Earth Hour

Torsdag den 29 mars 2012

På lördag är det dags för Earth Hour igen.
 
Earth Hour handlar om att vi under en timme ska sänka energiförbrukningen så mycket som möjligt. Det sker olika aktiviteter runt om i världen. Även vi i Jokkmokks kommun vill vara med och påverka i dessa viktiga frågor.

I år kommer vi därför dessutom att släcka gatubelysningen längs Storgatan i Jokkmokk. 

Jag tycker att detta är väldigt viktiga frågor och jag rekommenderar alla att vara med på detta.

Alla som har möjlighet är välkommen till parken i Jokkmokk klockan halv nio på lördag kväll den 31 mars.

Läs mer på kommunens hemsida. http://www.jokkmokk.se/


Förändrade bolagsordningar och ägardirektiv

Måndag den 26 mars 2012

På morgonen hade jag ett möte med ledningsgruppen. Därefter var jag med på kommunstyrelsens möte.

Vi behandlade bland annat årsredovisningen och bokslutet för år 2011. En punkt om finansieringsfrågor gällande Sápmi Awards diskuterades.

Förändringar av bolagsordning och ägardirektiv för AB Jokkmokkshus och Jokkmokks Värmeverk AB gicks igenom.

Kommunstyrelsen beslutade att Jokkmokks kommun inte ska gå med som delägare i det bolag som är på väg att bildas och som ska heta Invest in Norrbotten AB.

På kvällen hölls ett extrainsatt kommunfullmäktigemöte som jag var med på.Ungdomsarbetslösheten är hög

Fredag den 23 mars 2012

På morgonen var jag på Strukturums fredagsmöte. Kommunens fastighetschef Erik Fagerström berättade om det som kallas för EPC-projektet. Vi jobbar med att sänka elförbrukningen och klimatpåverkan. Kommunen har många fastigheter och vi gör av med mycket energi. Nu kommer det att hända mycket spännande och viktiga saker inom detta område.Sedan var jag på ett möte med arbetsmarknadsrådet. Vi fick information från arbetsförmedlingen om olika statistikuppgifter. Det är lite kontroversiella uppgifter vi nu möts av.

Aldrig någonsin har arbetskraftsbehovet varit så stort som det är nu. Företag söker folk och de har jättesvårt att rekrytera. Samtidigt har ungdomsarbetslösheten i Jokkmokks kommun aldrig varit högre än vad den är nu. Utbud och efterfrågan på arbetskraft matchar inte varandra helt enkelt.


Vi flaggar för en viktig 50-åring

Fredag den 23 mars 2012

Den 23 mars firas som Nordens dag i de nordiska länderna. Dagen uppmärksammar Helsingforsavtalet som regeringarna undertecknade den 23 mars 1962.

Helsingforsavtalet är grunden för det nordiska samarbetet och avtalet stadgar samarbete mellan de nordiska länderna bland annat kulturellt, rättsligt, ekonomiskt och socialt.

En av viktigaste grundstenarna i Helsingforsavtalet är rätten för nordiska medborgare att arbeta och bosätta sig i ett annat nordiskt land.

 


Värdskap och symboler

Torsdag den 22 mars 2012

På morgonen fick jag och alla andra deltagare i projektet Dags att designa Norrbotten lyssna på Mats Pettersson från LKAB. Han berättade om hur LKAB och kommunen jobbar tillsammans med byggandet av den nya staden Gällivare.

Vi fick flyga över Malmberget för att se hur det ser ut från ovan.Nej, vi flög inte. Vi tittade i stället på en stor modell över samhället där man visar var malmen finns och vilka områden som snart faller ner i olika gropar.Vi fick sedan redovisa vilken enskild symbol som representerar våra respektive kommuner. Vi i Jokkmokk lyfte fram symbolen för Jokkmokks Marknad och vi berättade lite bakgrunden till den och att vi bestämt oss för att sätta upp den i parken nu i sommar.


 

 

 

 


Värdskap och upplevelser

Onsdag den 21 mars 2012

Den sjätte träffen i projektet Dags att designa Norrbotten har temat ”Värdskap och upplevelser genom våra fem sinnen”.

Vi fick se exempel på hur olika tunga industrier och fabriker nu jobbar mycket med värdskap på så sätt att man designat fabrikerna i syfte att ta emot turister och besökare av olika sak. Det är något man kan jobba med även för en ort eller en kommun.

Vi fick lyssna på Ulf Hansson, utvecklingschef i Gällivare kommun, då han beskrev hur ett förslag till samhällsomvandlingen i Gällivare skulle kunna se ut.Annica Öhman var på besök och berättade om hur Swedish Lapland jobbar. Nyckelorden är äkthet, kontraster och värdskap.

Dags att designa Norrbotten

Onsdag den 21 mars 2012

Idag och i morgon är det återigen dags för en träff i attraktivitetsprojektet Dags att designa Norrbotten.

Vi är nu i Gällivare. Representanter från Företagsbolaget berättar inledningsvis om hur man i Gällivare jobbar med olika företagsfrågor.
Budgetfrågor

Tisdag den 20 mars 2012

Idag har jag och ytterligare tjänstemän från olika delar av kommunstyrelsens områden haft ett möte med politikerna i kommunstyrelsens arbetsutskott. Vi har pratat ekonomi och budgetfrågor inför år 2013.

Sent på eftermiddagen hade jag ett möte i olika attraktivitets- och designfrågor.

Filminspelning i Jokkmokk

Måndag den 19 mars 2012

På förmiddagen hade vi ett ledningsgruppsmöte där vi ägnade mesta tiden åt att prata ekonomi och budgetförutsättningar inför nästa år.På eftermiddagen var jag bland annat med på ett möte med några lokala företagare.

På kvällen var jag i ishallen tillsammans med väldigt många andra. Där pågår en inspelning av filmen Eskil & Trinidad just nu. Det var kul och intressant att vara med som statist i ishockeypubliken.Vårvinter i Kåbdalis

Söndag den 18 mars 2012

I helgen har hela familjen varit i Kåbdalis. Det har blivit skoter, slalom och arbete i affären. I går var det mulet och det snöade lite blötsnö emellanåt. Idag har det varit strålande sol från klarblå himmel.

Vi har sett skärmflygare i helgen och yngsta dottern har börjat åka snowboard.Nystartat företag

Fredag den 16 mars 2012

På morgonen var jag på Strukturums fredagsmöte. Gunilla Falk visade sina naturbilder och berättade om sitt nystartade företag.

Sedan hade jag en träff med medarbetarna på vår administrativa funktion och informerade lite om hur läget ligger nu då vi gjort klart med personalchefsrekryteringen.

På eftermiddagen jobbade jag vidare med budgetfrågor och övergripande frågor inför år 2013.


Värdegrundsarbetet fortsätter

Torsdag den 15 mars 2012

Igår jobbade jag med administrativa arbetsuppgifter. Bland annat förberedde jag mig inför nästa veckas arbete då vi ska sitta med politiker från kommunstyrelsens arbetsutskott då vi ska prata ekonomi och budget inför år 2013.

Idag har jag bland annat haft ett möte med värdegrundsgruppen. Det var ett mycket bra möte med resonemang om hur vi ska jobba vidare med de olika arbetsplatsaktiviteter som just nu pågår. Det känns verkligen som att vi är på väg åt rätt håll i vårt förändringsarbete.Storknabben

Tisdag den 13 mars 2012

Idag på eftermiddagen har jag haft ett tjänsteärende utomhus. Jag och flera olika intressenter som berörs i ett ärende som handlar om en turistisk satsning på Storknabben har tittat på området.

Det var en bra träff och vi förde ett mycket bra resonemang. De olika intressenterna kom med olika typer av kommentarer och synpunkter i ärendet.

Vi hade tur med vädret. Det var en strålande vårvinterdag. Det är för min del inte så vanligt med möten ute i naturen så det var kul att det var bra väder.

Här ser ni några bilder från eftermiddagen i Jokkmokk.På vägen upp till Storknabben stannade vi och tittade på det berömda stället där fåglar matas. Mats Karström, som var med idag, berättade om hur de jobbat med detta projekt genom åren.

Här ser ni en ganska ovanlig fågel - Lappmesen - som satt och åt där när vi kom.  

 

 

 


Vatten och avlopp

Tisdag den 13 mars 2012

På morgonen var jag med på teknik- och serviceavdelningens ordinarie veckomöte. Jag var inbjuden för att vi skulle diskutera hur vi går vidare med gatuchefsfrågan. Just nu har vi ingen gatuchef utan jobbar med en intern lösning. Dessutom går vår avdelningschef för teknik- och serviceavdelningen i pension till sommaren.

Efter det var jag med på en träff där vi diskuterade vatten- och avloppsfrågor i Kåbdalis. Det är stora investeringar som sker inom turistanläggningarna i Kåbdalis. Det ställer lite högre krav på de kommunala vatten- och avloppsreningsfrågorna.

Porjus skola

Måndag den 12 mars 2012

På kvällen var jag med på ett extra kommunstyrelsemöte som behandlade frågan om Porjus skola. Det har funnits lite olika alternativ i frågan om i vilken byggnad skolverksamheten i Porjus ska bedrivas i.

Nu beslutade kommunstyrelsen att avsätta medel och att anta ett förslag till ombyggnation i befintliga skollokaler i Porjus.


Infrastrukturminister Catharina Elmsäter Svärd

Måndag den 12 mars 2012

Mitt på dagen lämnade jag mötet med kommunstyrelsens arbetsutskott för att åka söderut. Jag tog mig till Slagnäs där jag klev på inlandståget.

Väl på tåget hade jag ett möte med infrastrukturminister Catharina Elmsäter Svärd.

Hon har idag gjort en resa på inlandsbanan från Östersund till Arvidsjaur. Jag fick möjlighet att prata om hur vi från Jokkmokks kommuns sida ser på inlandsbanan i allmänhet och hur den eventuella gruvetableringen på Björkholmen hänger ihop med järnvägsfrågor.

Vi pratade även andra infrastrukturfrågor som till exempel svårigheterna med mobil kommunikation i fjällvärlden och liknande.Infrastrukturminister Catharina Elmsäter Svärd i samtal med mig och Inlandsbanan AB:s VD Otto Nilsson.Ny personalchef

Måndag den 12 mars 2012

Idag har personalchefsrekryteringen blivit klar. Ny personalchef på Jokkmokks kommun blir Marianne Engan. Marianne jobbar idag på TV4 i Stockholm. Hon bor i Luleå och kommer till att börja med att pendla från bostaden i Luleå till jobbet i Jokkmokk.

Marianne kommer att börja hos oss den första juni.

Jag önskar dig varmt välkommen till Jokkmokks kommun, Marianne.Klimat- och energiavtal

Måndag den 12 mars 2012

På morgonen hade vi ett möte med ledningsgruppen. Sedan hölls ett möte med kommunstyrelsens arbetsutskott. Det mötet började med att politikerna träffade Östra skolans elevråd.

Politikerna och eleverna skrev under ett gemensamt klimat- och energiavtal. Det handlar om ett avtal med ömsesidiga åtaganden i syfte att minska energiförbrukning och koldioxidutsläpp på olika sätt.Här ser ni kommunstyrelsens ordförande Stefan Andersson och elevrådets ordförande Linnea Fällman skriva under avtalet.Sedan fortsatte arbetsutskottet sitt möte. Bland annat behandlades årsbokslutet för Jokkmokks kommun.
Körsång på samiska

Söndag den 11 mars 2012

I går och idag har jag varit med kören till Vindeln och Granö kyrka. Där har det arrangerats samehelg nu i helgen som gått.

Vi har fått ta del av en teaterföreställning som heter ”Lappen från Manjaur” och vi har sjungit på samiska. Det arrangerades dessutom lassokastning och VM i parskidåkning på Tegsnässkidor. Om VM stod för världsmästerskapen eller vindelnsmästerskapen är jag inte riktigt säker på.
Sápmi Awards

Fredag den 9 mars 2012

I onsdags jobbade jag. På morgonen hade vi ett möte om Sápmi Awards.Sedan hade jag en genomgång med ekonomichefen om hur vi lägger upp budgetarbetet inför år 2013. På eftermiddagen hade vi ett möte med Tekniska Alliansen. Igår och i dag har jag varit ledig och tillbringat tiden i Kåbdalis.
Sportlov

Tisdag den 6 mars 2012

Denna vecka är det sportlov för skolbarnen i bland annat Jokkmokks kommun. Jag har varit ledig måndag och tisdag. Vi har tillbringat helgen och början av veckan i Kåbdalis. Det är skidåkning, skoteråkning och affärsarbete som gäller.

Vädret har varit mycket bra. Lagom temperatur och oftast en sol från en klarblå himmel.
Filminspelning i Jokkmokk och Vuollerim

Fredag den 2 mars 2012

På morgonen var jag till Strukturum på fredagsmötet. Där fick vi höra om både utbildningsfrågor från Lapplands Lärcentra Kunskapens Hus och dessutom hade vi besök från de som ska spela in filmen Eskil & Trinidad. Filmen ska spelas in i Jokkmokk och i Vuollerim i mitten av mars.På eftermiddagen var jag med på ett videomöte där kommunchefer och ekonomichefer inom Lapplands kommunalförbund (LKF) träffades och gick igenom olika frågor. Bland annat diskuterade vi budgetprocessen inför framtiden samt de olika nyttighetsdiskussioner som pågått en tid.

Vi pratade också om olika principer för hanteringen av löneökningskostnader i budgetprocessen.Så här kan det se ut när vi är folk från fyra olika orter inom LKF-området som träffas via videolänk. Det är väldigt praktiskt då vi slipper långa resor.Skyltar, gruvor och fotostopp

Torsdag den 1 mars 2012

Idag har jag varit på ett möte med representanter från Trafikverket. Olika representanter från Jokkmokks kommun träffar representanter från Trafikverket en gång per år för att diskutera olika gemensamma saker som händer inom området.

Vi fick en presentation om vad som hänt under senaste året och vi lyfte olika frågor som vi tycker är intressanta. Vi lyfte bland annat fram frågor som handlar om skyltning till Jokkmokk och skyltning till andra orter inom Jokkmokks kommun. Vi vill bland annat att det ska finnas en skylt från E4:an i Piteå som hänvisar till Jokkmokk.

Vi lyfte även upp frågan som handlar om parken i Jokkmokks samhälle där det finns tankar från kommunens sida på att göra om olika saker och där väg 97, alltså Storgatan, berörs.

Vi pratade också om den eventuella framtida gruvetableringen på Björkholmen och de behov och önskemål som finns i olika infrastrukturfrågor kring detta.

Vi pratade även om vattenkraftsverket Akkats på olika sätt. Allt från skoterleder, fotostoppsbehov, gång- och cykelväg till samhället och liknande. 


RSS 2.0