Hedersmedborgare på besök

Onsdag den 27 juli 2011

Idag har jag träffat Jokkmokks kommuns hedersmedborgare. Fjäll-Wille med hustru Gun är på väg upp till Alkavare kapell där det är kyrkhelg nu till helgen. ”Det blir 38:e gången jag besöker kapellet i Sarek”, berättar Fjäll-Wille.

På lördag firar Gerth Wilhelmsson, som hans riktiga namn är, sin 77-årsdag. Han är fortfarande aktiv och försöker röra på sig så mycket som möjligt. ”Tur att man kan fjällvandra med kryckor”, avslutar Fjäll-Wille, innan han beger sig västerut.Fotnot: I februari 2010 utsågs Fjäll-Wille till hedersmedborgare i Jokkmokks kommun efter det att han under ungefär 50 år årligen besökt och arrangerat resor till Jokkmokks kommun.


Oväntat besök

Tisdag den 26 juli 2011

I kväll kom det oväntat besök hem till familjen Nygårds. En tysk familj tittade förbi. Vi träffade dessa tyskar i fjällen på en fjällvandring för två år sedan. Och dessutom hjälpte jag dem under förra sommaren med lite vandringstips i vår vackra jokkmokkska fjällvärld.

De har nu varit på fjällvandring under nästan två veckor och stannade till och tackade för förra sommarens vandringstips. Deras döttrar kom dessutom väldigt bra överens med vår yngsta dotter så det var också en anledning att de tittade förbi.

Flickorna hoppade studsmatta och spelade spel trots att det var lite språkförbistringar. Men vi har sedan länge konstaterat att språket inte är något problem i sådana här situationer.

Kul med oväntat besök.


Tyst minut

Måndag den 25 juli 2011

Även idag har mycket handlat om det tragiska som hände i Norge i fredags. En tyst minut hölls klockan 12.

På morgonen pratade jag med räddningschefen som är den som jobbar mest med krishanteringsfrågor hos oss. Vi bestämde oss för att inte flagga på halv stång idag. Regeringskansliet i Stockholm flaggar på halv stång men inget påbud har gått ut med information om att kommuner eller andra myndigheter ska så göra.

Vi tänker ändå självklart på de drabbade och på alla anhöriga i vårt västra grannland.

Norge har sorg

Lördag den 23 juli 2011

Igår hände en mycket tragisk sak i Norge. Först en sprängning i centrala Oslo och sedan en dödsskjutning där över 80 ungdomar dog. Det är så ofattbart så det är svårt att förstå vidden av det som hänt.

Jag har idag på morgonen pratat med kommunalrådet, räddningschefen och representanter från Jokkmokks församling. Jag har också pratat med ansvariga på Notuddens camping och på turistbyrån. Det är ju väldigt många norska turister i vår kommun.

Båda kyrkorna i Jokkmokks samhälle håller öppet hela dagen idag. Besökare och boende på campingen hänvisas till Nya och/eller Gamla kyrkan där personal från kyrkan finns tillgänglig. Personalen på turistbyrån är också informerad om att kyrkorna håller öppet.

Den norska flaggan vajar på halv stång på Notuddens camping idag. Våra tankar finns hos anhöriga och drabbade till alla offer i vårt västra grannland.

 

 


Kulturupplevelser

Torsdag den 21 juli 2011

Idag har jag haft en träff med näringslivschefen. Jag har också haft ett möte tillsammans med lokale bankchefen och vår nya ekonomi- och inköpschef.

Det är mycket kulturella aktiviteter runt om i vår kommun nu. Igår kväll var jag och tittade och framförallt lyssnade på en häftig upplevelse. Det var en rockmusikspelning på en av de lokala matställena i Jokkmokk.Lena och Willians sjöng och spelade rock.

I kväll har jag varit i parken i centrala Jokkmokk. Varje torsdagskväll i juli är det trivselkväll i parken med olika former av allsång och uppträdanden.

Nu kunde vi i det vackra sommarvädret höra på Katarina Rimpi och Mandy Senger som sjöng och spelade.Inte så många möten nu

Onsdag den 20 juli 2011

Idag har jag bland annat haft en träff med en medarbetare som under hösten kommer tillbaka i tjänst efter en tids ledighet för politiska uppdrag i sametinget.

Jag har också olika genomgångar och överlämningsfrågor till vår nya ekonomi- och inköpschef som började jobba hos oss den 1 juli.

Annars är det många som är lediga nu. Det betyder samtidigt att det inte är många möten och inte heller många telefonsamtal dessa dagar. Man hinner därför rensa i gamla högar och jobba med olika förberedelser inför hösten.

Ny VD på Jokkmokkshus

Tisdag den 19 juli 2011

Nu är det klart med ny VD på AB Jokkmokkshus. Styrelsen i Jokkmokkshus har utsett Claes Markusson som ny VD efter Rune Blomster som slutade den 30 juni.

Idag har jag tillsammans med vår nya ekonomi- och inköpschef haft ett möte med nya VD:n. Vi pratade olika övergripande frågor som berör oss. Framförallt frågan om hur vi ska jobba vidare med frågan om gemensam ekonomiadministration inom Tekniska Alliansen.Jag fortsätter som kommunchef

Måndag den 18 juli 2011

Nu är det klart att jag fortsätter som kommunchef i Jokkmokks kommun. Jag har haft ett treårigt kommunchefsförordnande som går ut nu den 31 juli 2011.

Vi har nu bestämt att jag fortsätter som kommunchef i ytterligare fyra år.

Det känns jättebra och jag ser fram emot att fortsätta jobba som kommunchef i ytterligare fyra år.

Det är väldigt mycket spännande saker som händer inom Jokkmokks kommun just nu. Förutom det viktiga förändringsarbetet inom den interna organisationen händer det mycket på det externa planet.

Vi jobbar mycket med strategiska frågor av karaktären Jokkmokk som samiskt varumärke och Jokkmokk som den ledande energikommunen. Vi jobbar även med att utveckla alla typer av turismfrågor inom Jokkmokks kommun. Och mitt i allt detta har gruvfrågan dykt upp även i Jokkmokks kommun.

Det är sannerligen en spännande och omväxlande värld vi lever i.

Sex Gotland i Jokkmokks kommun

Söndag den 17 juli 2011

Nu är vi åter i Jokkmokk efter tre veckors semester. Vi har tillsammans med ytterligare en familj från Jokkmokk varit på Gotland. Det har varit mycket trevligt och vi har haft bra väder. Vi har solat, badat, tagit det lugnt och åkt runt och tittat på ön.

Gotland är både en kommun, ett län och numer en egen region. Det är inte speciellt långa avstånd på Gotland. Från nordligaste delen av Fårö ner till Hoburgsgubben är det 17,6 mil. Där Gotland är som bredast är det ungefär fem mil från öst till väst. Där bor 57.000 invånare.

Jag konstaterade snabbt att det ryms lite mer än sex stycken Gotland inom Jokkmokks kommuns gränser och 30 stycken Gotland får plats inom Norrbottens län.

Det är intressanta perspektiv. Trots att det är så stora skillnader och att det handlar om olika förutsättningar på olika ställen runt om i vårt avlånga och vackra land så handlar det ändå om väldigt likartade frågeställningar.

På Radio Gotland och i de gotländska tidningarna kunde man höra och läsa om de problem som finns med utflyttning från Gotland och därmed befolkningsminskning. Stor kritik lyfts fram över att ”man” inte gör något för att öka befolkningen på Gotland.

Man skulle kunna tro att man läste om hur det är i Jokkmokk eller i Norrbotten.

Det är bara att konstatera att det är precis samma problem runt om i landet. Det är endast några få storstadsområden runt om i Sverige som ökar sin befolkning. Frågan är vad som ska göras för att ändra på den utvecklingen.

Här kommer några bilder från Gotland.
RSS 2.0