Rom och Arlanda

Måndag den 24 november 2008

Efter en kort semesterresa under en långhelg i Rom skulle frugan och jag på söndag eftermiddag och kväll flyga från Arlanda till Luleå. Snön hade börjat falla under dagen och ju längre tiden gick så ökade intensiteten i snöandet.

Vi förstod ganska snart att det skulle bli förseningar vilket det minst sagt också blev.

Nåväl, vi fick till slut ändå kliva på planet norrut och vi lyfte vid 23-tiden på söndag kväll. Trots att det skulle bli sent innan vi var hemma så skulle vi ändå komma hem i natt. Trodde vi ja!

Men när vi väl var framme i Luleå och allt gjordes klart för landning så fick vi besked från piloten att det snöade så kraftigt så att det var problem för snöröjarna på marken att hålla undan snön på landningsbanan. Vi snurrade runt ovanför Luleå i ungefär en kvart men sedan kom beskedet från piloten att det var omöjligt att landa.

I brist på andra näraliggande landningsplatser så var det bara att flyga tillbaka till Arlanda.

Vi bussades till ett hotell i Uppsala där vi gick och la oss vid halv fyra på måndagsmorgonen. Klockan sju steg vi sedan upp för att åter bussas ut till Arlanda och försöka komma vidare hemåt igen.

Efter en lång väntan lyfte vårt plan vid 19-tiden och denna gång lyckades vi landa. När man flyger på charterresor brukar resenärerna applådera vid landning. Jag har dock aldrig varit med om det på reguljärflygningar. Men nu hände det. Direkt när planet landade kom det spontana applåder från alla i planet. 

Efter 27 timmar på Arlanda behövde vi inte åka tillbaka ännu en gång. 

Jag måste ändå säga att trots att många klagar på bristande information under sådana här tillställningar så måste jag säga att jag är helt nöjd med den information som jag fick del av.

Jag har full förståelse för att man i dessa knepiga situationer inte kan tala om när snön ska sluta falla och när alla plan ska lyfta. 

När man dessutom inte har några småbarn med sig så är det ju inga problem. Vi var hela tiden inomhus och slapp att frysa. Mat fanns det väldigt gott om på Arlanda. Vi hade böcker att läsa och telefoner att ringa med och läsa mejl i så oss gick det egentligen ingen nöd på. Att man då missade ett gäng möten - bland annat kommunstyrelsens arbetsutskott - under måndagen känns inte som livsavgörande. 

OJ!-gruppens möten fortsätter

Måndag den 17 november 2008

Åter en dag fylld med intressanta möten.

På förmiddagen hade vi möte i ledningsgruppen och på eftermiddagen fortsatte vi arbetet i vår organisationsutvecklingsgrupp. Den grupp som vi alltså kallar OJ!-gruppen.

Det är ett mycket intressant och spännande arbete vi gör i denna grupp. Idag jobbade vi vidare med att utveckla förståelsen och resonemanget med målen i den uppdragsbekräftelse som vi jobbat fram.

Vi bestämde också att vi ska jobba vidare med att försöka skapa olika arbetsgrupper som också ska jobba med dessa frågor. Dessa grupper ska bestå av intresserade medarbetare. Genom att lyfta fram våra medarbetare som är intresserade av att jobba med dessa frågor så tror vi att vi kan få ett bra genomslag av förståelsen av dessa frågor i hela vår organisation.

Den spännande resan fortsätter!

Ytterligare en hedersdoktor

Lördag den 15 november 2008

För någon vecka sedan uppvaktade vi från kommunens sida Edvin Nilsson som blivit hederdoktor. Nu har det hänt igen. Ytterligare en jokkmokkare har blivit hedersdoktor!

Yngve Ryd har också promoverats till hedersdoktor. Yngve har under många år skrivit böcker om saker som ingen annan skrivit om trots att man - som Yngve själv säger - skulle kunna tro att ämnet måste ha varit uttömt och diskuterat om och om igen.

Yngve har enträget intervjuat många många äldre företrädesvis samiska kvinnor och män i olika frågor. Han har skrivit böcker om allt från timmerkörning via snö till eld samt dessutom även en mängd andra böcker.

Yngve bjöd in till champagne och våfflor i byagården i Tårrajaur. Där var cirka 90 personer som smaskade i sig våfflor och skålade i champagne. Vi fick höra en mycket glad hedersdoktor berätta en mängd roliga episoder från sitt arbete. Flera av de i böckerna intervjuade äldre människorna var också med på festen.

En mycket trevlig tillställning var det.

Stort grattis Yngve!

Svenskt näringsliv

Torsdag den 13 november 2008

Väl hemkommen från Gällivare och ekonomichefsträffen (se förra inlägget) åkte jag direkt till ett eftermiddags- och kvällsevenemang arrangerat av svenskt näringsliv. Det var folk med från alla håll och kanter. Vi var kommunala tjänstemän, politiker, företagare och andra intresserade som hade samlats.

Seminariet handlade om hur vi kan utveckla Jokkmokk på olika sätt. Med bakgrund av historisk befolkningsutveckling och de svårigheter vi står inför måste vi jobba på ett annat sätt för att kunna hitta en överlevnad i Jokkmokks kommun.

Vi hade många intressanta diskussioner med bra grupparbeten. Förhoppningsvis kan vi tillsammans hitta förändringar i beteenden, arbetssätt, inställningar och attityder som gör att vi kommer att utvecklas positivt i framtiden.

Det gäller att börja förändringen nu och inte i morgon! 

Ekonomichefsmöte

Onsdag och torsdag den 12-13 november 2008

En gång per år är det via kommunförbundet Norrbotten träffar bland länets olika tjänstemän inom olika sektorer. 

För någon vecka sedan var det kommunchefsträff där jag inte kunde vara med. Nu har det varit ekonomichefsträff. Eftersom jag är både kommunchef och ekonomichef så valde jag att åka på denna träff. 

Det är alltid nyttigt och intressant att träffa kollegor och diskutera aktuella frågor. Det var ekonomichefer från 10 av länets 14 kommuner som var representerade på mötet. Även landstingets ekonomichef var med. 

Vi hade mycket bra diskussioner och vi var på ett mycket intressant studiebesök på Aitik. Det investeras just nu för cirka sex miljarder kronor på Aitik-området. Just idag jobbar 600 personer med att bygga upp nya området.

Det är lika många som jobbar åt Jokkmokks kommun!  

Spånardag

Tisdag den 11 november 2008


Idag har vi haft en heldag med kommunstyrelsens arbetsutskott. Samma gäng som sitter i budgetberedningen alltså.


Vi har använt dagen till att spåna kring olika möjligheter för Jokkmokks kommun. Spåningarna ska inte begränsas av kommentarer och resonemang med inlägg om att vi inte har råd till detta och så vidare. Vi har sagt av 100 tokiga idéer så kanske en är strålande och alldeles underbart bra.


Det rullade på bra och vi hade många spännande tankar och idéer.


Två konkreta frågor slogs fast. De var så konkreta att de hamnade direkt på nästa ärendelista till kommunstyrelsen. Den första handlar om vintermarknadsfrågor. Vi ska försöka jobba med att utveckla vintermarknaden och att se till att jobba med denna fråga året om.


Den andra konkreta frågan handlar om att bilda en jobbkommission. Med tanke på den finansiella kris som råder och som också på olika sätt slår igenom i Jokkmokk och utifrån det faktum att vi blir färre och färre invånare så måste vi göra något. Det ska vi ta tag i omgående! 


Kommunfullmäktige

Måndag den 10 november 2008

Idag har det varit kommunfullmäktigemöte! Mötet höll på långt in på kvällningen.

Budgetärendet tog flera timmar att behandla. Därefter tog det lika lång tid att behandla frågan om huruvida kommunen skulle sälja Hotel Jokkmokk och Notuddens campinganläggning.

Budgeten togs med ett litet tillägg. Och i fastighetsfrågan beslutade kommunfullmäktige att Jokkmokks kommun inte ska sälja hotellet och campinganläggningen.

Under hela hösten har förhandlingar pågått vad gäller försäljningen av hotellet och campinganläggningen. Vi har varit överens om villkoren vid en eventuell försäljning. Men nu var majoriteten i kommunfullmäktige inne på att inte sälja dessa anläggningar.

Jag har personligen tyckt att det skulle vara bra om Jokkmokks kommun kunde sälja ett antal fastigheter. Vi har mycket stora driftskostnader på flera fastigheter och genom att sälja dem så skulle vi kunna frigöra ekonomiska resurser som i stället skulle kunna användas till vård, skola och omsorg.

Nu blev dagens beslut inte så.

Jag har naturligtvis respekt för den demokratiska processen och hoppas att detta beslut leder till något ännu bättre. Men en försäljning hade passat bra in i kommunens strategi om att "renodla" fastighetsbeståndet i Jokkmokks kommun. Speciellt med tanke på att budet vi fått från de tänkta köparna enligt min mening var väldigt bra ur Jokkmokks kommuns synvinkel.

Vila i frid H-G!

Lördag den 8 november 2008

Idag har det varit begravning för H-G som så tragiskt gick bort för tre veckor sedan. Det var återigen en mycket fin begravning. Kyrkan var fylld till brädden! Det måste ha varit mellan 300 och 400 personer där för alla hade inte möjlighet att sitta.

Jag sjöng tillsammans med H-G i kören och vi i kören framförde några sånger i kyrkan. Det var ett fint avsked. Det var många gånger svårt att mellan snyftningar och tårar få fram någon ton men jag tror vi alla kände att vi sjöng för H-G och för Lena och familjen. Det var i övrigt många fina och känslosamma musikinslag på begravningen och på minnesstunden.

Vi får sjunga vidare tillsammans någon annanstans någon annan gång!

Vila i frid!

Möten, möten, möten!

Fredag den 7 november 2008

Mötena avlöser varandra. Direkt på morgonen var jag på Strukturums morgonmöte. Sedan hade jag en genomgång med vår räddningschef. Jokkmokks kommun har ett samarbete med Bodens kommun i den frågan. Samarbetet fungerar bra och det känns som en bra lösning för en liten kommun som Jokkmokk att kunna samarbeta i denna typ av frågor.

Sedan var jag på ett möte tillsammans med VD och styrelseordförande i Strukturum samt med kommunens utvecklingschef. Vi diskuterade aktuella och gemensamma frågor.

På eftermiddagen var jag på ett möte som handlade om planeringen inför något som kallas för tillväxtdagar och som kommer att hållas i parken i Jokkmokk sista helgen i maj nästa år.

Slutligen hade jag en genomgång tillsammans med vår tekniska chef i olika aktuella frågor.

Budget 2009

Torsdag den 6 november 2008

Idag har budgeten för år 2009 förhandlats med facken.

Det är en väldigt knepig situation då våra ekonomiska resurser krympt avsevärt den sista tiden. Vi måste göra många stora verksamhetsförändringar för att kunna sänka kostnaderna så att vi inte gör av med pengar som vi inte har.

Ingen tycker det är roligt att göra förändringar som upplevs som destruktiva och negativa. Men förändringar måste göras. Det gäller att få till förändringarna så att de inte upplevs som negativa samtidigt som kostnaderna sänks.

Möte i OJ!-gruppen

Onsdag den 5 november 2008

Idag har vi haft ytterligare ett mycket intressant möte i vår organisationsutvecklingsgrupp. Vi diskuterade bland annat hur vi ska gå vidare i olika organisationsfrågor nu när vår utvecklingschef fått nytt jobb och därför begärt tjänstledigt.

Långfärdsskridskor

Söndag den 2 november 2008

Vilken fantastisk helg det har varit! På lördagen var det strålande sol från en klarblå himmel och flera minusgrader.

Vi har precis skaffat långfärdsskridskor. Trots att säsongen för långfärdsskridskoåkning inte är speciellt lång i Jokkmokk så har vi skaffat skridskor.

Söndagen var också fin. Det hade dock kommit cirka en centimeter nysnö på natten så isarna var inte spegelblanka på söndagen. Men det hindrade på intet sätt långfärdsskridskoåkningen.

Det är en fantastisk känsla att glida fram på sjöisarna som faktiskt var mellan 10 och 15 centimeter tjocka.

Jag gissar att långfärdsskridskoåkningssäsongen (skapligt långt ord!) här i Jokkmokk nog tar slut endera dagen. Rätt var det är så kommer nog snön även här uppe hos oss. I södra Sverige har det ju redan hunnit vara snökaos så snart kommer det väl till oss också.

Man får passa på så länge det finns en möjlighet!


Fredagskaffe

Fredag den 31 oktober 2008

På morgonen var jag på fredagskaffe på Strukturum och pratade om hur vi jobbar med organisationsutvecklingsfrågor i Jokkmokks kommun. Jag pratade också om hur vi från kommunens sida resonerar i frågorna som gäller våra olika fastighetsförsäljningar.

Jag tycker träffen kändes mycket bra. Jag tycker det är mycket viktigt att vi pratar med varandra om alla olika typer av frågor. Genom samtal och kommunikation löser vi många frågor!

RSS 2.0