Jokkmokksdagarna i Huddinge

Torsdag den 28 oktober 2010

Idag startade Jokkmokksdagarna i Huddinge. Ett stort antal företagare från Jokkmokk har nu inlett försäljningen i Huddinge centrum.

Flera stora tältkåtor är uppställda och det kryllar av människor som nyfiket går runt i miniversionen av Jokkmokks Marknad.

Från kommunens och Strukturums sida är vi också med. Vi informerar om Jokkmokk ur turistisk synvinkel och ur ett näringslivsperspektiv.

Vi har också haft en träff med människor från Huddinge kommun och Huge fastigheter AB.

Ny personalchef

Onsdag den 27 oktober 2010

Nu har vi gjort klart med rekryteringen av ny personalchef efter det att Jari Rubenson slutar den sista november.

Jokkmokks kommuns nya personalchef heter Ted Sandin. Han är idag personalchef i Arjeplogs kommun och den 1 januari 2011 börjar han i Jokkmokk.
 
Det var en enig rekryteringsgrupp som kom fram till att Ted Sandin får jobbet som personalchef i Jokkmokks kommun.
 
Vi önskar Ted välkommen till Jokkmokks kommun.

På eftermiddagen åkte jag mot Huddinge. Där stundar nu årets Jokkmokksdagar. Företagare från Jokkmokk har byggt upp ett marknadsområde i Huddinge centrum. Vi från kommunen har en marknadsplats där vi informerar om och marknadsför Jokkmokks kommun.  

Kvikkjokks fjällstation

Tisdag den 26 oktober 2010

På morgonen var jag med på en kommunchefsträff via videolänk. Det är ett effektivt sätt att träffas och mötas utan att slippa resa en lång sträcka för att möta varandra och diskutera viktiga aktuella frågor.

Sedan hade jag en träff med nya ägaren av Kvikkjokks fjällstation, Per Hellsten. Han och en kollega till honom berättade om deras framtidsplaner och hur de ser på framtiden i Kvikkjokk. Det känns verkligen bra att vi nu fått en entreprenör och företagare som vill satsa på anläggningen i Kvikkjokk.

På eftermiddagen hade jag en genomgång med säkerhetssamordnaren gällande den planerade krisövningen som ska genomföras i september nästa år.


Samarbetet inom Tekniska Alliansen stärks

Måndag den 25 oktober 2010

På förmiddagen hade vi ett möte gällande flyktingfrågor. Det avtal vi har just nu sträcker sig året ut. Vi hade besök från länsstyrelsen och fick en genomgång av aktuella frågor och om vad som gäller nu efter den första december då arbetsförmedlingen tar över vissa ansvarsfrågor.

Mest troligt kommer ett nytt avtal att skrivas. Upplägget blir då att vi skriver ett tillsvidareavtal med tre månaders uppsägningstid.

Återigen konstaterar jag att vi är väldigt duktiga på att hantera flyktingfrågor i Jokkmokks kommun. Det finns mycket positiva saker och händelser som lyfts upp med Jokkmokk i sammanhang med flyktingfrågor.

På eftermiddagen var jag på ett möte med Tekniska Alliansen. Samverkansarbetet flyter på. Vi blir bättre och bättre på att hitta konkreta samarbetsområden inom Jokkmokkshus, Jokkmokks Värmeverk och Teknik- och serviceavdelningen inom Jokkmokks kommun. Ett nytt förvaltningsavtal är på framväxt vilket också känns väldigt bra.


Radioinslag om Modiga Medarbetare

Måndag den 25 oktober 2010

På morgonen idag hörde jag ett inslag på lokalradion. Det handlade om att vi människor måste ta ett eget ansvar och våga fatta egna beslut. Att inte alltid följa alla regler till punkt och pricka.

Jag tyckte inslaget och diskussionen som följde stämde så bra in i det förändringsarbete som vi jobbar med i Jokkmokks kommun så jag skickade in ett mejl till radion. Mejlet lästes upp. Så här skrev jag:

Hej!

Mycket spännande och bra ämne ni tar upp just nu.

Jag håller med programledaren fullständigt. Vi måste alla ta ett eget ansvar för att göra rätt saker. Inte bara göra saker rätt.

I Jokkmokks kommun har vi sedan drygt två år tillbaka jobbat med att förändra organisationskulturen. Vi jobbar med ord som förtroende, tillit, kommunikation och delaktighet.

Vi pratar om att vi måste få Modiga Medarbetare.

Vi måste naturligtvis följa vissa regler men vi måste ha ett klimat i vår organisation där vi vågar fatta egna beslut och ibland bryts då de formella reglerna. Har vi en organisationskultur som är tillåtande så gör våra Modiga Medarbetare aldrig "fel". Vi kanske gör mer eller mindre rätt men vi gör aldrig fel.

Vi har i vår organisation säkert över etthundra olika policydokument. Jag kan absolut inte dem alla. Säkert är flera av dem motsägelsefulla och kontraproduktiva.

Genom att ha en kultur i vår organisation som stödjer att vi gör rätt saker så kommer vi att klara framtidens stora utmaningar inom den offentliga sektorn.

Hälsningar

Anders Nygårds
Kommunchef
Jokkmokks kommun


Selmas blogg

Lördag den 23 oktober 2010

Vi är en bloggande familj. Jag roar mig med att läsa mina döttrars bloggar emellanåt. Nioåringen skriver mycket informativt. Jag måste bara visa vad hon skrev för en tid sedan. Läs gärna mer på www.selmanygards.blogg.se  


Hos gudmor

I torsdas så åkte min pappa och syster
till Bollnäs på begravning för min pappas
fasters man har döt. Min mamma åkte
några dagar inan så nu är jag hos min
gudmor. En gudmor är en som tar hand
om nån när föreldrarna inte kan ta hand
om barnet eller om föreldrarna dör.

Julmarknad

Fredag den 22 oktober 2010

På morgonen var jag på fredagsmötet på Strukturum. Där var dagens tema den stundande julmarknaden i parken i Jokkmokk den första söndagen i advent. I år infaller första advent den 28 november.

Sedan hade jag en träff gällande överförmyndarfrågor. Vi jobbade sedan med personalchefsrekryteringen.

På eftermiddagen var jag med på ett möte gällande Notuddens camping.

Min fru tidigarelade en resa söderut och åkte idag på morgonen till Hälsingland. Hennes mamma är sjuk. Det är inte lätt att bo 80 mil från sina nära och kära släktingar då sjukdomar kommer mer frekvent med stigande ålder.


Anställningsintervju

Torsdag den 21 oktober 2010

På morgonen var jag med på en arbetsplatsträff på kultur- och fritidsavdelningen. Vi diskuterade om hur vi nu ska agera efter det att nuvarande avdelningschefen slutar. Det var ett bra möte med öppna och ärliga diskussioner. Vi får nu se vad som händer i den frågan.

Sedan var jag med på en anställningsintervju gällande personalchefsjobbet. I morgon ska vi ha en utvärdering kring de intervjuer som vi hållit i veckan.

På eftermiddagen var jag med på ett möte med Folkhälsorådet. Vi hade besök av två representanter från tobaksFRIduo. Det är en organisation i landstingets regi som jobbar med att få ungdomar att inte börja med tobak och att få de som redan börjat nyttja tobak att sluta.

Vi har bestämt att Jokkmokks kommun ska vara med i detta arbete och nu kommer först lärarna och sedan eleverna på våra skolor att få besök i detta ärende.

Gå gärna in och läs på deras hemsida www.tobaksfri.se


Tillgänglighet

Onsdag den 20 oktober 2010

På förmiddagen idag hade vi ett ledningsgruppsmöte. På eftermiddagen hade vi ett möte om olika tillgänglighetsfrågor. Vi fick en genomgång av vilka regler som gäller inom detta område. Det handlade om allt från ramper för rullstolar och rullatorer till hur det kan och bör se ut vid gator och i parker.

Det var en jättebra genomgång som avslutades med en rundpromenad i samhället. Tyvärr hade det kommit mycket snö så vi kunde inte se allt som vi hade tänkt titta på. Men det var ändå mycket vi kunde se.

Lunchpromenaden med hunden blev kort i den djupa snön. Kombinationen av 20 centimeter nysnö och en liten kinesisk nakenhund är inte den allra bästa. Hon hade nog helst önskat stanna inne i stället för att gå på promenad. Utan koppel hade det nog inte gått idag.Idag har jag varit på MPC

Tisdag den 19 oktober 2010

Direkt på morgonen var jag med på en anställningsintervju med en personalchefskandidat.

Sedan åkte jag till Luleå där jag var med drygt 100 andra på en konferens gällande den stora övningen som ska genomföras i Norrbotten om ett år.

Det är inte bara tågolyckor, tunnelolyckor, kemolyckor, oljespill och jordskred som inträffar i övningen i september 2011.

Det blir också kraftiga regnväder som leder till översvämningar i åar, älvar och andra vattendrag. Det blir förorenat vatten och slutligen ett dammhaveri.

Samtidigt – eller strax innan – inträffar en jordbävning i en populär turistort i Turkiet. Där finns bland annat många semestrande svenskar. På grund av den svåra jordbävningen är en stor internationell hjälpinsats skickad till Turkiet, inklusive en svensk hjälpinsats. Mycket centrala resurser saknas med andra ord i Sverige när alla problem inträffar i Norrbotten.

Konferensen pågår hela veckan men jag var med endast idag. Konferensen heter Main Planning Conference – därav rubriken. Allt hölls på engelska. Det är deltagare från Ryssland, Finland, Norge och Sverige som är med på konferensen denna vecka.


Notudden säljs inte

Måndag den 18 oktober 2010

Idag har vi haft ett möte i kommunstyrelsens arbetsutskott och sedan ett möte med kommunstyrelsen.

Ett antal olika fastighetsfrågor gicks igenom. Bland annat togs ett beslut som innebär att vi avbryter försäljningsprocessen gällande Notuddens campinganläggning.

Revisorerna var på besök. De gick igenom olika aktuella ärenden. Tertialrapporten gicks igenom. Prognosen är att Jokkmokks kommun kommer att gå plus med 3,6 miljoner kronor på helåret 2010. Jag konstaterar att budgeten som helhet därmed följs.

En genomförd lönekartläggning slogs fast. Och INTRO-projektet beslutades övergå till ordinarie verksamhet.

Ärendet om en strategisk plan och ramar för nästkommande två år behandlades. Den lyfts nu upp för beslut i kommunfullmäktige.


Rallysäsongen har börjat

Lördag den 16 oktober 2010

Natten mot torsdag kom säsongens första snö här i Jokkmokk. Det låg cirka fem centimeter nysnö på marken på morgonen. Det var exakt en vecka senare än förra året.

Minstingen tyckte det var jättekul och jag gillar också snö så det är helt okej. Snön ligger kvar och det är idag precis som en vårvinterdag med strålande sol från klarblå himmel och några minusgrader.

Det som inte är så kul med snö är att nu börjar rallysäsongen på Jokkmokks gator. De bilburna manliga unga vuxna (okej, jag inser att jag inte har något bevis för att ingen äldre och ingen kvinna tillhör rallygänget, det är en ren och skär fördom jag går omkring och bär på) har nu fått ett perfekt underlag att genomföra sin rallysport på.

Gatan utanför där vi bor verkar vara det ultimata övningsområdet för rallysport. Gatan är bred och det är förhållandevis lite trafik där. Rallybilarna far fram sladdandes från höger och vänster, de kryssar fram mellan skolbarn som går till och från skolan. Åsgatan är det stora gångstråket till och från de stora skolorna i Jokkmokk.

Det känns verkligen inte bra och jag står helt maktlös på sidan om och ser detta rally mitt i centrala Jokkmokk. Jag är mycket rädd för att det snart blir en allvarlig olycka på grund av detta rally.


Fredagsmöte på Strukturum

Fredag den 15 oktober 2010

På morgonen var jag på fredagsmötet på Strukturum. Sedan jobbade jag med INTRO-projektet. Jag jobbade också med den strategiska planen som håller på att växa fram.

Jag tittade även på frågan om hur lägget ligger i försäljningsprocessen kring Notuddens campinganläggning.


Ishockey

Torsdag den 14 oktober 2010

Idag har jag bland annat haft lite olika möten om hur vi ska jobba vidare med frågan om hur vi gör efter det att kultur- och fritidschefen sagt upp sig. Det finns lite olika tankar och idéer som vi ska hantera.

På kvällen var jag till Luleå och såg en elitseriematch i ishockey. Luleå vann mot Brynäs med 7-4. Luleå har verkligen övertygat hittills i år. Åtta vinster på de tio första matcherna. Kul!


Låt oss bygga vindkraftverk

Onsdag den 13 oktober 2010

På morgonen var jag med på ett möte gällande vindkraftsfrågor. Det är många företag som är intresserade av att vara med på vindkraftsetableringståget. Det tycker vi är bra och det tycker vi är kul.

Hoppas nu att tåget inte redan gått. Det blev nämligen en lång diskussion kring frågan om hur svenska försvaret nu agerar eftersom försvaret ny nyligt gått ut och förklarat att de inte tycker om att vindkraftverk ska byggas inom en viss radie från sina militära flygplatser och övningsområden.

Jokkmokks kommun är till ytan större än Skåne, Blekinge och Hallands landskap tillsammans. Ungefär 60 procent av ytan är inte aktuell för vindkraftetableringar eftersom det är nationalparker och naturreservat av olika slag. Det är jättebra. Det som känns mindre bra är nu att svenska försvaret säger att i princip resten av vår yta inte heller passar för vindkraftsetableringar eftersom det är nära militära flygplatser och övningsområden.

Som lyckligt ovetande om flygvapnets militära strategier och därför väldigt novis inom området känns det helt osannolikt att en yta lika stor som Halland och Bleking skulle behövas för att flygvapnet behöver öva.

Nog måste man väl kunna öva och flyga avancerade JAS-plan och vad det nu är man flyger med trots att det står några vindkraftverk som sticker upp drygt 100 meter över marken. Om man inte klarar av att navigera eller på annat sätt hantera dessa förhållandevis få vindkraftverk på våra enormt stora ytor så känns det inte som att det är speciellt avancerade flygplan vi har i Sverige.

Nej, om nu det finns nationella mål som säger att produktion av den förnyelsebara energin ska öka och då specifikt vindkraftenergin så tycker jag att man måste acceptera att vindkraftparker byggs där det blåser förhållandevis mycket. Det finns några sådana platser här i Jokkmokks kommun. Låt oss bygga vindkraftparker där.

Jag tycker att man från nationell nivå måste verka för att vindkraften ska byggas ut. Vi i Jokkmokks kommun vill vara med på dessa investeringar så att vi kan få tillbaka framtida avkastning på investeringarna.

Vi vill inte, som under de senaste 100 år av vattenkraftinvesteringar som skett inom Jokkmokks kommun, stå på sidan om investerarna och titta på. Vi vill vara med.


En strategisk plan växer fram

Tisdag den 12 oktober 2010

På morgonen hade vi i rekryteringsgruppen en genomgång av dem som sökt jobbet som personalchef. Tio stycken ansökningar har kommit in. Nu ska vi välja ut några kandidater som ska intervjuas.

Sedan hade vi en facklig informationsträff där vi informerade om vad som kom fram under gårdagens träff med politikerna.

På eftermiddagen hade jag en träff med kommunsekreteraren där vi gick igenom mötesplanen för nästa års möten i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige.

Sedan jobbade jag med den strategiska planen utifrån den information som kom fram under gårdagens träff med politikerna. Sent på eftermiddagen var jag på ett möte där vi pratade om frågan om hur vi ska jobba då INTRO-projektet övergår till ordinarie verksamhet.  


Strategiskt viktiga frågor

Måndag den 11 oktober 2010

Idag har jag varit på en dag som vi kallar Strategisk beredningsdag.

Politiker i kommunstyrelsen och nämndsordförande från facknämnderna har tillsammans med avdelningschefer diskuterat olika strategiska frågor.

Vi pratade både pengar och hur resurserna ska fördelas men vi pratade också ledarskaps- och medarbetarskapsfrågor. Vi genomförde olika grupparbeten där vi diskuterade om vilka frågor som ska prioriteras på kort sikt för att vi ska nå fram till målen i visionsdokumentet Jokkmokk 2015.


101010

Söndag den 10 oktober 2010

Idag är det återigen en liten annorlunda dag med tanke på vilket datum det är.

Idag har jag tagit mig tillbaka till Jokkmokk. Tidigt på morgonen startade vi återresan. Redan efter en dryg timmes resa stannade vi och hälsade på våra förra grannar som flyttade från Jokkmokk för två månader sedan. De har köpt en fastighet i norra Hälsingland och det var jättekul att hälsa på dem och se hur de har det.

Sedan rullade vi vidare norrut hela dagen.

Det har varit en intensiv men mycket vacker helg på många sätt.


En fin höstdag i Hälsingland

Lördag den 9 oktober 2010

Idag har jag varit med min pappa och min bror under större delen av dagen. På förmiddagen åkte vi till skogen och gick omkring och tittade. Det var en mycket fin höstdag med klar och hög luft och en sol som sken från en klarblå himmel.


Begravning

Fredag den 8 oktober 2010

Idag har vi begravt min gamla ingifta farbror. Det var en väldigt fin begravning och ett fint sista avsked. Jag träffade många gamla släktingar som jag inte sett på många, många år. Det är ju faktiskt som så att när man går på begravning nu för tiden så blir det en form av släktträff.

Karl-Ivar var en speciell man på ett mycket positivt sätt. Det var väldigt många som var med på begravningen. På minnesstunden hölls det många hyllningstal och det berättades många roliga minnen kring Karl-Ivar. Det blev många skratt och roliga berättelser. Jag tror inte jag skrattat så mycket på en begravning förut. Jag är helt säker på att det var precis så Karl-Ivar skulle vilja att hans begravning skulle vara.

Vila i frid Karl-Ivar.


Krisövning

Torsdag den 7 oktober 2010

Idag har vi haft besök från Stockholm. En representant från myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) samt en representant från länsstyrelsen i Norrbotten hade en genomgång om läget inför den stora övning som ska hållas i Jokkmokk om ett år.

Övningen heter Barents Rescue och är en övning där människor och myndigheter från Sverige, Norge, Finland och Ryssland övar tillsammans.

Jokkmokks kommuns hela krisledningsorganisation var samlad på kommunens ledningscentral där vi fick information om vad som ska hända om ett år.

Vi ska nu öva i vår egen interna krisledning så att vi är väl förberedda till övningen med norrmännen, finnarna och ryssarna om ett år.

Efter jobbet satte vi oss i bilen för att åka 80 mil söderut till Hälsingland. Resan gick bra. Det blev ganska sent innan vi var framme men det var lite trafik och bra väglag så vi rullade på i sakta mak tills vi var framme.


Kultur- och fritidschefen slutar

Onsdag den 6 oktober 2010

Idag har vi haft möte i ledningsgruppen. Där berättade kultur- och fritidschefen att hon kommer att sluta. Det känns tråkigt för oss i organisationen Jokkmokks kommun. Men jag är samtidigt den första att gratulera Harriet till ett nytt intressant jobb.

Hon kommer att jobba som projektledare för verksamhetsstarten i ett nytt samiskt centrum i Snåsa i sydsamiskt område i Norge. Ett toppenerbjudande hon inte kan tacka nej till.

Diverse möten

Tisdag den 5 oktober 2010

På morgonen hade jag en träff och en genomgång med några kollegor i lite olika ärenden. Jag har under gårdagen och även idag pratat utförligt med kultur- och fritidschefen. Jag återkommer med mer information om detta längre fram.

Jag har haft lite olika sittningar och diskussioner med kommunalrådet och jag har jobbat med förberedelser inför den planerade dagen i nästa vecka som vi kallar strategisk beredningsdag. Då ska ledande politiker och tjänstemän diskutera övergripande strategiska frågor samt även ekonomiska förutsättningar inför framtiden.


Klart med politiskt samarbete

Måndag den 4 oktober 2010

Socialdemokraterna och Framtid i Jokkmokks kommun kommer att samarbeta i jokkmokkspolitiken under nästa mandatperiod.

Stefan Andersson, blivande kommunalråd, meddelade idag att Socialdemokraterna valt att samarbeta med Framtid i Jokkmokks kommun.

Framtid i Jokkmokks kommun är ett nybildat parti med före detta socialdemokraten Roland Boman som första namn på listan. Framtid i Jokkmokks kommun fick tre mandat och tillsammans med Socialdemokraternas 15 mandat har dessa båda partier 18 av 31 mandat. 


Kanelbullens dag

Måndag den 4 oktober 2010

Idag har kommunstyrelsens arbetsutskott haft möte. En mängd fastighetsfrågor behandlades.

Frågan om Notuddens campinganläggning diskuterades. Porjus skola diskuterades också.

INTRO-projektet föreslås övergå till ordinarie verksamhet och lönekartläggningen för år 2009 gicks igenom.

Porjus Fiskodling diskuterades.

Årets andra tertialrapport håller på att växa fram. Just nu ser det hyfsat positivt ut. Det prognostiserade resultatet ser ut att följa budgeten för helåret 2010. Vi konstaterar att just nu ser det ut som att Jokkmokks kommun kommer att gå med ett positivt resultat på 3,6 miljoner kronor. Budgeterat resultat uppgår till 3,5 miljoner kronor.

Vi diskuterade även frågan om strategisk plan och ramar för 2011 och 2012. Vi ska ha en heldag tillsammans med ledande politiker och tjänstemän kommande måndag där den frågan ska behandlas.

På kvällen åt jag och barnen kanelbullar. Gott!


Skäll

Söndag den 3 oktober 2010

När jag kommer hem och inte får skäll då vet jag att frugan är borta.

Det kanske låter värre än vad det är. Det har nämligen att göra med vår hund. Eller min frus hund skulle man gott kunna säga. Hunden har verkligen tytt sig till matte mer än till någon annan i familjen.

Ett sätt det yttrar sig på är att så fort frugan inte är hemma så tror nog hunden att det är frugan som kommer hem när någon kommer. Därmed är hunden tyst och förväntansfull när dörren öppnas.

Är frugan hemma så skäller hunden till så fort någon kommer. Det gäller alltså även då jag eller barnen öppnar dörren. Hundkännare förklarar det med att hunden då måste agera och försvara omgivningen så att inte matte överraskas. Hunden går in för att försvara matte.

Nåväl, det kanske ändrar sig med tiden. Vi har fått tips om att vi ska negligera hunden då hon skäller på oss som kommer. Vi får se om det blir bättre med tiden.

Annars har helgen löpt på i lugnets tecken. Vi har förberett oss för den annalkande vintern. Studsmattan har plockats ihop och häcken har klippts. Nu får snön komma när den vill.


Två Belgien

Fredag den 1 oktober 2010

Tidigt på morgonen åkte jag och kommunalrådet till Pajala. Där hölls ett direktionsmöte i Lapplands kommunalförbund (LKF) idag.

LKF bedriver olika verksamheter inom Jokkmokks, Gällivare, Kiruna och Pajala kommuner. Främst inom utbildningssektorn av olika slag men även inom andra områden.

Dessa fyra kommuner har tillsammans 55.000 invånare på en yta som uppgår till 60.000 kvadratkilometer. Det är en yta som är lika stor som två länder av Belgiens storlek eller ett halvtannat Schweiz.

Från och med i år bedrivs gymnasieutbildningen inom detta område i en gemensam organisation. Gymnasiet heter Lapplands Gymnasium och har just nu drygt 2.000 gymnasieelever.


Ekonomiutbildning i Jokkmokk

Fredag den 1 oktober 2010

Som varande civilekonom blev jag extra glad åt ett beslut idag. Direktionen i Lapplands kommunalförbund (LKF) bestämde idag att en ekonomiutbildning på kandidatnivå ska startas inom LKF med start från och med höstterminen 2011.

Det betyder alltså att studenter kan läsa till ekonom på kandidatnivå även i Jokkmokk. Det känns som ett mycket bra beslut och det känns jättekul att vi nu kan erbjuda studenter att först söka till och sedan gå en ekonomutbildning på högskolenivå i Jokkmokk.


Kommunchefens roll förändras

Torsdag den 30 september 2010

Idag har jag varit i Stockholm över dagen. Det hölls ett höstmöte i kommundirektörsföreningen. Det var första gången jag var med på ett möte i den föreningen.

Första punkten handlade om kommunchefsrollen förr och nu. En forskningsstudie presenterades och vi diskuterade en mängd olika aspekter på kommunchefsrollen. Det är definitivt en roll som förändras över tiden. Ledarskapsfrågor verkar vara mer på tapeten nu jämfört med tidigare.


Jag får inte väljas in i kommunfullmäktige

Torsdag den 30 september 2010

Man lär sig ju alltid något nytt. Idag lärde jag mig bland annat att kommunchefen är den enda som enligt lagen inte är valbar till kommunfullmäktige. Alla andra medborgare får stå på valsedlar och kandidera till kommunfullmäktige, men inte en kommunchef.


Delat ledarskap på kommunchefsjobbet

Torsdag den 30 september 2010

En annan programpunkt på kommundirektörsföreningens höstmöte handlade om delat ledarskap. Åtvidabergs kommun har sedan fyra år tillbaka en lite annorlunda lösning på kommunchefsposten. Där gör man som så att fem förvaltningschefer delar på kommunchefsskapet.

Parallellt som man är förvaltningschef är man dessutom kommunchef. Man rullar kommunchefsuppdraget i tvåmånadersperioder. Under den tid då man som förvaltningschef inte är kommunchef så är man biträdande kommunchef. Det finns alltså alltid en kommunchef och fyra biträdande kommunchefer. Tillgängligheten ökar kraftigt med andra ord.


Medarbetarsamtal

Onsdag den 29 september 2010

Idag har jag varit på lite olika möten. Mycket har handlat om fastighetsfrågor och även om personalfrågor.

Bland annat har vi diskuterat ett behov av en utbildning gällande medarbetarsamtal. Både hur de kan hållas och även vad som följer efter ett medarbetarsamtal. Vi jobbar ju på så sätt att efter medarbetarsamtal kommer lönesamtal med motivation över varför man fått den löneökning man fått.

I en så stor organisation som Jokkmokks kommun så hanteras detta på lite olika sätt. Vi har konstaterat i våra medarbetarenkäter att det finns ett behov av en utbildningsinsats kring medarbetar- och lönesamtal. Även de fackliga organisationerna har lyft fram behovet av denna typ av utbildning.

Nu bestämde vi att en sådan utbildning ska hållas, mest troligt kommer det att bli i januari 2011.


RSS 2.0