Informationsträff gällande flyktingfrågor

Måndag den 14 juli 2014

Ikväll kommer Migrationsverket att hålla en informationsträff i Laponiahuset i Porjus. Det handlar om att det finns planer på att Migrationsverket ska placera flyktingar i Porjus och även i Vuollerim.

Trycket från framförallt Syrien är väldigt stort. Migrationsverket jobbar med att göra tillfälliga lösningar som kallas för ABT-boende i Porjus och i Vuollerim.

Det är viktigt att poängtera att det är Migrationsverket som beslutar i dessa frågor och det är Migrationsverket som skriver avtal med de fastighetsägare som hyr ut lokaler till Migrationsverket för att möjliggöra dessa placeringar. Det är inte Jokkmokks kommun som är fastighetsägare och avtalspart med Migrationsverket i de nu aktuella frågorna.

Jag vill poängtera att vi från kommunens sida har en bra dialog med Migrationsverket. Jag vill också poängtera att vi från Jokkmokks kommuns sida självklart ska vara behjälpliga i alla dessa frågor så gott vi kan.

Det formella kommunala ansvaret i dessa frågor handlar om att en kommun ska erbjuda skolverksamhet för samtliga människor som vistas i en kommun och som är i skolåldern. Eftersom det just nu inte pågår någon skolverksamhet är det inte aktuellt förrän till hösten.

Vi får följa utvecklingen och vi får försöka lösa alla dessa frågor på bästa möjliga sätt så att alla individer får så bra hjälp som möjligt.


Socialt företagande

Fredag den 4 juli 2014

Idag har jag varit på Strukturums sista fredagsmöte innan sommaruppehållet. Svenska kyrkan var på plats och berättade om socialt företagande och utanförskap. Jag tror det är viktigt och bra att Svenska kyrkan som organisation jobbar med dessa frågor.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Samverkan och samarbete

Torsdag den 3 juli 2014

Idag har jag bland annat haft ett telefonmöte med Kiruna kommuns biträdande kommunchef. Vi har diskuterat övergripande samverkansfrågor och vi har även pratat om ett konkret samverkansuppdrag mellan våra båda kommuner gällande framtagande av en energiplan.

Samverkan och samarbete är viktigt. Det är ett prioriterat område mellan oss fyra kommuner inom Lapplands kommunalförbund och det vi pratar om nu är ett konkret exempel på en situation där vi kan samarbeta på ett sätt så att båda parter tjänar på samarbetet.

Jag var sedan med på ett möte med en representant från Lantmäteriet gällande olika övergripande frågor kring vilka system vi använder oss av inom detta område. Vi pratade bland annat om GIS-frågor och liknande.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nytt hotell i Årrenjarka

Onsdag den 2 juli 2014

Idag har jag tillsammans med vice ordförande i kommunstyrelsen varit på en inspektions- och rekognoseringsresa till Kvikkjokk.

Vi har tittat på de kommunala angelägenheterna i Kvikkjokk. Vi var bland annat till helikopterflygplatsen och tittade på en nydragen kort vägsträcka inom området som gjort att flygsäkerheten förbättrats.

Vi stannade även till i Årrenjarka och besökte turistanläggningen där. Där pågår bland annat ett hotellbygge som nu snart är klart. I augusti invigs den nyaste hotellanläggningen i Jokkmokks kommun.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

RSS 2.0