Jokkmokks Marknad utvecklas

Fredag den 26 mars 2010

På morgonen var jag på Strukturums morgonmöte. Sedan hade vi en träff i marknadsgruppen. Det var ett mycket bra möte där vi nu satte ned foten och bestämde oss för att dagens marknadsgrupp byter skepnad.

Den nya marknadsgruppen ska jobba med strategiska och övergripande frågor. Vi kommer att bjuda in även externa parter från Ájtte och även andra. En operativ arbetsgrupp med kommunala representanter ska fortsätta jobba med operativa frågor inför nästkommande marknad.


Klart med skolchef i Jokkmokks kommun

Fredag den 26 mars 2010

Nu är det klart med skolchefsrekryteringen. En enig rekryteringsgrupp har förordat Kerstin Fors – Mattsson till att bli ny skolchef i Jokkmokks kommun.

Kerstin har jobbat fem månader som tillförordnad skolchef och nu är det alltså klart att hon fortsätter som ordinarie skolchef.


En Teknisk Allians växer fram

Torsdag den 25 mars 2010

På morgonen hade vi ett möte i teknikgruppen. Vi diskuterade vidare kring frågan om en Teknisk Allians inom den tekniska sidan inom Jokkmokks kommunkoncern.

Vi börjar så smått enas kring ett huvudförslag. Nu ska en rapport sammanställas och sedan blir det en omgång där detta huvudförslag ska diskuteras med medarbetargrupperna och även med politiker och fackliga organisationer.


En strategisk plan ska jobbas fram

Onsdag den 24 mars 2010

Idag har vi haft en heldag tillsammans med politikerna. En strategisk beredningsdag har vi kallat det för. Det är ett led i vårt förändringsarbete i syfte att jobba fram en strategisk plan och att få de ekonomiska resurserna fördelade på ett så bra sätt som möjligt.

Vi är noga med att poängtera att detta är ett jobb för våra folkvalda politiker. Det strategiska dokumentet ska arbetas fram och ägas av politiken. Och vi tjänstemän ska stötta och hjälpa till för att dokumentet ska komma fram.

Eftersom vi nu är i uppstarten av detta förändringsarbete och utifrån det faktum att det är ett valår i år så kanske det blir som så att kommunfullmäktige i juni 2010 slår fast ett strategiskt dokument som inte riktigt är färdigt.

Det var en bra dag med bra diskussioner och grupparbeten.


En värdegrund ska jobbas fram

Tisdag den 23 mars 2010

På morgonen var jag på Östra skolan och hälsade alla niondeklassare i kommunen välkommen till en fjällsäkerhetsdag. De fick bland annat under ordnade former prova på att hoppa ner i en isvak.

Sedan hade vi ett ledningsgruppsmöte. På lunchen hade jag en träff och en genomgång med mäklaren som fått uppdraget att sälja Notuddens campinganläggning.

På eftermiddagen hade vi ett seminarium i frågan om att jobba fram en värdegrund för alla medarbetare i Jokkmokks kommun. Nu känns det som att vi även tagit ett steg på vägen med att jobba med medarbetarfrågor i vårt förändringsarbete. Det är alltså meningen att vi alla medarbetare i Jokkmokks kommun ska jobba fram en värdegrund som ska vara som en bas för vårt dagliga arbete.

Det är verkligen mycket som förändras nu. Det känns som att vi i princip i alla frågor vi hanterar jobbar med förändringsfrågor. Det är mycket spännande och mycket ansträngande. Det tar verkligen på krafterna att hela tiden jobba med nya frågor och att tänka i nya banor och att jobba med frågor på ett annorlunda sätt än vad vi är vana att göra.

Men det ger också väldigt mycket energi. Och vi är många som tror att det är en förutsättning att vi lyckas med detta förändringsarbete för att klara de framtida utmaningarna vi står inför i Jokkmokks kommun. 


Möte i kommunstyrelsen

Måndag den 22 mars 2010

Idag har det varit ett möte i kommunstyrelsen. Ett ärende om finansiering kring olika frågor gällande Lapplands Kommunalförbund diskuterades.

Tillämpningsregler kring förskole- och fritidsverksamhet samt avgiftsändringar inom äldre- och handikappomsorgen diskuterades.

Frågor kring Jokkmokks Jakt- och Fiskevårdsförening diskuterades. Olika fastighetsfrågor diskuterades. Framtiden för JWC, Jokkmokk Winter Conference, diskuterades.

Bokslutsärendet gicks igenom. Resultatsiffran ändras jämfört med tidigare uppgifter. Revisorerna godkänner inte en extra nedskrivning som Jokkmokks kommun gjort vilket innebär att vi i stället går fram med ett mycket mer positivt bokfört resultat.

Diverse andra frågor diskuterades också.


Ytterligare möten

Måndag den 22 mars 2010

Efter kommunstyrelsemötet hade vi ett möte gällande folkhälsofrågorna. Sedan hade vi en anställningsintervju gällande skolchefsjobbet. Och sedan var jag på ett kvällsmöte gällande frågan om Jokkmokks kommuns strategiska plan.


Vancouver och Jokkmokk på bandy i Uppsala

Söndag den 21 mars 2010

Idag har jag varit på SM-finalen i bandy. Denna klassikers klassiker i idrottssverige. För första gången på 54 år var mitt favoritlag Bollnäs i finalen. Självklart måste jag vara där!

Tyvärr blev det förlust mot Hammarby som nu vann sitt första SM-guld i bandy. Stort grattis till Hammarby efter vinst med 3-1 i en mycket snöig och lite annorlunda SM-final.

Bandy är verkligen en sport som förbrödrar och försystrar. Supportrar till både Bollnäs och Hammarby var strax innan matchen på samma ställe och sjöng sina respektive lags hejarramsor utan att det var det minsta tillstymmelse till något annat än ren och skär glädje. Min känsla är att det inte skulle fungera utan slagsmål inom till exempel fotbollen.

Jag hade också förmånen att få träffa en något mer långväga supporter till Bollnäs än vad jag är. En man från min hemby Röste strax utanför Bollnäs flyttade till Vancouver i Kanada på 1960-talet. Han hade åkt från Vancouver till Uppsala för att kunna vara med och se när Bollnäs nu äntligen var i SM-final igen. Han berättade dessutom att han var med och såg Bollnäs vinna sin förra final 1956. Mycket kul och trevligt att få träffa dig Sven.Trots förlusten är jag lycklig. Äntligen har jag fått vara med och se Bollnäs i en final. Jag har dessutom träffat så många gamla kompisar från skoltiden och ungdomstiden. Det är ett så stort bandyintresse i Bollnäs så det är svårt att förstå och förklara.

Det sattes nytt publikrekord i bandyfinalsammanhang idag. I alla fall i modern tid. Nästan 25.600 personer samlades runt Studenternas idrottsplats i Uppsala.


Homografakademien

Lördag den 20 mars 2010

Idag har jag varit på en uppvärmning inför bandyfinalen. Jag har varit på årsmöte i Homografakademien.

Vi lyfte in ytterligare några homografer på vår lista. Listan består nu av totalt 141 ord som alltså per definition stavas lika, uttalas olika och betyder olika saker. För er som eventuellt inte är så bevandrad inom homografernas värld så bjussar jag här på homografernas homograf, det klassiska ordet ”banan”. Bara som ett exempel för att förklara vad en homograf är.

Alltså: Jämför uttalet då du säger "en banan och två äpplen" jämfört med "rallybilen körde på banan".


Sameslöjdsstiftelsen

Fredag den 19 mars 2010

På morgonen var jag på fredagsmötet på Strukturum. Ämnet för dagen var Sameslöjdsstiftelsen.

Eftersom jag hade ett inställt möte på förmiddagen så hade jag en helt mötesfri dag. Jag jobbade med administrativa sysslor och förberedde mig inför måndagens kommunstyrelsemöte samt ledningsgruppsmötet på tisdag.


Inköpssamverkan

Torsdag den 18 mars 2010

Idag har jag varit på ett möte i Gällivare med kommuncheferna inom Lapplands kommunalförbund. Vi pratade samverkansfrågor i allmänhet och upphandlings- och inköpsfrågor i synnerhet.

Vi är överens om att detta samarbete är bra. Vi sänker framtida kostnader och vi bedömer att vi höjer kvaliteten i våra verksamheter. Sårbarheten vid byte av personal minskar också.


Bandy

Onsdag den 17 mars 2010

Mitt favoritlag i bandy har vunnit semifinalen efter fem stenhårda matcher. På söndag är det dags för den klassiska bandyfinalen på Studenternas i Uppsala.

Jag kommer att åka dit.

Jag har varit intresserad av bandy sedan början av 1970-talet. Jag har växt upp i bandynästet Hälsingland och mitt favoritlag är Bollnäs. Längtan har varit stor och väntan har varit lång. Det gäller både för mig och även för alla andra intresserade fans till Bollnäs GIF bandylag.

1956 var senaste gången Bollnäs spelade final. Både den gången och även den första gången Bollnäs var i final, 1951, gick det bra. Bollnäs GIF har alltså vunnit två svenska mästerskap i bandy. Snoddas var för övrigt med båda gångerna.

Nu är det dags för final igen. Jag håller tummarna för att Bollnäs vinner på söndag.


Fjällsäkerhet

Tisdag den 16 mars 2010

Idag har jag varit ute på en fjälltur. Jokkmokks Fjällsäkerhetskommitté arrangerar ett seminarium om fjällsäkerhetsfrågor. Vi håller till i Årrenjarka. Det är folk från Kiruna, Gällivare, Jokkmokks och Arjeplogs fjällsäkerhetskommittér som är med. Dessutom är folk från Naturvårdsverket, Länsstyrelsen och Polisen med på seminariet. Även media är representerad. Reine Sundkvist från Radio Norrbotten var med och gjorde ett reportage kring dessa fjällsäkerhetsfrågor.

Vi träffades i går och pratade fjällsäkerhetsfrågor. Bland annat tittade vi på en film som handlade om renskötare Per Blind som 1989 var med om en svår olycka som slutade lyckligt. På vår studieresa idag åkte vi till olycksstället.


Körturné i Västerbotten

 Söndag den 14 mars 2010

I går och idag har jag varit på en körresa till Vindelns församling. Dalvvadiskören var inbjuden att sjunga på samiska kyrkodagar i Vindeln. Vi sjöng en gospelkonsert i går kväll och idag har vi sjungit samiska sånger på gudstjänsten.

Våra framträdanden var mycket uppskattade. I alla fall från många som kom fram till oss och tackade hjärtligt för vårt framförande. Vi var själva också väldigt nöjda då vi summerade helgen på vägen hem i bussen. Det var flera i kyrkan som ville köpa en skiva av oss men tyvärr har vi ingen skiva att sälja – än! Nu pratar vi om att nästa projekt i kören kanske är att göra en skiva.

Tack alla härliga körkamrater! Det är en otrolig förmån att få vara med i denna fantastiska kör och får sjunga tillsammans med er.


Utbildningsfrågor

Fredag den 12 mars 2010

På morgonen var jag på Strukturums morgonmöte. Sedan var jag med på ett möte om skyltningsfrågor i samband med minoritetsspråksfrågor.

Därefter var jag på ett möte med VTC – Vattenfall Training Centre. Vi diskuterar olika frågor om hur vi ska lösa utbildningsbehov och utrustningsfrågor kring dessa utbildningar. Vi kommer sakta men säkert framåt i dessa frågor. Vi tror att vi ganska snart kan ha en färdig lösning som innebär att vi kan säkerställa att utbildningen kan fortsätta bedrivas. 


Jokkmokks Marknad utvecklas

Torsdag den 11 mars 2010

På morgonen hade utvecklingschefen och jag en träff med Strukturum. Därefter hade vi ett möte i marknadsgruppen.

Vi diskuterade mycket organisatoriska frågor och hur vi ska jobba vidare för att kunna utveckla Jokkmokks Marknad till en åretruntaktivitet. Vi i den gamla marknadsgruppen bestämde att ha ytterligare ett möte där vi mest troligt avskaffar oss själva och där en ny marknadsgrupp ska bildas.

I den nya marknadsgruppen föreslås utvecklingschefen i Jokkmokks kommun bli ordförande. Dessutom ingår ett antal olika tjänstemän från Jokkmokks kommun i gruppen. Det som är nytt är att vi dessutom har ett antal olika externa aktörer med i marknadsgruppen.

Väldigt många olika utvecklingstankar växer fram. Ett förslag till att förändra parken finns. Utvecklingen av Historiska Marknaden diskuterades. En multisport-tävling är på gång.

Dessutom finns ett politiskt beslut på att JWC – Jokkmokk Winter Conference – ska fortsätta.

Under årets marknad fick ett antal besökare möjlighet att fylla i en enkät. Enkätsvaret håller på att sammanställas. Utifrån det resultatet får vi en väl dokumenterad sammanställning om förväntningar över marknaden.

Webb-frågor diskuterades. En kommunikationsstrategi inkluderande mediahanteringsfrågor är på gång att jobbas fram.

Ett förslag diskuteras om att utveckla matkulturen och att ha ett tema kring mat under marknaden 2011.


Strategiska styrdokument

Onsdag den 10 mars 2010

På förmiddagen hade vi ett möte i ledningsgruppen. Vi diskuterade mycket om arbetet med det strategiska dokumentet som håller på att växa fram. Det är ett dokument som politiken äger och som syftar till att slå fast vilka strategiska frågor vi i Jokkmokks kommun ska jobba med på kort sikt i syfte att det långsiktiga måldokumentet Jokkmokk 2015 ska uppnås.

Politikerna ska i ett grupparbete på den strategiska beredningsdagen den 24 mars jobba med dessa frågor.


Allmän facklig information

Tisdag den 9 mars 2010

På morgonen hade kommunalrådet och jag ett möte och en genomgång av aktuella frågor. Vi hade också en träff med facken idag. Det var en inplanerad allmän facklig informationsträff. Vi har bestämt att vi ska träffas fyra gånger per år för att gå igenom olika aktuella saker.

Idag pratade vi om hur arbetet går inom teknikgruppen samt även hur arbetet fortlöper med den strategiska planen som växer fram. Vi pratade också om den planerade ledarskapsutbildningen inom ramen för OJ!-gruppens arbete och vi informerade om hur läget ligger vad gäller skolchefsrekryteringen.


Möte i kommunstyrelsens arbetsutskott

Måndag den 8 mars 2010

Idag var det ett möte med kommunstyrelsens arbetsutskott. Vi hade ett besök av VD:n för Jokkmokks Värmeverk. Ett investeringsärende finns gällande Värmeverket.

Vi diskuterade möjligheten att göra energieffektiviseringar i kommunens och Jokkmokkshus fastighetsbestånd utifrån en situation då fjärrvärmen nyttjas mer effektivt.

Vi fick en presentation om en fråga kring en förstudie gällande utveckling av entreprenörskap inom livsstil och hälsa.

En fråga om skötselavtal och sophanteringsavtal mellan Jokkmokks kommun och en lokal förening diskuterades.

Frågan om hur energiplanen ska implementeras och Jokkmokks kommuns klimatstrategi diskuterades. Frågan om hur vi går vidare med Jokkmokk Winter Conference diskuterades.

Medborgardialogfrågor diskuterades. Möjliga frågor att hålla medborgardialog kring nu under våren är Attraktiva Jokkmokk, Energiplanen och Laponiaprocessen.

Jag var inte med på hela mötet med kommunstyrelsens arbetsutskott. Delar av eftermiddagen var jag på ett möte gällande entreprenörsfrågor och frågor kring UF-företag (Ung Företagsamhet).

Sedan var jag med på ett möte gällande folkhälsofrågor. 


Vigsel

Lördag den 6 mars 2010

Idag har det varit en superdag. Strålande sol från en klarblå himmel och endast några enstaka minusgrader. Exakt en sådan dag som man tänker sig när man tänker vårvinter i Jokkmokk.

Tänk då att få gifta sig en sådan dag. Jag hade förmånen att vara med och sjunga med kören på ett mycket vackert vinterbröllop i Jokkmokks kyrka idag. Oj, så vackert det var. Tänk att se alla dessa vackert klädda människor och det glada, lyckliga och vackra brudparet inramas av den fina kyrkan med solens strålar som letar sig in genom alla fönster.

Och sedan efteråt på kyrkbacken med en lika vacker inramning av sol, skratt, risgryn, jojk och glädjetårar.

Jag önskar er båda all lycka och välgång i livet. Stort grattis Amanda och Fredrik.

Energifrågor

Fredag den 5 mars 2010

På morgonen var jag på fredagsmötet på Strukturum. Nenet var på besök. De berättade om energifrågor av olika karaktär.

Sedan jobbade jag med diverse olika administrativa sysslor.

 


Sportlov

Torsdag den 4 mars 2010

Både i går och idag har jag varit ledig. Det är sportlov i Jokkmokks kommun denna vecka så jag har tagit två dagar ledigt.

Under morgontimmarna i går fick jag dock ägna mig åt bärgning av en havererad skoter. Jag fick god hjälp av många. En kompis och jag åkte och hämtade hem den trasiga snöskotern. Jag körde den på släpvagn till verkstaden och fick den lagad samma dag. Det var bra.

Yngsta dottern och jag var ute och åkte löparskidor runt elljusspåret mitt på dagen. Vi hade fika med oss och gjorde en riktigt härlig tur i det fina vårvintervädret.

Idag har hela familjen varit i Kåbdalis. Vi har åkt slalom hela dagen. Vi var in i Arnes By(gg)krog, en tillfällig krog som ska finnas under två månader nu i högsäsong innan man börjar bygga den nya restaurangen.


En befolkningsprognos är beställd

Tisdag den 2 mars 2010

På morgonen hade jag ett bra samtal med vår representant från revisorerna. Vi diskuterade frågor kring revisionen och olika områden som revisorerna ska jobba vidare med.

Jag hade också ett telefonmöte med en representant från det företag som vi köpt en ny befolkningsprognos av. Inom några dagar levereras den nya befolkningsprognosen.

Vi har idag också jobbat vidare med frågan kring det strategiska dokumentet som håller på att växa fram i Jokkmokks kommun.


Teknikgruppen jobbar vidare

Måndag den 1 mars 2010

På förmiddagen hade vi ett möte i teknikgruppen. Vi är en grupp som jobbar med att se över hur vi ska jobba inom de tekniska verksamheterna i Jokkmokks kommunkoncern.

Vi har träffats och diskuterat dessa frågor i ett halvår nu snart. Vi har varit på studiebesök till andra kommuner i Norrbotten och vi har gjort ett internt arbete med alla medarbetare i AB Jokkmokkshus, Jokkmokks Värmeverk AB och Teknik- och serviceavdelningen inom Jokkmokks kommun.

Det känns som att vi nu närmar oss ett förslag till lösning. Men vi är inte riktigt framme ännu.

På eftermiddagen hade jag ett telefonmöte med Vattenfall gällande VTC-frågan. Även där närmar sig ett lösningsförslag.

Sedan var jag på ett möte där vi gick igenom de synpunkter som kommit in från olika medborgare och organisationer i frågan om Jokkmokks kommuns översiktsplan. Jag kunde bara vara med på delar av det mötet. Målsättningen är att kommunfullmäktige i juni ska kunna fatta beslut om den nya översiktsplanen. 


RSS 2.0