Det finns 437 företag i Jokkmokks kommun

Måndag den 31 maj 2010

Idag har vi haft sista mötet i kommunstyrelsen innan sommaren. En rad olika frågor diskuterades.

Strukturums VD var på plats och redovisade frågor om näringslivsutveckling i kommunen och hur Strukturum arbetar.

Just nu finns det 437 företag i Jokkmokks kommun. Av dessa är 182 företag aktiebolag. I denna siffra finns inte renskötselföretag eller jord- och skogsbruksföretag inräknade.

Under förra året startades 30 nya företag i Jokkmokks kommun. Det är en mycket hög siffra för lilla Jokkmokk.

Kommunstyrelsen behandlade frågan om bokslut 2009 och den första tertialrapporten för år 2010. Den bedömning som görs nu är att Jokkmokks kommun kommer att gå med ett negativt resultat på 1,5 miljoner kronor för helåret 2010. 


Ramar och strategisk plan för åren 2011-2012

Måndag den 31 maj 2010

Frågan om hur resurserna ska fördelas inför åren 2011 och 2012 diskuterades på dagens kommunstyrelsemöte. De ekonomiska förutsättningarna för Jokkmokks kommun har förbättrats jämfört med den information som funnits tidigare.

Efter en lång diskussion beslutade sig kommunstyrelsen för ett förslag till ekonomiska ramar 2011-2012. Kommunfullmäktige om två veckor ska behandla frågan.


Sametinget har fått en ny ordförande

Måndag den 31 maj 2010

Direkt på morgonen hade vi en arbetsplatsträff inom utvecklingskontoret. En av våra medarbetare i utvecklingskontoret blev i förra veckan vald till ordförande i sametinget.

Stort grattis till dig Ingrid Inga.

Ingrid var på plats och berättade om vad som gäller nu för hennes del. Jobbet som ordförande i sametinget börjar omedelbart.

Vi jobbade sedan vidare med frågan hur ledarskapet ska se ut inom utvecklingskontoret.


Jag har gått på pimppumpen

Måndag den 31 maj 2010

I fredags skrev jag om det nya ordet att pimpa. Det har visat sig att min okunskap har lyst igenom tämligen rejält. För det första är det ju inte direkt ett nytt ord. Och för det andra så förstod jag ordet lite fel.

Källgranskningen var helt enkelt inte den bästa från min sida. Jag tackar alla som kommenterat detta på ett mycket upplysande och vänligt sätt.

Min kanske mest trogne bloggläsare skickade mig ett mejl med ett citat från DN från den 19 mars 2009. Där framgår att det absolut inte har något med att förändra något så att det får en samisk anknytning.

Ordet betyder att man förändra något men inte nödvändigtvis att förändra något så det får en samisk anknytning. Och förändringen ska leda till att något blir lite snofsigare, finare och bättre.

Jag ber om ursäkt för min miss.

Mina två äldsta döttrar tittade förvånat på mig när jag berättade om att jag hört ett nytt ord. Döttrarna tillhör inte de som läser min blogg så de hade inte sett att jag skrivit om ordet pimpa. Men när jag berättade om att jag hittat detta nya ord så var deras kommentar ungefär som så att ”vilken planet har du varit på de senaste åren?” Pimpa var alltså inte ett nytt ord för dem.

Jag konstaterar återigen att det är många ord som mina barn använder som inte jag använder. Språk utvecklas och förändras vilket jag tycker är jättebra och helt naturligt. Man kanske kan säga att vi jämt och ständigt pimpar språket.

Tydligen är mitt word-program äldre än ordet pimpa. För varje gång jag skriver pimpa i ett word-dokument blir ordet understruket med ett rött vågigt streck. Och förslaget till ord jag ska använda istället för pimpa är ”pimpla”, ”pipa” eller ”pompa”. Men det visar väl bara att jag använder gammal programvara.

Nu ska jag avsluta detta inlägg med en fundering.

Ni som läser min blogg har kanske förstått att vi förändrar mycket på Jokkmokks kommun. Vi har ju jobbat med ett förändringsarbete i snart två år nu. Vi vill förändra företagskulturen genom att ändra på attityder, värderingar och liknande.

Undrar om man kan säga att vi pimpar Jokkmokks kommun?

I alla fall jag tror ju att vi förändrar vår organisation till något bättre.


Gymnastiktävling

Söndag den 30 maj 2010

I går var det Hälsans Dag i Jokkmokk. Det var även andra aktiviteter i Jokkmokk. Bland annat loppis, ridtävlingar och annat. Jag var med och sjöng med kören i parken. Trevligt.

Idag har jag varit i Älvsbyn. Ledare, föräldrar och framförallt 19 gymnaster från den nybildade föreningen Polcirkelgymnasterna Jokkmokk har varit på gymnastiktävling.

Det var deltagare från Umeå i söder och norrut. För Polcirkelgymnasterna Jokkmokk gick det väldigt bra. Det blev två guld, ett silver och två brons. Och dessutom det som är mycket viktigare än pallplaceringar, nämligen väldigt mycket glädje, kämpatag, kompisanda, stoj och lek.


Samisk ungdomskonferens

Fredag den 28 maj 2010

Idag och i helgen pågår en samisk ungdomskonferens här i Jokkmokk.

Svensk fjäll- och samemuseum Ájtte arrangerar denna konferens. Med i projektet är även Sami Siida museum i Enari i Finland samt även Varjjat Sami museum i Nesseby, Varangebotten, Nordnorge. Även ungdomar och deltagare från museet Saemien Sijte från Snåsa i sydsamiskt område i Norge var med.

I Jokkmokks kommuns övergripande måldokument finns ungdomsfrågorna som ett horisontellt och prioriterat mål.

Många av oss från Jokkmokk med omnejd tycker att Jokkmokk dessutom är det svenska Sapmis huvudstad. Så, när en samisk ungdomskonferens arrangeras i Jokkmokk, känns det självklart att vi från organisationen Jokkmokks kommun också är med.

Jag var tillsammans med min kollega, kultur- och fritidschefen, på dagens konferens.

Temat på konferensen var om hur det är att vara ung same idag. Vi fick lyssna på ungdomar från olika områden i Norge, Finland och Sverige. De svenska ungdomarna var ungdomar som går i skolan här i Jokkmokk. Man har använt sig av videoteknik och helt enkelt gjort filmer. I vissa sammanhang helt enkelt som en videodagbok .

Ungdomarna har själva dokumenterat sin vardag. Många berättade om att man i olika sammanhang fått jobba med att rätta till felaktiga bilder och fördomar om samer. Och mycket dokumentation handlade om livet som renskötare.

Det var väldigt intressant att kunna få vara med och lyssna på detta. Vilka fantastiska ungdomar vi har runt omkring oss.


Pimpa

Fredag den 28 maj 2010

Idag har jag lärt mig ett nytt ord. Jag visste inte om att det fanns ett verb som heter att pimpa. Ordet användes några gånger under den samiska ungdomskonferensen som beskrivs ovan.

Om jag förstod förklaringen rätt så fick jag veta att ordet att pimpa helt enkelt betyder att man gör om ett föremål så att det får en samisk anknytning. Att ett föremål blir en samisk symbolbärare fast det kanske inte från början riktigt synts att det varit så. Intressant!


Delat ledarskap eller inte?

Fredag den 28 maj 2010

Idag har vi jobbat vidare med frågan om hur vi kan jobba med utvecklingschefsskapet och även med den tekniska alliansen. Frågorna vi diskuterar handlar bland annat om det är bra med delat ledarskap eller inte.

Vi pratade också om hur vi ska gå tillväga då vi nu pratar om att hitta en intern lösning på tjänsten som ekonomiansvarig/controller inom den Tekniska Alliansen.

Olika lösningar växer sakta men säkert fram. Vi jobbar med stor delaktighet tillsammans med medarbetarna i utvecklingskontoret och med ekonomipersonalen. 


Norrbottens stormästare

Fredag den 28 maj 2010

Stort grattis till Ylva Beland från Mattisudden utanför Jokkmokk. Jag har precis lyssnat på Radio Norrbotten där man varje fredag morgon under hela vintern och våren tävlat i en kunskapstävling. Ylva har varit i en klass för sig själv och nu har hon vunnit klockrent under tio veckor i rad. Ylva går i femman och hon var också med i Vi i femman tidigare i vår.

Nu kan hon jämföra sig med Ingemar Stenmark.

Man var nämligen tvungen att ändra på reglerna på grund av Ylvas överlägsenhet. Så var det även för Ingemar Stenmark under 1980-talet.

I Ylvas fall hittade man enligt Radio Norrbotten ingen som ville utmana Ylva i denna tävling så nu avslutade man tävlingsmomentet fyra veckor innan planerat.

Än en gång stort grattis!

Vårkonsert

Torsdag den 27 maj 2010

På förmiddagen hade vi ett möte i OJ!-gruppen. Vi gick igenom dagen i förra veckan då vi jobbade med värdegrundsfrågor. Vi diskuterade bland annat om hur vi ska jobba vidare med den frågan.

På eftermiddagen hade vi en träff med berörda ekonomer och administratörer i frågan om hur vi går vidare med jobbet som ekonomiansvarig/controller i det vi kallar Tekniska Alliansen, det vill säga AB Jokkmokkshus, Jokkmokks Värmeverket AB samt teknik- och serviceavdelningen inom kommunen.

På kvällen sjöng jag med Dalvvadiskören. Vi framförde tillsammans med Rallarrosorna från Porjus årets vårkonsert i Gamla kyrkan i Jokkmokk.

Det var mycket folk på konserten. Efteråt blev det kaffe och smörgåstårta på kyrkbacken. Solen var tillbaka efter några dagar med kyla och regn.


Radio Norrbotten på besök

Onsdag den 26 maj 2010

På förmiddagen hade vi ett ledningsgruppsmöte. Direkt efter lunchen var jag med på en träff gällande frågorna kring Notuddens Campinganläggning som vi håller på att sälja.

Sedan hade jag en träff med olika medarbetare gällande frågan om hur vi ska göra med utvecklingschefsjobbet. Vi för ett resonemang om att det kan vara en bra idé om att hitta en lösning med delat ledarskap under en period. Vi får se vad som händer.

Sedan blev jag och flera andra intervjuad av Radio Norrbotten som är på plats här i Jokkmokk idag. De sände eftermiddagsprogrammet Puls direkt från Jokkmokk idag. Programmet handlade om allt från hur vi jobbar med flyktingfrågorna på ett så positivt sätt här i Jokkmokk via en politisk debatt till frågor om turismen i kommunen. De uppmärksammade också att Sture Bryggman ska börja jobba hos oss.

På kvällen hade vi ett genrep med kören inför morgondagens vårkonsert i Gamla kyrkan.


Sture Bryggman kommer tillbaka till Jokkmokks kommun

Tisdag den 25 maj 2010

Idag har jag varit på ett möte i en fråga om en detaljplan för Kåbdalis. Vi resonerade kring olika frågor om hur vi löser byråkratiska hinder på ett bra sätt.

Vi har också haft ett möte i riskhanteringsgruppen idag. Och jag har även varit med på ett avstämningsmöte med Strukturum.

Jag kan också meddela den glädjande nyheten att Jokkmokks kommun anställer Sture Bryggman igen.

Från och med den 1 januari 2011 kommer Sture Bryggman att börja jobba på Jokkmokks kommun.

Sture kommer att jobba direkt under mig i en roll där vi kan använda oss av hans kunskaper och kontaktnät i allehanda övergripande utvecklingsfrågor och långsiktigt strategibygge inom Jokkmokks kommun som helhet.


Arbetsplatsträff

Måndag den 24 maj 2010

På morgonen hade vi en arbetsplatsträff på utvecklingskontoret. Sedan hade vi en träff i teknikgruppen. På eftermiddagen hade vi en träff med alla ordföringar i våra facknämnder samt avdelningschefer.

Vi jobbar nu mycket med att fundera hur vi går vidare med utvecklingschefstjänsten. Teknikgruppens arbete börjar ta form. Vi bestämde att vi ska ha en träff med alla ekonomer och administratörer inom det som vi benämner Tekniska Alliansen. Den träffen blir på torsdag.


Cykelträning

Söndag den 23 maj 2010

Helgens väder blev väldigt mycket bättre än vad prognosmakarna sa inför helgen.

Igår hade vi ett gemensamt födelsedagskalas för yngsta dottern och en av hennes klasskompisar. Vi var på Notudden där vi lekte och hade skattjakt.

Idag har vi varit ute och krattat bort alla löv från i höstas. Jag har också börjat cykelträningen inför sommarens planerade cykelfärd till Hälsingland. Vi får nu se hur det blir med den saken men jag har en plan att försöka cykla till Bollnäs i sommar.

Jag förstår att det kan bli öm rumpa och säkert många andra fysiska svårigheter. Det kan säkert även bli dåligt väder och trasig cykel. Men min plan är att cykla på inlandsvägen. Och där går det en buss varje dag så hjälpen är ju nära om det blir problem.

Notuddens Camping

Fredag den 21 maj 2010

På morgonen var jag på Strukturums fredagsmöte. Direkt efter det hade jag en genomgång tillsammans med näringslivschefen och kommunalrådet i olika frågor.

Sedan hade jag en träff med en företagare i olika frågor. På eftermiddagen jobbade jag bland annat med frågan om Notuddens Camping och försäljningen av densamma.

Jag konstaterar att det inte är lätt att sälja en campinganläggning. Framförallt inte då vi som säljare inte har någon medarbetare kvar som jobbar idag och som jobbade åt Jokkmokks kommun med frågan om att arrendera ut anläggningen för länge sedan då den började arrenderas ut.

Nåväl, jag är helt övertygad om att det kommer att bli bra i slutändan. Det verkar finnas ett stort intresse från flera håll av att köpa anläggningen.


Värdegrundsarbete

Torsdag den 20 maj 2010

I Jokkmokks kommuns förändringsarbete har vi nu kommit en bit på väg. Idag har vi jobbat med frågan om att jobba fram en värdegrund för Jokkmokks kommun.

Det handlar alltså om att vi i sann delaktighetsanda vill att alla våra medarbetare tillsammans ska jobba med värdegrundsfrågan. Alla medarbetare var inbjudna till att vara med på en föreläsning kring detta. Vi var i Östra skolans aula och vi var uppdelade i två olika sittningar.

Vi fick lyssna till Lotta Dahlqvist från Sunnanå Utveckling AB.

Vi alla medarbetare i Jokkmokks kommun ska nu tillsammans jobba fram vilken värdegrund vill vi ha i Jokkmokks kommun.


Minoritetsspråk

Torsdag den 20 maj 2010

Idag och i morgon har vi besök från länsstyrelsen i Stockholms län och från sametinget. Det är människor som jobbar med frågan kring minoritetsspråk. Vi i Jokkmokks kommun har sedan lång tid levt med regelverket kring minoritetsspråk. Redan år 2000 infördes ett regelverk som handlade om detta.

I Jokkmokks kommun har vi samiska som minoritetsspråk. Och det handlar om såväl lulesamiska och nordsamiska. Från och med år 2010 förändrades regelverket i Sverige. 


Vad händer inom utvecklingskontoret?

Onsdag den 19 maj 2010

På morgonen höll jag i en arbetsplatsträff med samtliga medarbetare på utvecklingskontoret. Vi diskuterade om frågan hur vi ska jobba vidare med olika frågor nu då utvecklingschefen slutat.

Jag hade en träff och en genomgång med vår säkerhetssamordnare gällande olika frågor kring vårt säkerhetsarbete. Och därefter hade jag och vår ekonomiansvarige en träff med två representanter från Kommuninvest som var på besök i Jokkmokk.

På kvällen var jag på något som kallas för Vårsalongen. Det var öppet hus på Västra skolan där yngsta dottern går i skolan. Vi föräldrar och anhöriga fick vara med på en lektion i klassen och sedan fick vi se en fantastisk dansuppvisning och skådespeleri av eleverna.


Vi är duktiga på flyktingfrågor

Onsdag den 19 maj 2010

Idag har jag varit med på ett möte med deltagare i det vi kallar referensgruppen för integrationsfrågor. Där ingår olika representanter från kommunens verksamheter som berörs av flyktingfrågor. I gruppen ingår också representanter från vårdcentralen, folktandvården, kyrkan, försäkringskassan och arbetsförmedlingen.

Vi träffas med jämna mellanrum för att gå igenom olika frågor som har att göra med våra nya invånare som kommer från andra länder och som är flyktingar på olika sätt.

Vi är väldigt duktiga på integrationsarbetet och arbetet med flyktingfrågor här i Jokkmokks kommun. Vi är faktiskt omtalade för detta runt om i landet. Vi kommer nu att utöka antalet platser för ensamkommande asylsökande ungdomar och vi kommer att hantera utökningen på ett litet annorlunda och mycket spännande sätt.

Det handlar om en ”jokkmokksmodell” som arbetats fram av våra duktiga medarbetare. Migrationsverket tycker att det är en väldigt spännande och intressant modell som vi nu ska jobba med i Jokkmokks kommun.

Jag måste säga att jag är väldigt stolt att vara kommunchef i Jokkmokk. Det är jag av många anledningar men framförallt eftersom vi hanterar frågan om flyktingar och integrationsfrågor på ett väldigt bra sätt.

Jag och många med mig är av den åsikten att vi i Jokkmokks kommun har alla förutsättningar för att ta emot flyktingar. Vi måste självklart hantera frågan på ett bra sätt så att vi kan ta emot våra nya medborgare på ett värdigt och klokt sätt. Då kanske de väljer att stanna kvar i Jokkmokks kommun vilket skulle vara bra av många olika anledningar.

Jokkmokks kommun är sedan länge en mångkulturell mötesplats och har en erfarenhet och en tradition av olika kulturer. Vi har dessutom gott om utrymme och vi har ett måldokument som säger att vi ska utöka vårt invånarantal.

Det som nu börjar bli lite problematiskt är att vi har lite brist på lägenheter. Men det är ju ett angenämt problem. Tänk när vi får börja bygga bostäder för att vi har en befolkningsökning i kommunen.


Facklig informationsträff

Tisdag den 18 maj 2010

På morgonen hade jag en genomgång med en medarbetare på utvecklingskontoret. Vår utvecklingschef har slutat och vi funderar på lite olika alternativ hur vi går vidare i rekryteringsprocessen av ny utvecklingschef.

Sedan hade vi ett fackligt informationsmöte. Där informerade vi om teknikgruppen, ekonomiska ramar 2011, OJ!-gruppens arbete och vad som är läget i utvecklingskontoret nu då utvecklingschefen slutat.

Jag informerade de fackliga även om en fråga som handlar om att vi fått möjlighet att projektanställa en medarbetare i två år. Det handlar om en medarbetare som ska jobba centralt med olika övergripande frågor. Jag återkommer med mer information om det senare.

Sedan hade jag en genomgång med rektorn för Kunskapens Hus utifrån det faktum att den kommunala vuxenutbildningen från och med halvårsskiftet övergår till Lapplands kommunalförbund.

På kvällen var jag på ett föräldramöte i yngsta dotterns klass.


Gratulerer på dagen

Måndag den 17 maj 2010

Idag är det Norges nationaldag. Vi får ”gratulere på dagen” eller vad man nu säger i vårt västra grannland.

Direkt på morgonen hade jag och kommunalrådet en informell genomgång av olika frågor.

Sedan hade vi ett möte i kommunstyrelsens arbetsutskott under resten av dagen.


Kommunstyrelsens arbetsutskott

Måndag den 17 maj 2010

Det var ett antal presentationer på dagens möte. Teknikgruppen var på plats och informerade om det arbete som gjorts där. Utemiljögruppen var också på plats och informerade om olika frågor.

I frågan om tomterna i Kvikkjokk som Jokkmokks kommun ska sälja bestämdes att kommunen ska ta hjälp av en mäklare i försäljningsprocessen.

Vi fick en information om frågan kring hur arbetet att förbättra utemiljön på bostadsområdet Nyborg går.

Bokslut och årsredovisning 2009 samt första delårsrapporten för år 2010 fanns på dagordningen. Även frågan om strategisk plan och ramar 2011 behandlades. Det finns nu ytterligare knappt två miljoner kronor att fördela inför 2011.

Frågan om hur vi ska jobba vidare med Jokkmokk Winter Conference diskuterades. Friskolefrågan i Vuollerim diskuterades och arvodesreglemente diskuterades.

Direkt efter mötet i kommunstyrelsens arbetsutskott hade jag en träff med kultur- och fritidschefen.


Åter från en semesterresa i Frankrike

Lördag den 15 maj 2010

Så är vi åter efter en semesterresa i Frankrike. Vi har varit tio dagar hos en god vän i Toulouse i södra Frankrike. Inga askmoln störde vår resa även fast de svävade runt omkring oss från stund till stund.Vi har haft det väldigt bra. Vi har sett mycket samtidigt som vi tagit det väldigt lugnt. Vädret har varit omväxlande med både regn och molnigt vissa dagar och strålande sol andra dagar. Det blev bad för alla i familjen förutom för mig. Jag är verkligen en badkruka och jag väntar tills temperaturen blir lite högre i det vatten jag väljer att gå ner i.

När vi kom hem möttes vi av riktig sommarvärme. Trots denna sommarvärme ligger snön fortfarande kvar i vår trädgård. Det blev att ta fram grillen och solbada lite i snön idag.


Thumbnail         Thumbnail


Skidåkning i snöväder i maj

Söndag den 2 maj 2010

Så har säsongens sista slalomåk genomförts. I alla fall för min del. Vi har haft en trevlig helg tillsammans med goda vänner och åkt slalom i snövädret i Kåbdalis.

I går kom det riktigt stora blöta flingor nedfallandes från skyn. Man blev ganska blöt efter några åk så jag måste säga att det inte blev allt för många åk i går.
I morse hängde vi vid liften då den öppnade. Det hade kommit ganska mycket nysnö, cirka tio centimeter skulle jag tro, kanske mer. Det hade slutat att snöa och även om snön som låg på skidbacken var blöt och ganska tung så var det väldigt bra skidåkning. Det blev en lössnökänsla som var väldigt härlig.

Nu har vi i familjen åkt slalom från och med den 17 oktober till och med den 2 maj. Det måste man väl ändå säga att det är en ganska lång säsong. Härligt.

Men nu plockar vi bort skidorna och tar i stället fram badbyxorna.
Vintern rasar...

Fredag den 30 april 2010

På morgonen hade vi den andra anställningsintervjun gällande fastighetsansvarig. Sedan var jag med på ett direktionsmöte med Lapplands kommunalförbund.

Mötet hölls via videokonferens. Det är verkligen smidigt att slippa åka flera mil för att vara med på ett möte under 2-3 timmar.

På eftermiddagen åkte familjen till Kåbdalis för att åka slalom och fira Valborgsmässoafton. Det är nu tredje året i rad som vi är tre familjer som hyr en stuga mitt i backen och har en trevlig helg tillsammans.

Vädret var inte det allra bästa men vi hann med att åka några kvällsåk i backen. Vi var också med och sjöng lite framför en vacker majkase på parkeringen vid skidanläggningen.


RSS 2.0