Parlamentsbyggnad till Jokkmokk

Onsdag den 28 augusti 2013

Idag har jag varit på invigningen av sametingets sjätte mandatperiod. Det skedde i Jokkmokk vid Dálvvadissjöns strand i de mycket vackra tältkåtorna som återigen uppförts där.

Det var väldigt mycket folk som var med på invigningen och vi hade fint besök här i Jokkmokk.
 
Hans Majestät Konungen var på plats. Och dessutom var två ministrar – landsbygds- och sameminister Eskil Erlandsson samt handelsminister Ewa Björling – och två ambassadörer – Australiens och Kanadas – här.

Vice ordförande i kommunstyrelsen i Jokkmokk, Anna-Greta Kvickström, och jag representerade Jokkmokks kommun. Anna-Greta höll ett välkomsttal där hon, förutom att hon hälsade välkommen till Jokkmokk och att hon gratulerade Sametinget på 20-årsdagen, öppnade dörren för att diskutera vidare mer konkret om att placera Sametingets parlamentsbyggnad här i Jokkmokk.

Det var en mycket bra dag.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kommunstyrelsens arbetsutskott träffas igen

Måndag den 26 augusti 2013

På morgonen hade vi en träff med ledningsgruppen. Sedan hölls första träffen efter sommaruppehållet med kommunstyrelsens arbetsutskott. Vi pratade många fastighetsfrågor och vi pratade om skolmatsfrågor.

Vi fick en genomgång av en handlingsplan för ungdomar mellan 16 och 19 år.

Ärendet om den strategiska planen och dess omarbetning behandlades. Frågan om att bygdemedelsfinansiera bildandet av Dálvvadis ekonomiska förening behandlades. Det är en branschorganisation med samebyarna inom Jokkmokks kommun.

Ett ärende om att jobba mer med forsknings- och utvecklingsfrågor diskuterades. Frågan om skattesatsen för år 2014 samt budgetfrågan inför 2014 behandlades.

Ett ärende om förändrad delegationsordning behandlades och en fråga om Porjus Fiskodling diskuterades.

Ett antal andra frågor inklusive några medborgarförslag behandlades också.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Almi på besök

Fredag den 23 augusti 2013

På morgonen var jag på Strukturums fredagsmöte. Där var Almi på besök och berättade om olika finansieringsfrågor. De pratade även om olika medarbetarperspektiv med inriktning om att medarbetarna är ett företags viktigaste resurs. Så sant!

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Värdegrundsgruppen sammanträder

Torsdag den 22 augusti 2013

På förmiddagen hade jag en sittning med personalchefen och ytterligare några medarbetare gällande socialchefsrekryteringen.

På eftermiddagen hade vi ett möte med värdegrundsgruppen. Vi pratade bland annat mycket om hur vi på våra olika arbetsplatser bemöter varandra i olika aktuella frågor. En aktuell fråga är frågan om den eventuella gruvetableringen i Kallak, fyra mil väster om Jokkmokk.

Det är verkligen en aktuell fråga och det är en fråga som vi tycker lite olika kring. Det är viktigt att vi respekterar varandras olika åsikter och att vi inte smutskastar någon som tycker annorlunda än sig själv.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Invigning av Turistinformationen

Onsdag den 21 augusti 2013

Idag har jag från och till jobbat med olika budgetfrågor tillsammans med ekonomichefen.

På kvällen var jag på invigning av de nya lokalerna där Destination Jokkmokk bedriver sin verksamhet. De håller till i den lokal som av många jokkmokkare benämns som Hotell Engelmarks eller kort och gott Engelmarks. Sedan år 1990 har Turistbyrån huserat i lokalerna varför många säger just Turistbyrån om dessa lokaler. Från och med nu kallas det för Turistinformationen.

Det var mingel med snittar, kaffe och tårta. Några tal hölls och vi fick gå runt och titta på lokalerna. Jag försökte säga några väl valda ord och jag fick även den äran att klippa bandet för att officiellt inviga lokalerna.

Lokalerna har verkligen fått sig en rejäl ansiktslyftning. De har rustats och gjorts om på ett sätt som gör arbetet mer praktiskt och framförallt har färger, former och material lyfts fram som innebär att mycket av det lokala och det samiska framhävs på ett mycket smakfullt sätt.

De som ligger bakom allt detta vackra är arkitekterna Jan och Eva Bergfelt som också var på plats och berättade om hur de jobbat för att hitta den rätta själen och känslan i byggnaden.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kulturkrockar

Fredag den 16 augusti 2013

I dag har jag varit på Östra skolan. Där var Habane Hassan från det somaliska riksförbundet i Sverige. Han informerade oss deltagare i olika frågor. Vi fick lyssna på olika frågor kring somalisk kultur och somaliska traditioner och levnadsförhållanden.

Det var väldigt nyttigt och intressant att få ta del av denna information. Jag gissar och antar att de allra flesta av oss svenskar förstår och inser att det finns kulturkrockar och fördomar i frågor som handlar om olika invandrargrupper. När man får möjlighet att lyssna på ett föredrag som dagens så inser man desstom att det är ofantligt mycket som man som svensk inte förstår gällande olika traditioner, kulturer, religionsfrågor och liknande.

 
 
 

Förberedelser inför höstens möten

Onsdag den 14 augusti 2013

 

På morgonen hade jag en träff med personalchefen. Vi gick igenom diverse olika aktuella frågor. På eftermiddagen var jag med på ett möte där dagordningen inför höstens första möte med kommunstyrelsens arbetsutskott bestämdes.

 

 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 


Samiska kyrkodagar

 
 
Söndag den 11 augusti 2013

Under fredag, lördag och söndag har jag varit med Dálvvadiskören och sjungit på de samiska kyrkodagarna i sydsamiskt område i Mo i Rana i Norge.

Det har varit väldigt kul och intressant. Förutom att vara med och sjunga på samiska så har vi varit med på olika föreläsningar, seminarier, konserter, teaterföreställningar och även en sightseeingtur till glaciären Svartisen strax norr om Mo i Rana.

De samiska kyrkodagarna hålls vart fjärde år på olika ställen runt om i Sápmi. Dagarna var välbesökta. Bland annat var en norsk minister på besök. Den norska sameministern, tillika kyrkominister och ministern med ansvar för samarbetet i Norden var på plats. Den svenska ärkebiskopen Anders Wejryd var också på plats samt dessutom många andra biskopar från Sverige, Norge, Finland och även från Grönland.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Återstart

Torsdag den 8 augusti 2013

Nu var det länge sedan jag gjorde ett blogginlägg. Dags att starta upp den rutinen igen. Här kommer en kort resumé över vad jag gjort sedan förra blogginlägget.

Direkt efter midsommar åkte jag tillsammans med familjen till Jokkmokks vackra fjällvärld där vi vistades under nästan tre veckor. Min fru var stugvärd i Duoddar som ligger i Badjelánnda nationalpark. Där laddar man batterierna så att säga. Ingen telefonkontakt och inga datorer. Man tar dagen som den kommer, fiskar, spelar kort, läser och vandrar. Härligt!

Sedan jobbade jag några dagar innan jag och två av döttrarna åkte söderut på en veckas semesterbesök hos släkt och vänner i Hälsingland. Vi hann även med en båttur till Åland och ett besök på Gröna Lund i Stockholm.

Sedan har jag jobbat från och till. Det är fortfarande semesterperioder och arbetet nu handlar mycket om olika administrativa sysslor och förberedelser inför hösten.


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

RSS 2.0