Ny kommuninvånare

Söndag den 30 augusti 2009

Idag har vi fått en ny kommuninvånare. Vår personalchef blev i morse pappa för andra gången. Stort grattis till Jari och Kerstin.

Annars har helgen präglats av höstmarknaden. Vädret har varit omväxlande så jag vet faktiskt inte hur knallarna tycker att försäljningen gått men för min egna privata del har det varit en mycket bra och trevlig helg.

På fredagskvällen hade vi vänner på middag hemma hos oss. Sedan var vi ut på marknadsområdet och lyssnade på och dansade till den lokala gruppen Deeva. Det var en mycket bra spelning och det var ett rejält tryck på publiken.

Jan Johansen var en annan artist som uppträdde på kvällen. Han fick den stora förmånen att sjunga en låt tillsammans med Deeva. Jättekul!

På dagen igår regnade det från och till. Precis innan jag skulle gå mitt pass som vuxen på stan sken det upp och solen kom fram. Det var väldigt lugnt runt om i samhället tidigt på kvällen. Jag vet inte hur det blev senare på kvällen men jag tror att regnet kanske gjorde att man inte var ute och festade på samhället lika mycket som om det hade varit fint väder hela dagen.

Även på lördagskvällen hade vi middagsgäster. Vi åt, surrade och hade det trevligt hemma hela kvällen.

Idag har det varit fint väder i princip hela dagen. Det är väldigt varmt i luften för att vara i slutet av augusti. Det har sett ut som att det varit ganska mycket folk bland marknadsstånden idag så vi får hoppas att knallarna ändå haft en bra helg.

Låt spriten flöda

Torsdag den 27 augusti 2009

Till helgen är det höstmarknad här i Jokkmokk. På höstmarknaden brukar många ungdomar i Jokkmokk ha sin alkoholdebut. Höstmarknaden är en av flera högriskhelger då föräldrar går "vuxen på stan" i Jokkmokk. Jag ska själv gå första passet på lördagskvällen.

Men det är inte därför jag skriver den rubrik jag nu skriver.

Rubriken handlar i stället om den nya influensan. Jag och många med mig har nu fått tillgång till handsprit på jobbet. Affischer har satts upp där vi bland annat blir informerade om hur man ska hantera handspriten och att vi ska stanna hemma från arbetet om man blir sjuk.

Vi har även på kommunens hemsida gått ut med information om vad som gäller i Jokkmokks kommun avseende den nya influensan.
 
I övrigt har dagen handlat om olika möten gällande budgetfrågor. Jag har även varit på ytterligare ett möte inför vintermarknaden. Vi förbereder oss bland annat inför ett allmänt möte för intresserade kommunmedborgare och vintermarknadsarrangörer nu på tisdag kväll den 1 september.
 
Vi diskuterar också vidare om hur vi ska göra inom teknik- och serviceavdelningen då vår tekniska chef slutar. 

Den nya influensan

Tisdag den 25 augusti

Idag hade vi en genomgång om läget med den nya influensan. Vår räddningschef höll i mötet. Han gick igenom det dagsaktuella läget.

Vi gick igenom hur vi ska hantera frågan. Vi avvaktar ytterligare information från landstinget och från statsmakternas sida. Vi aktualiserade vår beredskapsplan och ska jobba vidare med den nu de närmaste dagarna så att vi vet vad som gäller om det blir aktuellt.

Budskapet är kort och gott att vår beredskap är god och att vi följer utvecklingen löpande.
 
På eftermiddagen var jag på ett möte som handlade om kommande vintermarknad. Tiden går fort och snart är det februari igen.

På kvällen hade vi stugan full med grannar och vänner. Jag fyller år idag och trots att det inte är jämna år så brukar vi ha lite kaffe och tårta med goda vänner så fort det är någon i familjen som fyller år. Fast i dag blev det en alldeles underbar paj i stället för tårta.

Ledningsgrupp och övningskörning

Måndag den 24 augusti 2009

I princip hela dagen har vi jobbat med frågorna om hur vi går vidare efter det att vår tekniska chef och vår utvecklingschef sagt upp sig.

På förmiddagen hade vi ett ledningsgruppsmöte där bland annat dessa frågor diskuterades. Men vi pratade även om det tuffa ekonomiska läget, vårt nya pensionspolicydokument som håller på att arbetas fram och andra aktuella frågor. 

Direkt efter lunch hade jag och personalchefen en träff med olika medarbetare inom teknik- och serviceavdelningen. En analys och en kravspecifikation ska jobbas fram. Utifrån vad som kommer fram i det arbetet ska vi försöka arbeta fram en lösning om hur vi ska gå vidare vad gäller frågan om teknisk chef.

Direkt efter det mötet var jag på ett möte där jag tillsammans med tekniske chefen och energiingenjören träffade representanter för Hotel Jokkmokk.

På kvällen var jag och frugan tillsammans med äldsta dottern på en handledarutbildning gällande övningskörning. Äldsta dottern har fyllt 16 år och nu är det snart dags för övningskörning.

Chefsfrågor, ärendelistor, redaktionsråd och möten med företagare

Onsdag den 19 augusti 2009

Hela förmiddagen användes till att jobba med frågorna om hur vi ska agera nu när vår tekniska chef och vår utvecklingschef slutar.

Vi måste definitivt analysera frågan och fundera kring varför det blir som det blir. Men vi måste också snabbt kunna gå vidare och även i dessa frågor försöka vända det som händer till att se det som möjligheter och att därmed kunna göra något bättre i framtiden.

Men jag måste erkänna att just detta känns väldigt svårt att ta till sig nu så här kort inpå beskedet att två chefer väljer att sluta hos oss.

På eftermiddagen var det först en genomgång av alla ärenden som finns på ärendelistan inför första politiska mötena efter semestern. Sedan hade vi ett möte med redaktionsrådet i frågan om vad nästa tidning JokkmokksMagasinet ska innehålla.

Och direkt efter det mötet var jag med på ett möte med en lokal företagare som är i behov av lokaler för sin verksamhet.

Kvällen ägnades åt att försöka komma ikapp med mejlläsningen och att attestera fakturor som samlats på hög under förra veckans ledighet.  

Ett (1) år som kommunchef

Tisdag den 18 augusti 2009

Tiden går fort brukar man säga. Just idag känns det definitivt så. För just idag för ett år sedan började jag som kommunchef i Jokkmokks kommun.

Mycket har hänt under detta det första året som kommunchef. Det har varit en turbulent tid på många sätt. Vi har jobbar mycket med förändringsarbete av olika slag.

Att jobba med förändringar av en företagskultur och förändringar av attityder och synsätt på olika sätt är ett arbete som tar lång tid och vi är definitivt inte klara med arbetet. Men vi har nu jobbat med frågorna under ett helt år så resan har i alla fall startat.


Hälsingland och fler chefer som slutar

Måndag den 17 augusti 2009

Idag är jag åter i Jokkmokk efter en semesterresa till Hälsingland. Jag hade för avsikt att kunna blogga även från Hälsingland men så blev inte fallet.

Vi åkte med husvagnen söderut under förra helgen och hälsade på vänner och bekanta under resan söderut. Sedan har vi umgåtts med släkt och vänner runt om i Hälsingland och nu är vi tillbaka till Jokkmokk igen. Även på tillbakaresan passade vi på att hälsa på folk på vägen.

I lördags var det en aktivitetsdag i min gamla hemby Röste utanför Bollnäs. Det var ankrace i ån som flyter genom byn, det var också en tipspromenad och sedan på kvällen var det grillning i byagården. Vi var med på denna dag och träffade många gamla kompisar från ungdomsåren och även många gamla föräldrar till mina ungdomskompisar. Det var mycket trevligt.

Jag blev också tillfrågad av en klasskompis från skoltiden som nu är ordförande i byaföreningen om jag kunde referera ovan nämnda ankrace. Det gjorde jag. Ankorna flöt i sakta mak på ån genom byn och till slut passerade en målsnöret som en värdig vinnare. 

Det har även varit lite jobb under veckan i Hälsingland. Tyvärr har ytterligare en chef meddelat att han väljer att lämna oss. Vår utvecklingschef har bestämt sig för att gå vidare i livet och inte längre jobba som utvecklingschef i Jokkmokks kommun.

Det är tråkigt för oss i organisationen Jokkmokks kommun. Det har känts som att vi fått hyfsat ordning på strukturen i Jokkmokks kommun nu under våren och försommaren och jag såg fram emot att få jobba tillsammans med de inblandade i alla viktiga frågor nu i höst,

Vi får nu analysera detta och fundera hur vi går vidare i denna fråga. 

Kräftor och bärplockning

Onsdag den 5 augusti 2009

Det är fortfarande väldigt många som är lediga och på semester. Men vi är några tappra som är på kontoret. Jag har inte speciellt många möten inbokade denna vecka. Men några möten blir det ändå.

Jag hade en träff med vår nya ekonomiansvariga idag. Han börjar först på måndag som kommer men han och hans fru var förbi så att vi fick träffas och gå igenom lite olika saker.

Jag hade också en träff med representanter för Hotel Jokkmokk i olika frågor idag. Jag och kommunalrådet har även blivit informerade av socialnämndens ordförande om läget gällande bärplockare. Varje år denna tid kommer det ett antal olika bärplockar från olika delar av världen för att plocka bär i skogarna runt om i landet. Just nu är det ett antal olika bärplockare som bor tillfälligt i Murjek.

Bärtillgången är inte den bästa i år. Om det beror på de få bären eller om det beror på andra saker vet inte jag men det har uppstått diverse olika schismer bland bärplockarna i Murjek. Förhoppningsvis går det att lösa på olika sätt.

Personligen tycker jag det är jättebra att bären i skogen plockas. Vem som plockar dem spelar mig ingen roll. Men jag antar att det inte alls skulle plockas lika mycket bär som det nu görs om det inte skulle komma folk från andra delar av landet eller världen hit och plockade bären.

Jag läste någonstans att det endast är cirka fem procent av alla skogens bär som plockas varje år. Så nog borde det finnas utrymme för fler att plocka.

Jag är själv en bärplockare. Nu i år hittade jag dock inga hjortron men blåbär har jag nu börjat plocka. Och lingon lär det väl som vanligt bli gott om också.

På kvällen åt vi kräftor med goda vänner. Jag är egenligen ingen kräftälskare. Tycker egentligen det går åt mer energi att äta dem än vad de ger en. Det är dock alltid trevligt att äta kräftor. Men jag måste säga att de kräfter vi åt nu var väldigt goda. Faktiskt de godaste kräftor jag ätit någon gång. 


Svininfluensa och samlad familj

Tisdag den 4 augusti 2009

Nu är hela familjen samlad igen. Igår kväll kom frugan och de två yngsta döttrarna hem till Jokkmokk efter drygt fem veckor i fjällen. Nu är det ju endast en vecka sedan vi skildes åt i fjällen så vi har ju inte på något sätt varit från varandra speciellt länge men det känns ändå speciellt när fjälläventyret är över för denna gång.

Högsommarvärmen är tillbaka i Jokkmokk. Prognosen nu säger att det skulle bli varmt hela veckan, härligt!

Idag har jag haft ett möte med räddningschefen gällande svininfluensan och den eventuella pandemi som kanske kommer.

Vi följer utvecklingen och vi står i beredskap. Det är inte någon överhängande och akut fara just nu. Men vi bestämde idag att kalla till en informationsträff för samtliga chefer i slutet av augusti. Den 28 augusti är det bestämt att det ska bli en träff med länsstyrelsen i Luleå. Och i början av september ska vi lämna en lägesrapport över hur det ser ut här i Jokkmokk.

Det är självklart viktigt att vara i startgroparna om utvecklingen skulle bli allvarligare än vad det är idag. Men samtidigt är det viktigt att vi inte överreagerar i sådana här sammanhang. Just nu är läget som en vanlig influensaepedemi med allt vad det innebär. Förhoppningsvis blir det inte värre än så!


Vår tekniska chef slutar

Måndag den 3 augusti 2009

En en lugn och trevlig helg startade arbetsveckan med ett inte alltför trevligt besked. Vår tekniska chef, Hjalmar Forsman, sa upp sig från sin tjänst hos oss.

Det var inte alls bra.

Efter ett år med stora förändringar på olika sätt kändes det som att vi nu har en organisation och ett antal chefer som ska fortsätta jobba tillsammans en tid. Men det är bara att konstatera att vi nog får vänja oss med att det hela tiden kommer att bli förändringar. Jag har också full förståelse för vår tekniska chefs beslut och jag är den första som gratulerar honom och önskar honom lycka till med nya arbetet. Grattis Hjalle!

Så här ligger det till: Hjalmar Forsman börjar ett nytt arbete som verksamhetschef åt företaget Porjus Entreprenad. Som verksamhetschef åt Porjus Entreprenad kommer Hjalmar att vara företagets kontaktperson gentemot beställarna av företagets tjänster. Arbetet handlar mycket om kundkontakter.


Arbetet som teknisk chef åt Jokkmokks kommun har varit spännande och samtidigt väldigt krävande, säger Hjalmar. Det är ett dygnet runt-arbete som tar på krafterna. Man är i princip aldrig privat och i takt med de ekonomiska åtstramningarna med minskade administrativa resurser samtidigt som de ekonomiska ramarna minskar väljer jag att tacka ja till ett erbjudande från Porjus Entreprenad, fortsätter Hjalmar Forsman.


Efter två år i Jokkmokks kommun börjar Hjalmar Forsman sitt nya jobb under hösten.


RSS 2.0