Jokkmokk har ett otroligt bra kulturutbud

Fredag den 27 april 2012

På kvällen var jag på en alldeles fantastisk kulturupplevelse. Jag var på en konsert på församlingshemmet. Stefan Arnold, en tysk konsertpianist, framförde en otroligt häftig konsert på flygel. Vi var ungefär 30 stycken saliga åhörare som fick en häftig upplevelse under drygt två timmar.

Tänk att vi kan få ta del av detta i lilla Jokkmokk.Möte med gruvbolagets ledning

Fredag den 27 april 2012

På morgonen var jag på Strukturums fredagsmöte. CryptoGuard, ett lokalt företag på den internationella marknaden, berättade om deras resa och hur de jobbar.Sedan var jag med på ett möte om olika frågor gällande landsbygdsfrågor och frågor kring servicebehov på landsbygden. Två personer från Norrbottensdelen av projektet Hela Sverige ska leva var på besök. Det var ett intressant och viktigt möte.Sedan träffade jag, kommunalrådet och näringslivschefen representanter från gruvbolaget Jokkmokk Iron Mines AB. Vi fick en information om var i processen de nu är och vi lyfte fram olika synpunkter i gruvfrågan som vi från kommunen tycker är viktiga.

Det handlade om allt från behov av kommunikation med medborgare och olika intressenter till bostadsfrågor, samhällsbyggarfrågor till logistikfrågor.

Även det var ett bra möte.


Gruvinformation

Torsdag den 26 april 2012

På kvällen var jag på Folkets Hus. Där hölls ett samrådsmöte i gruvfrågan.

Gruvbolaget Jokkmokk Iron Mines AB presenterade läget i gruvfrågan. Det var en välfylld biosalong som fick lyssna på presentationen. Många deltagare ställde frågor. Vissa frågor besvarades och andra besvarades inte.


Gratis tomter till klimartsmarta bostäder

Torsdag den 26 april 2012

På förmiddagen var jag med på ett telefonmöte inför direktionsmötet i Lapplands kommunalförbund (LKF). Vi genomförde dessutom ett möte med styrgruppen i upphandlingsfrågor då vi inom LKF har en samverkan i olika upphandlingsfrågor.

På eftermiddagen var jag med på ett seminarium om hållbar utveckling med fokus på energi- och klimatfrågor. Det handlade om hur vi förverkligar det hållbara Jokkmokk.

Vi fick ta del av olika konkreta exempel på hur man kan jobba. Bland annat fick vi höra om hur man kan jobba med energieffektivt byggande i kallt klimat. Mycket spännande och intressant.

Vi grupparbetade om olika saker som vi lokalt kan jobba med för att påverka sådana här frågor.

Den grupp som jag var med i kom bland annat fram till att vi kan ordna en mässa för att höja kunskapsnivån bland allmänheten inom detta område. Det skulle då kunna leda till att entreprenörer och leverantörer på lokal nivå blir duktigare på dessa frågor och därmed skulle de kunna sälja mer till de som efterfrågar denna typ av varor och tjänster.

Vi kom också fram till att vi skulle kunna skänka bort tomter till medborgare som bygger klimatsmarta hus. Det skulle kunna stimulera till ett ökat bostadsbyggande. Det var verkligen bra och intressanta diskussioner i grupperna.
 


Vad händer inom teknik- och serviceavdelningen?

Onsdag den 25 april 2012

I går var jag med på ett videomöte med kommuncheferna i länet. Kirunas kommunchef ska byta jobb. Han blir VD för Radiotjänst i Kiruna.

Jag jobbade sedan med en rapport om det systematiska arbetsmiljöarbetet och jag hade en träff med ekonomichefen om en fråga inom kommunledningskontoret. På eftermiddagen hade jag ett möte med olika representanter inom teknik- och serviceavdelningen där vi diskuterade hur vi går vidare med frågan om gatuchef och avdelningschefskapet inom teknik- och serviceavdelningen.

Idag har jag bland annat jobbat med frågan om helikopterflygplatsen i Kvikkjokk och jag har även jobbat med olika frågor kring värdegrundsarbetet.Eco Driving

Måndag den 23 april 2012

På förmiddagen hade vi ett ledningsgruppsmöte. Det blev mycket snack om ekonomiska frågor. Vi gick igenom det aktuella ekonomiska läget per den sista mars och vi pratade om hur vi hanterar de ekonomiska åtagandena vi står inför till år 2013.

Men vi pratade även om en mängd andra aktuella frågor. Vi pratade värdegrundsfrågor och vi pratade om det systematiska arbetsmiljöarbetet. Vi gick även igenom läget kring frågan om Eco Driving.

Vi kommer nu att genomföra en utbildningsinsats i sparsam bilkörning för våra medarbetare. Det berör alla frekventa bilförare och som inte har gått denna utbildning tidigare.

Det här är en konkret sak som kom fram på seminariedagen med våra medarbetare i slutet av förra året och som syftade till att vi ska sänka kostnader och minska klimatpåverkan.

Kanonbra!

Dubbelt så många och hälften så gammal

Söndag den 22 april 2012

Jag har tillbringat helgen i Kåbdalis. Det har blivit myskväll med mat vid elden utomhus, skoteråkning, pubbesök och även ett besök i Kåbdalis kyrka.

Det är inte så många gånger det hålls gudstjänst i Kåbdalis. Nu såg vi att det skulle ske i kväll. Jag och äldsta dottern gick dit. Att vi gick dit ledde till att antalet deltagare fördubblades och genomsnittsåldern halverades.

Kåbdalis kyrka är jättefin och det var en trevlig gudstjänst.333 Manhattan i Jokkmokk och tvärtom

Fredag den 20 april 2012

På morgonen var jag och ekonomichefen på Strukturums morgonmöte och berättade om kommunens ekonomi samt lite allmänt om vad vi jobbar med i Jokkmokks kommun just nu.

Vi visade bilder och berättade. Vi brukar alltid säga att Jokkmokks kommun är större än Skåne, Blekinge och Halland tillsammans. Eftersom jag nyligen var i New York var jag bara tvungen att ta reda på hur stor Manhattan är.

Jag konstaterade att det ryms 333 stycken Manhattan i Jokkmokks kommun.

På Manhattan bor det 1,6 miljoner människor. I Jokkmokks kommun bor det 5.100. Det är nästan samma relation fast i omvänd ordning.

Snacka om kontraster. 


19 år

Torsdag den 19 april 2012

Idag fyller äldsta dottern 19 år. Tänk vad tiden går. Stort grattis Signe.

Lustigt nog är det dessutom 112 år sedan min farmor Signe föddes och det är 106 år sedan min frus mormor Signe föddes. Alla dessa tre Signe föddes alltså den 19 april. Häftigt!
 


Treehotel

Torsdag den 19 april 2012

I går och idag har jag varit på den sjunde träffen i projektet Dags att designa Norrbotten. Nu är temat ”att bekräfta ett områdes gestaltning och själ med hjälp av bilder och sociala medier”.

Vi var på Treehotel i Harads. Vi fick där höra historien och berättelsen kring hur idén om hotellrum högt upp i träden kom till.Vi fick även lyssna på kommunikationsbyrån Stylt Trampoli om hur man jobbat med destinationsutvecklingsfrågor i Skaraborg.Så här ser ett hotellrum ut. Det här hotellrummet heter UFO. Här sov jag i natt. Det var riktigt häftigt.Det är här också ett riktigt häftigt hotellrum. Det heter Mirrorcube.

The Big Apple

Onsdag den 18 april 2012

Nu är jag åter efter några dagars semesterresa till New York. Min fru fyllde 50 år i söndags och det firade vi med ett besök i The Big Apple.

Vi har haft väldigt bra dagar i New York. Vädret har varit väldigt fint och vi har hunnit med att se många olika saker.

Här kommer några bilder.

Så här såg det ut på vår hummermiddag på födelsedagen. Observera den obligatoriska haklappen!

 


Västerut

Fredag den 13 april 2012

Datumet till trots ska jag nu ut på äventyr. Jag och övriga familjen åker idag på en långweekend till New York.

Frugan fyller 50 år på söndag vilket vi firar med en resa.
Vinter

Onsdag den 11 april 2012

Så är jag åter i Lappland och åter i vinterlandskapet. En stor mängd nysnö har fallit. Solen lyser med sin frånvaro men det är bra förutsättningar för skidåkning.

I går var jag i Kåbdalis och idag jobbar jag igen.

Här en bild från morgonpromenaden med hunden.
50-årsfest

Annandag påsk, måndag den 9 april 2012

Nu är jag på en snabbvisit i Hälsingland. Min bror fyllde 50 år i går på påskdagen. Han hade stor fest i hembyn. Det var en trevlig tillställning med god mat och trevligt umgänge. Jag träffade många gamla barndomskompisar som jag inte träffat på länge.Sedan slås man av hur avlångt vårt land är och att det just i denna tid är väldigt stora skillnader i klimatet. Från full vinter och skoteråkning i Kåbdalis kom vi till våren med helt snöfria marker i Hälsingland.Påsk

Påskafton, lördag den 7 april 2012

På skärtorsdagen jobbade jag halva dagen. Sedan åkte jag till Kåbdalis. På långfredagen var jag med på en pimpeltävling.Det har blivit ganska mycket skoteråkning. Föret är alldeles perfekt.I morse var det dags att se om påskharen hade varit framme och gömt något påskägg. Det blev till att leta i och utanför butiken. Yngsta dottern och två av hennes kompisar hade en jobbig uppgift men till slut fann de äggen.Då kunde de njuta av innehållet i solen på ett renskinn utanför butiken. 


Notudden fräschas upp

Onsdag den 4 april 2012

På morgonen hade vi en träff med Vuollerims Folkets Hus-förening. Sedan var jag med på ett möte i frågan kring hur det går med campingen på Notudden. Ett arbete pågår med att ställa i ordning och fräscha upp anläggningen inför sommaren.

På eftermiddagen hade vi ett möte i olika budgetfrågor. Trots att vi har hyfsat god ekonomi står vi inför stora ekonomiska utmaningar inför år 2013.

Turistisk etablering

Tisdag den 3 april 2012

På morgonen hade jag en träff i en fråga om hur vi går vidare med de frågetecken som finns inom teknik- och serviceavdelningen. Vi har just nu ingen gatuchef och inom några månader går vår avdelningschef inom teknik- och serviceavdelningen i pension.

Sedan hade vi en allmän facklig information. Vi informerade om ekonomi och ramar 2013, personalchefsrekryteringen, inköpssamordnarfrågor och teknik- och serviceavdelningsfrågor.

På eftermiddagen hade vi ett möte i frågan om en eventuell framtida turistisk etablering i Jokkmokks samhälle.


UF-vinnare från Jokkmokk

Tisdag den 3 april 2012

För ungefär ett år sedan genomfördes den regionala UF-mässan här i Jokkmokk. I förra veckan var det dags för årets regionala UF-mässa. Nu genomfördes den i Övertorneå.

Även Jokkmokks gymnasieskola, Bokenskolan, var representerad på mässan. Glädjande nog var det ett UF-företag från Bokenskolan som var med och vann ett pris. Massage vs olja UF vann priset som länets bästa UF-tjänsteföretag. Det betyder att de får åka till Stockholm på riksfinalen i mitten av maj. Stort grattis.

Just det företaget består av en elev från Bokenskolan i Jokkmokk och en elev från en gymnasieskola i Luleå. Det verkar vara en lyckad samverkan över kommungränserna.

Extra roligt för min egen personliga del är att det är min dotter Signe som är en av de båda eleverna i det vinnande UF-företaget.

Klicka på denna länk så kan du läsa mer om vinnarna.

http://www.jokkmokk.se/ext/templates/extPage.aspx?id=1571

 


Säsongpremiär

Måndag den 2 april 2012

På kvällen hade jag en säsongpremiär. Nej, det handlade inte om fotboll, och inte om cykling och inte heller om någon annan sommar- eller våraktivitet. Jag plockade fram mina löparskidor för första gången i vinter. Det kan tyckas som en sen premiär men det har helt enkelt inte passat tidigare i vinter.

I kväll var det dock ett bra läge. Det var en härlig och solig kväll. Det var sju minusgrader och enligt kollegan J var spåren nydragna. Det var nog det som lockade mig ut i vårvinterkvällen.

Härligt!


Hur ska vi använda våra resurser?

Måndag den 2 april 2012

Idag har vi haft en dag tillsammans med kommunstyrelsens politiker samt ordföringarna i facknämnderna och avdelningschefer. Vi kallar dagen för en strategisk beredningsdag.

Vi går igenom all verksamhet från alla avdelningar och enheter. Vi tittar på hur läget ser ut just nu och vad som finns i kristallkulan på de olika områdena inom Jokkmokks kommun.Strandskydd och gruvor

Fredag den 30 mars 2012

Idag har jag varit med och jobbat med olika frågor som handlar om strandskyddsfrågor och gruvfrågor.

Temat på Strukturums morgonmöte handlade om dessa frågor och sedan fortsatte vi dagen med att diskutera dessa viktiga frågor på kommunhuset.

Jag tror det är väldigt viktigt att vi tar dessa diskussioner på ett öppet och inbjudande sätt. Sedan konstaterar vi att alla inte kan bestämma men vi vill verkligen att alla ska få möjlighet att påverka.
Jokkmokks vackra fjällvärld

Torsdag den 29 mars 2012

Nu är jag åter efter tre dagar i fjällvärlden med fjällsäkerhetskommittén. Vi har inspekterat olika leder och kollat olika typer av information som finns i stugor och på broar. Vi har också varit till norska gränsen och kollat hur det ser ut där det finns planer på att ta vatten från vattendrag som finns i Sverige och leda om till Norge.

Vi hade ett omväxlande väder. Ibland kändes det som att vi åkte i ett filmjölkspaket och ibland hade vi riktigt fint väder.

Här kan du se lite bilder från resan.


RSS 2.0