Summering av år 2011

Nyårsafton lördag den 31 december 2011

År 2011 är nu inne på sin sista dag. Det känns som att det kan vara läge att försöka summera året. Mycket spännande har hänt under året.

Den spontana känslan jag känner är att det nu under år 2011 har skett många saker med ett externt fokus.

Under mina drygt tre år som kommunchef har det tidigare mest handlat om interna frågor och frågor som handlat om organisationen Jokkmokks kommun. Jag tänker på det förändringsarbete som vi jobbat med under de senaste åren där vi försöker få till stånd en förändrad organisationskultur i Jokkmokks kommun.

Det arbetet har gått bra och vi har kommit en bra bit på väg. Självklart är vi inte färdiga med arbetet för jag tror att vi aldrig blir färdiga med det arbetet. Men jag bedömer alltså att vi är på rätt väg i den frågan.

Några konkreta saker som hänt under året med ett externt fokus är framförallt detta med järnmalmsfyndigheterna i Kallak, Björkholmen. Det känns som att det finns många spännande utmaningar i den frågan. Det handlar om allt från renskötselfrågor till frågor om logistik, bostäder och en mängd andra frågor. Vi får se vad som händer.

Vi har också jobbat väldigt mycket med frågan om energiutbildningar i Jokkmokks kommun. Vi har även jobbat med olika frågor gällande turismutveckling där ett beslut tagits om att ett nytt destinationsbolag ska bildas. Det känns väldigt spännande och roligt.

Att förstärka Jokkmokk som samiskt varumärke är något vi också jobbat väldigt mycket med under året. Jokkmokk betraktas av många som den samiska huvudstaden. Det och mycket annat inom det samiska området jobbar vi mycket med.

Vi har också börjat jobba med olika frågor som handlar om attraktivitetsfrågor inom samhällsbyggnadsområdet. Det finns väldigt mycket vi kan förbättra inom det området och det kommer att märkas i framtiden. Det handlar om allt från skyltar till belysning, utseenden, förbättrad gatustandard och olika frågor som handlar om design.

Slutligen har vi försökt ta tag i befolkningsutvecklingsfrågan på ett mer konkret sätt nu i höst. Vi – precis som många andra kommuner runt om i landet – har tappat invånare under lång tid. Nu ska vi försöka ändra på den saken.

Det finns flera som tycker att vi pratar mycket och att vi inte gör så mycket konkreta saker. Jag har bland annat fått den typen av kommentarer i mina blogginlägg.

Jag förstår dessa synpunkter. Jag sitter verkligen i många olika möten och vi diskuterar mycket om hur vi ska agera i olika typer av frågor. Jag konstaterar att det tar tid att förändra strukturer och kulturer. Jag tror dessutom att det tar extra lång tid då vi är en offentlig, demokratiskt och politiskt styrd organisation.

Jag kan inte svara på frågan varför vi inte tidigare jobbat med befolkningsfrågan. Det är nu 52 år sedan vi stod på topp vad gäller befolkningen. 1959 var vi knappt 12.000 invånare och sedan dess har vi minskat nästan varje enskilt år.

År 2008 slog kommunfullmäktige fast ett långsiktigt mål som säger att vi ska vara minst lika många invånare år 2015 som vi var 2008.

Vi noterar att det ser ut som att vi kommer att missa det målet om vi inget gör. Därför har vi nu i höst tagit ett beslut om att jobba mer aktivt med den frågan.

Nästan i alla frågor vi jobbar med just nu skulle man kunna vara självkritisk och säga att det skulle vara mycket bättre om vi redan tidigare hade gjort det vi nu gör. Men det känns inte speciellt framåtsyftande att grotta ner sig i och analysera varför vi inte tidigare gjort detta arbete.

I stället säger vi. Låt oss göra jobbet nu. Och det är det vi gör.

Jag tror definitivt på Jokkmokks kommun och jag är helt övertygad om att vi kan påverka vår situation med invånarantal och med alla andra saker. Det gäller bara att bestämma oss för vad vi ska göra och att fokusera på den målbilden.

Jag vill nu tacka alla för ett fantastiskt bra år och jag tycker nu att vi tillsammans ska jobba för att göra 2012 ännu bättre.

Gott Nytt År.


Affärsbiträde

Fredag den 30 december 2011

Idag har jag åkt skidor i Kåbdalis. På kvällen var det kvällsåkning i backen.

De äkta makarna skickade iväg fruarna på skidåkningen. Nu har man alltså gjort premiär som affärsbiträde.


Mellandagsarbete

Onsdag den 28 december 2011

Igår och idag har jag jobbat. Många på kontoret har tagit semester men vi är några som jobbar även under mellandagarna.

Jag tycker det är ganska skönt att jobba under dessa dagar. Man får mycket gjort av administrativ karaktär som man inte riktigt hinner med då man i vanliga fall sitter i möten hela dagarna.

Det har varit mycket prat om Dagmar och olika stormar nu i dagarna. Lyckligtvis har vi klarat oss bra här i Jokkmokk. Jag konstaterar att i mitt föräldrahem i en by utanför Bollnäs var det strömavbrott i 37 timmar. Såväl min far som min bror bor där och blev drabbad av detta strömavbrott.

Nåväl, de klarade sig bra. Det finns möjlighet att elda med ved i köksspisar hemma hos dem och det finns även en kakelugn att elda i.

Även om det är skönt att jobba så är det också skönt att vara ledig. Nu tar jag ledigt torsdag och fredag.

Gott Slut och Gott Nytt År.
God Jul

Julafton, lördag den 24 december 2011

Härmed önskar jag alla mina bloggläsare en mycket God Jul. Hoppas ni har en bra julafton med god mat, trevligt umgänge samt lugn och ro.

Här i Jokkmokk är det just nu mitt på dagen nollgradigt utomhus. Det är ungefär 30 centimeter snö och en skön vinterdag. Därmed konstaterar jag att i Jokkmokk stämde inte bondepraktikan i år. Anders slaskade (det var alltså plusgrader och regn den 30 november) och ändå braskar det inte idag.

God Jul!Dopp i grytan

Fredag den 23 december 2011

Idag har jag jobbat en kort dag. Först hade jag planerat att vara ledig. Sedan bestämde vi att ha ett möte gällande arkivfrågor som vi planerade in på morgonen idag. Lite senare på förmiddagen blev det ett strömavbrott i kommunhuset – och säkert även på fler ställen i samhället. Då packade jag ihop och tog julhelgsledigt.

På eftermiddagen kokade jag julskinka och på kvällen hade vi dopp i grytan med goda vänner från Piteå.

 


Vår ekonomichef är redovisningsexpert

Torsdag den 22 december 2011

Idag är det vintersolstånd. Tidigt i morse nådde solen sin lägsta punkt på himlen sett från norra halvklotets sida. Nu blir det ljusare och ljusare. I Jokkmokk börjar vi kunna se solen igen i början av januari.

Även idag är det ett roligt datum. Man skulle kunna skriva 111222 när man skriver dagens datum.

På morgonen idag var jag på Västra skolans julshow. Där uppträdde eleverna. Det var dans, sång, musikinstrument, gymnastikuppvisning och andra roliga saker.Det blev också prisutdelning. Klass fem på Västra skolan är den klass i landet som gjort bäst ifrån sig i en energi- och klimattävling. Eleverna fick diplom och pengar till klasskassan och dessutom kommer de att bli bjudna på pizza i början av vårterminen. Jättekul. Stort grattis.

Jag hade sedan lite olika möten. Bland annat hade jag en genomgång med en medarbetare från Lapplands kommunalförbund som nu slutar. Hon har jobbat i ett projekt som handlat om att utveckla energi- och klimatrådgivningen inom Lapplands kommunalförbunds område.Sedan fick jag ett mycket glädjande besked från vår ekonomichef. Hon har idag fått en förfrågan och hon har dessutom mycket glädjande tackat ja till att ingå i en expertgrupp inom rådet för kommunal redovisning.

Snacka om ett hedersuppdrag. Det är så kul. Det är cirka tio medlemmar från hela Sverige som ingår i expertgruppen. Ingela Karlsson är nu en av dem. Stort grattis till Ingela!
Gruvfrågor

Onsdag den 21 december 2011

På morgonen hade vi ett ledningsgruppsmöte. Sedan hade vi ett möte gällande LIS-områden och gruvfrågor. LIS står för Landsbygdsutveckling i strandnära område.

Vi diskuterar kring hur vi ska jobba för att komma framåt i gruvfrågan. Hur processen ska bedrivas nu är mycket viktigt. Kommunen har en viktig roll även fast kommunen inte alls bestämmer i alla frågor.

Vi bestämde oss för att bjuda in ordföringarna i samebyarna i Jokkmokks kommun till en diskussion i gruvfrågor och i LIS-frågor.

Vi konstaterar att det är flera parallella processer som sker samtidigt och att de måste hanteras på ett bra sätt.

I LIS-frågan pratade vi tidsplaner, policyfrågor och lite om hur vi från kommunens sida ser på detta.

Vi pratar om att den högst prioriterade frågan är att hitta tomter för fast boenden i strandnära områden hyfsat nära tätorten Jokkmokk.


Redigering via datorn

Nu har jag lyckats redigera tidigare gjorda inlägg. Jag kommer åt att ändra dem via datorn. Nästa steg blir att lära mig hur man redigerar via mobiltelefonen.


Solens strålar lyser vackert

Tisdag den 20 december 2011

Idag har jag haft ett medarbetarsamtal. Sedan hade jag ett möte med räddningschefen.

Jag har idag ätit julbord. Vår kommunala kostenhet som heter matpolen serverar idag och i morgon julbord till alla medarbetare på kommunen.

Så här såg det ut på himlen rakt i söder utanför mitt kontorsfönster mitt på dagen idag. Solen orkar inte upp över horisonten men man ser strålarna. Vackert!


Tjocka fingrar

Tisdag den 20 december 2011

Förra inlägget var alltså mitt första inlägg via mobiltelefonen. Jag gjorde det mer som ett test. Mina tjocka fingrar gjorde att bokstäverna inte riktigt överallt kom på rätt ställe.

Nu blir nästa steg i mitt mobila bloggande att lära mig hur man redigerar ett inlägg som jag lagt in via mobiltelefonen. För just nu lyckas jag inte med den uppgiften.

Ha en fortsatt bra dag.

Mobila anknytningar

På morgonen har jag varit med på ett möte som handlade om mobila anknytningar.

Där fick jag bland annat lära mig hur man bloggar via telefonen. Detta inlägg är därmed mitt första blogginlägg som jag gjort via min mobiltelefon.


It-arbetsplats Jokkmokk

Måndag den 19 december 2011

Idag har vi i ledningsgruppen fått en information om hur framtidens It-arbetsplats kan se ut. Det finns många fördelar med att jobba på ett annorlunda sätt.

Ett förslag presenterades om att köra ett pilotprojekt på Kaitumgården. Om det faller väl ut kan man sedan fortsätta med ytterligare arbetsplatser.

Sedan var jag på ett samrådsmöte med Strukturum och med utvecklingscheferna. Direkt efter lunch hade vi en facklig förhandling gällande frågan om hur kommunledningskontoret ska se ut efter årsskiftet. Vi har haft svårt att rekrytera personalchef och nu gör vi en tillfällig intern lösning på prov.
 


Affären i Kåbdalis är invigd

Söndag den 18 december 2011

I helgen har jag varit i Kåbdalis. I fredags invigdes K&M in bageri och lanthandel. Återigen finns en affär i Kåbdalis efter att förra affären slog igen sina portar i slutet av maj i år.

Det är min fru och hennes kollega som nu driver affären. I januari öppnar bageridelen.Här ser ni Kåbdalis största företagare, Olov Gunnarstedt, handla av Kåbdalis nyaste företagare.
Direktionsmöte i Kiruna

Fredag den 16 december 2011

Idag har jag varit i Kiruna på direktionsmöte i Lapplands kommunalförbund (LKF). Revisorerna var på plats och vi började med att gå igenom deras granskning av ansvarsutövandet.

Vi fick sedan en genomgång av ekonomiskt utfall under 2011 och vi diskuterade budgetfrågor för år 2012.

Ärendet om ett personalpolitiskt program för de anställda i LKF gicks igenom. Det var många olika informationspunkter som presenterades.Polarnatten är här

Torsdag den 15 december 2011

Nu är vi sedan någon dag tillbaka inne i det som kallas polarnatt. Det är den tid då solen inte orkar upp över horisonten. I Jokkmokks samhälle, som ligger precis norr om polcirkeln och som har en förhållandevis högt belägen horisont i söder, är det polarnatt i ungefär tre veckor.

Igår var jag i Piteå med en kollega. Vi träffade representanter från Sparbanken Nord. Det var ett mycket bra möte.

Idag har jag varit ledig på förmiddagen. Jag har varit i Kåbdalis och hjälp till att ställa i ordning lanthandeln som frugan och hennes kompis öppnar i morgon fredag.

På eftermiddagen har jag haft lite olika möten, främst gällande hur vi ska organisera oss i kommunledningskontoret i framtiden. Det finns lite olika förslag och nya tankar och funderingar kommer upp hela tiden. Det är bra att det finns lite olika alternativ. Fackliga förhandlingar kommer att hållas på måndag.

111213 Lucia

Tisdag den 13 december 2011

Idag är det luciadagen och ytterligare ett lite annorlunda datum.

På förmiddagen fick vi i kommunhuset traditionsenligt besök av ett luciatåg från årskurs fem på Västra skolan. Det var stämningsfullt och vackert.Sedan hade jag diverse olika möten med olika medarbetare. Jag har haft ett medarbetarsamtal och jag var med på ett möte i Tekniska Alliansen.

Årets sista möte i kommunstyrelsen

Måndag den 12 december 2011

På morgonen hade vi ett möte med ledningsgruppen. Sedan var jag med på årets sista möte i kommunstyrelsen.

Idag hade vi besök från våra bolag. Vi fick först en information från Strukturum och sedan från AB Jokkmokkshus och därefter Jokkmokks Värmeverk AB.

Beslut togs om kommunstyrelsens internramar. Man bestämde sig också om vilka riktlinjer för fria bussresor för ungdomar som ska gälla.

Övriga ärenden som diskuterades handlade bland annat om fiskodlingen, odlingslotter på Nyborg, fastighetsförsäljningar, bygdemedelsärenden, energiutbildningar, olika planer och strategier samt ett antal olika motionssvar. 


Jokkmokk har en guldmedaljör i gymnastik

Söndag den 11 december 2011

Idag har gymnasterna i Jokkmokk haft terminsavslutningsuppvisning för släkt och vänner. Det var otroligt fina prestationer som visades upp. Polcirkelgymnasterna – så heter föreningen – har till och med en guldmedaljör.

Jakob Beland tog guld för 10-åringar i svenska cupen i grenen ringar. Sammanlagt när de fyra olika grenarna summerades ihop blev det brons för Jakob. Mycket bra gjort av honom.

Klicka på denna länk så kan ni läsa en nyhetsartikel om Jakobs gymnastikframgångar. http://www.kuriren.nu/sport/default.aspx?articleid=6196263
 


K&M in bageri och lanthandel

Lördag den 10 december 2011

Idag har jag varit i Kåbdalis och snickrat. Inom kort öppnar frugan och hennes företagarkompis K&M in bageri och lanthandel. Affären i Kåbdalis har stått tom sedan i maj. Nu öppnar den snart i ny regi.

Här ser ni affärsinnehavarna som målar för fullt.Näringslivsråd på Strukturum

Fredag den 9 december 2011

På morgonen var jag på Strukturums fredagsmöte. Idag hölls det i formen av ett näringslivsråd. Vi har tidigare haft dessa näringslivsråd som ett särskilt möte där olika politiker och företagare bjudits in. Det har inte varit så välbesökta möten tidigare.

Idag var det ett välbesökt möte i näringslivsrådet. Kommunalrådet pratade om allehanda aktuella frågor och vi förde ett bra samtal med företagarna.Sedan var jag med på ett möte som handlade om hur vi ska organisera oss i kommunledningskontoret i framtiden och vi har även haft ett möte om rekryteringen av campingansvarig på Notudden.

På eftermiddagen hade vi ett möte som handlade om boendefrågor. En bostadsförsörjningsplan ska arbetas fram. En av sex prioriterade frågor i kommunens strategiska dokument handlar om bostadsfrågor i olika former. Allt från vanliga bostäder och ett eventuellt utökat behov utifrån en framtida inflyttning till seniorboende och trygghetsboenden i olika former.

Vi diskuterade nu hur vi ska gå tillväga för att jobba fram en bostadsförsörjningsplan. Målet är att en bostadsförsörjningsplan ska vara klar under år 2012.

Anställningsintervjuer

Torsdag den 8 december 2011

På morgonen hade jag en träff med ekonomichefen och IT-chefen. Sedan hade vi två anställningsintervjuer för jobbet som campingansvarig på Notudden.

På eftermiddagen hade jag ett medarbetarsamtal och sedan hade vi ett möte om befolkningsseminariet som planeras till nästa vecka. 


Ungdomsfrågorna är mycket viktiga

Onsdag den 7 december 2011

På morgonen hade jag ett samtal med ekonomichefen. Sedan var jag med och hälsade representanter från Gällivare kommun välkommen till Jokkmokk. Det var medarbetare på miljö-, plan- och byggsidan från Gällivare som besökte Jokkmokks kommun.

Det är jättebra med dessa utbyten mellan kommuner. Man lär sig alltid något när man träffas och utbyter erfarenheter mellan varandra. I februari ska jag och ytterligare några tjänstemän åka till Kalix kommun på ett liknande utbyte.

Jag informerade våra kollegor från Gällivare om hur vi jobbar med och hur vi ser på gruvfrågan som är väldigt aktuell hos oss just nu.

På eftermiddagen hade jag ett medarbetarsamtal och sedan hade jag ett mycket spännande möte med kultur- och fritidschefen samt vår utvalda politiker som ansvarar för ungdomsfrågor och folkhälsofrågor i Jokkmokks kommun.

Vi hade ett jättebra resonemang om hur vi nu ska göra en omstart med dessa mycket viktiga frågor. Bland annat bestämde vi att folkhälsorådet ska kallas till ett möte i mitten av januari nästa år och vi resonerade om att en handlingsplan för ungdomsfrågorna på något sätt ska arbetas fram tillsammans med våra ungdomar.


Notuddens camping

Tisdag den 6 december 2011

Idag har jag bland annat varit med på ett möte om Notudden. Vi är en arbetsgrupp som jobbar med olika praktiska men också övergripande frågor kring campingen. Rekryteringsprocessen gällande campingansvarig är igång. Vi ska hålla intervjuer inom kort.

Jag har även haft ett medarbetarsamtal idag och jag har varit med på ett möte med en kommunmedborgare i en fråga.


Krisledningsnämnden tränar

Måndag den 5 december 2011

På morgonen hade vi ett möte med ledningsgruppen. Vi pratade bland annat om energi- och hållbarhetsfrågor.

Sedan var jag med på en utbildning gällande kriser och extraordinära händelser. Det är krisledningsnämnden som fått en utbildning idag. Krisledningsnämnden består av deltagarna i kommunstyrelsens arbetsutskott och deras ersättare.

Det är kommunen själv som bestämmer när krisledningsnämnden ska träda ikraft. Generellt sett sker det när det händer en extraordinär händelse i fredstid. Frågan om vad en extraordinär händelse är bestämmer respektive kommun själv.

Olika exempel på extraordinära händelser är stormen Gudrun, tsunamin, fågelinfluensan och barnamorden i Arvika. Påpekas bör att det dock inte alls är självklart att krisledningsnämnden går in i alla dessa svåra situationer. Det beror helt enkelt på omständigheterna.

Vi lärde oss många praktiska saker då vi övade dammhaveri och tågolycka i september i samband med Barents Rescue. Nu har vi även fått en teoretisk utbildning om lagar och regler kring dessa viktiga frågor.

Andra advent

Söndag den 4 december 2011

Idag har det kommit hyfsat med snö. Träden är nu återigen mycket vackra med snöbeklädda grenar.

Idag har jag sjungit med kören för fjärde gången på drygt en vecka. Vi har sjungit i Vuollerims kyrka idag. Förutom Dálvvadiskören som i sig består av två körer – Jokkmokks kyrkokör och Jokkmokks gospelkör – medverkade även Rallarrosorna från Porjus och dessutom Vuollerims kyrkokör. Vi var alltså fyra olika körer som sjöng tillsammans. Det var kul och häftigt.

Nu är vi klara med adventskonserterna.Så här ser det ut när vi värmer upp.Kolla in de vackra snöbeklädda träden.
Kören, renskulptur och Nanne

Lördag den 3 december 2011

Idag har jag sjungit med kören på Ájtte. Det är Ájtte Musei Vänner som bjudit in oss till att sjunga. Det var väldigt trevligt och vi hade finfrämmande i publiken.

Nanne Grönvall är på plats i Jokkmokk. Hon hade en föreställning i går kväll arrangerad av Jokkmokks riksteaterförening. Och idag var hon på Ájtte. Jag tog mod till mig, gick fram och pratade med henne och bad om en bild.Förutom att kören sjöng hölls en ceremoni där en renskulptur gjord av Niclas Svensson invigdes. Jag fick den stora äran att vara med och avtäcka renskulturen. Niclas berättade och sjöng på ett härligt sätt hela historien bakom renen och framtagandet av skulpturen. Johan Märak jojkade renen och vi i kören sjöng Gaavalohke, en hyllningssång till renen på sydsamiska. 

Nu står den vackra renen utanför Ájttes huvudingång.
Energi och hållbar utveckling

Fredag den 2 december 2011

På morgonen var jag på Strukturums fredagsmöte. Där kunde vi lyssna till projektteamet för de olika EU-projekten vi jobbar med inom området energi och hållbar utveckling.

Det är väldigt mycket spännande saker som händer inom detta område nu. Det ser ut som att vi snart har fem tjänster finansierade på annat sätt än med skattepengar som jobbar med dessa frågor. Det är otroligt bra.

Sedan hade jag en sittning med ekonomichefen i frågan om olika saker inom kommunledningskontoret.

På eftermiddagen satt jag i ett videomöte med andra representanter från Lapplands kommunalförbund (LKF). Frågan gällde hur vi hanterar så kallade fria nyttigheter inom LKF. Det var ett bra möte. Vi fick en genomgång av revisionsbyrån Pwc som gjort en rapport om detta. Vi diskuterade fram och tillbaka och slog fast hur vi ska jobba vidare.
Fräscha 25-åringar

Torsdag den 1 december 2011

På förmiddagen hade vi ett ledningsgruppsmöte. Sedan hade jag en träff i frågan om hur vi går vidare gällande frågan om HR-strategisk chef och om hur vi ska organisera oss inom kommunledningskontoret i framtiden. Innehållet i personalfunktionen diskuterades också.

Sedan hade jag en träff och ett lunchmöte med Sirges samebys ordförande. Direkt efter lunch hade vi i ledningsgruppen en träff med våra klimat- och energistrateger i frågan om vad vi konkret kan göra för att sänka energiförbrukningen på olika områden.

På kvällen var jag och kommunalrådet på en träff med de som jobbat 25 år på Jokkmokks kommun. Vi fotograferades och åt en god middag tillsammans.
RSS 2.0