Pajalabilder

Torsdag den 29 september 2011

Idag har vi fortsatt att jobba med att designa Norrbotten. Vi gick bland annat runt i Pajala och kollade på goda och mindre goda exempel.

Bilderna kunde lika gärna ha varit tagna i Jokkmokk men här ser ni några pajalabilder.Vi konstaterade att i Pajala finns en stor potential att göra något mer med älven. Torne älv rinner mäktigt precis norr om samhället. Så här ser det ut där.
Här skulle man kunna ha en vacker strandpromenad i framtiden.


Dags att designa Norrbotten

Onsdag den 28 september 2011

På morgonen åkte jag och utvecklingschefen till Pajala. Jokkmokks kommun är med i ett projekt som handlar om attraktiv livsmiljö och hur vi kan jobba för att bli en attraktiv kommun. Projektet heter: ”Dags att designa Norrbotten”.

Det handlar om allt från varumärkesbyggande till attityder och värderingar. Vi pratade om ljussättning, skyltning och många andra viktiga saker som gör att samhällen blir attraktiva.

Det är Centek och Luleå Tekniska Universitet som står bakom arbetet. Arkitekter och industridesigners är med och föreläser.

Detta stämmer så bra in i det arbetet vi jobbar med utifrån de politiskt prioriterade och strategiskt viktiga frågorna vi jobbar med i Jokkmokks kommun.

Det är sex kommuner i Norrbotten som är med i arbetet. Vi kommer att ha åtta träffar från och med idag och fram till nästa sommar. I slutet av maj kommer vi att åka till Barcelona på en studieresa.
Jokkmokk som samiskt varumärke

Tisdag den 27 september 2011

På morgonen hade vi ett möte om hur vi ska jobba vidare med Notuddens camping. Vi har sagt upp hyresavtalet med dagens hyresgäster. Nu diskuterar vi hur vi ska jobba vidare med anläggningen till nästa sommarsäsong.

Sedan var jag med på ett möte om hur vi ska jobba med den strategiskt viktiga frågan om Jokkmokk som samiskt varumärke.

Vi från kommunen träffade ett antal olika företrädare från olika samiska organisationer och institutioner i Jokkmokk. Även några ordföranden från våra olika samebyar var med. Representanter från Visit Sapmi var också med.

Vi förde olika resonemang och gick igenom frågorna som vi började diskutera på träffen i mitten av juni.

Sakta men säkert för resonemanget oss vidare. Vi fick med oss lite olika hemläxor. Vi bestämde att vi ska träffas ytterligare en gång innan jul.


Mötesplats Östra är invigd

Måndag den 26 september 2011

På morgonen var jag med på ett möte som handlade om en spännande och mycket strategisk utvecklingsfråga. Även nästa möte handlade om strategiska utvecklingsfrågor. Nu pratade vi om Jokkmokk som den ledande energiutbildningsorten i landet.

På eftermiddagen hade vi en träff i rekryteringsgruppen gällande personalchefsrekryteringen. Sedan fick jag en genomgång av ekonomichefen gällande det ekonomiska läget inför år 2012.

På kvällen var jag på Östra skolans idrottshall. Där invigdes Mötesplats Östra av kommunalrådet.Mötesplats Östra är ett namn på en satsning som möjliggör att idrottshallen är öppen för spontanidrott, bad, fika och liknande under tre eftermiddagar i veckan. Ett antal olika idrottsföreningar i Jokkmokk har fått medel från riksidrottsförbunden vilket möjliggör denna satsning.

Det var mycket folk som besökte idrottshallen under invigningskvällen. Många provade för första gången på pistolskytte, basket och klättring på klättervägg.Ett rekordförsök i tremannalyft genomfördes av tre medlemmar i Jokkmokks Styrkelyftsklubb. Här ser ni dem lyfta 575 kg.
 


Städningsarbete i skogen

Söndag den 25 september 2011

Det har varit en riktigt fin hösthelg. Efter allt regn på senaste tiden så kändes det skönt med en vacker hösthelg.

Jag har bland annat varit ute och gått på olycksplatsen från övningen tidigare i veckan. Tågvagnarna håller nu på att fraktas bort. De skärs ned till skrotbitar i lämplig storlek. Sedan lyfts de upp med hjälp av en stor kran och lastas på en annan järnvägsvagn för vidare transport till något lämpligt ställe.

Här ser ni först en bild på en av vagnarna då övre halvan är borta. Sedan försvann bit för bit och sedan var den borta. 

Då gav de sig i kast med nästa vagn.

Fontänen i Talvatissjön

Lördag den 24 september 2011

Nu ska jag berätta hur det kom sig att vi från Jokkmokks kommuns sida sett till att det blivit en fontän i Talvatissjön.

 Jag skriver detta blogginlägg eftersom det finns en kommentar på min blogg där skribenten lyfter fram att det inte är vackert eller passande med en fontän i Talvatissjön.

När jag läste kommentaren så måste jag erkänna att jag inte direkt kunde säga hur det gått till när denna fontän kom till. Jag blev dock väldigt glad när jag såg fontänen i somras och jag tycker att den är väldigt vacker.

Nåväl, så här ligger det till.

Tidigare i år har utemiljögruppen i Jokkmokks kommun haft en enkät ute i ReklamJournalen. För de som inte känner till ReklamJournalen kan jag berätta att det är ett lokalt reklamfinansierat annonsblad som delas ut till alla hushåll i Jokkmokks kommun.

I denna enkät efterfrågades synpunkter på vad man kunde göra för att förfina miljön runt om i kommunen.

Utemiljögruppen gick igenom och hanterade alla synpunkter som kom in. Fontänen i Talvatssjön är ett resultat av de synpunkter som kom in från enkätförfrågan.

Som jag ser det är det en form av medborgardialog. Fast i och för sig så är väl en enkätförfrågan inte en dialog. Men vi kunde i alla fall få in synpunkter och kommentarer från våra medborgare.

Jag har förståelse och respekt för att alla inte tycker att fontänen är fin. Men jag tycker ändå att det är bra att det blir konkreta resultat utifrån synpunkter från våra medborgare.

Jag tror att det väldigt svårt att få till någon förändring om alla ska vara överens om den förändringen. Men att alla ska få vara med och tycka till om frågan, det tycker jag är viktigt och bra.

Så, har du synpunkter på hur våra samhällen runt om i kommunen skulle kunna förfinas och förbättras tar jag gärna emot dessa synpunkter. Jag lovar att skicka synpunkterna vidare till utemiljögruppen eller till den instans som berörs. Jag lovar dock inte att alla kommer att få igenom sina synpunkter.

Delaktighet betyder inte att alla får bestämma. Men, det betyder att alla får göra sin röst hörd.

Skriv dina synpunkter i kommentarsfältet eller mejla till anders.nygards@jokkmokk.se  

 

 

 Nu har Barents Rescue 2011 avslutats

Fredag den 23 september 2011

Igår kväll var jag med på en avslutningsmiddag för över 600 personer som på olika sätt varit med på övningen. Vi var på Kulturens Hus i Luleå. Det hölls många vackra tal från representanter från alla deltagande länder.Idag har det varit en avslutningsceremoni i Boden. Där avslutningstalade vårt kommunalråd Stefan Andersson. Det delades ut lite olika diplom och olika utmärkelser till de olika deltagande länderna.

Jag vill passa på att tacka alla inblandade på hemmaplan som haft med denna gigantiska övning att göra. Jag känner att vi är många som lärt oss väldigt mycket under dessa övningsveckor. Framförallt jag själv.

Jag skickar även ett stort tack till alla bodensare som vi i Jokkmokks kommun samarbetar med i olika räddningstjänstfrågor. Vi jokkmokkare lär oss väldigt mycket av er.

Förhoppningsvis är vi nu väl rustade om den stora olyckan är framme. Jag hoppas dock att vi aldrig behöver praktisera våra nyvunna kunskaper men man vet aldrig. På radion idag beskriver man hur väg efter väg i länet blir avskuren på grund av det höga vattenflödet.
Mera olyckor

Torsdag den 22 september 2011

Övningen fortsatte idag. Centrala krisledningen satt samlad på brandstationen hela dagen idag också. Vi jobbade vidare med alla frågor om strömbortfall, telefonproblematik, förorenat vatten och avskurna vägar.

Nya olyckor som skett idag är att det i morse blev ett tunnelras i Letsi, det har även varit en minibussolycka i Letsi. Dessa olyckor hade med varandra att göra. En person omkom i tunnelolyckan i Letsi.

Idag fick vi en definitiv siffra som sa att det omkom tio stycken i gårdagens tågolycka utanför Jokkmokk.

Andra olyckor som skett idag är att fjällstationen i Kvikkjokk har brunnit ned och det har varit ett jordskred i Mattisudden. Lyckligtvis skadades eller omkom ingen i Mattisudden. I Kvikkjokk fick vi inget besked om eventuella skadade eller omkomna innan övningen avslutades.

Även i Boden och Luleå har det varit många olika olyckor. De största olyckorna är en krock utanför Boden mellan en skolbuss och en tankbil där ammoniak läckt ut och i Luleå skärgård har en båtolycka skett.

Jag konstaterar återigen att information är svårt och jag konstaterar att övning ger färdighet.

Jag är själv väldigt glad att vi fått möjlighet att öva dessa svåra situationer. Jag vill rikta ett stort tack till alla inblandade. Ingen nämnd och ingen glömd.


Tågolyckan är här

Onsdag den 21 september 2011

Dagen började med sång och uppvaktning. Mellandottern fyller 15 år idag.

Sedan var det dags för den stora tågolyckan som vi nu väntat på och förberett oss för under drygt ett år.

Jokkmokk besöktes dessutom av Kronprinsessan som tog del av övningen.

Jag och hela centrala krisledningen satt i räddningstjänstens lokaler och hanterade olika saker som hände.

Dammhaveriet för några dagar sedan har lett till strömavbrott, teleavbrott och försämrad vattenkvalitet runt om i Jokkmokks kommun och i hela Norrbotten. Det myckna regnandet har dessutom lett till att banvallen på inlandsbanan söder om Jokkmokk har underminerats.

Som en följd av det skedde alltså den omtalade tågolyckan.Det var en bra övning. Vi i Jokkmokk kopplades bort från tågolyckan på så sätt att länsstyrelsen tog över räddningsledningen. Vi konstaterade att det är otroligt svårt med information. Vi har fått väldigt olika uppgifter om antal skadade och antal döda.

Först så sent som strax innan 18.00 när dagens övning avslutades fick vi besked från polisen att en (1) person omkommit i tågolyckan.

Från vår sida i Jokkmokks kommun har vi istället fokuserat på vad vi gör med förorenat vatten, strömavbrott och icke fungerande telefoner. Vägarna runt omkring i Jokkmokks kommun har skurits av. Vi har jobbat med hur vi hanterar sådana saker. Det gäller både medborgare som har hemtjänstbehov och även turister som är på ”fel” sida om de avskurna vägarna.

Försämrad ekonomi

Tisdag den 20 september 2011

Idag har jag haft lite olika genomgångar av olika karaktärer. Jag har med nuvarande och förre ekonomichefen pratat ekonomi och effekterna av de försämrade ekonomiska förutsättningarna inför år 2012.

Jag har haft olika genomgångar med avdelningschefen för teknik- och serviceavdelningen och jag har pratat med gatuchefen i olika frågor. Jag har också jobbat med personalchefsrekryteringsfrågan.

I övrigt har det handlat mycket om förberedelser inför morgondagens tågolycka här i Jokkmokk.  

 


Övningsveckan är invigd

Måndag den 19 september 2011

På morgonen hade jag en träff med ledningsgruppen.Sedan var jag med på ett möte i en föreningsfråga. Därefter jobbade jag med personalchefsrekryteringen och jag var med i en träff om hur vi jobbar med pensionsförstärkningsfrågan.

På eftermiddagen åkte jag och kommunalrådet till Boden. Där hölls en öppningsceremoni och Barents Rescue-övningen invigdes.

Bland annat höll landshövdingen ett tal och Simon Issat Marainen jojkade.

Höst

Söndag den 18 september 2011

Äntligen ser vi höstsolen och vädret är med oss. Helgen har varit väldigt vacker och de första frostnätterna har nu passerat. Vi var ut på tidiga morgonpromenader med goda vänner både i går och idag. Hösten är härlig då det inte regnar hela tiden.


Vi blir hemmablinda

Fredag den 16 september 2011

På morgonen var jag på Strukturums morgonmöte. Vi fick ta del av bilder av Jokkmokk ur ett annat perspektiv.

Jag konstaterar att det är lätt att bli hemmablind och det är lätt att inte riktigt se alla detaljer. Man blir van det dagliga livet och den dagliga miljön man lever i. Det gäller åt båda hållen.

Med "båda hållen" menar jag att det är lätt att man hamnar i en situation som gör att man inte ser det fina och det är lika lätt att inte heller se det fula runt omkring oss.

Det händer att vi glömmer bort det fina, vackra och ibland unika som finns här runt om i Jokkmokks kommun och som många utomstående uppskattar och tycker så väldigt mycket om. Medan alltså vi som bor här inte alls tycker det är speciellt märkvärdigt.

Det kan vara allt från vackra fjällmiljöer och andra naturupplevelser till en sådan sak som självaste polcirkeln. För många utomstående - kanske framförallt turister - är polcirkeln någonting utöver det vanliga. Det är en exotisk och unik symbolisk markering som många av oss jokkmokkare inte alls tycker är något särskilt och speciellt på något sätt.

Går vi åt det andra hållet konstaterar jag att det är lätt att bli hemmablind på så sätt att man inte ser de saker i samhället som sakta men säkert förfaller. När saker och ting inte underhålls leder det till en långsam men säker förfulning av samhällsbilden.

Det är som barn som växer. När man lever med dem dagligen ser man inte att de växer. Men en utomstående som träffar barnen en gång per månad eller en gång per år ser skillnaderna väldigt tydligt.

Det var intressant att få ta del av dessa bilder som visades.

Ur kommunens perspektiv jobbar vi mycket med frågan om en attraktiv livsmiljö. Attraktiv livsmiljö är en av sex prioriterade och övergripande frågor i vårt strategiska dokument.


Gruvinformation

Torsdag den 15 september 2011

Vi har haft besök från gruvbolaget Beowulf. Bolagets styrelseordförande från England har besökt Jokkmokk och Kallak.

Vi fick information om det aktuella läget.

Om du som läser detta har en halvtimme över och är intresserad av att höra mer om allt detta kan du klicka på länken nedan. Då får du möjlighet att ta del av ett föredrag från en nylig presentation.

http://financialhearings.nu/110907/beowulfmining/


Dammhaveriövning

Onsdag den 14 september 2011

Idag har vi haft en förövning till den stora övningen med en tågolycka i nästa vecka. 

Dagens övning handlade om att dammen i Porjus brast i morse. Alla inblandade kommuner, myndigheter och organisationer var med och övade.

Det var ett bra test av vår egen krisledningsorganisation inom Jokkmokks kommun. Nu är vi lite mer rustade inför nästa veckas tågolycka.

  

Förändringsarbetet i en tidningsartikel

Tisdag den 13 september 2011

Nu har ett nytt nummer av tidningen Kvalitetsmagasinet kommit ut.

I detta nummer finns ett reportage om förändringsarbetet i Jokkmokks kommun.

Jag har fått en länk till webbtidningen och jag har fått tillåtelse att lägga ut den länken på min blogg. Är ni intresserad av att läsa artikeln kan ni klicka på länken nedan och skriva in lösenordet "globen".

Artikeln om Jokkmokks kommun börjar på sidan 52.

www.kvalitetsmagasinet.se/demo  lösenord: globen


Kraftigt regn

Måndag den 12 september 2011

På morgonen hade vi en träff med riskhanteringsgruppen och ledningsgruppen. Vi pratade om den förestående övningen inom ramen för Barents Rescue. Vi pratade mycket om de planer som behövs och som ska finnas då en krishändelse uppstår.

Räddningschefen informerade om läget nu då vi närmar oss det skarpa läget av övningen.

Lustigt nog verkar övningen stämma väl in med verkligheten.

Enligt övningsscenariot - som bestämdes för länge sedan - har det regnat väldigt mycket under sommaren och vattenmagasinen är mycket välfyllda. På radion idag kunde vi höra att representanter från Vattenfall går ut med information om mycket höga vattennivåer i Lule älv. Och det är alltså inte en del av övningen utan det är helt med sanningen överensstämmande.

I övningen är det som så att det myckna regnandet leder till att nu på onsdag kommer en damm i närheten av Jokkmokk att brista.

Hoppas verkligen att den delen av övningen inte kommer att bli verklighet. 


Ombyggnationen av Porjus skola flyttas fram

Måndag den 12 september 2011

På förmiddagen började första kommunstyrelsemötet efter sommaren. Första punkten handlade om AB Jokkmokkshus och dess ekonomiska läge. Frågan är om aktiekapitalet ska ökas eller inte. Kommunfullmäktige ska avgöra frågan den 3 oktober.

Barents Rescue diskuterades även på detta möte. Vi fick en lägesinformation från räddningschefen.

Sedan pratade vi om turismutveckling. Kommunstyrelsen fick samma information som kommunstyrelsens arbetsutskott fick för två veckor sedan.

Punkten handlar om förslaget till hur vi ska utveckla turismen och besöksnäringen i Jokkmokks kommun. Ett utredningsförslag finns som säger att ett destinationsbolag ska bildas. Förslaget säger att det nya bolaget ska ägas till 50 procent av Jokkmokks kommun och till 50 procent av turismnäringen.

Även där ska kommunfullmäktige den 3 oktober bestämma hur vi ska göra.

De ekonomiska förutsättningarna har försämrats. Av den anledningen återremitterades frågan om ekonomiska ramar för 2012 och 2013.

Kommunstyrelsen tog dock ett beslut om att föreslå kommunfullmäktige bibehålla skattesatsen för år 2012.

Anbuden för ombyggnationerna av Porjus skola gicks igenom. Tyvärr var summorna betydligt högre än vad vi kalkylerat. Vi får jobba vidare med att hitta nya billigare lösningar.

Några olika investeringsärenden gicks igenom.

Kommunstyrelsen tog ett beslut om att gymnasieelever i Jokkmokks kommun ska kunna få en körkortsutbildning finansierad av kommunen.

Avslutningsvis behandlades ett antal olika medborgarförslag och motioner.


Strategiska utvecklingsfrågor

Torsdag den 8 september 2011

Idag har vi haft ett ledningsgruppsmöte. Den viktigaste punkten idag handlade om de övergripande strategiska frågorna som vi jobbar med inom Jokkmokks kommun. Utvecklingscheferna och kommunstrategen höll i informationen.

De punkter vi pratade om var: 

  • Energiutbildningar
  • Destinationsutvecklingsbolag inklusive besöksnäringsstrategi
  • Jokkmokk som samiskt varumärke

 Det blev en bra och intressant diskussion.Säsongstart för körträning

Onsdag den 7 september 2011

Idag har jag bland annat varit med på ett möte med en representant för en lokal förening. Jag har också haft en genomgång med kommunalrådet och kommunstrategen om hur läget ligger i olika övergripande frågor.

På eftermiddagen hörde jag på radion om flygplansolyckan i Ryssland där i princip ett helt hockeylag utplånades. Bland annat hockeymålvakten Stefan Liv omkom i olyckan. Det känns overkligt och tragiskt på många sätt.

På kvällen var jag på säsongens första körövning. Det känns bra att börja sjunga igen.  På möte med Sbo i Porjus

Tisdag den 6 september 2011

Idag har kommunalrådet och jag varit till Porjus. Där har vi haft ett möte med Statens Bostadsomvandling AB (Sbo). Det var Sbo:s nya VD och ytterligare en medarbetare som bjudit in till en informationsträff.

Det var ett bra och intressant möte där vi utbytte information och erfarenheter mellan varandra.

Framförallt fick vi en information som var ny för oss. Sbo kommer nu att påbörja ett arbete med att hitta nya ägare till de bostäder som Sbo idag äger i Porjus. Det är inget revolutionerande i det beslutet. Så har nämligen planen varit ända sedan Sbo tog över bostäderna år 2004.

I Porjus äger och förvaltar Sbo idag 88 lägenheter plus fyra stycken som ska rivas nu under hösten. Sbo jobbar med inriktningen att omvandla – därav namnet – bostäder till andra behov om det finna andra behov. Vi fick information om att Sbo på andra ställen jobbat med att omvandla bostäder till trygghetsboenden, seniorboenden och liknande.

Nu söker alltså Sbo nya ägare till deras bostäder i Porjus.Kvalitetsmässa

Måndag den 5 september 2011

På förmiddagen var jag med på ett möte där vi gick igenom vad nästa nummer av JokkmokksMagasinet ska innehålla.

Sedan var jag med på diverse olika träffar och genomgångar i olika frågor. Jag anmälde mig till Kvalitetsmässan som går av stapeln i Göteborg i november. Vi jobbar med olika typer av kvalitetsfrågor och det är mycket som hänger ihop med det förändringsarbete som pågår i Jokkmokks kommun.

Jag har nu bestämt att vi alla i ledningsgruppen ska åka till Göteborg för att vara med på Kvalitetsmässan.

På kvällen kom mellandottern hem från en skolresa som gått till först London och sedan Paris. De har haft det jättebra och inga missöden har inträffat. Därmed är hela familjen samlad igen.

Frugan åter från fjällvärlden

Söndag den 4 september 2011

På dagen plockade jag lingon. Sedan åkte jag till Kvikkjokk och hämtade frugan som kom hem till civilisationen efter tre och en halv vecka som stugvärd i Staddajokk i Padjelanta. Men det var bara just så pass att hon kom hem idag.

Vädret var inte så bra, det var dimma och då är det svårt att flyga helikopter. Men stugvärdarna som skulle hem idag hade ändå tur. Deras hemresa blev av medan ordinarie tur till och från Staloluokta strax därefter blev inställd på grund av dimma.

En överraskning hade jag med mig till frugan. Favoritglassen. Den slank ned som ingenting.


Dammhaveri och tågolycka

Fredag den 2 september 2011

På morgonen var jag med på ett videomöte där representanter från IT Norrbotten informerade kommunchefer och andra medarbetare från Norrbottens olika kommuner i diverse olika frågor.

Sedan hade vi ett möte och en genomgång med oss i centrala krisledningsgruppen. Vi gick igenom och förberedde oss inför övningarna inom ramen för Barents Rescue. Nu är det knappt två veckor kvar till ett dammhaveri inträffar och ytterligare en vecka senare sker en tågolycka på inlandsbanan strax söder om Jokkmokks samhälle.

På eftermiddagen gick jag igenom lite olika saker med vår nya kultur- och fritidschef.Ny kultur- och fritidschef i Jokkmokks kommun

Torsdag den 1 september 2011

Idag har vår nya kultur- och fritidschef börjat hos oss. Jag var tillsammans med honom under större delen av dagen. Han heter Conny Enström. Conny har tidigare jobbat inom kultur- och fritidsförvaltningen på Piteå kommun.

Välkommen till Jokkmokks kommun Conny.

Jag var också med på ett möte i frågan om gemensam ekonomiadministration inom Tekniska Alliansen. Igår hade vi fackliga förhandlingar om denna fråga och idag bestämde vi hur vi rent praktiskt ska gå vidare under höstens provperiod. Vi ska utvärdera detta arbete kontinuerligt under hösten och innan årsskiftet ska vi kunna bestämma oss för hur vi ska jobba vidare efter årsskiftet.

RSS 2.0