Midsommar i Jokkmokk

Fredag den 24 juni 2011

Idag är det midsommarafton. Vi firade midsommarafton på hembygdsgården. Där var det midsommarstång, musik och dans runt stången.

Det var väldigt fint väder idag och många besökare. Över trehundra var det någon som sa. Det måste ha varit någon form av rekord. Några hade dessutom vackra hembygdsdräkter på sig.

Gott fika och god glass såldes där. Vi dansade, åt och drack gott kaffe.













Turismen ska utvecklas

Torsdag den 23 juni 2011

Idag har jag varit med på en träff där vi pratat om hur vi ska jobba och hur vi ska organisera oss för att jobba med turistiska frågor på ett bra och offensivt sätt. Representanter från Destination Jokkmokk och projektet Jokkmokk tar sats var med på mötet. Arbetsgruppen som jobbar med frågan presenterade hur långt man kommit.

Målet är att ha ett konkret förslag som är utrett i mitten av augusti så att det kan behandlas av politiken under början av hösten.

Igår kväll var jag, frugan och goda vänner på en kvällspromenad till Storknabben. Efter några kvällar med regn ville vi passa på att titta på midnattssolen. Det finns ju nu i sommar möjlighet att köpa sig något att förtära på Storknabben.

Eva Gunnare stod och sålde goda lappländska småplocksrätter. Man kan även köpa kaffe eller choklad. Det var gott och trevligt. Dessutom var det många besökare där. Kul.





Det är verkligen mäktigt och häftigt med midnattssol. Den kände författaren och allvetaren Yngve Ryd var också på Storknabben. Vi pratade om att göra någon form av informationstavlor om just midnattssolen. Många turister kommer och tittar på den och har många frågor och funderingar kring just fenomenet midnattssol.

Vi får jobba på det till nästa sommar.  



Vattenfall Inlandskraft skapar jobb i Jokkmokk

Onsdag den 22 juni 2011

På morgonen hade vi ett möte med Tekniska Alliansen. Det är ännu inte klart med vem som blir ny VD på Jokkmokkshus efter det att Rune Blomster slutar nu den sista juni.

Därefter hade vi ett möte med skyddskommittén. Vi pratade bland annat om det systematiska arbetsmiljöarbetet. Vi har nu gjort klart med uppföljningen av år 2010. Vi har också genomfört första steget i en arbetsmiljöutbildning. Den utbildningssatsningen ska fortsätta även under år 2012.

På eftermiddagen var jag med på ett möte med Vattenfall Inlandskraft. Vi fick en presentation och en genomgång av hur Vattenfall Inlandskraft jobbar. Vattenfall Inlandskraft är delägare i vårt näringslivsbolag Strukturum. Bland annat fick vi reda på att Vattenfall Inlandskrafts arbete på olika sätt medverkat till ungefär 250 nya jobb i Jokkmokks kommun under de senaste åren.











Direktionsmöte i Lapplands kommunalförbund

Tisdag den 21 juni 2011

Idag är det sommarsolstånd. Det betyder att solen står på sin högsta punkt på himlen just idag. Tyvärr märkte vi inte av någon sol överhuvudtaget. Det har varit mulet och det har regnat kraftigt hela dagen.

På morgonen åkte jag och flera andra till Kiruna. Där hölls ett direktionsmöte i Lapplands kommunalförbund (LKF). Budgetfrågor och investeringsfrågor diskuterades och behandlades.

Vi pratade olika framtidsfrågor. Den totala elevminskningen inom den närmaste tiden är enligt de bedömningar som görs väldigt stor. Närmare bestämt drygt 20 procent inom LKF-området.

Antalet elever som slutar år nio nu 2011 uppgår till 621 stycken. Om sex år, det vill säga år 2017 kommer 489 elever att sluta år nio inom LKF-området. Allt bygger på att ingen flyttar in eller flyttar ut från våra kommuner.

I Jokkmokk är motsvarande siffror att 59 elever slutar i nian idag och att 38 elever kommer att sluta i nian år 2017.

Ett visionsdokument för Lapplands Gymnasium presenterades och diskuterades.











Kommunfullmäktige i Vuollerim

Måndag den 20 juni 2011

På morgonen hade vi ett snabbmöte med ledningsgruppen. Därefter hade jag och vår nya ekonomi- och inköpschef en träff med vår försäkringsmäklare i olika försäkringsfrågor.

Sedan åkte jag till Vuollerim. Där hölls ett kommunfullmäktigemöte. Då och då läggs politiska möten utanför kommunhuset i Jokkmokk. Idag hölls kommunfullmäktigemötet i Vuollerim.

En ny översiktsplan slogs fast. Ett antal medborgarförslag och motionssvar behandlades. Den strategiska planen och ekonomiska ramar för år 2012 och 2013 debatterades.

Efter diskussionerna slogs det fast att den strategiska planen och budgetramarna återremitterades. Därmed ska frågan upp igen i kommunfullmäktige den 3 oktober.

Årets första delårsrapport slogs fast. Prognosen säger nu att helåret 2011 kommer att generera en vinst på drygt fem miljoner kronor.

Ett beslut om att gå vidare med Porjus skola enligt tidigare förslag slogs fast. Frågan om ny myndighet för kollektivtrafik behandlades. Kommunfullmäktige fattade ett beslut om att bilda en ny förvaltningsorganisation kallad Laponiatjuottjudus.

Diverse andra beslut togs också.













Ett träd har planterats

Söndag den 19 juni 2011

Sent på eftermiddagen samlades alla delegater och åhörare som varit med på Terra Madre för att vara med på avslutningsceremonin.

Det började med att en björk från Karesuando planerades vid Dálvvadissjöns strand. Alla delegater hade jord och vatten med sig från sina hembyar. Allt detta användes då björken planterades. Såväl den äldre som den yngre generationen var med och planerade.

Björken symboliserar nu urfolk över hela världen.



Mycket folk hade samlats för att vara med på avslutningen. Spontana sånger och danser uppstod under planteringen av björken.



Efter denna händelse gick alla in i tältkåtorna för avslutande tal och framträdanden. När vi suttit en stund öppnades himlens portar och regnet började vräka ner. Det var som sagt precis efter det att alla gått in under tak och efter det att matmässan stängt och alla utställare plockat ihop.

Det kändes som att någon högre makt varit med oss alla under denna konferens.

Jag vill passa på att tacka alla som arrangerat och förberett denna konferens. Utan er hade det inte varit möjligt att genomföra något liknande. Ingen nämnd och ingen glömd.

Tänk om det kunde gå att genomföra detta i Jokkmokk varje år. Jokkmokk är ju verkligen en mötesplats. Någon pratade om att detta kunde vara vår sommarmarknad och att den skulle kunna gå att utveckla ännu mer.

Det stämmer dessutom väl i linje med att lyfta Jokkmokk som samiskt varumärke. Vi får jobba för att det ska bli så.





The Jokkmokk Declaration är fastställd

Söndag den 19 juni 2011

Nu har urfolkskonferensen Terra Madre slagit fast en jokkmokksdeklaration. Eller om den nu kommer att kallas för The Jokkmokk Agreement. Jag har lyssnat på diskussionerna i konferenskåtan idag.





Det har varit en otrolig kraft i allt som diskuterats och lyfts fram. Delegaterna i Terra Madre har gjort ett fantastiskt jobb. Urfolksfrågorna är viktiga ur många aspekter. Det känns extra kul att konferensen har genomförts här i Jokkmokk.







Jokkmokk i världens centrum

Lördag den 18 juni 2011

Oj, vilken häftig dag. Jokkmokks samhälle sjuder av aktiviteter och det kryllar av människor som är på besök.

I parken är det Barnens Dag med hoppborgar, korvförsäljning, brandbilsåkning för barnen och mycket, mycket annat. Det är en grupp föräldrar samt mor- och farföräldrar som tagit initiativ till Barnens Dag. Bra jobbat Karin med flera.



Vid Dálvvadissjöns strand pågår en matmarknad och där hålls även urfolkskonferensen Terra Madre. Det är så häftigt att bara strosa omkring där.





Vädret är dessutom mycket bra. Prognoserna har sagt att det ska regna men solen har lyst hela dagen.



På eftermiddagen åt vi våfflor med grädde och sylt vid Hembygdsgården. Hela helgen säljs våfflor och fika där. Det var gott och trevligt.



På kvällen var jag tillbaka i kåtorna där konferensen Terra Madre hålls. Nu hölls en mycket underhållande och trevlig musikupplevelse som olika delar av delegaterna i konferensen framförde. Det var alltså urfolk från hela världen som framförde delar av sin kultur.

Vi fick även lyssna på flera samiska jojkar.

Vilken heldag. Det känns som att Jokkmokk är världens centrum även nu. Inte bara under en vecka i februari.








Invigning av Terra Madre

Fredag den 17 juni 2011

På morgonen var jag på fredagsmötet på Strukturum. Sedan hade jag och en kollega en träff med en företagare i olika inflyttningsfrågor. Jag hade sedan en arbetslunch med kollegorna i ledningsgruppen.

På eftermiddagen var jag med på ett möte med representanter från en förening.

Frugan och jag åt middag i en nyöppnad restaurang vid parken. Det var mycket trevligt och jättegott. Grattis till nyetableringen Margot och Bobbo.



På kvällen hölls invigningsceremonin för urfolkskonferensen Terra Madre. Jag var med och sjöng med Dálvvadiskören. Vi sjöng den samiska nationalsången och vi sjöng ytterligare två sånger på samiska. Båda gångerna med Sofia Jannok.

Invigningen var bra på alla sätt och vis. Flera vackra tal och många fantastiska musikinslag från olika samiska jojkare.

Simon Issat Marainen, Johan Märak och Sofia Jannok efter invigningsceremonin.




Sårbarhet

Fredag den 17 juni 2011

Hela invigningen och även andra programpunkter under urfolkskonferensen Terra Madre skulle sändas via web-TV. Tyvärr var det något som gick sönder hos bredbandsoperatören så all web-sändning bröts efter en halvtimme av invigningen.

Det är verkligen tråkigt att tekniken fortfarande är så sårbar så att sådant kan hända. Det borde finnas någon form av backup så att om något går sönder så hittar man andra lösningar för att sända.




 


Lapplands kommunalförbund

Torsdag den 16 juni 2011

Idag har jag varit på en träff med kommuncheferna och ekonomicheferna i de fyra kommunerna som ligger inom Lapplands kommunalförbund (LKF).

Vi pratade bland annat om budgetfrågor och budgetrutiner inför framtiden. Även investeringsprocessen diskuterades.

Vi kommunchefer förberedde oss också inför LKF:s direktionsmöte i Kiruna i nästa vecka.









Sång med Sofia Jannok

Torsdag den 16 juni 2011

På kvällen tränade jag med kören. Vi tränade tillsammans med Sofia Jannok inför morgondagens invigning av Terra Madre. Jag tror jag talar för alla i kören när jag säger att vi är väldigt laddade och vi tycker att det ska bli jättekul att uppträda med Sofia.









Jokkmokk som samiskt varumärke

Onsdag den 15 juni 2011

På förmiddagen hade vi ett ledningsgruppsmöte. På eftermiddagen var jag med på ett möte med olika representanter där vi diskuterade frågan om Jokkmokk som samiskt varumärke.

Vi höll till vid kåtorna nere vid Talvatissjöns strand. En mycket häftig miljö att hålla möten i.



Det var väldigt spännande och intressanta frågeställningar och diskussioner. Vi pratade med såväl ordföranden från samebyarna som med samiska företagare och entreprenörer. Visit Sapmi var också med på mötet.

Jag tror verkligen på Jokkmokk som samiskt varumärke. Det är många – dock självklart inte alla – utomstående som ser Jokkmokk som samernas centrum eller till och med samernas Mecka som någon uttryckte det. Någon dristade sig med att ta ordet samernas huvudstad i munnen. Frågan är hur vi ska hantera den frågan på bästa möjliga sätt.






Närsjukvård, enklare sjukvård och hemsjukvård

Tisdag den 14 juni 2011

Idag har jag varit på en kommunchefsträff i Luleå. Kommuncheferna från kommunerna i Norrbotten samlas två eller tre gånger per år för att gå igenom olika viktiga och aktuella frågor.

Vi fick bland annat en informationspunkt om frågan kring begreppet närsjukvård. Vi fick också en framtidsbild om sjukhusvården 2020 kan se ut. En stor hotbild är rekryteringsläget. Många går i pension snart och det är svårt att rekrytera medarbetare inom sjukvården.

Vi fick en information om hur uppgörelsen med landstinget gällande enklare sjukvård ser ut.

En utredning ska göras gällande hemsjukvården. Eventuellt kommer en överföring av huvudmannaskap att ske från landstinget till kommunerna.

Om det blir så, så kan det leda till att till exempel distriktssköterskorna som är anställda hos landstinget eventuellt får kommunen som arbetsgivare.

Vi får se vad som händer.



Vi fick även ett besök från Luleå Tekniska Universitet. Vi pratade om arkitektutbildningar, samhällsbyggnadsfrågor, praktikplatser och liknande.










Norrbotten är en Attraktiv Region

Tisdag den 14 juni 2011

Vi fick på kommunchefsträffen även information om och pratade kring frågan om en ny kollektivtrafikmyndighet.

Vi fick sedan höra på representanter för Attraktiv Region – ett projekt i landstingets regi där även länsstyrelsen och kommunförbundet Norrbotten står bakom. Vi fick höra hur de jobbar med att stärka varumärket Norrbotten och platsbunden marknadsföring.

Mätningar visar att vi norrbottningar har en bra självbild men mindre god självkänsla.



Eivor Bryngelsson berättar om Attraktiv Region.

Vi hade även länsstyrelsen och Invest in Norrbotten på besök.

Invest in Norrbottens mål är att sätta ögonen på Norrbotten. Tänka helhet och tänka affärer. Tänk utifrån och in. Invest in Norrbotten jobbar bland annat gentemot alla näringslivschefer i de 14 kommunerna i Norrbotten.



Jörgen Eriksson berättar om Invest in Norrbotten.







Introduktion av ny ekonomi- och inköpschef

Måndag den 13 juni 2011

Under dagen har jag varit tillsammans med vår nya ekonomi- och inköpschef. Vi har gått igenom diverse olika saker av övergripande karaktär.



På eftermiddagen åkte jag till Luleå. Vi har en kommunchefsträff där länets kommunchefer träffas och går igenom diverse olika aktuella saker.





Värmebölja

Söndag den 12 juni 2011

Under några dagar har Norrbotten varit varmast i hela Europa. I slutet på veckan har vi haft temperaturer på över 30 grader i Jokkmokk. Det är inte alls vanligt att vi har det så varmt här i Jokkmokk. Idag har det dock varit svalare och lite mer normal temperatur.

I fredags var det skolavslutning. Aldrig under de år jag varit med på skolavslutningar i Jokkmokk har det varit så varmt som det var detta år.

I går var vi med på en familjefest. Det var också varmt och trevligt.

Nu är kåtabyn uppbyggd vid Talvatissjön. Redo för Terra Madre och SSR:s landsmöte.

Under veckan som kommer är det mycket som kommer att hända i Jokkmokk. Hoppas vädret kommer att vara med oss.









Fokus matkultur

Torsdag den 9 juni 2011

På morgonen hade vi en träff där vi gick igenom ett upplägg om en utbildning inom matområdet. Utbildningen syftar till att höja kompetensen bland våra medarbetare och att utveckla och lyfta måltiden i den offentliga verksamheten.

Vi ska nu fundera vidare om vi ska vara med på denna utbildning.





Bygdemedel är viktiga pengar

Torsdag den 9 juni 2011

Idag har vi haft besök från länsstyrelsen. Vi har pratat om bygdemedelsfrågor och hur vi kan använda dessa medel.

Jokkmokks kommun har varje år ungefär 20 miljoner kronor som kan användas till olika typer av investeringssatsningar. Storleken på bygdemedelspotten har att göra med hur mycket vatten som flödar i vattendragen där vattenkraftverken som Vattenfall har inom Jokkmokks kommuns gränser. Reglerna härstammar från vattendomar från 1970-talet.

Vi hade ett bra möte som vi avslutade med ett studiebesök på ett företag som hyr en fastighet av Jokkmokks kommun där ombyggnationen till viss del finansierats via bygdemedel.

Det är alltid bra att kunna se konkreta effekter i verkliga situationer.











Nya spännande satsningar är på gång

Torsdag den 9 juni 2011

På eftermiddagen hade vi först en allmän facklig informationsträff.

Därefter fick vi en presentation om en spännande företagsidé som sakta växer fram. Det finns verkligen kreativa och modiga entreprenörer som vill satsa i Jokkmokk. Det tycker jag är mycket bra.









Norrbotten kraftsamlar

Onsdag den 8 juni 2011

Idag har jag varit på Kulturens Hus i Luleå. Norrbottens läns landsting har bjudit in till en seminariedag kallad Kraftsamling 2011-2015. Syftet med seminariet är att få en bred insamling av värdefulla tankar och idéer som leder till att invånarantalet i Norrbottens län ökar.

Det är ju nämligen som så att industrin i Norrbotten går för fulla muggar. Det är en enorm tillväxt just nu. Trots detta tappar länet invånare.



Det var ungefär 330 deltagare på seminariet. Landstingsrådet Kent Ögren hälsade välkommen. Vi kunde sedan lyssna på en mängd olika föreläsare som pratade om tillväxtfrågor i olika perspektiv.



Leo Razzak pratar med inlevelse om hur man jobbat med integrationsfrågor och annat som bidragit till tillväxt på olika sätt.

Vi fick också ta del av olika sång- och musikinslag under dagen.



Alla 330 deltagare jobbade dessutom i 41 olika grupparbeten där vi diskuterade frågan om vad vi tycker saknas och vad vi tycker behöver förändras för att få fart på utvecklingen i Norrbotten med tanke på befolkningsfrågan.

Här ser ni deltagarna i den grupp jag jobbade med.



Vi kom fram till att det viktigaste vi ska jobba med för att lyckas öka befolkningen i Norrbottens län är:

1) Attitydförändringar. Det gäller att jobba med frågor som har att göra med mångfald, jämställdhet och företagsamhet. Vi tror att det finns en machokultur i Norrbotten som är hämmande i tillväxtfrågor. Vi tror också att det finns en jantelag och en nöjdhetskänsla hos oss norrbottningar som också hämmar tillväxten. För att komma runt det ska vi jobba med tillgänglighet och öppenhet på alla plan.

2) Ungdomsfrågor och delaktighet. Genom att prata med i stället för om ungdomar och genom att låta ungdomar vara med och bestämma hur samhället ska se ut kommer ungdomar i större utsträckning att stanna kvar i länet.

3) Turismfrågor. Vi tror att Norrbotten som län har en stor potential att ta emot fler besökare. Låt oss ta tillvara på det vi har. Samarbeta och samverka. Fler turister i Norrbottens län - och då pratar vi i stället om Swedish Lapland - tror vi kommer att leda till en ökad företagsamhet och därmed till fler arbetstillfällen. Det i sin tur kommer att leda till en ökad inflyttning vilket i sin tur ställer krav på att det finns bostäder att kunna erbjuda de som vill flytta till Norrbotten.

Vad de övriga grupperna kom fram till kommer att redovisas på landstingets hemsida.

Det var en mycket inspirerande dag. Seminarieserien Kraftsamling 2011-2015 kommer att genomföra två seminarier per år fram till och med år 2015 till att börja med.

Spännande!





Grease

Onsdag den 8 juni 2011

I kväll har jag varit på musikal. Elever i åttan och nian på Östra skolan framförde igår och idag musikalen Grease.

Det var en helt fantastisk föreställning. Vilket mod eleverna visade. Och vilket arbete alla inblandade lagt ned.

Stort tack till alla på och bakom scenen. Det gäller såväl elever, lärare och andra som deltagit i arbetet.











Laponia är ett unikt världsarv

Tisdag den 7 juni 2011

På morgonen hade jag ett möte om olika frågor kring arbetet i den Tekniska Alliansen.

Sedan var jag på sista kommunstyrelsemötet innan sommaren. Vi fick först en dragning om läget gällande Laponiatjuottjudus, Laponiaförvaltningen.

Vi fick en information om själva skötselplanen och hur man nu jobbar vidare med dessa frågor.

Laponiatjuottjudus blir en ideell förening Det blir en styrelse med nio personer där samebyarna i Jokkmokks kommun utser majoriteten av deltagarna. Jokkmokks kommun, Gällivare kommun, Naturvårdsverket och länsstyrelsen i Norrbottens län utser en person vardera i styrelsen.

Rekrytering av verksamhetsledare ska nu påbörjas.

Tertialrapporten och strategiska planen diskuterades. Även investeringar för gymnasieskolan diskuterades. Även Jokkmokks kommuns förslag till ny översiktsplan behandlades. Alla dessa ärenden ska upp till beslut på nästa kommunfullmäktigemöte den 20 juni.

Avtalet med Strukturum behandlades. Olika medfinansieringsfrågor i olika projekt behandlades. En fråga om att hantera skrotbilar som finns runt om i våra samhällen behandlades.

Frågan om att inrätta en ny myndighet för kollektivtrafiken i Norrbottens län diskuterades.






Kultur på turné

Tisdag den 7 juni 2011

Landstingets kultur- och utbildningsdivision är på turné. På en sen eftermiddagsträff var det Jokkmokks kommuns tur att få ta del av information och material.

Divisionschef Elisabeth Lax gick igenom olika kulturpolitiska mål och landstingets kulturplan för perioden 2011-2013. Hon berättade hur man jobbar med dessa frågor inom landstingets del.

Hon beskrev bland annat att Norrbotten är ett pilotlän i en fråga kring en kultursamverkansmodell. Det var 22 stycken deltagare på träffen. Det var allt från politiker och tjänstemän i kommunen till enskilda kulturarbetare, representanter från olika föreningar och andra.

Man pratade om att det i kultursamverkansmodellen finns en ”koffert” med centrala kulturmedel till Norrbotten som uppgår till cirka 38 miljoner kronor år 2011.










Energibranschen på besök i Jokkmokk

Tisdag den 7 juni 2011

Idag och i morgon har Jokkmokks kommun besök av representanter från energibranschen. Vi jobbar mycket med utbildningsfrågor inom energisektorn. Vi är bra på dessa utbildningar och vi vill kunna bli ännu bättre.

På kvällen var jag med på ett studiebesök på Bokenskolan där vi fick en visning av den utrustning som vi använder oss av i de olika utbildningarna som erbjuds.




 

 

 


Sveriges nationaldag

Måndag den 6 juni 2011

Idag är det sommarvärme och nationaldag. Härligt. Det är sista dagen på en långhelg. Kristi Himmelsfärdshelgen inträffade väldigt sent i år. Dessutom kom nationaldagen, som numera är en så kallad röd dag, och förlängde den redan långa ledigheten med ytterligare en dag.

Frugan och jag har varit i Barcelona över helgen. Vi firade 20-årig bröllopsdag och valde att åka till Barcelona. Att det blev just Barcelona har att göra med att det nu går direktflyg från Skellefteå till Barcelona. Vi tyckte det kunde vara skönt att slippa lägga några timmar på flygplansbyte på Arlanda varför Skellefteå kändes som ett bra alternativ att åka från.

Barcelona är en härlig storstad direkt vid Medelhavet. Vi hade en trevlig helg med mycket bra väder.









Cykeläventyr

Tisdag den 31 maj 2011

I kväll fick jag ett konstigt telefonsamtal. Jag svarar och en mansröst med skånsk dialekt börjar prata.

Han förklarar att han inte riktigt vet hur han ska säga. Han säger att han har en mycket konstig fråga att ställa. Då hinner man tänka väldigt mycket. I alla fall hinner jag tänka en mängd olika konspiratoriska tankar som handlar om att jag på något sätt ska bli lurad.

Det visade sig att den skånska rösten tillhörde Ola. Ola förklarar att han har en kompis som håller på att cykla från Malmö till Kiruna. Kompisen har nu fått problem med cykeln, framförallt en mängd punkteringar. Han har nu ändå tagit sig till Jokkmokk men cykeln går inte att fortsätta använda.

Jag hinner fundera mycket på vart i detta sammanhang jag ska kunna komma in.

Jag får reda på det då Ola säger att han googlat på långa cykelfärder och Jokkmokk och därmed fått fram mitt namn via en tidningsartikel om min cykeltur för snart ett år sedan då jag cyklade från Jokkmokk till Bollnäs.

Vi pratade en stund och jag förstod att cyklisten – som för övrigt heter Mathias – inte kunnat få hjälp hos varken den lokala cykelhandlaren eller den lokala sportaffären.

Jag och Ola pratade vidare om vad egentligen Mathias önskemål och behov var. Vill han låna en cykel eller vill han köpa en cykel eller vill han få sin gamla cykel lagad. Om han skulle låna en cykel så skulle följdfrågan vara hur han skulle kunna lämna tillbaka den.

Vi spekulerade hejvilt och lösningsinriktat ett bra tag. Sedan bestämde vi som så att Mathias skulle ringa mig och komma förbi mig så får han och jag resonera vidare. Jag sa att under tiden kan jag ringa runt till några vänner och höra om de har någon lösning.

Jag ringde till min gode vän Mikael P. Efter ett tag föreslog han att vi kunde kolla med polisen. De kanske hade någon upphittad cykel eller något stöldgods man kunde få låna. Jag ringde då min gode vän polisen Tony.

Tony kunde direkt säga att polisen inte hade några hittegodscyklar eller liknande i Jokkmokk. Däremot sa han efter ett tags funderande att de har polistjänstecyklar i Jokkmokk. Han sa att han kunde kolla om det var möjligt att låna ut en tjänstecykel.

Sagt och gjort. Efter tio minuter ringer Tony tillbaka och säger att det är fixat. Jag ringer tillbaka till Ola och berättar att allt nu har löst sig. Jag får Mathias telefonnummer och ringer honom. Mathias blir jätteglad över lösningen. Jag ger Tonys telefonnummer till Mathias och de får nu prata ihop sig över hur de ska fixa allt praktiskt.

Jag ser på Mathias hemsida – http://maran.nilsthulin.com – att det löste sig bra och det fina i kråksången var ju att Mathias inte behövde fixa tillbaka cykeln han lånade till Jokkmokk. Det räckte med att lämna den på polisstationen i Kiruna.

Kul att det gick att hjälpa till.


RSS 2.0