Utanförskapet

Onsdag den 27 augusti 2008


Jokkmokks kommun håller på att göra en förstudie om frågorna kring utanförskap på arbetsmarknaden. Vad är då detta kan man undra?


Det handlar om att på olika sätt få de medborgare som idag av olika anledningar inte finns inne på arbetsmarknaden.


Det kan vara såväl ungdomar, flyktingar, handikappade och psykiskt funktionshindrade. Jag tror att mycket handlar om attityder och värderingar hos oss som redan finns på arbetsmarknaden. Självklart är det som så att det kan ta mycket tid och kraft att ta emot praktikanter och liknande på arbetsplatser. Och att det därför kan kännas som att det tar mer kraft och resurser än vad det i slutändan ger.


Men jag är alldeles övertygad om att vi måste hitta lösningar som leder till att vi får in dessa medborgare på arbetsmarknaden för att vi överhuvudtaget ska klara av det arbetskraftsbehov som vi kommer att ha när alla 40-talister går i pension.


Jag såg också idag på morgon TV att om några år så är antalet inflyttade till Sverige från andra länder en högre siffra än antalet födda i Sverige. Då är det bara ett måste att vi får in dessa invandrare på arbetsmarknaden.Titta framåt!

Tisdag den 26 augusti 2008


Kommunens nybildade organisationsutvecklingsgrupp (OU-gruppen) sammanträdde under förmiddagen. Det var ett mycket bra möte. Vi är några arbetsgivarrepresentanter och några fackliga representanter i denna grupp. Vi kommer att lägga ned mycket tid och kraft i vårt arbete med att utveckla vår organisation.


Vi resonerar som så att vi nu har stora möjligheter att göra något bra av den prekära situation som uppstått då många chefer av olika anledningar valt att sluta hos Jokkmokks kommun nu under våren och försommaren. Om vi bara slutar att titta bakåt och slutar att gräma oss över allt som vi tycker har gjorts på ett felaktigt sätt tidigare så kommer vi att kunna göra något riktigt bra tillsammans.


Vi pratar mycket om tillit och förtroende. Vi måste jobba för att få en organisation där våra medarbetare känner sig delaktiga i arbetet och i alla processer som finns i den kommunala organisationen. Vi måste jobba för att få till en känsla i vår organisation där vi medarbetare vågar ta initiativ och att vi vågar göra fel. Vi ska jobba för att få Modiga Medarbetare.


Det känns verkligen kul att få möjligheten att jobba med dessa frågor!Kaffe och tårta!

Måndag den 25 augusti 2008


Idag tog kommunstyrelsens arbetsutskott det formella beslutet om att jag ska bli kommunchef i Jokkmokks kommun. Jag fyller dessutom år idag så det blev ju en trevlig födelsedagspresent.


Kaffe och tårta med familjen, grannar och vänner på kvällen.


Blåbär och surströmming!

Söndag den 24 augusti 2008


I helgen har vi bland annat plockat blåbär och ätit surströmming. Vädret har varit bra! Det känns helt klart som att det är lite höst i luften. Men det hör liksom till nu när skolorna ska börja igen.


Idag var familjen dessutom med på en motionscykeltävling. Yngsta dottern, sju år, cyklade tillsammans med en klasskompis fram och tillbaka till Purkijaur, totalt 22 kilometer. De tyckte jag var jätteduktigt gjort av dessa sjuåringar. De trampade på för fulla muggar. I motionscykeltävlingen ingick korvgrillning, godis, saft och riktigt kokkaffe i Purkijaur. Mycket gott och trevligt!


Till saken hör att dottern vann första pris, som lottades ut bland alla deltagare efter det att alla kommit tillbaka till varifrån vi startade. Kul!


Målarbete

Fredag den 22 augusti 2008


Idag har vi under förmiddagen jobbat med kommunens övergripande målarbete. Vi har jobbat med denna fråga i drygt två år nu. Arbetet har kommit så långt så att det nu kommer att behandlas politiskt och ska förhoppningsvis tas i kommunfullmäktige i september.


Vi gjorde ett tillägg som känns viktigt i det sammanhang som råder just nu då vi bestämt att vi ska se över besluts- och styrprocesserna i Jokkmokks kommun. Tillägget innebär att vi lägger in målarbetet som en årligt återkommande del i kommunens styrprocess. Det betyder förhoppningsvis att vårt målarbetesdokument inte ska bli en hyllvärmare utan att det i och med detta beslut kommer att utvärderas och behandlas åtminstone en gång per år och på så sätt bli ett levande dokument.


På eftermiddagen hade vi en givande diskussion inom ekonomienheten över hur vi ska gå vidare med lösningen inom ekonomienheten då jag nu börjar jobba som kommunchef.


Intressanta seminarier!

Torsdag den 21 augusti 2008


Nu har jag varit på Kommek-mässan i dagarna två. Det har varit en väldigt bra mässa. Det har varit nästan 4.000 kommunalekonomer, revisorer, chefer och politiker på denna mässa. Det är en enormt viktig mötesplats i det kommunala och landstingskommunala Sverige.


Jag har bland annat lyssnat på seminarier som handlat om kommunala jämförelser. Jag har också lyssnat på politiska representanter från Tierps, Svedala och Lerums kommuner som presenterade hur man löst sina politiska organisationer på ett lite annorlunda sätt jämfört med genomsnittskommunen i Sverige. Syftet har varit att få till stånd en större delaktighet och ett större engagemang bland politikerna i kommunfullmäktige. Mycket intressant!


Efter lite strul med flygtaxin i Malmö så lyckades jag ändå komma hela vägen tillbaka till norr och kunde lägga mig i min egen säng vid midnatt.


Kommek-mässa i Malmö

Tisdag den 19 augusti 2009


Idag har jag förflyttat mig till Malmö inför den stundande Kommek-mässan. På kommunalekonomiska föreningens årsmöte förkunnades att Luleå kommuns ekonomichef Lars Åhl utnämnts till årets kommunalekonom.


Ett mycket bra val tycker jag. Det är alltid kul att någon här uppe från norr uppmärksammas. Det är också ett bra val för att Lars ofta ställt upp på och hjälpt oss andra ekonomichefer i de små kommunerna i Norrbotten.


Man kan ju tycka att Luleå med sina drygt 70.000 invånare har sina storstadsproblem inom ekonomiområdet och att det inte riktigt skulle finnas tid för dess ekonomichef att engagera sig i olika frågor som Jokkmokks kommun och andra små kommuner har. Men Lars har alltid varit med på ekonomichefsträffar och liknande. Och han har alltid engagerat sig i frågor som inte bara kommit Luleå kommun till del. Grattis Lars!


Ny kommunchef i Jokkmokks kommun

Måndag den 18 augusti 2008


Jag heter Anders Nygårds och jobbar från och med idag som kommunchef i Jokkmokks kommun. Det känns jättespännande och det ska bli kul att efter 13 år som ekonomichef nu gå in i en lite annan roll.


Jag kommer att ha dubbla roller under en period. Fram till dess att vi löst frågan på ekonomikontoret kommer jag även att ha kvar ansvaret som ekonomichef.


Välkommen till min nya blogg!

Hej!

Jag heter Anders Nygårds och kommer från och med nu att försöka blogga så mycket som möjligt. Jag har aldrig tidigare gjort det men jag är en van dagboksskrivare. Varje dag sedan den första januari 1985 har jag skrivit dagbok.

Nu ska jag prova även den elektroniska varianten. Välkommen till min värld!

RSS 2.0