Invigningen av den sjunde Historiska Marknaden

Söndag den 30 januari 2011

Så har årets vintermarknadsvecka startat. Ikväll invigdes den sjunde Historiska Marknaden. Jag fick förmånen att säga några ord vid invigningen och sedan leda fackeltåget från scenen i parken till snökyrkan vid hembygdsgården.

Det var ett långt och vackert fackeltåg. Det måste ha varit långt över 100 personer som gick med i fackeltåget.

Det var verkligen stämningsfyllt att vara med på den historiska gudstjänsten där prästen Anders Stenman berättade om hur läget låg i Konungariket Sveriges norra delar i början av 1600-talet. Kören var med och sjöng. Vi sjöng bland annat gamla psalmer på gammelsvenska. Häftigt.Thumbnail

Under dagen idag har en kusin till flickorna kommit för att vara hos oss en vecka. Dessutom har ytterligare en marknadsgäst, en engelsk kvinna, kommit och sent på kvällen mötte vi ett gäng ungdomar från Uruguay som ska vara i Jokkmokk i cirka tre veckor. En av flickorna ska bo hos oss. Det ska bli kul.


Krisövningsplanering

Fredag den 28 januari 2011

På morgonen var jag på Strukturum. Där fick vi en information om den övning som kommer att ske i september. Det blir en tågolycka på inlandsbanan utanför Jokkmokk och det blir en tunnelolycka i Letsi kraftstation uppströms Vuollerim.

Det blir dessutom väldigt mycket annat som kommer att hända runt övningen. Många prominenta gäster från såväl Sverige som från utomlands förväntas komma. Det blir seminarier och möten av olika slag.

Det känns väldigt bra att vi får möjlighet att vara med på ytterligare ett stort arrangemang i kommunen.

Efter träffen med representanterna från Barents Rescue hade jag en genomgång med vår räddningschef. På eftermiddagen jobbade jag tillsammans med personalchefen i frågan om rekryteringen av kultur- och fritidschef.


Hur mycket pengar finns det nästa år?

Torsdag den 27 januari 2011

Igår och idag har vi haft två dagar där vi i ledningsgruppen pratat övergripande strategiska frågor som har bäring på vårt övergripande styrdokument Jokkmokk 2015.

Vi har pratat om hur mycket ekonomiska resurser det finns att fördela och vi har pratat om hur vi ska jobba med att redovisa måluppfyllelse på ett bra och pedagogiskt sätt.

Vi har också pratat om hur vi ska jobba med det strategiska styrdokumentet som finns framtaget. Vi har alltså diskuterat vad vi ska jobba med och hur vi ska jobba på kort sikt för att uppfylla det som politikerna bestämt ska ske.

Vi har också pratat om hur vi jobbar med investeringsfrågor och vi har diskuterat hur vi ska lägga upp en dag med politikerna i mitten av februari.

Mitt i allt detta planerar vi dessutom för fullt inför vintermarknaden som står för dörren.

Vi har verkligen en spännande vecka framför oss.


Videomöte

Tisdag den 25 januari 2011

På morgonen var jag med på ett videomöte med kommuncheferna i Norrbotten. Sedan hade vi en genomgång inför årets och mandatperiodens första kommunstyrelsemöte.

Jag har också varit med på ett telefonmöte inför nästa veckas direktionsmöte med Lapplands kommunalförbund.


Praktikant

Måndag den 24 januari 2011

Under två veckors tid har vi haft en praktikant hos oss. Det är en elev från tredje året på samhällsprogrammet på gymnasieskolan i Jokkmokk som provat på hur det är att jobba på en kommun. Hon har varit tillsammans med mig på olika arbetsuppdrag och hon har praktiserat tillsammans med andra medarbetare inom kommunledningskontoret. Praktikanten har också varit på biblioteket och praktiserat under några dagar.

Stort tack till dig Kajsa och lycka till med dina framtida val.

I övrigt har vi idag haft intervjuer av två kandidater till kultur- och fritidschefsjobbet. Jag har också varit med på en extra bolagsstämma där AB Jokkmokkshus nya styrelse valts. 


Körsång

Söndag den 23 januari 2011

Idag har jag bland annat sjungit med kören. Vi tränar inför våra olika uppdrag under marknaden.

Först ska vi vara med på en historisk gudstjänst nästa söndag i snökyrkan som nu håller på att byggas upp. Sedan ska vi vara med på invigningen på onsdagskvällen den 2 februari tillsammans med Kronprinsessan. Och slutligen är vi med och sjunger på en samisk gudstjänst på den samiska nationaldagen den 6 februari. I år infaller den samiska nationaldagen på söndagen som avslutar vintermarknadsveckan.


Kommunchefens roll

Lördag den 22 januari 2011

På morgonen var jag till Folkets Hus och pratade om kommunchefens roll för nyvalda politiker. Sedan åkte fyra femtedelar av familjen till Kåbdalis och åkte slalom. Det var en mycket härlig dag i skidbacken.


Samisk matematik

Fredag den 21 januari 2011

Utbildningen i medarbetarsamtal och lönesamtal fortsatte idag. Det har varit två väldigt bra dagar.

På kvällen var jag på en mycket trevlig disputationsmiddag. En god vän till familjen har disputerat i samisk matematik. Stort grattis Ylva.


Utbildning i medarbetarsamtal

Torsdag den 20 januari 2011

Idag har jag varit på en utbildning i medarbetar- och lönesamtal. Alla kommunens chefer; det vill säga skolans rektorer, socialtjänstens områdeschefer, chefer och arbetsledare inom teknik- och serviceavdelningen samt avdelningscheferna, var inbjudna. Vi var 23 stycken på dagens utbildning.

Medarbetarsamtalet är väldigt viktigt. Det låter kanske inte speciellt roligt men medarbetarsamtalen är otroligt viktiga ur den synvinkeln att vi på ett strukturerat och planerat sätt kan få ut det allra mesta och bästa ur respektive medarbetare för organisationens och medarbetarens bästa.

Det finns många hinder på vägen som gör att medarbetarsamtalet inte blir det allra bästa samtalet. Vi fick många goda tips och råd på utbildningen idag.


Trygghet i glesbygd

Onsdag den 19 januari 2011

Idag har vi haft ett möte med ledningsgruppen. Vi har diskuterat hur vi ska jobba vidare med värdegrundsarbetet. Vi har också pratat om upplägget på ett möte vi ska ha i nästa vecka gällande framtidsfrågor av olika slag. Det gäller såväl ekonomiska förutsättningar för framtiden och även andra framtidsfrågor.

På eftermiddagen har vi haft en sittning med kommunens IT-samordnare om olika övergripande IT-frågor i kommunen. Vi har även fått en genomgång av chefen för vår nya arbetsmarknadsfunktion gällande olika frågor i den verksamheten.

Senare på dagen hade jag en sittning med räddningschefen. Jokkmokks kommun är med i ett projekt som heter Trygghet i glesbygd. Det går ut på att jobba effektivare med säkerhetsfrågor i glesbygden. Projektet sker i samråd med Sveriges kommuner och landsting. Forskare från Linköpings universitet är inblandade i detta projekt.


Heboverken

Tisdag den 18 januari 2011

Idag har jag varit med på ett möte gällande konkursen på Heboverken. Vi har tillsammans med konkursförvaltaren, bankfolk och representanter från kommunen gått igenom läget och diskuterar framtida lösningar.

Vi konstaterar att det finns stora möjligheter för en ny aktör att fortsätta driften av zinkanläggningen i Jokkmokk. Det gäller nu att hitta denna nya aktör. Vi jobbar brett för att hitta nya lösningar.


Tekniska Alliansen

Måndag den 17 januari 2011

Idag har jag varit med på ett möte med olika representanter från Tekniska Alliansen. Vi jobbar med övergripande frågor inom de tekniska verksamheterna i kommunkoncernen.

Jag har också jobbat med andra administrativa arbetsuppgifter. Heboverkens konkurs i förra veckan speglar också av sig i arbetsuppgifterna.


Bakning och skidåkning

Söndag den 16 januari 2011

Igår hade vår familj och ytterligare en familj hyrt bagarstugan för att baka mjukkakor. Vi bakade i princip hela dagen. Det var trevligt och resultatet blev mycket gott.

Idag har vi varit i Kåbdalis och åkt slalom. Från minus 35 grader igår så var kvicksilvret på behagliga minus 14 i morse. I Kåbdalis var det nog ytterligare några grader mildare. Det snöade hela dagen och vi hade en fantastiskt fin skidupplevelse med skidåkning i lössnö i princip hela dagen.


Fria nyttigheter

Fredag den 14 januari 2011

Idag har jag varit i Gällivare på ett möte tillsammans med kommuncheferna och ekonomicheferna från kommunerna i Lapplands kommunalförbund (LKF).

Vi pratade om hur vi ska jobba framåt i tiden gällande budgetprocessen och olika frågor kring hanteringen av fria nyttigheter i samband med övergången av verksamhet från kommunerna till LKF.

På eftermiddagen var jag tillbaka på kontoret. Idag är det sista dagen för att bokföra leverantörsfakturor på år 2010. Så då var det bara att gå igenom och attestera de fakturor som var korrekta.


Jokkmokk som en Greklandskommun

Torsdag den 13 januari 2011

Igår blev jag uppringd av en reporter från Dagens Industris nättidning. Han ställde lite frågor om varför Jokkmokks kommun nu jämförs med Grekland och Greklands dåliga ekonomi med framförallt hög belåning.

Jag svarade att det inte riktigt känns som att den bilden är korrekt nu. Men för 8-10 år sedan skulle jag mycket väl kunna tänka mig att vi var i den situationen. Efter det har otroligt mycket hänt och ekonomin har sanerats rejält. Mer än halva låneskulden är nu amorterad och en enig politik bestämde för flera år sedan att Jokkmokks kommun ska vara skuldfri år 2020.

Vill du läsa hela artikeln kan du klicka på länken nedan:

http://di.se/Artiklar/2011/1/12/224461/Halla-dar/?sr=6&tr=283211&rlt=1

 


Kultur- och fritidschef

Onsdag den 12 januari 2011

Idag har jag jobbat med bilupphandlingsfrågor. Vi har också haft en träff i rekryteringsgruppen gällande jobbet som kultur- och fritidschef. Tre stycken kandidater kallas nu till intervju.

Vi har också haft ett möte med konkursförvaltaren efter gårdagens besked om Heboverkens konkurs.

På kvällen var jag på körövning. Nu tränar vi inför uppdragen vi har på vintermarknaden.


Konkurs

Tisdag den 11 januari 2011

Idag fick vi ett tråkigt besked om att ett företag med nio anställda i Jokkmokk gått i konkurs. Det är Heboverken – ett galvaniseringsföretag inom verkstadsindustrin – som nu lämnat in en konkursansökan.

Konkursförvaltaren driver verksamheten vidare och man jobbar intensivt för att hitta nya lösningar så att verksamheten kan fortsätta.

Vi tror att det ska vara möjligt att hitta nya intressenter för denna verksamhet. Det finns ingen annan verksamhet av detta slag i hela Norrbotten och med tanke på allt som händer inom gruvindustrin här i norr så borde det finnas en marknad för denna verksamhet i Jokkmokk.


Oxveckor

Måndag den 10 januari 2011

Så är oxveckorna här. Det är ett gammalt begrepp på tidsrymden som fortlöper från och med första hela arbetsveckan efter trettondagshelgen och fram till påsk. I år är det extra många veckor eftersom påskhelgen inträffar väldigt sent. Påskdagen är i år så sent som den 24 april.

Ni vet väl att påskdagen inträffar på första söndagen efter första fullmånen efter vårdagjämningen och att påskdagen tidigast kan inträffa den 22 mars och senast den 25 april. Så i år infaller påsken verkligen sent.

Vilken tur att vi i Jokkmokk har en vintermarknadsvecka i månadsskiftet januari/februari som ett avbrott i oxveckorna.

Idag har jag varit med på ett möte där vi gått igenom kandidaterna till jobbet som kultur- och fritidschef. Jag har också varit med och pratat värdegrund och diskuterat hur vi ska jobba vidare med värdegrundsarbetet tillsammans med vår nya personalchef och med en representant från värdegrundsgruppen.


Cornelis

Söndag den 9 januari 2011

Idag har hela familjen varit i Kåbdalis och åkt slalom. Det var väldigt bra skidåkning i lagom temperatur och ett lätt snöfall hela dagen. Härligt.

I fredags jobbade jag under förmiddagen. Jag och vår nya medarbetare Sture gick igenom olika saker. På kvällen var jag och frugan på bio - Cornelis. Det var en mycket bra film. Jag är ingen filmkännare och jag är verkligen ingen expert på Cornelis Vreeswijk men jag fick reda på en mängd saker som jag inte visste tidigare och jag kan varmt rekommendera filmen.


Laponia

Tisdag den 4 januari 2011

Idag har jag bland annat gått igenom de ansökningar som kommit in gällande kultur- och fritidschefsjobbet. Totalt 18 ansökningar har kommit in.

Vi har också pratat om Laponia-frågan i lite olika sammanhang. Det gäller såväl lokalfrågor som andra viktiga frågor utifrån det positiva beslutet om att det nu ska investeras rejält inom ramen för Laponiaprocessen.

Klicka gärna på denna länk så kan du läsa och lyssna mer om detta.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=2327&artikel=4257024

Så blev det kallt igen. Efter några dagar med bra temperatur runt minus tio grader så var det återigen väldigt kallt. I morse var den minus 34 grader.


Årets första arbetsdag

Måndag den 3 januari 2011

Idag har vi det nya årets första arbetsdag. Jag hade en genomgång med vårt nya kommunalråd i olika frågor.

Länken till vårt förra kommunalråds, Anna Hövenmarks, blogg har nu plockats bort från kommunens hemsida. Vill ni ändå fortsätta läsa hennes blogg så finns den kvar på samma adress, det vill säga

http://www.annahovenmark.com/

Jag fortsatte jobba med bilupphandlingsfrågor och andra administrativa sysslor under dagen.


Säsongpremiär

Söndag den 2 januari 2011

Idag har jag haft säsongpremiär på löparskidor. Jag åker inte många rundor runt elljusspåret per säsong. Men idag har det blivit en. Frugan, jag och hunden tog en sväng då temperaturen var runt behagliga minus tio. Det var lämplig temperatur.

Det blev ett varv och det var skönt. Men något vasalopp blir det inte för min del.


RSS 2.0