En trotjänare slutar

Torsdag den 27 september 2012

Idag har jag bland annat tackat av en kollega och medarbetare som i morgon fredag går i pension. Efter 36 år och 9 månader slutar Britta Suorra på Jokkmokks kommun.

Britta har jobbat med en mängd olika saker under årens lopp. Under de senaste tre åren har Britta jobbat som avdelningschef för teknik- och serviceavdelningen samtidigt som hon varit kommunens städchef.

Tack för alla år Britta. Vi kommer att sakna dig. Lycka till i framtiden!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Jokkmokk i fokus i Pajala

Onsdag den 26 september 2012

Idag har jag varit med på ett väldigt intressant seminarium i Pajala. Det handlade om attraktivitetsfrågor och destinationsdesign av olika slag.

Jokkmokks kommun har varit med i projektet Dags att designa Norrbotten i ett år nu. Jag och utvecklingschefen berättade bland annat om hur vi jobbat i Jokkmokks kommun med dessa frågor.

Vi fick höra om hur man jobbat i Norge med dessa frågor. Bland annat var det en representant från kommunikationsbyrån Snöhetta som berättade om hur de jobbar. De är bland annat inblandade i Umeå kulturhuvudstadsåret 2014.

Jokkmokks kommun lyftes fram även i Annika Fredrikssons presentation. Annika är VD på besöksnäringsorganisationen Swedish Lapland. Hon berättade bland annat om det besök TV-kocken Tareq Taylor nyligen gjort i Jokkmokk. En film håller på att spelas in som handlar om lappländsk mat.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Gruvbesök i Pajala

Tisdag den 25 september 2012

Idag är det exakt 17 år sedan jag gjorde min första dag som ekonomichef på Jokkmokks kommun. Det blev 13 år som ekonomichef och nu har jag varit kommunchef i drygt fyra år.

Jag och utvecklingschefen åkte till Pajala där vi ska vara med på ett stort seminarium gällande attraktivitetsfrågor utifrån det projekt vi varit med på och som kallas Dags att designa Norrbotten.
 
 
Vi ställde i ordning lite material i utställningslokalen innan vi följde med på en guidad tur till Pajalas gruvområde. Det var intressant att se och höra hur läget ligger. Om knappt en månad – den 18 oktober – skjuts första salvan i produktionsfasen.
 
 
 
 
På denna bild kan ni se där blötmyren var och där första sprängladdningen kommer att skjutas inom kort. Om 15 år är det ett 360 meter djupt hål precis här.
 
 

På kvällen var det mingel och gemensam middag. Kommunalrådet i Pajala Kurt Wennberg hälsade välkommen.

 
 
 
 
 

Valdagen är flyttad

Lördag den 22 september 2012

Igår fyllde vår mellandotter 16 år och hon har nu börjat övningsköra. Det innebar att det igår var exakt två år till nästa val. Trodde jag, ja.

Den tredje söndagen i september 2014 infaller just precis den 21 september. Exakt på Sallys 18-årsdag. Jag har nu i över 16 års tid pratat om att Sally fyller 18 år på valdagen 2014. Men ack vad jag har bedragit mig.

Igår fick jag reda på av en insatt vän att nu har man ändrat tidpunkten för valdagen så att det i stället för den tredje söndagen i september så infaller valet från och med 2014 på den andra söndagen i september. Vilket alltså blir söndagen den 14 september, en vecka innan Sally fyller 18 år. Det innebär alltså att Sally får vänta i fyra år till innan hon får rösta.

Undrar om man kan överklaga sådana här saker?

 
 
 
 
 
 
 
 

Storytelling

Fredag den 21 september 2012

På morgonen var jag på Strukturums fredagsmöte. Där fick vi bland annat lyssna på hur man via storytelling och berättelser kan öka försäljningen i sitt företag och förbättra marknadsföringen i sin organisation.

Sedan hade vi ett ledningsgruppsmöte där vi bland annat pratade värdegrundsarbetet och folkhälsofrågor.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Värdegrund, etik och moral

Torsdag den 20 september 2012

På förmiddagen hade jag ett möte med kommunalrådet och med projektledaren för projekt Sájtte. Vi diskuterade hur läget i projektet ligger just nu och hur planerna för framtiden ser ut. Det blev bra diskussioner.

På eftermiddagen var jag med på ett möte med värdegrundsgruppen. Vi diskuterade bland annat hur vi ska gå vidare efter teaterföreställningen som handlade om etik och moral i förra veckan. Vi pratade också om hur värdegrundsgruppen ska jobba fortsättningsvis gällande framtagande av lönekriterier och andra frågor kring hur arbetsformerna ska se ut.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ny VD

Onsdag den 19 september 2012

Idag har jag och utvecklingschefen haft ett möte med Destination Jokkmokks nya VD, Thomas Brandlöv. Vi gick igenom en mängd olika saker.

Det var ett mycket bra möte. Det finns mycket att jobba med inom detta område och det känns som bolaget rekryterat en mycket kompetent VD. Härligt!

Välkommen till Jokkmokk Thomas!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Trädgårdar norr om polcirkeln

Tisdag den 18 september 2012

Idag har jag varit på ett seminarium på Hotel Jokkmokk. Temat var trädgårdsfrågor med fokus på växtlighet norr om polcirkeln.

Vi fick lyssna på olika föredragshållare som pratade om möjligheterna att satsa på en designträdgård norr om polcirkeln.

Även trädgårdar handlar om attraktivitet och hållbarhet. Vi pratade om ekonomiska, ekologiska, sociala och kulturella aspekter.
 
 
På kvällen var jag med ledningsgruppen på en häftig kulturupplevelse. Vi avtackade avdelningschefen för teknik- och serviceavdelningen, Britta Suorra, som nu går i pension, med att gå på en konsert med Rigmor Gustafsson och Norrbottens kammarorkester. De spelade och sjöng på Jokkmokks Folkets Hus. Det var riktigt häftigt.
 
 
 
 
 
 
 
 

Jokkmokk minskar den globala miljöpåverkan

Måndag den 17 september 2012

Idag har jag varit på kommunstyrelsens första möte efter semesterperioden. Ett antal fastighetsfrågor diskuterades. Bland annat skolstrukturen för förskolan och skolan i Jokkmokks kommun.

Ny information gällande det ekonomiska läget har kommit i samband med tertialbokslutet. Det ser ut som att teknik- och serviceavdelningen och socialtjänsten kommer att kosta mer än budgeterat i år.

Ett beslut om att minska pappersmängden togs. Läsplattor ska användas i kommunstyrelsens arbete i syfte att minska pappersutskick och därmed även minska pappersförbrukningen. Därmed minskar kostnaderna för Jokkmokks kommun och den globala miljöpåverkan minskar.

Frågan om att bilda Region Norrbotten behandlades. En ny upphandlings- och inköpspolicy slogs fast.

 
 
 
 
 
 
 
 

Företagsbesök i Vuollerim

Fredag den 14 september 2012

På morgonen var jag på fredagsmötet på Strukturum. Där fick vi ta del av information om orienteringstävlingen O-ringen som ska genomföras i Boden nästa sommar. Det är ett stort arrangemang och på något sätt ska vi i Jokkmokks kommun också vara med och synas där.

 
Sedan var jag på ett företagsbesök tillsammans med näringslivschefen. Vi var till Highland Hotell i Vuollerim. Highland Hotell nyöppnade igen för ett halvår sedan. Vi träffade de nya ägarna Gösta och Ulla-Britt Karlsson. Vi fick en genomgång om läget och vi tittade på lokalerna.
 
 
Som avslutning på dagen jobbade jag och utvecklingschefen fram det presentationsprogram som vi ska presentera på en konferens i Pajala som arrangeras i samband med projektet Dags att designa Norrbotten.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ministerbesök

Torsdag den 13 september 2012

 

På förmiddagen jobbade jag med diverse administrativa uppgifter. Bland annat tertialbokslutsfrågor, internramar och andra ärenden inför nästa veckas kommunstyrelsemöte.

 

På eftermiddagen hade jag en genomgång med personalchefen utifrån gårdagens personaldag. Sedan hade jag ett möte med utvecklingscheferna och med kommunalrådet och diverse olika frågor. Vi har bland annat två ministerbesök framför oss inom en månad.

 


 

 

 

 

 

 

 


Respekt, lika värde och ansvar

Onsdag den 12 september 2012

Idag har vi haft en heldag som handlat om värdegrund och om olika personalfrågor. Nästan alla chefer och arbetsledare var samlade. På förmiddagen tog vi del av en teaterföreställning som handlade om etik och moral och hur vi reagerar på olika situationer i arbetslivet. Då var även värdegrundsgruppens representanter med.

Vi jobbar sedan en tid tillbaka mycket med värdegrundsfrågor. Just nu pågår en aktivitet på varje arbetsplats som handlar om att vi ska jobba fram vad värdegrundsorden betyder på varje enskild arbetsplats.

På eftermiddagen fortsatte vi med att gå igenom olika frågor inom personalområdet. Det handlade om frågor kring tjänstledighetsregler, riktlinjer för rehabiliteringsfrågor och andra frågor som berör detta område. Representanter från företagshälsovården var också med.

Det var en mycket bra dag.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Strategi för eSamhället

Måndag den 10 september 2012

Idag har jag varit på en kommunchefsträff där länets kommunchefer träffades. Vi pratade bland annat om att Kommunförbundet Norrbotten jobbat fram en strategi för eSamhället. Strategin handlar om olika datatekniska lösningar för hur vi kommuner kan jobba med elektroniska ansökningar av olika slag.

Jokkmokks kommun har antagit den strategin och nu är det dags att jobba vidare med dessa frågor på ett lite mer konkret sätt. Tanken är att vi kommuner i Norrbotten ska samarbeta inom detta område. En arbetsgrupp har bildats och vi jobbar nu vidare med frågan.


 
 
 
 
 
 
 
 

Skottland

Söndag den 9 september 2012

Nu är jag åter i Jokkmokk efter en veckas semester i Skottland. Det har varit en mycket bra semesterresa med häftiga upplevelser. Vi reste i norra Skottland och fick många fina intryck på Orkneyöarna och på norra västkusten.

Det var väldigt mycket som var likt Norrbotten. Det är glest befolkade områden och det är en mycket vacker natur med fjällkänsla.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

RSS 2.0