2 164 procent högre kostnader

Onsdag den 29 februari 2012

Idag är det skottdagen. En dag som återkommer nästan vart fjärde år i syfte att hålla årstiderna på rätt plats enligt vårt sätt att mäta tiden.

På morgonen åkte jag och ytterligare några jokkmokkare till Pajala. Där hölls årets första direktionsmöte inom Lapplands kommunalförbund (LKF). Vi fick information om årets som gått och vi pratade löneökningsprinciper inför framtiden.

Ett förslag till att upprätta ett teknikcollege och ett vård- och omsorgscollege inom LKF-området diskuterades. Intresset från arbetsgivarhåll är mycket viktigt och i just dessa områden finns det ett stort intresse från arbetsgivarhåll. Gruv- och energibranschen behöver mer medarbetare och kommunerna samt landstinget behöver mer medarbetare inom vård- och omsorgssidan.

Vi fick en information om hur viktigt det är att vi köper rätt saker. Ett överskådligt exempel visade att en kontorspåse från NKV innehållandes en pärm, två block, post-it lappar samt pennor av olika slag kostade 26,50 kronor.

Exakt samma innehåll från samma leverantör men från ett annat sortiment som står ”längst fram i butiken” kostade 600 kronor. Och då presenterar NKV att vi fått 32 procents rabatt på dessa varor som vi betalat 600 kronor för.

Enligt min matematik är det 2.164 procent högre pris på den dyra kontorspåsen jämfört med den billigare påsen.












 


Måluppfyllelse och ekonomiska förutsättningar

Tisdag den 28 februari 2012

Idag har vi haft en heldag med politikerna. Vi kallar mötet för en strategisk beredningsdag. Under förmiddagen tittade vi på vad som hände under år 2011 och under eftermiddagen har vi tittat in i framtiden.

Vi tittade på såväl verksamhetsfrågor och måluppfyllelse samtidigt som vi gick igenom det ekonomiska utfallet för föregående år.

Vad gäller det ekonomiska läget så konstaterar vi att vi i Jokkmokks kommun har ett hyfsat bra ekonomiskt läge. Vi gör ett positivt resultat på ungefär en miljon kronor för år 2011 och inför år 2013 finns det något mer resurser att fördela jämfört med år 2012.

Vad gäller måluppfyllelse så konstaterade vi att många av våra mål inte är uppfyllda. Samtidigt är det många mål som är uppfyllda. Så, min bedömning är att vi är på rätt väg samtidigt som vi har många viktiga uppgifter att jobba med framöver.













Information från Lapplands Gymnasium

Måndag den 27 februari 2012

På morgonen var jag med på ett extra kommunstyrelsemöte. Sedan hölls årets första kommunfullmäktigemöte. Där fick vi till att börja med en information om Lapplands Gymnasium. Kiruna, Gällivare, Pajala och Jokkmokks kommuner samarbetar med en gemensam gymnasieskola sedan något år tillbaka.

Just nu går det 2.100 elever på Lapplands Gymnasium och det är 280 anställda som jobbar inom Lapplands Gymnasium. År 2010 var det 2.260 elever. Det handlar alltså om en kraftig minskning av elevantalet.

Ett antal olika motioner och motionssvar gicks igenom. Bolagsordning och ägardirektiv för det nya bolaget Destination Jokkmokk AB slogs fast. Även kommunens representanter i bolagets styrelse slogs fast.

Ytterligare ett antal ärenden behandlades. Det var dock ett snabbt avklarat kommunfullmäktigemöte. Förutom informationspunkten gällande Lapplands Gymnasium tog mötet knappt en timme.


















Fisketur till fjällen

Söndag den 26 februari 2012

I helgen har jag varit på en fisketur till Jokkmokks fantastiska fjällvärld. Vi har haft väldigt tur med vädret. Det har varit strålande sol och cirka tio minusgrader. Det har i och för sig blåst litegrann men det har ändå varit väldig bra väder.

Här ser ni två bilder från helgen.



















En tronarvinge är född

Torsdag den 23 februari 2012

Tidigt på morgonen kom beskedet att Kronprinsessan fött en ny tronarvinge. Ytterligare en prinsessa är född. Vi hissade flaggorna på kommunhuset.



På morgonen hade vi en träff med ledningsgruppen där vi fortsatte diskutera ekonomiska förutsättningar inför framtiden.



På lunchen hade jag en träff med representanter från de som ska vara med och spela in en film här i Jokkmokk och i Vuollerim. Filmen heter Eskil & Trinidad och börjar spelas in i mitten av mars.








 


Utvärdering Jokkmokks Marknad

Onsdag den 22 februari 2012

På kvällen var jag med på ett utvärderingsmöte gällande Jokkmokks Marknad. Idag har besökssiffrorna för årets marknad kommit. Precis som vi befarat så gjorde den extrema kylan att det blev väldigt låga besökssiffror.

I normalfallet ligger besöksantalet på cirka 40.000. I år kom vi inte ens upp i 20.000 besökare på Jokkmokks Marknad.

Nu utvärderar vi det som varit bra och det som varit dåligt i syfte att förbättra Jokkmokks Marknad ännu mer.










Strategiska ekonomiska frågor

Onsdag den 22 februari 2012

Idag har ledningsgruppen träffats och pratat övergripande strategiska frågor med fokus på ekonomi. Vi har pratat om hur år 2011 gått. Vi har pratat om hur vi ska genomföra en strategisk beredningsdag med politikerna under nästa vecka. Vi har också pratat om hur vi på bästa möjliga sätt ska jobba i framtiden för att undvika stuprör och för att verkligen jobba öppet och tillsammans för kommunens bästa.














Bandy i Kalix

Tisdag den 21 februari 2012

På kvällen var jag och mina kollegor tillsammans med representanter från Kalix kommun på bandy. Sista omgången i elitserien spelades. Kalix mötte Bollnäs.

Innan matchen fick vi en genomgång av tränarna i respektive lag. Här ser ni Bollnäs tränare Patrik Larsson efter det att han berättat om hur tankarna går hos Bollnäs.



Det var en ganska stor klasskillnad mellan lagen. Bollnäs vann med 9-4 och Kalix får tyvärr lämna elitserien. Jag hoppas verkligen att laget tar steget upp till elitserien omgående. Svensk bandy behöver ett lag i Norrbotten och Norrbotten behöver ett lag i elitserien.

Vi från Jokkmokks kommun fick den stora äran att utse matchens lirare i respektive lag. Det blev de båda lagens nummer fyra. Niklas Gälman i Kalix och världens bästa bandyspelare Per Hellmyrs i Bollnäs.



De fick en varsin ljusstake i tenn från Jokkmokks Tenn. Så här ser den ut i närbild.




















 


På besök i Kalix

Tisdag den 21 februari 2012

På morgonen åkte jag med ledningsgruppen från Jokkmokks kommun till Kalix. Vi togs emot av kommunledningen i Kalix. Vi utbytte erfarenheter och vi diskuterade olika frågeställningar.

Vi konstaterar att samverkan och samarbete blir viktigare och viktigare kommuner emellan. Vi står inför stora åtaganden samtidigt som resurserna krymper. Dessutom är det svårt att rekrytera medarbetare på vissa tjänster.

Det var en mycket bra träff där vi lärde oss mycket av varandra.


















 


Hur ska vi öka befolkningen i Jokkmokks kommun?

Måndag den 20 februari 2012

Idag har vi jobbat med befolkningsfrågan. Jokkmokks kommun får färre och färre invånare för varje år som går. Jokkmokks kommuns övergripande mål är att vi inte ska minska invånarantalet.

Vi jobbade hela dagen med hur man kan göra för att faktiskt påverka invånarantalet positivt.

Just idag har vi dessutom fått invånarantalssiffrorna för helåret 2011. Jokkmokks kommun har minskat med 51 invånare under år 2011.

Vi är nu nere på 5.119 invånare. Målsättningen sedan några år tillbaka är att vi ska vara 5.305 eller fler år 2015.
















Vår hedersmedborgare har somnat in

Söndag den 19 februari 2012

Idag fick jag besked om att vår hedersmedborgare gått bort. Gerth ”Fjäll-Wille” Wilhelmsson somnade i fredags in efter en tids sjukdom. Trots sin sjukdomsbild var han här i Jokkmokk så sent som under årets vintermarknad för bara två veckor sedan.

För två år sedan, den 5 februari 2010, fick Fjäll-Wille utmärkelsen som Jokkmokks kommuns hedersmedborgare.

Fjäll-Wille har sedan 1950-talet vistats i Jokkmokks kommuns fjällvärld. Han har dessutom jobbat med att ta hit turistgrupper sedan mitten av 1980-talet. Fjäll-Wille har alltid varit en glad prick, med ett stort hjärta som alltid lyft fram Jokkmokk på ett positivt sätt. Fjäll-Wille blev 77 år gammal.

Vila i frid, Fjäll-Wille.



Bilden är från sommaren 2011 då Fjäll-Wille precis kommit till Jokkmokks samhälle efter sin som det visade sig sista tur till Alkavare kapell.





Eskil & Trinidad

Fredag den 17 februari 2012

Strax innan lunch var jag med på ett möte om en planerad filminspelning i Jokkmokk och i Vuollerim. Filmen heter Eskil & Trinidad och ska ha premiär om cirka ett år.
 
På eftermiddagen hade jag och utvecklingschefen ett möte med Helena Jönsson från Centek. Vi pratade om olika frågor som handlade om designprojektet som vi är med på och hur vi nu går vidare.

















 
 

Nya planer i Porjus

Fredag den 17 februari 2012

På förmiddagen var jag med på ett möte med representanter från solcellsföretaget i Porjus. De berättade om svårigheterna i solcellsproduktionsbranschen. Som mest var man totalt 60 medarbetare i företaget. Just nu är det 11 anställda i produktionen i Porjus.

De berättade att utifrån den finansiella krisen och utifrån masstilverkningen i Kina så finns ingen lönsamhet i att producera solceller i Porjus enligt det upplägg som man jobbat med hittills. De berättade dock att de har nya planer på andra produktionsområden inom samma bransch. Det är alltså inte aktuellt med någon konkurs utan man jobbar vidare med att hitta nya lösningar för att kunna fortsätta solcellsproduktion i Porjus.










 
 

Destinationsdesign

Fredag den 17 februari 2012
 
På morgonen var jag på Strukturum. Helena Jönsson från Centek berättade om olika designfrågor och hur man kan jobba med destinationsdesign och liknande.

Jokkmokks kommun är en av sex kommuner i Norrbotten som är med i projektet.

 

Det var väldigt många besökare på dagens fredagsmöte.

















Gruvfrågor

Torsdag den 16 februari 2012

På kvällen hade vi ett möte med representanter från de olika samebyarna i Jokkmokks kommun. Vi diskuterade LIS-områden och gruvfrågor.

LIS står för landsbygdsutveckling i strandnära läge och handlar om vilka olika områden nära stränder som Jokkmokks kommun tycker att det är bra att kunna bygga hus på. 



Vad gäller gruvfrågan fick vi en genomgång av den konsult vi anlitar i stadsarkitektsfrågor om hur regelverket är vad gäller undersökningstillstånd, bearbetningskoncession och olika andra tillstånd av olika slag.

Det står helt klart att det inte är kommunen som är den instans som avgör om huruvida det får bli en gruva på ett specifikt ställe eller inte.

Vi förde mycket bra diskussioner.














 


Turistiska satsningar

Torsdag den 16 februari 2012

På eftermiddagen var jag med på ett möte med flera olika representanter där vi diskuterade frågan om huruvida det är aktuellt eller inte med att göra en turistisk satsning i en hållbar miljö nära Jokkmokks samhälle.

Det var ett bra möte där många olika frågor diskuterades.













Attraktiva planer

Torsdag den 16 februari 2012

Jag har idag varit med på ett möte där vi diskuterat hur vi ska göra för att jobba fram planer av olika slag. Vi jobbar mycket med attraktivitetsfrågor i samhället och nu funderar vi på hur vi ska göra för att jobba fram planer och vi funderar på hur vi ska få finansiering av alla olika planer som behöver göra.











 


Inlandsbanan ska rustas

Torsdag den 16 februari 2012

På morgonen var jag med på ett telefonmöte med kommuncheferna inom Lapplands kommunalförbund. Vi gick igenom lite olika upphandlingsfrågor och vi gick igenom några ärenden som finns på dagordningen på nästa direktionsmöte.

Jag hade sedan ett möte med VD:n på Inlandsbanan AB. Jag fick en information om kommande planerade affärer som Inlandsbanan AB jobbar med. Det är väldigt mycket transporter av bulkvaror på gång inom en snar framtid.

Det finns idag en trång flaskhals på inlandsbanan. Det är en sträcka på 29 kilometer mellan Jokkmokk och Kåbdalis som idag endast har ett axeltryck på 16 ton. Övriga delar av inlandsbanan norr om Storuman har ett axeltryck på 20 ton.

Genom en investering på cirka 40 miljoner kronor kommer dessa 29 kilometer också att klara ett axeltryck på 20 ton. En positiv information jag fick idag var att den upprustningen mest troligt kommer att genomföras nu i sommar.













Jokkmokks kommun redovisar ett plusresultat

Onsdag den 15 februari 2012

På morgonen hade jag ett möte med kommunstrategen. Sedan hade jag ett möte med socialchefen.

Direkt efter lunch hade vi ett möte gällande olika strategiska personalfrågor med fokus på årets lönerevision och effekter av samarbetet inom Lapplands kommunalförbund.

Det ekonomiska bokslutet för år 2011 börjar närma sig slutpunkten. Jag har fått en information av ekonomichefen. Just nu ser det ut som att vi klarar ett plusresultat för Jokkmokks kommun som helhet.









Kommunalråden på scenen

Tisdag den 14 februari

Samtliga kommunalråd i Norrbotten var på plats i Kulturens Hus i Luleå. De pratade om hur man jobbar med integrationsfrågor på lokal nivå.














Ko över Sarek

Tisdag den 14 februari 2012

Första punkten på tillväxtseminariet var ett musikinslag. Ko över Sarek framfördes.

Sedan lyssnade vi på olika spännande föreläsare. Bland annat lyssnade vi på Hanz De Ward från Jokkmokk.


Norrbotten kraftsamlar

Tisdag den 14 februari 2012

På morgonen åkte jag till Luleå. Det är en seminariedag som handlar om tillväxt ur ett länsperspektiv.

Kent Ögren hälsade välkommen.



I Jokkmokk produceras välfärden

Måndag den 13 februari 2012

Vi har haft ett sent eftermiddagsmöte med en representant för ett företag inom vindkraftsbranschen.

Vi konstaterade att Jokkmokks kommun är den kommun som producerar absolut mest per capita i konungariket Sverige. Det framgår i statistiken då man mäter bruttoregionprodukten, BRP.

Då handlar det om vattenkraftproduktion som kommunen inte alls är med och äger. Nu är vi intresserade av att vara med och investera i vindkraftsfrågor.















Gruvetableringsfrågan diskuteras

Måndag den 13 februari 2012

På morgonen hade vi ett morgonmöte med ledningsgruppen. Sedan hölls årets första kommunstyrelsemöte. Det var ganska många besökare på dagens möte.



Först på dagordningen var en informationspunkt där Jokkmokks tre fjällsamebyar var representerade via respektive ordförande. Bengt-Åke Kuoljok, Nils Petter Pavval och Jon Mikko Länta informerade om samebyarna i Jokkmokks kommun rent generellt och den eventuella framtida gruvetableringen i synnerhet.



Vi fick sedan en information om projekt Sájtte. Det är ett näringslivsutvecklingsprojekt där målet är att utveckla rennäringen och andra samiska näringar i Jokkmokks kommun.



Olika fastighetsfrågor diskuterades. Bland annat pratade vi om Porjus skola och hur vi går vidare med den frågan.

Bolagsordning, ägardirektiv och uppdragsspecifikation för turistbyråuppdraget för Destination Jokkmokk AB gicks igenom.

Några olika frågor om naturreservat och andra skogsfrågor diskuterades. Lite olika frågor kring riktlinjer om fristående förskolor diskuterades och en fråga om avgifter för korttidsboende behandlades också.

Revisorerna var på besök och en revisionsrapport gicks igenom. Det handlade om internkontroll, styrnings- och ledningsfrågor samt folkhälsoarbetet.

Dessutom behandlades riktlinjerna för feriearbeten i Jokkmokks kommun och en fråga om ett pilotprojekt inom IT-sidan på ett äldreboende diskuterades.







 


Vårvintern är här

Söndag den 12 februari 2012

I helgen har jag varit i Kåbdalis. Idag har solen strålat från en klarblå himmel och skidåkningen var helt underbar. Snacka om kontraster från förra helgen. Då var det fyrtio grader kallt och nu är det någon minusgrad och det känns faktiskt som att solen värmer.





Igår invigdes fiket på K&M in bageri och lanthandel. Det var mycket folk i farten i nya fiket.














Fastighetsfrågor

Fredag den 10 februari 2012

På morgonen var jag på Strukturums fredagsmöte. Partnerinvest Norr var på besök och pratade om olika finansieringsfrågor.

Sedan hade vi ett möte gällande fastighetsfrågor där både politiker och tjänstemän var med.

På eftermiddagen hade vi ett möte om hur vi går vidare i personalchefsrekryteringen.













 


Torget

Torsdag den 9 februari 2012

Idag har vi jobbat vidare i designprojektet. Vi har jobbat med olika frågor som handlar om hur ett torg skulle kunna se ut.

Vi har också tittat runt på olika byggnader och samhällsbilder i Haparanda.

Vi var bland annat till Victoriatorget som ligger precis på gränsen. Halva torget ligger alltså i Sverige och halva i Finland.

















Design i ett helhetsperspektiv

Onsdag den 8 februari 2012

Återigen träffas vi i projektet Dags att designa Norrbotten. Vi är sex kommuner i Norrbottens län som är med i detta projekt.

Nu är vi i Haparanda. Temat är arkitektoniska delar och design som bygger upp helheten vad gäller färg, form, material och belysning.

Vi fick lyssna på olika föreläsare som pratade om de olika byggnadsstilarna och hur de hänger samman.



















Armanikostym

Onsdag den 8 februari 2012

Nu är jag i Haparanda. Vi har ätit lunch på Hulkoffgården i Korpilylä. Snacka om häftigt ställe.

Där fanns värsta märkesklädesbutik i en ombyggd lagård. Och på den ombyggda höskullen åt vi en mycket god lunch med kött från gården och lokalproducerad potatis.



På väg till Haparanda

Onsdag den 8 februari 2012

Nu är det dags för en träff i designprojektet som Jokkmokk är med i.

Vi åker genom ett mycket vackert vinterlandskap på vår resa från norska till finska gränsen.




Gruv- och LIS-frågor

Tisdag den 7 februari 2012

På morgonen hade vi ett möte med representanter för Invest in Norrbotten. Sedan var jag med på ett möte gällande LIS-områden och gruvetableringsfrågor. LIS står för Landsbygdsutveckling i strandnära område.

Första punkten handlade om en presentation via videolänk. Vi fick en presentation där budskapet handlade om hur man kan göra för att skapa tillväxt ur ett helhetsperspektiv. Det handlade mycket om designfrågor och attraktivitetsfrågor i ett stadskärneperspektiv. Det handlar också om attityder och värderingar, det handlar om mod och om olika kulturer.

Jag känner igen mig mycket i det förändringsarbete som vi jobbat med i Jokkmokks kommun under drygt tre år nu.

Vi pratade mycket om just helhetsperspektivet. Om man ska vara lyckosam i dessa frågor är det viktigt att alla olika kommunala delar är med och påverkar i samhällsbyggarfrågor.

En knäckfråga i vårt fall handlar om var centrum i Jokkmokk är. Hur förstärker vi centrumkänslan? En annan knäckfråga är bostadssituationen i Jokkmokks kommun och behovet av nya industriområden för att klara framtida behov.



















Den samiska nationaldagen

Måndag den 6 februari 2012

Idag är det den samiska nationaldagen. Den samiska flaggan hissas på kommunens flaggstång vid kommunhuset. Ur snygghetssynpunkt så säger jag att det tyvärr inte blåser. Men ur köldeffektsynpunkt säger jag, lyckligtvis blåser det inte. Så här såg det i alla fall ut på morgonen utanför kommunhuset.



Idag är det dessutom exakt ett år kvar till dess att Jokkmokks Marknad 2013 invigs. Det sker nämligen på onsdag kväll den 6 februari 2013.

Det kan nog bli lite förvecklingar bland turister gällande när nästa års Marknad ska hållas. Det är ju många som tror att det är första helgen i februari som Jokkmokks Marknad hålls. Men det korrekta är ju att Jokkmokks Marknad börjar den första torsdagen i februari.

Nästa år är den första torsdagen i februari den 7 februari. Därför invigs Jokkmokks Marknad onsdag kväll den 6 februari 2013. Exakt på samma dag som den samiska nationaldagen.

Jag längtar redan.




 


Marknaden är över för denna gång

Söndag den 5 februari 2012

Idag har det varit lite mildare. Temperaturen har legat runt minus trettio. Det känns lite märkligt när man går omkring och tycker det är behagligt och skönt att det inte är så kallt och ändå är det minus trettio grader.

Nå, allt är relativt.



På morgonen knäppte jag denna bild. Solen lyste igenom diset i söder. Träden är vackert snöbeklädda och runt om i samhället sker nu återigen samma omvandling som inför marknaden. Stånden är redan undanplockade och husbilar, husvagnar och andra fordon lämnar samhället så sakteliga.

På eftermiddagen var vi till chokladkaféet och fikade. Mmm, mycket smaskigt. Släkt och vänner lämnar nu Jokkmokk och allt återgår till hyfsat normaltillstånd igen.











Småsmulorna

Lördag den 4 februari 2012

Lite senare på eftermiddagen var jag på Ája och lyssnade på ett häftigt och fint framträdande.

Barnbarn till Johan Märak - Mimi och Emil - samt min dotter Signe sjöng och spelade tillsammans.











Pirak fortsätter

Lördag den 4 februari 2012

På eftermiddagen var jag och lyssnade på jojk och berättelser på församlingshemmet. Det var Johan Märak, Lars Guttorm Blind och Mikael Pirak som framträdde.

Mikael för nu berättartraditionen efter hans far Lars Pirak vidare.














Luleå Hockeys tröjor auktioneras ut

Lördag den 4 februari 2012

Mitt på dagen hölls en auktion av fem hockeytröjor från tisdagens match mellan Luleå och HV71. Det var alltså tröjor med den samiska flaggan på. Det var inte så många som bjöd på dem men vi fick ändå in skapligt med pengar. Pengar som ska användas i arbetet för att jobba med Sápmi Awards.

Cam Abbott var auktionsförrättare.










Här ser ni två marknadsgäster som var med på auktionen men som inte fick några tröjor. De fick två jokkmokksmössor i stället.








Mer bilder från Jokkmokks Marknad

Lördag den 4 februari 2012

Här kommer några fler bilder från den kalla marknadslördagen.

image description





















Matmässan på Kaitumgården

Lördag den 4 februari 2012

Så här ser det ut på Kaitumgårdens matmässa. Här är K&M in bageri och lanthandels monter.


Kall marknad

Lördag den 4 februari 2012

På morgonen var jag ut och uträttade lite ärenden. Det var verkligen kallt.

Jag tror det framgår på bilden att det är 40 grader kallt.












Minus fyrtio

Marknadslördag den 4 februari 2012

Det är kallt ute. Nu på morgonen stod vår termometer på minus 40,5. Det blir en kall marknadslördag med många besök inomhus.
















Ministerbesök

Fredag den 3 februari 2012

Idag har vi två ministrar som är på besök i Jokkmokk. Jag var med och åt lunch med handelsminister Ewa Björling. Jag kom direkt från marknadsståndet där jag stått och informerat och hade vargskinnspälsen på mig. Den väcker verkligen uppmärksamhet.

Även handelsministern blev imponerad.

Vid bordet bredvid satt integrationsminister Erik Ullenhag. Han hade ett annat program och var bland annat tillsammans med sametingets styrelseordförande Per-Mikael Utsi.











Renrajd

Fredag den 3 februari 2012

På morgonen var jag på Strukturums fredagsmöte. Sedan hade jag ett möte med några representanter för teknik- och serviceavdelningen.

Därefter tog jag på mig vargskinnspälsen och gick ut i den 35-gradiga kylan för att stå en stund på kommunens informationsplats. Trots kylan var det ganska mycket folk i farten. De turister som redan är här tycker det är exklusivt men det blir betydligt färre besökare ett år med dessa temperaturer jämfört med om det vore minus tio grader.



Renrajden passerar genom marknadsområdet.










Jokkmokk på Jokkmokks Marknad

Torsdag den 2 februari 2012

På morgonen hade jag ett möte med en representant för Vattenfall. Sedan var jag med och pratade med marknadsbesökare på marknadsområdet.

Jokkmokks kommun har en monter tillsammans med Lapplands kommunalförbund. Vi informerar om Jokkmokk och pratar om lediga jobb och lediga bostäder. Vi försöker helt enkelt få folk att flytta hit och vi vill att folk ska söka jobb i Jokkmokks kommun.

Det är så härligt att få prata med folk. Alla är glada och förväntansfulla. Solen lyste så fint idag. Temperaturen låg på runt minus 22-23 grader. Det var ganska kallt men alla är varma inombords.

 














Marknaden är invigd

Onsdag den 1 februari 2012

Solen strålar och temperaturen sjunker.



Jag träffade Jonas Sjöstedt som hastigast på Jokkmokk Winter Conference. Kul med ett partiledarbesök i Jokkmokk.

image description

Den Historiska Marknaden avslutades idag. Vild-Hasse har kommit till Jokkmokk så nu börjar allt bli sig likt. Jag hälsade honom välkommen till Jokkmokk.

image description

Jag ledde fackeltåget i min vargskinnspäls och jag fick överlämna den Historiska Marknaden till den moderna marknaden under invigningsceremonien.



Så, mina vänner, nu är den 407:e marknaden invigd.











From knowledge to action

Onsdag den 1 februari 2012

Idag har jag varit på en paneldebatt inom ramen för Jokkmokk Winter Conference.

Anna Hövenmark var moderator och de som var med på panelen var ambassadörerna från USA och Ryssland samt ambassadrådet från Kanada.

Det var en mycket intressant debatt.




Spännande möten

Onsdag den 1 februari 2012

På morgonen var jag på Jokkmokk Winter Conference. Jag lyssnade på ett seminarium som handlade om världsarvet Laponia. Jag fick möjlighet att träffa och samtala med Kanadas ambassadråd Patrick Hébert.

Återigen konstaterar jag att det är så fantastiskt med alla dessa spännande möten som sker under marknadsveckan i Jokkmokk.




RSS 2.0