Åter i civilisationen

Torsdag den 30 juli 2009

Nu är jag åter i civilisationen efter några fantastiska veckor i Darreluoppal i Sareks sydvästligaste hörn efter Padjelantaleden.

Energipåfyllningen fungerade bra. Man kom direkt in i en helt annan lunk när man kom fram till Darreluoppal. Inga mobiltelefoner, datorer, TV-apparater eller ens radioapparater så långt ögat kan nå. Härligt!

Vädret har varit bra i det stora hela. Självklart får man känna av alla typer av väder när man är borta så länge som vi nu varit. Från nysnö på omkringliggande toppar i början av juli till strålande sol från klarblå himmel via storm och spöregn. med höga vattenflöden i omkringliggande jokkar några veckor senare.

Antalet övernattande fjällvandrare har helt klart ökat jämfört med förra året - precis som så många trodde. Statistik förs över antalet gäster varje dag. Det är störst andel svenskar som är ute på vandring. Av utlänningarna så är det tyskarna som är i majoritet. Men även många holländare är ute och fjällvandrar. Dessutom österrikare, schweizare, belgare, polacker, tjecker och finnar. Även en islänning och en japan har också passerat. Och det mest ovanliga är nog en fjällvandrare från Surinam. 

Jag var tvungen att kolla upp var Surinam ligger. Det är ett land i Sydamerika. En före detta koloni till Nederländerna som blev självständigt 1975.

I söndags var jag och mellandottern på kyrkhelg i Alkavare. Vi gick cirka 20 kilometer från Darreluoppal rakt norrut till kapellet i Alkavare. Tänk att det finns ett över tvåhundra år gammalt kapell i Sareks Nationalpark.

Kapellet invigdes år 1788 och hade inget att göra med silverbrytningen i området. Silverbrytningen pågick ett antal år ungefär hundra år innan kapellet byggdes. Jag har tidigare trott att kapellet i Alkevare byggdes i samband med gruvbrytningen men så är det alltså inte.

Direkt efter kyrkkaffet på kyrkbacken gick vi "hem" till Darreluoppal. Vi var tillbaka klockan åtta på kvällen efter en jättefin helg.

På måndag morgon lämnade jag Darreluoppal och gick mot Kvikkjokk. Jag kom hem till Jokkmokk på tisdag kväll.

Onsdagen ägnade jag mig åt att acklimatisera mig. Jag var också ut och sökte hjortron men kan nu konstatera att det inte finns speciellt mycket hjortron i jokkmokkstrakterna - åtminstone inte på eller kring de myrar jag brukar plocka hjortron.

Idag har jag åter börjat jobba efter semestern. Cirka 270 nya olästa mejl har kommit under dessa veckor. Jag var också och tittade tillsammans med vår tekniska chef på hur bygget med det nya centralköket går. Tidsplanen verkar hålla och till skolstarten den 24 augusti ska allt vara klart. Jag kan avslöja att det verkligen blir ett fint centralkök! 

Semester i Sarek

Fredag den 3 juli 2009

Nu är det semester för min del. I dag på morgonen åkte yngsta dottern och jag till Kvikkjokk. Vi börjar vår tredagars- och femmilavandring mot Darreluoppal. 

Väderprognoserna säger att vi kommer att få bra vandringsväder fredag, lördag och söndag. Sedan kommer det eventuellt att bli regn under nästa vecka. Men är vi väl framme så gör det inget att det kommer lite regn. Förhoppningsvis kommer fler dagar med sol längre fram.

Jag ser verkligen fram emot att komma upp till fjällen. Där finns ett lugn och tempot är långt ifrån det vi är vana med i det dagliga livet. Jag unnar verkligen alla att kunna komma upp till lugnet i fjällvärlden för att komma ner i varv och för att samla energi. 

Nåväl, alla har ju inte samma intressen och det är väl också bra. Det ska bli intressant att se hur många fjällvandrargäster vi får i Darreluoppal i sommar. Alla prognoser och bedömningar från experter säger att turismströmmen i Sverige kommer att öka i år utifrån aktuell kronkurs och finansiell kris.

Färre svenskar än tidigare har råd att åka utomlands och utlänningarna semestrar billigt i Sverige. Detta sammantaget ska enligt expertisen leda till att antalet fjällvandrare ska öka i år.

Jag önskar nu alla läsare en trevlig sommar.

Om ni vill så är ni välkomna tillbaka till denna bloggsida i slutet av juli. Då får ni läsa lite om hur juli månad har varit i Sarek och Padjelanta.

Budgerdirektiv, marknadsutvecklare och medborgardialog

Torsdag den 2 juli 2009

Sista arbetsdagen innan semesterledighet och fjällvandring.

Jag hade inte ett enda möte inbokat idag. Jag försökte avsluta alla pågående arbetsuppgifter. Trots att många redan gått på ledighet så är det ändå många operativa saker som händer så här i början av juli.

Jag hade för avsikt att kunna göra klart arbetet med kommunens junirapport gällande ekonomiska budgetavvikelser men det räckte tiden inte till. Det får jag göra när jag är tillbaka i slutet av juli. Det var ytterligare några arbetsuppgifter som jag får vänta med att göra klar till slutet av månaden.

Men precis innan jag gick hem för dagen så gjorde jag klart med budgetdirektiven och de nya internramarna för kommunstyrelsens område. Stora kostnadssänkande åtgärder kommer att krävas till år 2010. Men det är ju inget nytt under solen. Det har vi känt till länge nu. Hur kostnaderna ska sänkas återstår att se.

Idag blev det klart med rekryteringen av en projektanställning. Vi har tidigare under våren annonserat efter en medarbetare som i ett tvåårsprojekt ska jobba med att utveckla Jokkmokks marknad. Idag anställdes Per Röckner på detta jobb. Det känns väldigt bra och det ska bli spännande att jobba med Per i dessa frågor. Per börjar hos oss den 1 september.

Välkommen till Jokkmokk Per!

På kvällen var jag på en medborgardialog. Kvällens tema var skogsfrågor och kolonilotter. Det var ett bra möte med många deltagare trots att vi är i semestertider och temperaturen är hög.

Temperaturen var hög både ute och inne. Det var bra diskussioner och många olika åsikter luftades. Som vanligt tycker vi inte alla exakt lika i alla frågor. Vilket är en himla tur tycker jag. Vi får se vad som händer i dessa frågor.

Sent på kvällen klippte jag gräset och packade det sista inför fjällturen.

Porjus

Onsdag den 1 juli 2009

Idag har jag varit på ett möte i Porjus. Vi har diskuterat fastighetsfrågor med olika företagare och intressenter.

Inriktningen på dagens möte var skolbyggnaden. Statens Bostadsomvandling (SBO) är ett företag som jobbar med bostadsfrågor i olika kommuner runt om i Sverige. Man har varit en aktör i Porjus under flera år. Nu förde vi ett resonemang om hur man kan lösa olika fastighetsfrågor gällande skolbyggnaden i Porjus.

Det var ett bra möte och vi gav varandra olika typer av utredningsuppdrag för att jobba vidare med denna fråga. Vi kommer att träffas igen i höst för att se hur läget ligger.

Väl hemma i det varma kontoret i Jokkmokk blev det att jobba med frågor kring hur vi ska jobba vidare med OJ!-gruppen i höst. Vi pratade även om hur vi går vidare med varselfrågan inom socialtjänsten. Jag jobbade även med frågan om Kvikkjokks helikopterflygplats och hur vi ska gå vidare i den frågan från kommunens sida.

Jag påbörjade också ett arbete med att komplettera budgetdirektiven inför år 2010. Det är några förändringar som måste slås fast och dessa måste jag skicka ut innan semestern. Det vill säga under morgondagen.

Annars är det många som gått på semester redan. De som nu är inne på sin andra vecka har ju verkligen prickat rätt vädermässigt - förutsatt att man gillar sol och värme förstås.

På kvällen blev det städning och packning. Trots denna varma sommarkväll blev det innearbete hemmavid.  

Företagsfrågor

Tisdag den 30 juni 2009

I morse vinkade jag av äldsta dottern som flög helikopter från Kvikkjokk till Darreluoppal. Nu är det bara minstingen och jag som är kvar i Jokkmokk ännu någon dag.

På eftermiddagen var jag på ett möte om företagsfrågor och om hur vi ska hantera situationen efter det att Kalix Tele 24 varslat alla medarbetare om uppsägning.

Nu har första halvåret i år passerat. Högsommarvärmen verkar bestå och midnattssolen lyser nu sista natten i Jokkmokk.

Men länge ännu har vi ljust dygnet runt. Men det är faktiskt redan nu som solen börjar dippa ner under horisonten under några minuter per natt.

Stugvärdskurs och ettårskalas

Måndag den 29 juni 2009

Idag har jag gått en kurs för stugvärdar. Nu är det ju min fru som är stugvärd men eftersom hon redan gått till fjälls så gick jag kursen. Jag kommer ju också att vara i fjälls en lång period och frugan gick kursen redan förra året.

Det var en väldigt bra kurs med allt från solcellskunskap och hur man laddar satellittelefoner till att praktiskt och konkret få lära sig att släcka en brand med en brandfilt och med en brandsläckare.

Länsstyrelsen var också på plats och berättade om många av de regler som gäller i nationalparkerna. En regel som många inte känner till är att hundar inte får vara i nationalparkerna. Vissa undantag finns i vissa parker och under vissa tider men huvudprincipen är att hundar inte är tillåtna i nationalparkerna i vårt område.

I kväll har jag varit på ett ettårskalas. Det var kommunens boende för ensamkommande flyktingar som nu funnits i ett år. Vi grillade och hade det mysigt i den vackra sommarkvällen.

RSS 2.0