Lapplands kommunalförbund

Måndag den 24 juni 2013

Idag har jag varit i Gällivare på ett direktionsmöte inom Lapplands kommunalförbund. Bland annat diskuterades flera ekonomiska frågor. Budgetuppföljningen för årets första fem månader gicks igenom och budgetfrågor inför år 2014 diskuterades.

Även frågor kring lönerevisionen och olika upphandlingsfrågor diskuterades. Diverse olika projekt och förslag på olika projektansökningar gicks igenom.

Nu tar jag en paus i bloggandet. Semesterperioder stundar och jag kommer inte att kunna blogga på någon vecka då jag kommer att vistas i Jokkmokks vackra fjällvärld under drygt två veckor.

 
 
 
 
 
 
 
 

Praktikant på besök

Onsdag den 19 juni 2013

På morgonen hade vi en kort genomgång med alla i ledningsgruppen där vår socialchef meddelade att han väljer att inte fortsätta som socialchef efter årsskiftet då hans chefsförordnande går ut.

Därefter hade jag ett möte med personalchefen och sedan träffade jag och utvecklingschefen en student som ska praktisera hos oss i höst. Praktikanten studerar på samhällsplaneringsprogrammet och hon kommer i första hand att vara med i arbetet med att jobba fram en gestaltningsplan för Jokkmokks kommun.

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Lönekriterier

Tisdag den 18 juni 2013

På morgonen var jag med på ett videomöte med länets kommunchefer. Resten av dagen hade vi en träff med alla chefer i kommunen. Vi pratade bland annat om hur våra lönekriterier ska se ut och hur vi ska jobba med olika arbetsmiljöfrågor. Vi hade dessutom olika pass om IT-frågor samt ekonomi- och upphandlingsfrågor.

Det är väldigt viktigt att vi chefer samlas och går igenom olika övergripande och allmänna frågor emellanåt.

 
 
 
 
 
 

Utlokalisering

Måndag den 17 juni 2013

På morgonen hade vi ett kort ledningsgruppsmöte. Därefter åkte jag och många med mig till Vuollerim. Där hölls idag det sista kommunfullmäktigemötet innan sommaruppehållet. Kommunfullmäktige utlokaliserar ett möte per år till en ort utanför centralorten Jokkmokk. I år blev det Vuollerim som blev den orten.

Vi fick till att börja med en information om en föreslagen e-nämnd i länet. Därefter hölls lite olika debatter kring olika frågor, bland annat finansieringsfrågor gällande Destination Jokkmokk AB. Ärendet om årsredovisning och tertialbokslut behandlades och även en fråga om Porjus Fiskodling.

Avslutningsvis behandlades ett antal valärenden. Bland annat valdes Kerstin Hellgren Tobiasson till ny ordförande i socialnämnden.

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Välgörenhetsloppet

Söndag den 16 juni 2013

Idag har det anordnats ett välgörenhetslopp i Jokkmokk. Det var väldigt många deltagare från yngsta barnklassen upp till seniorklassen. Flera hundra löpare var med och sprang eller promenerade för att samla in pengar till barncancerfonden.

Här kommer en bildkavalkad från dagens lopp:


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Sápmi Awards

Lördag den 15 juni 2013

 

Idag har Sápmi Awards avslutats. Det har varit tävlingar under två dagar i de olika kategorierna duodji, mat och kunnig renskötare. Vinnarna i de olika kategorierna blev Martin Kuorak, Vegard Stormo och Nils Åstot. Stort grattis!

 

Förutom dessa tävlingsmoment har det bjudits på musik av olika slag. Igår kväll spelade bland annat Marie Boine och i kväll spelade Intrigue. Det var en mycket häftig konsert.

 

Dessutom bjöds på god mat och bra underhållning under galamiddagen ikväll.  

 

Här kommer några bilder:

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 


Skolavslutning

Fredag den 14 juni 2013

Idag slutar eleverna i skolan runt om i Jokkmokks kommun. Tyvärr var inte vädrets makter på sin bästa sida idag. Det regnade och var ganska kyligt på kyrkbacken. Men, eleverna var glada ändå och vi får hoppas på ett långt och skönt sommarlov.


På kvällen var jag på en studentmiddag där en av de ensamkommande asylsökande flyktingarna från Afghanistan tagit studenten. Mycket bra gjort Taghi! Och tack för en trevlig fest med god mat, härlig musik och dans. Det är verkligen ett mångkulturellt samhälle vi bor i.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Inlandstinget på besök i Jokkmokk

Torsdag den 13 juni 2013

På morgonen hade vi en allmänfacklig informationsträff. Vi pratade om ekonomiska utmaningar, lönekriterier, mattransporter, fikatider och liknande.

På eftermiddagen var jag med på Inlandstingets möte som i år hålls i Jokkmokk. Vi fick bland annat lyssna på en representant från Inlandsinnovation. Inlandsinnovation är ett bolag som kan liknas vid ett riskkapitalbolag. Man pratar om en tillväxtkassa och man har två miljarder kronor att placera i olika investeringar och bolag.

Vi pratade även om naturresusrser i form av vatten- och vindkraft samt gruvor. Även flygplatser och andra inlandsfrågor diskuterades.
 
 
 
 
 
 
 
 

Samernas utbildningscentrum fyller 70 år

Onsdag den 12 juni 2013

På morgonen hade vi ett samrådsmöte med Strukturum. På eftermiddagen var jag med kören och sjöng i kyrkan. Det var ett led i Samernas utbildningscentrums 70-årsjubileum.

På kvällen var jag med på 70-årsmiddagen på Hotel Gästis. Där bjöds på helstekt ren, vackra tal, sång, jojk och berättelser samt annan underhållning.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Forskning, utveckling och innovation

Tisdag den 11 juni 2011

Idag har jag varit på Kommunförundet Norrbottens styrelsemöte i Luleå. Jag var med på en punkt där vi pratade om forskning, utveckling och innovation. Jag har varit med i en arbetsgrupp som jobbat med dessa frågor.

Vi är många som tror att dessa frågor är avgörande för att vi ska klara morgondagens utmaningar inom våra olika verksamheter.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

På gång inom kulturlivet

Måndag den 10 juni 2013

Idag har vi haft en budgetberedningsdag med kommunstyrelsens arbetsutskott. Representanter från de olika avdelningarna och verksamheterna var på plats. Vi står inför ganska stora ekonomiska utmaningar och det är nu mycket viktiga beslut som ska fattas.

Därefter var jag med på en träff där landstingets division kultur och utbildning var på besök i Jokkmokk. Vi var drygt 20 personer som träffades och samtalade om vad som är på gång inom kulturlivet lokalt och regionalt.

 
 

Elevens val

Onsdag den 5 juni 2013

På morgonen var jag på Västra skolan och tittade på alla duktiga elever som presenterade vad de gjort på Elevens val. Det var allt från filmvisning via en skoltidning och framtagande av olika klädkollektioner.
 
 
Sedan hade jag ett möte med först gatuchefen och sedan med kost- och städchefen. Därefter var jag på ett samrådsmöte med representanter från olika organisationer som jobbar med integrationsfrågor, inflyttningsfrågor och andra viktiga samhällsfrågor.

Direkt efter det höll revisorerna ett möte där vi gick igenom revideringen av Jokkmokks kommuns årsbokslut.
 
 
 
 
 
 
 

Dálvvadis ekonomiska förening

Tisdag den 4 juni 2013

På kvällen var jag på ett möte med representanter från de fyra största samebyarna i Jokkmokks kommun. Vi fick en presentation över ett förslag till bildande av en branschorganisation gällande samiska näringar.

 
 
 
 
 
 
 
 

Tufft ekonomiskt läge

Tisdag den 4 juni 2013

På morgonen hade jag en träff med personalchefen. Sedan hade jag ett möte med socialchefen och ekonomichefen apropå gårdagens beslut om köpstopp och det mycket svåra ekonomiska läge som finns inom socialnämndens område.

På måndag hålls ett möte med budgetberedningen där det bland annat blir förnyade samtal med socialnämnden gällande de stora ekonomiska utmaningarna vi står inför.

 
 
 
 
 
 
 

Köpstopp

Måndag den 3 juni 2013

På morgonen hade vi ett ledningsgruppsmöte. Vi pratade bland annat om en kommande budgetberedningsdag. Vi pratade även kring frågan gällande lönerevisionsarbetet.

Sedan var jag med på det sista kommunstyrelsemötet innan sommaruppehållet. Vi började med att se en film om projektet Futurize. Det handlar om ett avtal mellan skolelever och politiker i Jokkmokks kommun som har koppling till energifrågor.

Sedan var kultur- och fritidsavdelningen på besök. De presenterade en förstudie om ett förslag till en designträdgård i Jokkmokk.

Årsbokslutet behandlades och årets första tertialrapport gicks igenom. Ekonomiskt sett ser det inte bra ut. Den ekonomiska prognosen för helåret 2013 säger nu att Jokkmokks kommun kommer att gå med ett negativt resultat på 10,7 miljoner kronor. Underskottet förklaras till största delen med ett stort ökat verksamhetsbehov inom socialtjänstens område.

Kommunstyrelsen fattade utifrån denna prekära situation ett beslut om att införa ett köpstopp med omedelbar verkan.

Diverse olika planer samt delegationsbeslut och verkställda beslut gicks igenom.

Direkt efter kommunstyrelsemötet var jag med på ett möte med utvecklingscheferna och kommunstyrelsens arbetsutskott. Vi fortsatte att jobba med att utveckla den nuvarande strategiska planen.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Politiskt försök

Fredag den 31 maj 2013

Idag har vi träffat kommunledningen i Tromsö. Tromsö styrs av en borgerlig allians. Tromsö är en av fyra kommuner i Norge som sedan en tid tillbaka genomför ett experiment utifrån den politiska styrningen. Försöket innebär att Tromsö kommun har samma form av politisk styrmodell som i Konungariket Norge. Det innebär bland annat att i kommunstyrelsen – som är kommunens regering – sitter endast representanter från den styrande alliansen.

Det var mycket intressant att lyssna på Tromsös utvecklingsplaner och höra hur de ser på det sätt de arbetar på.

Därefter fick vi lyssna på en representant från Tromsös näringslivsbolag och sedan hade vi ett internt möte där alla 14 kommuner i Norrbotten samt även landstinget fick beskriva läget. Det handlade både om det ekonomiska läget och om vilka olika strategiska frågor som är aktuella i de olika kommunerna.

På eftermiddagen avslutades studiebesöket och vi flög tillbaka till Luleå.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

RSS 2.0