Hur gör vi Jokkmokks kommun mer attraktiv?

Fredag den 31 augusti 2012

På morgonen var jag på fredagsmötet på Strukturum. Där fick vi lyssna på olika revisionsfrågor ur ett kommunalt perspektiv. Sedan hade jag ett möte med projektledaren för projekt Sájtte.
 
 
 
På eftermiddagen hade gruppen som jobbar med attraktivitetsfrågor i Jokkmokks kommun en träff. Vi gick igenom alla synpunkter från mötet i onsdags. Vi pratade om informationsskyltar och entréskyltar. Vi pratade om helhetsperspektiv och vikten av att alla större samhällen i kommunen omfattas av detta arbete. Vi pratade även om det som kom fram i onsdags att vi har väldigt många besöksmål men det är få som hittar dit. Vi får bli bättre på att lyfta fram de många goda sakerna som redan finns.

Vi pratade också om färger, former, skyltar, belysning, typsnitt och liknande.

I början av oktober får vi ytterligare material kring hur vi ska jobba vidare med dessa frågor.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ministrar besöker snart Jokkmokk

Torsdag den 30 augusti 2012

 

På morgonen träffade kommunalrådet och jag nya chefen för arbetsförmedlingarna i Jokkmokk och Gällivare.

 

Jag hade sedan ett telefonsamtal med VD:n för Inlandsbanan AB. Vi pratade om allt från turisttrafik på inlandsbanan via behov av renstängsel, upprustningsläget, återinvigningen av inlandsbanan, godstrafik samt avslutningsvis om två nya ministerbesök i Jokkmokk.

 

På eftermiddagen var jag med på ett samrådsmöte med näringslivsbolaget Strukturum.

 

 

 

 

 

 

 

 


Kineser på besök i Jokkmokk

Torsdag den 30 augusti 2012

På kvällen var jag med några lokala företagare och träffade kinesiska investerare som är på besök i Jokkmokk. Vi hade intressanta och spännande samtal under en middag i en kåta exakt på polcirkeln. Exotisk så det förslår.

 
 
 
 
 
 
 

Attraktiva samhällen

Onsdag den 29 augusti 2012

Jokkmokks kommun har under ett år varit med i ett projekt som heter Dags att designa Norrbotten. Projektet syftar till att öka attraktiviteten och att vi i slutändan blir fler invånare och att det blir fler besökare och turister i Jokkmokks kommun.

Projektet handlar om allt från färger, former, skyltar, gatubilder, storytelling och andra saker.

Vi har konstaterat att det finns en hel del att jobba med inom detta område i Jokkmokks kommun. Det finns alltså mycket som är eftersatt och en hel del som fått stå tillbaka under de senaste åren.

Vi vill nu jobba vidare med dessa frågor tillsammans med våra företagare och entreprenörer inom olika branscher. Turismbranschen är framförallt väldigt viktig.

Därför hade vi bjudit in företagare och branschfolk till ett möte idag. Vi var cirka 30 stycken som samlades och diskuterade kring dessa olika frågor.

Vi fick ta del av material som visade hur man jobbat med dessa frågor på andra ställen i Sverige, bland annat i Åre och i Siljansområdet.

Det blev mycket bra diskussioner och många intressanta synpunkter lyftes fram. Vi ska nu jobba vidare med dessa frågor på olika sätt och verkligen försöka få till stånd bra saker som gör att våra olika samhällen i vår kommun blir attraktivare.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Första arbetsutskottet efter sommaren

Måndag den 27 augusti 2012

På morgonen var jag på en träff med ledningsgruppen.

Sedan var jag på första mötet efter sommarledigheten med kommunstyrelsens arbetsutskott. Ärendelistan var lång. Vi började med att prata om frågor kring asylboenden och ensamkommande ungdomar.

Sedan behandlades ett antal fastighetsfrågor. Vi pratade också om ekonomiska frågor inom teknik- och serviceavdelningen och internramarna för år 2013 inom kommunstyrelsens område behandlades.

Vi pratade om sjukfrånvarofrågor, tjänstledighetsriktlinjer samt vissa organisatoriska frågor inom arbetsmarknadsfunktionen och återvinningscentralen.

Förstudien om hur användningen av Västra skolan ska ske i framtiden diskuterades också.

Även regionbildningsfrågan i Norrbotten behandlades och en upphandlings- och inköpspolicy samt även en förändrad finanspolicy diskuterades.

Det blev en lång men intressant dag.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Energieffektiviseringar i våra fastigheter

Fredag den 17 augusti 2012

Idag har jag varit med på ett möte i det energiprojekt vi kallar EPC. Vi jobbar med att hitta lösningar för att sänka energiförbrukningen i kommunens olika fastigheter på olika sätt. Jokkmokks kommun har cirka 100.000 kvadratmeter lokalyta som vi nu jobbar med att effektivisera.

Det handlar om allt från att nyttja bättre teknik i till exempel ventilationssystem till att isolera lokaler på ett bättre sätt samt att ha effektivare belysningslösningar.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Jokkmokks vackra fjällvärld

Torsdag den 16 augusti 2012

I två dagar har jag varit med fjällsäkerhetskommittén på en fjällresa. Jokkmokks Fjällsäkerhetskommitté jobbar med förebyggande frågor som har anknytning till säkerhet i såväl sommar- som vinterfjällen.

Vi har nu satt upp två informationstavlor efter Nordkalottleden vid nationsgränsen mellan Sverige och Norge. Vi satte upp en skylt i Jokkmokks kommuns norra fjällvärld på leden mellan Vaisaluokta och Hellemobotn. Och den andra skylten satte vi upp i vår södra fjällvärld på leden mellan Sårjås och Sulitelma.

Den information som finns på informationstavlorna handlar om vad man ska tänka på under fjällvandringar samt var nödtelefoner finns samt vilka GPS-positioner STF-stugor och andra turiststugor har.

Eftersom dessa båda skyltar står på gränsen mot Norge så står de även vid ingången till Jokkmokks kommun. Av den anledningen hälsar vi på skyltarna alla välkomna till Jokkmokks kommun och vi informerar lite om Jokkmokks kommun.
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Folkhälsoråd

Måndag den 13 augusti 2012

 

Idag har jag varit med på ett möte med folkhälsorådet. Vi diskuterade om hur vi jobbat med folkhälsofrågor och framförallt diskuterade vi hur vi kan jobba med dessa frågor i framtiden. Vi konstaterar att folkhälsa handlar om så mycket mer än enbart friskvård och att det är viktigt med ett helhetsperspektiv i folkhälsofrågor.

 

 

 

 

 

 


Sommarvärme

Söndag den 12 augusti 2012

Även i onsdags jobbade vi med frågan om lönekartläggning. Det har varit väldigt intressant och det är ett viktigt arbete. Nu ska vi analysera vidare hur vår lönestruktur ser ut och om det finns oförklarliga skillnader mellan olika medarbetare.

I slutet på veckan var jag ledig. Helgen har jag tillbringat i Kåbdalis. Äntligen har sommarvärmen kommit.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Lönekartläggning

Tisdag den 7 augusti 2012

 

Igår jobbade jag med diverse administrativa uppgifter. Det var första dagen efter några veckors ledighet. Idag har jag varit med på ett möte där vi gått igenom lönekartläggningen och det arbetssätt och den arbetsmodell vi jobbar med.

 

Vi jobbade med frågor om lönepolitik och hur man kan resonera för att värdera olika yrkeskategorier.

 

Det var mycket intressant.

 

 


Jokkmokks Marknad är bäst

Söndag den 5 augusti 2012

Nu har jag varit ledig några veckor och jag har även tagit ledigt från bloggandet. Nu är det dags för ett inlägg.

Jag har inte gjort speciellt mycket under min ledighet. Mest tagit det lugnt. Men nu under de två senaste helgerna har jag varit på olika stadsfester. Förra helgen var jag på PDOL i Piteå och nu har jag varit i Luleå på LuleåKalaset. Det har varit mycket trevligt.

Jag kanske är part i målet men jag konstaterar i alla fall att den bästa stadsfesten hålls varje år i början av februari i Jokkmokk. Jokkmokks Marknad är helt enkelt bäst.
 
 
 
 
 
 
 

RSS 2.0