Varför blir det inte som vi tänkt oss?

Torsdag den 17 november 2011

Jag har lyssnat på Troed Troedson som pratade framtidsfrågor med en historiebeskrivning och hur allt egentligen hänger ihop.

Han beskrev på ett roligt sätt vad det är som gör att vi inte hänger med i alla förändringar?

Han pratade om kompetens och vad det egentligen betyder. På engelska betyder det: The ability to compete. Och på svenska blir det: Att hävda sig.

Om man inte kan hävda sig har man brist på kompetens. Han drog mycket liknelser om bilindustrin i allmänhet och om saab i synnerhet.

Slutsatsen är att när det nu är som så att saab vill sälja bilar men inte säljer bilar är saab inte kompetent.

Det är kunnandet som är avgörande. Saab har problem med bilbyggande. Trots att dagens saabbilar är mycket bättre än vad saabbilar varit tidigare så är det så många andra bilbyggare runt om i omvärlden som är lika kompetent eller till och med mer kompetent än vad saab är idag.

Kunskapssamhället startade med allmän folkskola 1842. Nu är vi på väg in i förståelsesamhället.

När alla bilmärken har fem stjärnor i krocktester och alla bilmärken har noll fel i bilprovningstester så är det känslor och det som finns i våra egna huvuden som är avgörande för vilka bilar som säljs.

Det är möjligt att saab vet hur man bygger en bra bil. De vet dock inte vad omgivningen tycker är en bra bil. Förståelsesamhället är värderingsstyrt.

På samma sätt beskrev han paralleller med elevers upplevelse av bra och dåliga lärare.

De lärare som förstår elever bättre än någon annan är mer lyckosamma och upplevs som bra lärare jämfört med lärare som har mer kunskap än eleverna och därmed ska berätta för eleverna om lärarens kunskap.









Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0