Försämrade ekonomiska förutsättningar och förbättrad företagsamhet

Onsdag den 31 augusti 2011

Så är augusti passerad och hösten närmar sig.

På förmiddagen jobbade jag tillsammans med ekonomi- och inköpschefen med den nya informationen om de ekonomiska förutsättningarna inför framtiden. Tyvärr blir det försämringar till nästa år.

Det står nu helt klart att 2012 års ekonomiska ramar kommer att sänkas jämfört med tidigare information vi haft om år 2012. Vi vet inte ännu exakt hur stor minskningen blir och det finns inget klart om hur politikerna väljer att prioritera och fördela minskningarna.

Kommunstyrelsen ska besluta om detta den 12 september.

På eftermiddagen hade vi en allmän facklig informationsträff och i samband med det förhandlade vi med SKTF i frågan om gemensam ekonomiadministration inom Tekniska Alliansen.

Efter det mötet var jag med på ett samrådsmöte med Strukturum där vi utbytte information och ser till att frågor i största möjligaste mån inte hamnar mellan stolarna.

Det mest glädjande beskedet vi fick var att nyföretagandet i Jokkmokks kommun är på första plats i länet och på 32:a plats i landet. Det känns jättekul och det visar på att det är många i Jokkmokks kommun som har många goda idéer och som vågar satsa på dem.

Jag säger bara: Bra jobbat, Strukturum och bra jobbat företagare!












Kick-off för vattenkraftingenjörer

Tisdag den 30 augusti 2011

Idag har vi haft en genomgång i personalchefsrekryteringsgruppen. Vi har också tagit del av ny information gällande de försämrade ekonomiska förutsättningar som råder inför år 2012.

Exakt hur mycket mindre ekonomiska resurser som blir följden av dagens information är inte riktigt klart ännu. Men vi konstaterar att ramarna för år 2012 kommer att minskas. Kommunstyrelsen ska hantera frågan den 12 september.

På kvällen var jag med och hälsade nya studenter på Vattenkraftingenjörsutbildningen välkommen.

Det är drygt 60 nya studenter som på distans börjar läsa en KY-utbildning via Kunskapens Hus i Jokkmokk. Alla är i Jokkmokk på uppstart denna vecka.

Representanter från universiteten i Luleå, Umeå och Sundsvall var med. Även representanter från branschorganisationen Svensk Energi var med och även andra representanter från energibranschen.

Det känns jättekul att denna utbildning är så populär och det stämmer väl in i bilden som vi i Jokkmokks kommun har som säger att Jokkmokk ska vara den ledande energiutbildningsorten i landet.

Härligt!




Tågolycka, turismbolag och körkortsutbildning

Måndag den 29 augusti 2011

Idag har första mötet efter semestrarna i kommunstyrelsens arbetsutskott hållits. Vi började med att prata om flera olika fastighetsfrågor.

Vi fick sedan en genomgång av läget inför den stora övningen som kallas för Barents Rescue. Bland annat kommer en tågolycka att ske på inlandsbanan utanför Jokkmokk. Övningen är en internationell övning där Norge, Finland, Ryssland och Sverige samövar.

Arbetsutskottet fick en information om hur förslaget till hur vi ska utveckla turismen och besöksnäringen i Jokkmokks kommun ser ut. Ett utredningsförslag finns som säger att ett destinationsbolag ska bildas. Förslaget säger att det nya bolaget ska ägas till 50 procent av Jokkmokks kommun och till 50 procent av turismnäringen.

Frågan ska nu behandlas i kommunstyrelsen om två veckor och sedan i kommunfullmäktige.

Frågan om huruvida en bilkörkortsutbildning ska genomföras som en gymnasieskolutbildningsmöjlighet diskuterades.

Det återremitterade strategiska planen behandlades och en mängd motionssvar och medborgarförslag behandlades.








 


Gummistövlar och munkar

Söndag den 28 augusti 2011

I helgen har det varit höstmarknad i Jokkmokk. Vädret var väl inte det bästa men jag hoppas ändå att alla inblandade haft en trevlig helg. Yngsta dottern har i alla fall haft det bra. Hon har handlat karamell och åkt karusell så det stått härliga till.

För min egen personliga del blev det ett inköp av gummistövlar, munkar samt bakverk av uruguaygruppen.











Turismfrågorna ska utvecklas

Fredag den 26 augusti 2011

På morgonen var jag på Strukturums fredagsmöte. Annelie Päiviö berättade om Jokkmokk tar sats och de planer som nu börjar ta form i frågan om hur vi ska organisera de turistiska frågorna i Jokkmokk.

Sedan hade jag en träff med medarbetare på IT-funktionen gällande telefonfrågor och vad som är på gång där i framtiden.

På eftermiddagen hade vi två anställningsintervjuer gällande personalchefsjobbet.











Nu ska vi sänka energiförbrukningen

Torsdag den 25 augusti 2011

På förmiddagen var jag med på ett ledningsgruppsmöte. Sedan var jag med på ett möte om olika energibesparingsfrågor. Vi ska nu göra en satsning på att sänka energiförbrukningen på våra olika arbetsplatser.

Det är bra och det stämmer väl in i frågorna vi driver om att sänka energiförbrukning, energikostnader och det har dessutom en positiv miljöpåverkan.








Tågolyckan närmar sig

Torsdag den 25 augusti 2011

På eftermiddagen var jag med på en träff inför den stora övningen kallad Barents Rescue. Nu är det mindre än en månad kvar till dess att den stora tågolyckan inträffar på inlandsbanan strax söder om Jokkmokks samhälle.

Sista mötet för dagen var med Tekniska Alliansen. Det var första mötet efter sommarledigheterna och det var första mötet efter det att Jokkmokkshus nya VD blivit utsett.

Vi diskuterade bland annat om hur vi går vidare med frågan om gemensam ekonomiadministration inom Tekniska Alliansen.










Flaggan i topp

Torsdag den 25 augusti 2011

Idag fyller jag år. Det är så ojämnt som det bara kan bli. Min ålder är nu ett primtal som alltså endast är delbart med ett (1) och med sig självt.

Men finns det en anledning att fira något så gör vi det. Som en vanlig födelsedagsrutin hissade jag flaggan på morgonen. Tyvärr är min kära fru till fjälls så vi firar utan henne. Hon gratulerar mig dock via sin blogg som hon automatuppdaterar. Jag visste inte ens om att hon sett till att nya inlägg presenteras på hennes blogg nästan varje dag då hon är till fjälls. Men vänner som uppvaktade mig på kvällen påtalade att min fru gratulerar mig via sin blogg. Visst är det härligt med sociala medier! www.middagsblogg.blogg.se 

Övriga födelsedagsrutiner blev dock lite annorlunda. Det blev inget kaffe på sängen och ingen skönsång till mitt uppvaknande. Men äldsta dottern har bakat för fullt och jag blev ordentligt uppvaktad av grannar och vänner på kvällen.






Stora investeringsbehov

Onsdag den 24 augusti 2011

Idag har jag varit med på en fastighetsdag tillsammans med politiker och tjänstemän. Vi har besökt vissa kommunala fastigheter i Jokkmokk och Vuollerim.

Det var väldigt bra för oss alla att få se vad vi pratar om när olika frågor ska prioriteras mot varandra. Vi kan konstatera att det finns ett stort behov av att investera i kommunala fastigheter runt om i kommunen.

Här kommer några bilder från vår fastighetsdag.

















Paneldebatt

Onsdag den 24 augusti 2011

På kvällen var jag med i en paneldebatt om olika allehanda frågor. Det var företagarföreningen som bjudit in kommunalrådet samt ett antal olika tjänstemän. Vi fick svara på olika frågor som olika företagare och kommunmedborgare ställde.

Det handlade om allt från olika projekt och hur bygdemedel ska beslutas till frågor om vintermarknaden och andra viktiga utvecklingsfrågor.

Det var ett 30-tal åhörare i salen. Vi höll till på Folkets Hus i Jokkmokk. Jag tycker att det är bra att vi tjänstemän och politiker visar upp oss och svarar på frågor och informerar på olika sätt.

Det är mycket viktigt att vi för en dialog med medborgare och företagare.

 


Arbetsledarutbildning

Tisdag den 23 augusti 2011

Idag har jag och alla övriga chefer och arbetsledare på Jokkmokks kommun gått en utbildning i ledarskap. Det var en väldigt bra dag med många bra övningar. Det kändes som att vi lärde oss många konkreta och nyttiga saker.











Skolstart

Måndag den 22 augusti 2011

Så är jag åter efter en fjällvandring i Padjelanta och en fjällvistelse i Staddajokk. Två härliga veckor i fjällen. Lyckligtvis har det varit hyfsat bra väder i Padjelanta. Det har blåst ganska mycket och det har varit lite kyligt. Men vi har klarat oss från regn.

Jag har haft ett antal olika möten under dagen och försökt uppdatera mig i olika frågor. Skolorna har börjat för våra barn. Äldsta dottern börjar nu sista året på gymnasiet. Mellandottern i nian och minstingen börjar i fyran.

Jag följde minstingen till skolan på morgonen. Men nu är det bara att konstatera att hon blivit för gammal för att jag ska vara omtyckt och populär av henne i klassen. Någonting händer tydligen mellan trean och fyran. I våras var man superidol när man var med i skolan medan det nu är skämmigt.

Här kommer några fjällbilder:

















 


Allt är politik

Fredag den 5 augusti 2011

Jag tänkte nu kommentera en kommentar. En som skriver under i namnet Pia skriver att jag eventuellt gör politiska uttalande trots att jag jobbar som tjänsteman.

Det handlar om mitt förra blogginlägg som handlar om helikopterflygning i fjällvärlden och turismutvecklingsfrågor.

Vissa hävdar att nästa alla frågor handlar om politik på något sätt. Som kommunchef ska jag vara opolitisk. Det är verkligen min ambition att agera opolitiskt. Dock är det mitt ansvar att se till att politiskt fattade beslut verkställs.

Vi brukar förklara det som så att politiken bestämmer VAD vi ska göra och vi tjänstemän ska jobba med frågor om HUR de politiska fattade besluten ska genomföras.

Självklart finns det gråzoner mellan dessa VAD- och HUR-frågor.

I den strategiska planen för år 2011 och 2012 finns sex fastställda punkter som vi i Jokkmokks kommun ska jobba extra mycket med. Den planen har politikerna i Jokkmokks kommun bestämt att vi ska jobba utifrån.

Punkt fyra i den planen handlar om turismutveckling.

Det står bland annat att besöksnäringen och upplevelseindustrin i Jokkmokks kommun ska utvecklas i syfte att skapa fler arbetstillfällen som i sin tur kan leda till att fler kommuninvånare lockas hit.

Det är precis dessa frågor vi jobbar med och i min roll som kommunchef handlar det bland annat om att beslutet ska verkställas.

Och jag vill återigen förtydliga att jag tror att vi kan kombinera en utökat turistisk verksamhet med bibehållen rennäring och bibehållen naturmiljö.

Nu ska jag och yngsta dottern gå cirka 80 kilometer till Staddajokk för att vara där några dagar. Sedan går vi till Staloluokta och flyger helikopter till Kvikkjokk.





Helikopterflygningsdebatt i radion

Tisdag den 2 augusti 2011

Jag hör på radion idag att det är en debatt om att det flygs för mycket helikoptrar i vår vackra fjällvärld. Debatten handlar om att det blir för mycket oljud och störningar för fjällvandrare och lokalbefolkning när helikoptrar flyger.

Jag tycker det känns som en onyanserad diskussion.

Vill vi att turismen ska utvecklas och om vi vill få folk – alltså inte enbart extremfjällvandraren som bär 30 kilo på ryggen och sover i tält i Sarek i fjorton dagar – att komma hit till vår vackra fjällvärld med många skyddade områden borde man kunna genomföra helikopterturer också.

Det är ju redan nu stora restriktioner. I Norrbottens län finns enligt uppgifter från dagens radioinslag nationalparker och skyddade områden på drygt 23.000 kvadratkilometer. Det är en yta som är större än landskapen Skåne, Blekinge, Halland och Gotland tillsammans. En stor del av dessa skyddade områden finns inom Jokkmokks kommun.

Missförstå mig rätt. Jag vill verkligen att våra skyddade områden ska vara skyddade. Det är en fantastisk natur och en jättefin kulturmiljö vi har runt omkring oss. Men nog borde det räcka med de restriktioner vi redan har och nog borde det gå att kombinera turism, renskötsel och helikopterflygningar.

Renskötseln är jätteviktig och självklart ska helikopterflygningar anpassas utifrån renskötselns förutsättningar. Men att förbjuda helikopterflygningar känns inte rätt.

Låt helikoptrar flyga turister som inte har möjlighet att gå. Det finns ju dessutom turister som inte vill gå men de vill ändå uppleva naturen i vår vackra fjällvärld. Och de är beredda att betala för att se den. Då får också några företagare möjlighet att faktiskt kunna bedriva verksamhet som leder till att några av våra medborgare stannar kvar och kan överleva här uppe i norr. Då kanske vi till och med kan se en ökad inflyttning i länet.

Jag tror att risken annars är stor att vi sätter den omtalade ostkupan över vår fjällvärld. Vi kommer att ha en exotisk natur och en mycket fin miljö som endast ett fåtal kan beskåda. Dessutom kommer endast ett litet antal människor att kunna leva på den.

Nej, jag tror att om vi hanterar denna fråga på rätt sätt så kan vi kombinera den fina naturen och behålla de vackra områdena samtidigt som många får möjlighet att jobba och tjäna pengar på olika verksamheter i dessa områden vilket till och med kan leda till inflyttning.



På Skierfeklippans topp med hjälp av apostlahästarna.





Trädgårdsarbete och bärplockning

Måndag den 1 augusti

Idag är det några på jobbet som kommit tillbaka efter semestern. Men fortfarande är många lediga. Jag tror att många kommer tillbaka nästa måndag.

I helgen har jag ägnat mig åt trädgårdsarbete. Jag har också varit och kollat blåbärsläget. Jag konstaterade att det faktiskt finns lite bär. Det är många som säger att det inte blir några bär alls i år. Vad gäller hjortron håller jag med. På ”min” hjortronmyr hittade jag nämligen inga hjortron förra helgen men det finns i alla fall lite blåbär att plocka.



Här ser ni vår nya blomsterrabatt med begagnade taktegelpannor som avgränsning.








Sista arbetsdagen i juli

Fredag den 29 juli 2011

Det är väldigt lugnt på kontoret just nu. De allra flesta har semester. Just den här veckan, alltså sista veckan i juli, brukar vara den vecka då de flesta har semester. Därför har jag inte haft några inplanerade möten denna vecka.

Jag har dock haft lite olika träffar med vår fastighetsansvariga i olika fastighetsfrågor. Jag jobbar också med kommunsekreteraren i olika frågor som handlar om gamla motioner och medborgarförslag som av olika anledningar ännu inte har besvarats.




RSS 2.0