Slalom i Kåbdalis

Söndag den 20 december 2009

På morgonen åkte vi till Kåbdalis för att slalom. Kylan hade dämpat sig något och i Kåbdalis var det cirka tio grader kallt. Vi åkte nu för första gången i de nya nerfarterna. Vi var med om mycket bra skidåkning.


Kunskapsöverföring

Lördag den 19 december 2009

Idag hade vi tillsammans med en grannfamilj hyrt bagarstugan vid prästgården. Vi bakade mjukkakor hela dagen. Vi hade hjälp av Astrid Pirak som lärde oss väldigt mycket om att baka i denna form. Vi konstaterade att det var till mycket stor hjälp.

Vi hade fått väldigt mycket olika tips om vad man ska tänka på när man bakar i dessa stora mängder i en stor vedeldad bakugn. Vi ringde alltså till Astrid dagarna innan för att fråga lite saker. Hon sa att hon kommer på lördag klockan åtta för att hjälpa oss vilket visade sig vara väldigt bra. Om inte hon hade varit med hade vi bakat i för kall ugn och med fel konsistens på degen och med flera andra inte riktigt bra saker.

Jag konstaterade att det vi varit med om idag kallas för kunskapsöverföring. Utan Astrids hjälp hade det inte blivit så bra som det nu blev. Stort tack till dig Astrid.


Möte i OJ!-gruppen

Fredag den 18 december 2009

På förmiddagen hade vi årets sista möte i OJ!-gruppen. Vi diskuterade hur vi går vidare med förändringsarbetet utifrån de två dagarna vi hade i Årrenjarka i slutet av november.

Direkt efter lunch var jag med på ett telefonmöte med representanter från Vattenfall gällande VTC-frågan. Vi hade ett bra möte och ska fortsätta diskussionerna efter nyår. Efter det mötet hade vi ett möte i marknadsgruppen och sedan gick jag igenom mejl och fakturor.


Värme

Torsdag den 17 december 2009

På kvällen var jag med och sjöng med Dálvvadiskören. Vi sjöng tillsammans med Cyndee Peters och Daniel Stenbaek i en fantastisk julkonsert. Kyrkan var fylld och stämningen hög. Precis som några av oss i kören sa innan föreställningen och precis som Henrik Blind också sa så kändes det verkligen som att värmen inomhus stod i bjärt kontrast till kylan utomhus.

Henrik Blind var i kyrkan i egenskap av ordförande i kultur- och fritidsnämnden. Han höll ett roligt tal som avslutades med att han presenterade årets kulturstipendiater i Jokkmokks kommun. Det var vi i Dálvvadiskören som fick den utmärkelsen i år. Det känns jättekul.

Vår fantastiska körledare Valborg, som gör ett jättejobb med att hålla ordning på oss alla körmedlemmar, fick ta emot priset. Hon höll också ett mycket vackert och bra tacktal.

Jag är jätteglad över att få vara med i denna härliga kör. Tack alla i kören för en fin konsert.

 


Kyla

Torsdag den 17 december 2009

På morgonnyheterna hörde jag att det slagits nytt säsongsrekord i kyla för hela landet. I natt var det minus 36 komma någonting i Vaimat sa de. Vaimat ligger strax söder om Jokkmokk och man brukar ofta höra om Vaimat då det pratas om kallast i landet och liknande.

I Kiruna var det inte så kallt, endast minus nio. När jag pratade med frugan på morgonen berättade hon att på vår termometer hemma i bostaden i Jokkmokk stannade kvicksilvret på minus 32,4.

Vi genomförde direktionsmötet i Kiruna under förmiddagen. Vi fick en lägesrapport om hur det ser ut nu när det är två veckor kvar till dess att det nya gymnasiet Lapplands Gymnasium sjösätts. Det är ungefär 250 lärare på motsvarande cirka 200 heltidstjänster som börjar jobba i den nya organisationen i januari nästa år.

16 politiska ledamöter – fyra från respektive kommun Kiruna, Gällivare, Pajala och Jokkmokk – valdes till den nya gymnasienämnden för Lapplands Gymnasium.

En utvärdering av upphandlingsfrågorna och den gemensamma upphandlingssamordningen inom Lapplands kommunalförbund gicks igenom. Diverse andra frågor klarades också av innan vi åt ett gemensamt julbord och önskade varandra God Jul för att sedan åka tillbaka söderut.


Kiruna

Onsdag den 16 december 2009

På förmiddagen var jag på diverse olika möten och träffar. Bland annat hade jag ett intressant telefonmöte gällande befolkningsfrågor och befolkningsprognoser. Direkt efter lunch var jag på ett utvecklingssamtal gällande yngsta dottern.

Direkt efter det samtalet åkte jag norrut. I morgon är det ett direktionsmöte i Lapplands kommunalförbund i Kiruna. Vi träffades redan i kväll. Kiruna kommun tog emot i stadshuset och berättade om den kommande stadsflytten. Det var en väldigt intressant och informativ presentation. Snacka om att det är stora utmaningar man står inför i Kiruna.


Tältförsäljning

Tisdag den 15 december 2009

På morgonen hade jag en genomgång med vår blivande utvecklingschef. Sedan hade jag ett medarbetarsamtal. Direkt efter det hade jag en träff med Vattenfall. Vi har under hösten haft flera samtal och diskussioner gällande en tältförsäljning i Porjus. Idag skrev vi på alla papper. För att nu vara tydlig så är det alltså Jokkmokks kommun som säljer och Vattenfall köper.

Under lunchen hade jag ett möte i VTC-frågan. Direkt efter lunch hade jag en genomgång med vår ekonomiansvarige. Och efter det mötet var jag tillsammans med blivande utvecklingschef på en genomgång på Strukturum. På mötet där var temat Jokkmokks marknad och hur vi kan utveckla vintermarknaden så att det kan bli en marknad året om.

Efter den presentationen och diskussionen hade vår blivande utvecklingschef och jag en sittning med Strukturums VD.

Det har varit två mycket bra dagar då vår blivande utvecklingschef varit på besök. Vi ser framtiden an med tillförsikt även i denna fråga.


Förändringsarbete

Måndag den 14 december 2009

På förmiddagen hade vi årets sista möte i ledningsgruppen. Vår nya utvecklingschef är på besök under dagarna två. Han var bland annat med på vårt ledningsgruppsmöte.

Där pratade vi bland annat mycket om det som kom fram gällande ledarskaps- och medarbetarskapsfrågorna i Årrenjarka i slutet av november. Vi gick igenom materialet och sammanställningarna från seminariedagarna och från de grupparbeten som genomfördes där. Vi ägnade mycket tid på dagens ledningsgruppsmöte till att resonera om hur vi ska jobba vidare med dessa frågor och hur arbetet i OJ!-gruppen ska fortgå och även om hur OJ!-gruppen ska se ut i framtiden.

I Årrenjarka var det många sådana signaler som lyftes fram. Vi ska diskutera vidare kring dessa frågor på OJ!-gruppens möte på fredag.

Direkt efter lunch hade vi ett möte i teknikgruppen. Även där jobbar vi med förändringsfrågor. Vi gick igenom vad som kom fram då vi var på studiebesök till Älvsbyn i förra veckan och vi resonerade om hur vi ska jobba vidare med dessa frågor. Alltså: Hur ska vi jobba med de tekniska frågorna i Jokkmokks kommunkoncern?

Vi konstaterade att vi i teknikgruppen nu gjort ett hyfsat bra arbete i syfte att samla på oss information så vi kan sätta oss in i olika frågor. I sann delaktighetsanda och enligt OJ!-gruppsarbetet är vi i teknikgruppen nu inne på att involvera alla medarbetare inom de tekniska områdena i detta arbete. Vi pratar nu om att genomföra SWOT-analyser med medarbetarna i de olika arbetsgrupperna som berörs av detta arbete. Temat för SWOT-analyserna ska då handla om målsättningen med analysen och genomgången av de tekniska verksamheterna inom kommunkoncernen. Spännande!

Efter det mötet hade jag ytterligare ett medarbetarsamtal.


Julspel

Söndag den 13 december 2009

Idag är det rätt dag för Lucia. Vi var på julfest med julspel i kyrkan. Sedan var det ett traditionellt luciatåg med julgröt på församlingshemmet. Det var väldigt trevligt.

Det snöade lite på dagen idag varför det blev lite snöskottning på kvällen. Frugan och jag var dessförinnan ut på en långpromenad i det sköna vädret. Enligt väderleksprognoserna ska det bli rejält kallt i nästa vecka. Vi får se om det stämmer.

Igår var frugan och de två yngsta barnen till Älvsbyn på gymnastiktävling. Jag hade en fixar- och röjardag hemma. På kvällen hade vi middagsgäster hos oss. Det var mycket trevligt.


Besök av Lucia

Fredag den 11 december 2009

Jag började dagen med att gå på Strukturums morgonmöte. I samband med förmiddagsfikat fick vi på kommunhuset besök av Lucia med tärnor och stjärngossar från Västra skolan. Det är en gammal fin tradition och det är alltid lika trevligt när eleverna i årskurs fem kommer och lussar.

Sedan var jag på en uppföljningsträff gällande det nya lönesystemet. Det har gått väldigt bra med införandet av det nya lönesystemet och nu är det snart dags för utbetalning nummer två i det nya systemet.

Direkt efter lunch hade jag ett medarbetarsamtal och sedan gick jag igenom mejl samt elektroniska fakturor.


Upphandling som väcker känslor

Torsdag den 10 december 2009

Det har kommit väldigt många synpunkter från olika håll och kanter gällande kommunens elupphandling. Många tycker att det är dumt att vi sluter avtal med någon annan än Vattenfall gällande elleveranser. Men betydligt fler tycker att det är rätt att vi väljer det billigaste och för kommunen bästa alternativet för våra skattebetalare trots att det inte är Vattenfall som då blir leverantören.

Tydligen berör denna fråga väldigt många. Vi har under några år nu gjort gemensamma upphandlingar tillsammans med Lapplands kommunalförbund i väldigt stor utsträckning. I samtliga upphandlingar blir det ju per definition som så att en leverantör vinner och resten av leverantörerna förlorar. Inte i någon annan upphandling har det blivit så mycket kommentarer och åsikter som i den vi just nu genomfört.

Tydligen ligger det väldigt mycket känslor i just denna fråga. Vattenfall är en stor del av vår bygd och många tar för givet att vi som kommun inte kan välja någon annan leverantör än just Vattenfall.

Men eftersom vi nu helt enligt regelverket har följt Lagen om Offentlig Upphandling och det visade sig att det var ett annat bolag än Vattenfall som kom med det bästa anbudet så har vi valt Kraft & Kultur i Sverige AB.


Studiebesök i Älvsbyn

Onsdag den 9 december 2009

Idag var vi tre stycken från Jokkmokks kommun som åkte på studiebesök till Älvsbyn. Vi besöker Älvsbyn som en del i arbetet vi gör i det vi kallar teknikgruppen. Där analyserar vi hur vi ska jobba inom de tekniska verksamheterna inom Jokkmokks kommunkoncern. Vi träffade kommunchefen samt de två VD:arna från bostadsbolaget samt energibolaget i Älvsbyn. Vi träffade även kostchefen i Älvsbyns kommun.

Det var ett mycket intressant och bra möte. Vi fick återigen mycket bra information som vi tar med oss hem.

På kvällen var jag på körträning. Nu fokuserar vi på julkonserten med Cyndee Peters som går av stapeln i Jokkmokks nya kyrka på torsdag den 17 december. Det ska bli jättekul. Varmt välkomna dit alla som har lust och möjlighet.


Miljövänlig elektricitet

Tisdag den 8 december 2009

Nu är det klart att Jokkmokks kommun byter elleverantör. Efter en förhandling med Vattenfall samt Kraft & Kultur i Sverige AB har det visat sig att Kraft & Kultur i Sverige AB kan leverera el till Jokkmokks kommun med bättre villkor än vad Vattenfall kan.

Avtalet är tvåårigt och kan förlängas med ett (1) år. Den elektricitet Jokkmokks kommun kommer att köpa från Kraft & Kultur i Sverige AB är enligt avtalet endast från vattenkraft och vindkraft, alltså miljövänlig el.

Jokkmokks kommun kommer under år 2010 att betala ett fast pris på 44,93 öre per kilowattimme. Under år 2009 betalar vi knappt 49 öre per kilowattimme.


Turiststationen i Kvikkjokk säljs

Tisdag den 8 december 2009

På morgonen hade jag, utvecklingschefen och VD för Strukturum ett möte. Vi gick igenom allehanda olika gemensamma frågor. Det är bland annat klart med att STF i Kvikkjokk nu säljer turiststationen.

Det är en person i hotellbranschen som köper turiststationen och ur kommunens perspektiv är vår förhoppning nu att den nya ägaren kommer att göra en satsning i Kvikkjokk.

Jag var sedan med på ett möte i brandlarmsgruppen. Där går vi igenom vilka olika fastigheter som vi måste jobba med ur ett skadeförebyggande perspektiv.

Direkt efter lunch hade vi ett möte i riskhanteringsgruppen. Vi pratade om säkerhetsfrågor av olika slag. Vi bestämde att vi ska genomföra en utbildningsinsats för alla chefer i dessa frågor. Kanske går det att samordna med andra utbildningsinsatser och seminariedagar som vi diskuterar i vårt övergripande förändringsarbete i samband med OJ!-gruppen.

Direkt efter det mötet hade kommunalrådet, avdelningschefen för teknik- och serviceavdelningen och jag en genomgång i olika fastighetsfrågor. Sedan hade jag och vår ekonomiansvarige en genomgång.


Nollenergihus

Måndag den 7 december 2009

Idag höll kommunstyrelsen sitt sista möte för året.

Revisorerna var på besök. Vi hade en genomgång av olika frågor. Temat var ekonomi, personalförsörjning, arbetsmiljö och andra olika frågor kring förutsättningar för fritidspolitiker och så vidare.

Vi fick en information kring vad som gäller i frågor kring de nationella minoriteterna och språkfrågor utifrån det faktum att ett nytt regelverk träder i kraft från och med kommande årsskifte.

Jokkmokks Värmeverk och Jokkmokkshus var på besök och informerade om året som gått och vad som planeras inför framtiden.

Nollenergihus diskuterades. Det handlar om fastigheter som ska kunna producera energi i samma utsträckning som man konsumerar energi.

Sedan diskuterades olika bygdemedelsärenden. Förstudien över projektet Attraktiva Jokkmokk diskuterades också.

Basvärden som ska användas i vårt kommunala målarbete slogs fast. Översiktsplanen diskuterades. Ramtekniska budgetförändringar slogs fast och en ny investeringspolicy diskuterades.

Hastighetsbegränsningsfrågor i Jokkmokks samhälle diskuterades. Kommunstyrelsen beslutade att ta bort hastighetsbegränsningarna på Storgatan och att det därmed åter ska bli 50 kilometer i timmen i stället för 30 kilometer i timmen under skoltid.

Frågan om gemensam organisation för högskoleenheter och vuxenutbildningar inom LKF behandlades. Den frågan ska behandlas av kommunfullmäktige den 22 februari 2010.

En handlingsplan mot grov organiserad brottslighet diskuterades och ett motionssvar gicks igenom.


Talrika tallar

Söndag den 6 december 2009

Nu är vi åter i Jokkmokk efter en snabbtur söderut. Vi har varit på begravning i Linköping. Min gamle farbror gick bort för några veckor sedan. Det var ett väldigt fint sista avsked vi fick ta av farbror Lars tillsammans med alla släktingar.

Farbror Lars var en mycket speciell och klurig man. Fylld av ordvitsar och spåkliga dubbelbottnade spetsfundigheter. Själv älskar jag ju också sådana saker.

För att hedra farbror Lars lägger jag här och nu ut en av alla ordvitsar han bar med sig och hela tiden delade med sig av. Denna ramsa symboliserar för mig min kära farbror Lars på ett vackert och klurigt sätt.

På tallrik ätes efterrätt.
Men om man tänker efter rätt.
Man även den skogen tallrik kallar.
Som talrik är på tallar.

Vila i frid, farbror Lars.


Vindkraftsfrågor

Onsdag den 2 december 2009

Idag var kommunalrådet och jag på ett möte gällande vindkraftsfrågor. Mötet hölls i Gällivare och handlade om frågor som berör både Gällivare och Jokkmokks kommuner. Det finns framförallt två områden precis på kommungränsen mellan Gällivare och Jokkmokk där det blåser mycket och där det skulle kunna tänka sig att vara möjligt att vindkraftparker byggs.

Vi har sagt att Gällivare och Jokkmokks kommuner ska göra en gemensam översiktsplan för dessa områden. Vi stämde av lite kring dessa frågor och träffade även en intressent som gärna vill göra vindkraftsinvesteringar tillsammans med Gällivare och Jokkmokks kommuner.

Även representanter för samebyarna i berörda områden var med på detta möte.

Från såväl Gällivare som Jokkmokks kommun är vi nu väldigt överens om att vi aktivt vill vara med på själva investeringen. Vi ska inte stå bredvid något bolag som investerar utan även vi kommuner ska vara med i investeringen. Vi vill inte agera i vindkraftsfrågorna nu som kommunerna agerat i vattenkraftsfrågorna under de senaste hundra åren.

På kvällen satte frugan och jag oss på tåget för att åka söderut.


Ekoturism

Tisdag den 1 december 2009

På morgonen var jag med på ett möte som Destination Jokkmokk bjudit in till. Det handlade om ekoturism och vad det betyder i olika sammanhang.

Vi pratade om varumärken och diverse andra intressanta frågor. Vi konstaterar att det är viktigt med samordning i alla dessa turistiska frågor. Det gäller allt från marknadsföringsfrågor till andra samarbetsfrågor.

Efter det mötet hade jag en genomgång med överförmyndaren, ekonomiansvarige och en medarbetare från socialtjänsten gällande ekonomiska frågor kring våra ensamkommande asylsökande ungdomar.

Sedan hade jag ett möte med kultur- och fritidschefen samt ordförande och vice ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

På eftermiddagen hade jag mötesfritt då ett möte hade ställts in. Därmed kunde jag jobba med ett antal olika administrativa sysslor såsom hantera mejl och elektroniska fakturor. Jag kunde därmed också förbereda några framtida möten vilket innebar att jag inte behövde jobba hemifrån på kvällen. Skönt!

Istället var hela familjen utom äldsta dottern som var på träning till en nyinflyttad granne på glögg med tilltugg. Det var mycket trevligt.


Jokkmokks marknad närmar sig

Måndag den 30 november 2009

På förmiddagen hade vi ett möte i ledningsgruppen. Vi pratade bland annat mycket om vad vi jobbade med under förra veckans träff i Årrenjarka och hur vi ska gå vidare med detta viktiga arbete kring vårt framtida ledarskap och medarbetarskap.

På eftermiddagen hade vi ett möte med skyddskommittén. Och direkt efter det mötet hade vi ett möte i marknadsgruppen. Nu är invigningsprogrammet i princip klart. Det är ännu inte helt klart hur upplägget kring marknadsscenen och programmet på marknadsscenen på dagtid ser ut.

Den samiska nationaldagen är alltid den 6 februari. Det slumpar sig som så att den samiska nationaldagen infaller på marknadslördagen nu på vintermarknaden år 2010. Programmet kring nationaldagen är inte spikat men den ska uppmärksammas på något bra och fint sätt.

Kylan har nu slagit sig något och det började snöa på eftermiddagen. Därför fick jag ett naturligt friskvårdspass med snöskyffeln på kvällen.


RSS 2.0