag pratade med i Gällivare förstod inte riktigt vad jag beskrev och jag fick därför prata med en annan person.

Nu fick jag besked om att man i Gällivare fått tag på en ny läkare efter denna pensionsavgång och att jag mycket väl skulle kunna genomföra undersökningen i Gällivare. Jag nöjde mig inte riktigt med det svaret utan ville veta lite mer om hur det kunde bli så här.

Jag frågade snällt om det verkligen inte framgick att jag redan var kallad till och inbokad på en undersökning i Kiruna då man i Gällivare skickade ut deras kallelse. Personen i fråga grubblade länge och tyckte väl själv att det var lite konstigt.

Till slut sa den jag pratade med att jo, men titta här, om man trycker in länsknappen då kommer det fram att jag med mitt personnummer redan är inbokad i Kiruna och personen jag pratade med sa ungefär som så att: ”…men hur ska jag veta att jag ska trycka in länsknappen då jag skickar kallelser till undersökningar.” Och jag höll snällt med och sa att ”nävisst, hur ska du kunna veta att man ska trycka in länsknappen.”

Nåväl, vi skiljdes åt utan att ha irriterat varandra och jag tror att vi båda lärde oss mycket under samtalet och jag konstaterar som jag inledde blogginlägget att det är väldigt svårt med administrativa rutiner då man genomför förändringar.

Vill ni veta var jag ska undersöka mig? Det blir i Kiruna i november. Vi lyckades inte hitta någon tid i Gällivare som passade mig och då jag nu försökt få till en tid i Kiruna under ett halvår och äntligen lyckats så behåller jag den tiden.





Diverse möten

Fredag den 14 oktober 2011

På morgonen var jag på Strukturums fredagsmöte. 

Idag kunde vi lyssna på hur man kan jobba med kapitalrationaliseringar. Alltså hur man kan jobba på ett effektivt sätt för att använda de likvida medlen på ett bättre sätt.



Sedan var jag med på en träff gällande en lokal förening. Jag har också haft en träff med en medarbetare på samhällsbyggarkontoret i olika byggfrågor.

På eftermiddagen hade jag och ekonomichefen en genomgång av det försämrade ekonomiska läget.










Vi jobbar i demokratibranschen

Torsdag den 13 oktober 2011

Idag har jag varit i Luleå. Vi var sex politiker och tjänstemän från Jokkmokks kommun som gick dagens utbildning. Den handlade om hur vi från en kommuns sida kan styra och leda kommunala bolag.

Vi pratade om ägardirektiv, allmänna handlingar, sekretess och liknande.

Kontentan med dagens utbildning är att all kommunal verksamhet vilar på demokratins grunder. Insyn och kontroll är mycket viktigt i den kommunala verksamheten.

Det var en mycket bra och givande utbildning.
















Fastighetsbesök

Onsdag den 12 oktober 2011

Idag har vi haft en fastighetsdag. Kommunstyrelsens arbetsutskott gjorde olika studiebesök på olika kommunala fastigheter.

Vi har besökt Åsgård där STF har vandrarhemmet i Jokkmokk. Vi har varit på Kaitumgården där vi har de särskilda boendeplatserna i Jokkmokk.



Vi har varit på återvinningscentralen och på Swebor Stål.







Avslutningsvis besökte vi lokalerna där Jokkmokks Korv har sin produktion.





Det är viktigt och nyttigt att vi får se hur de kommunala fastigheterna ser ut och vilken verksamhet som bedrivs i fastigheterna.












Vilka investeringar ska göras nästa år?

Onsdag den 12 oktober 2011

På eftermiddagen hade vi en genomgång av och en diskussion med politikerna kring de olika investeringsbehov som finns inför nästa år.

Kommunfullmäktige ska fatta beslut om investeringsbudgeten den 14 november. Det finns ett stort investeringsbehov i våra fastigheter och i våra olika verksamheter. De pengar vi har att tillgå för att göra investeringar nästa år är ungefär 17 miljoner kronor.

Nu är det upp till politikerna att göra prioriteringar kring de olika investeringsförslagen inför nästa år.















 


Framtidsseminarium inom Lapplands kommunalförbund

Tisdag den 11 oktober 2011

Även idag har jag varit i Gällivare. Lapplands kommunalförbund (LKF) har haft ett direktionsmöte och ett framtidsseminarium idag.

Vi började mötet med att uppvakta kanslichefen i LKF. Han har precis fyllt 50 år.



Vi fick en historik över hur LKF har arbetat under de senaste 20 åren. Vi konstaterade att samverkan är viktigt. Det finns olika sätt att samverka på och vi pratade om hur vi kan samverka ytterligare i framtiden.

Vi konstaterade att det just nu är brist på människor inom våra områden. Det finns utbildningar inom de områden där behoven finns men vi får inte folk som vill gå utbildningarna i samma utsträckning.

När framtidsseminariedelen övergick till direktionsmöte så blev det bland annat en lång diskussion om förslaget till personalpolitiskt program för LKF-anställda.

Beslut kommer att tas längre fram.











Utveckling i länet

Måndag den 10 oktober 2011

På morgonen hade vi ett möte med ledningsgruppen. Sedan åkte jag till Gällivare. Så här såg det ut på vägen.



Ett regionalt utvecklingsprogram ska arbetas fram för perioden 2014-2020. Under oktober och november ska landshövdingen träffa alla länets kommuner. Just nu träffar landshövdingen representanter från Jokkmokks, Gällivare, Kiruna och Pajala kommuner. Idag träffas vi i Gällivare.



En ny programperiod inom strukturfonderna är på gång. Länets prioriteringar ska därför arbetas fram och presenteras för regeringen. Vi ska också koppla våra prioriteringar mot Europa 2020-strategin.

Mycket fokus hölls vid gruvnäringen och malmproduktion. Men vi är alla överens om att det är precis lika viktigt att vi får till och satsar på besöksnäringen och turismfrågor. Vi önskar också attraktiva samhällen för att få folk att flytta till länet.

Vi pratade om strategiska och gränsöverskrivande samarbeten. Det samiska perspektivet är mycket viktigt inom det området.

 









Snö

Söndag den 9 oktober 2011

Idag har det varit en härlig dag. Solen har lyst från en klarblå himmel. Kylan är här och sent på kvällen började det att snöa.

På dagen gick vi en lång promenad runt de olika slingorna vid Getberget. Det fanns vackra iskristaller på varje strå och blad. De gnistrade fint i solskenet. Sjöarna och vattendragen runt Getberget hade fått en tunn ishinna och det började lukta snö i luften. Och mycket riktigt kom snön senare på kvällen.

Frugan hade kameran med sig och använde den flitigt. Jag roade mig med att ta en bild på henne då hon fotade. Så här såg det ut flera gånger under vår promenad. Inte undra på att vi var ute nästan fyra timmar.










 

Var stolt över den lilla ortens fördelar

Fredag den 7 oktober 2011

På morgonen var jag på Strukturums fredagsmöte. Där fick vi lyssna på en rolig och intressant berättelse från Tomas Håkki Eriksson.

Han berättade på ett mycket roligt sätt hur vi kan se på saker och ting ur ett perspektiv där vi i småorter i glesbygden faktiskt har mycket bättre förutsättningar till att klara oss i livet. Genom att ta tillvara på våra kunskaper och berätta dem på ett lite annorlunda sätt så kommer vi att med högt buret huvud gå långt här i livet.

Sedan hade vi ett möte där vi gick igenom vad som ska stå på dagordningen på nästa möte i kommunstyrelsen.

Jag hade också en träff där vi pratade om olika gymnasieskolfrågor.













Summering och bilder från Bryssel

Torsdag den 6 oktober 2011

Nu sitter jag på flygplatsen och ska börja hemresan mot Stockholm, Luleå och Jokkmokk. Nu har vi hört att det är oväder på gång så vi får se om vi kan landa i Luleå i kväll.

Dagarna i Bryssel har varit väldigt bra och intressanta. Vi har träffat mycket folk och vi har fått mycket information. Det brukar vara svårt att vara konkret och säga exakt vad dessa träffar leder till som är till nytta för oss på hemmaplan.

Men jag är helt säker på att om vi inte är ute och bevakar omvärlden kommer vi att halka efter. Det är så otroligt mycket som händer i Norrbotten och det gäller för oss kommuner att vara med och bevaka våra intressen.

Vi var många som undrade om det verkligen är samma regler som gäller i Bryssel som i Sverige. När vi var ut och åt middag på tisdagskvällen var vi på ett mycket trevligt ställe. Det var dock så otroligt trångt och man kände sig verkligen inklämd där man satt och åt. Vi var många som sa att brandskyddsreglerna inte kan vara desamma i Bryssel som i Sverige.

Här ser ni några bilder från Bryssel. Jag börjar med en gruppbild på alla som var med.





I denna hörnfastighet har North Sweden sitt kontor.



















Grattis Gällivare

Torsdag den 6 oktober 2011

Idag har vi avslutat studiebesöket i Bryssel. På morgonen fick vi en presentation om North Sweden och hur de jobbar. VD Mikael Jansson berättade. Huvudmålet för North Sweden är att vara en strategisk gemensam resurs för att skapa förutsättningar för regionens företag och organisationer.



Sedan fick vi en stor överraskning. Vi fick besök från Elisabeth Thand Ringqvist, VD på Företagarna i Sverige och Anders Hugosson från UC AB. De berättade att Gällivare kommun blivit utsedd till årets Företagarkommun.

Kommunalrådet Tommy Nyström såg förvånad ut då han ropades fram för att ta emot priset. Han hade inte fått någon förhandsinformation och blev rejält överraskad. Stolt och glad tog han emot ett diplom och en tårta.



















Rysslandsfrågor och LKAB i Bryssel

Onsdag den 5 oktober 2011

Studiebesöken i Bryssel fortsatte efter lunch. På eftermiddagen fick vi en information från Sven Olov Carlsson som jobbar på Rysslandsenheten. Han beskrev hur man jobbar med koordineringen av relationerna med Ryssland.

Det handlade om allt från klimatförändringar, säkerhetsfrågor, energifrågor och ekonomiska frågor i största allmänhet. Vi pratade också om tullfrågor, visumfrågor och frågor om hur man bekämpar ekonomisk brottslighet.



Sedan träffade vi Göran Bäckblom som jobbar på LKAB med placeringsort Bryssel. Han beskrev hur man inom LKAB jobbar med strategiska frågor på en övergripande och global nivå.

Det handlar också om att bevaka frågor som bereds och behandlas av kommissionen och i parlamentet i Bryssel och som är viktiga för LKAB. Han beskrev att de aktuella frågorna som man jobbat aktivt med under året är järnvägsfrågor och frågor om forskning och miljö.



Vi fick också lyssna på Staffan Jerneck som jobbar på en tankesmedja som heter CEPS. Vi fick höra hur man jobbar på en tankesmedja. Man jobbar med att föra in vettiga idéer och synpunkter på en övergripande nivå. Just nu jobbar CEPS mycket med krisen i Grekland.















Bryssel

Onsdag den 5 oktober 2011

Jag är nu tillsammans med länets kommunalråd och kommunchefer på en studieresa till Bryssel.

På morgonen träffade vi Marcus Nordmeyer. Han jobbar som kommunikationsråd i Bryssel. Vi fick information om transportpolitiska frågor. Mycket av informationen fokuserades på järnvägsfrågor.

Vi pratade om den bottniska korridoren, spårvidder på järnvägen, långtradartransporter på järnväg, axeltryck, tåglängder, finansieringsfrågor och liknande. Vi pratade om malmtransporter, hållbara transportsystem och mål om minskade klimatutsläpp.

Med tanke på den eventuella gruvetableringen i Jokkmokk känns det intressant och aktuellt utifrån resonemanget som går ut på att det finns ett behov av att rusta inlandsbanan i framtiden.



Sedan träffade vi Ann-Kerstin Myleus, biträdande enhetschef för regionalpolitikfrågor. Hon har jobbat som tjänsteman 16 år i Bryssel. Hon har rötterna i Tornedalen.

Hon pratade om EU:s sammanhållningspolitik från och med 2013. Sammanhållningspolitiken består idag till mer än en tredjedel av EU:s totala budget.

Hon berättade om olika tillväxtfrågor som man jobbar intensivt med inom EU. Det är ett mycket stort fokus på hållbarhet på olika sätt. Klimatförändringar, fattigdomsbekämpning, utbildning, forskning och innovation är områden som prioriteras.
















Utbildningsdepartementet är på besök i Jokkmokk

Tisdag den 4 oktober 2011

Nu har jag och kommunalrådet åkt till Bryssel. Länets kommunalråd och kommunchefer är på en studieresa.

I går kväll var jag på middag med Amelie von Zweigbergk. Hon är statssekreterare hos jämställdhetsminister Nyamko Sabuni. Amelie och en medarbetare på utbildningsdepartementet är på besök i Jokkmokk.

De besöker bland annat Samernas Utbildningscenter och pratar övergripande och strategiska utbildningsfrågor. Vi var flera på middagen och vi passade på att berätta om hur vi ser på olika övergripande frågor från kommunens perspektiv.

















Gruvinformation

Måndag den 3 oktober 2011

På morgonen hade vi en träff med ledningsgruppen. Vi pratade bland annat om hur vi ska gå vidare och jobba med kommunens övergripande mål som handlar om att öka befolkningen i kommunen.

Idag håller kommunfullmäktigeförsamlingen möte. Mötet inleddes med en information från gruvbolaget Beowulf. De berättade om läget just nu för Kallak-fyndigheten.



Den information som finns just nu är att det finns högkvalitativ järnmalm på ett område som är minst 3,6 km långt och cirka 100-300 meter brett. Malmen ligger i dagen och åtminstone 250 meter ner. Djupare än så har man inte provborrat i dagsläget.

Inom det området bedöms det finnas minst 600 miljoner ton malm. Som det ser ut nu kan man bryta ungefär tio miljoner ton malms brytning per år. Med min matematik blir det 60 års brytning. Man pratar emellertid om åtminstone 20-30 års brytning idag så man kanske ökar brytningstakten längre fram.

Just nu pågår provborrning och man jobbar med att söka provbrytningstillstånd. Det är en lång väg att vandra men om allt går enligt gruvbolagets bedömningar kan man sätta spaden i jorden under år 2016 och i slutet av år 2017 kan produktionen börja.

Just nu är huvudspåret är att malmen ska fraktas på inlandsbanan och sedan vidare till Narvik. Det innebär att ett nytt stickspår ska byggas från inlandsbanan till Kallak-fyndigheten.

Om man bryter ungefär sex till åtta miljoner ton per år leder det till uppskattningsvis 300 arbetstillfällen i gruvan, antingen som anställd eller som entreprenör.

Det var många besökare på gruvpresentationen. Många ställde frågor på den efterföljande presentationen.











Destination Jokkmokk AB bildas

Måndag den 3 oktober 2011

Idag hölls ett möte i kommunfullmäktige. Många motionssvar och svar på medborgarförslag gicks igenom.

Skattesatsen för år 2012 slogs fast till att vara oförändrad. Kommunfullmäktige behandlade frågan om att ge AB Jokkmokkshus ett aktieägartillskott på 1,6 miljoner kronor. Frågan återremitterades till nästa möte.

Frågan om att bilda ett destinationsbolag inom Jokkmokks kommun diskuterades. Ett stort arbete har gjorts från både kommunens sida och från turismnäringen sida. Att utveckla turismen i Jokkmokks kommun är en av sex prioriterade och mest viktiga frågor i Jokkmokks kommun.

Kommunfullmäktige beslutade att bilda ett destinationsbolag.










Getbergsslingorna är invigda

Söndag den 2 oktober 2011

Idag har kultur- och fritidschefen invigt de nya och nygamla lederna vid Getbergsområdet. Det regnade kraftigt hela förmiddagen så jag tänkte att det blir nog inte många som blir med på invigningen. Men regnet slutade precis innan invigningen och lite senare sken solen vackert igen.

Vi fick en genomgång om hur man kan gå på alla olika slingor. Det är väldigt fina leder och mycket bra uppskyltat.

Det var många som var med på invigningen. Det bjöds på grillad falukorv, kaffe och saft. Nu har vi alla på oss att gå dessa leder under oktober månad och kan på så sätt vinna fina priser.

Är du intresserad av att vara med på tävlingen kan du vända dig till biblioteket eller till fritidskontoret.






















Oktober är här med fina höstfärger

Lördag den 1 oktober 2011

Så är september över för i år och vi har kommit in i oktober. Frugan och jag var ut med hunden på en härlig höstpromenad. Efter en natt med minusgrader var det en hög och klar luft som mötte oss denna höstdag.













Smarta mobiler

Fredag den 30 september 2011

Idag på morgonen var jag på Strukturums morgonmöte. Lennart Ruder berättade om alla funktioner som finns på dagens smarta mobiler. Mycket intressant.

Sedan hade jag en träff gällande en arkivfråga. Jag har också haft en träff och en genomgång med vår fastighetsansvarige och även med skolchefen.












 


RSS 2.0