Hur hanterar man en gruvetablering?
Onsdag den 2 november 2011
På morgonen var jag med på ett möte om Notudden där vi diskuterade hur vi ska agera rent operativt på kort sikt och även strategiskt på lite längre sikt.
Sedan hade vi ett möte med samhällsbyggaravdelningen gällande olika frågor kring de planer som finns gällande de eventuella gruvetableringarna i Jokkmokks kommun. Vi pratade även om förslagen kring hur vi ska jobba med LIS-områden.
LIS står för landsbygdsutveckling i strandnära områden. Läs mer om LIS-frågan i nästa blogginlägg.
Vi gick igenom regelverk kring miljökonsekvensbeskrivningar, gruvbolagets planer och kommunens intressen i gruvfrågan.
Vi pratade om hur vi som kommun kan påverka gruvetableringen på ett positivt sätt. Vi konstaterade att det är viktigt att vi från Jokkmokks kommun är med och påverkar.
Att nå ett attraktivt Jokkmokk är en utmaning. Vi vill ha ett attraktivt samhälle som gör att folk vill flytta hit. Vi konstaterar att vi kan lära oss mycket av hur man jobbat i Pajala de senaste åren och förhoppningsvis kan vi undvika att göra samma misstag som man eventuellt gjort i Pajala.
Vi landade i att Jokkmokks kommun ska göra en fördjupad översiktsplan över gruvetableringen och dess effekter. I bästa fall kan en sådan vara klar och Jokkmokks kommuns kommunfullmäktige kan ta ett beslut i juni 2013, men mest troligt blir det nog under 2014.