OpenNet
Onsdag den 30 juni 2010
Idag var jag med och lyssnade på ett företag som heter OpenNet. Frågorna vi diskuterade handlade om vårt stadsnät, Jokknet. Frågor som diskuterades var hur vi ska hantera bredbandsfrågor i Jokkmokks kommun. Som framgår av namnet så handlar det litegranna om att öppna upp näten för ytterligare tjänster.
Idag har fyra kommuner i Norrbotten samarbete med Open Net. Det är Pajala, Kiruna, Gällivare och Arvidsjaurs kommuner.
Arjeplogs kommun är också på gång.
Vi diskuterade syfte och förväntningar på Jokknet. Utvecklingsmöjligheter vad gäller tjänster i nätet, support nästan dygnet runt och liknande.
Det var ett intressant och givande möte.
På eftermiddagen var jag med på ett möte som handlade om hur den framtida politiska organisationen i Jokkmokks kommun ska se ut. Det var också ett spännande och bra möte.
Vindkraftfrågor
Tisdag den 29 juni 2010
På morgonen hade vi en facklig förhandling gällande Lyftet. Det handlar om en arbetsmarknadspolitisk åtgärd som går ut på att långtidsarbetslösa ska kunna komma ut på arbetsplatser och praktisera.
Sedan var jag med på ett möte gällande vattenkraftutbildningar på gymnasienivå och även inom det eftergymnasiala utbildningsområdet. Hos oss är det verkligen ett prioriterat område inom utbildningssektorn.
På eftermiddagen var jag i Porjus. Där hade vi en träff tillsammans med representanter från Gällivare kommun där vi diskuterade olika gemensamma vindkraftfrågor.
Åter på jobbet
Måndag den 28 juni 2010
Så var jag åter på jobbet efter några dagars semester.
På morgonen åkte jag och några kollegor till Gällivare för att vara med på Lapplands kommunalförbunds direktionsmöte.
Sparbanken Nord var med och informerade om sin verksamhet i regionen.
Sedan behandlades allehanda olika frågor. Bland annat beslutades om budgetfrågor för Lapplands Gymnasium och för Lapplands kommunalförbund som helhet.
Ett arvodesreglemente för den nya gymnasienämnden inom LKF slogs fast.
LKF har nu funnits i 20 år. Direktionen beslutade att ett seminarium med framtidsfokus ska hållas den 16-17 november för att uppmärksamma och fira 20-årsjubileumet.
Dagens fråga
Måndag den 28 juni 2010
Jag tänkte att vi skulle köra en frågesport. Här kommer en fråga som berör min resa.
I hur många kommuner har jag befunnit mig under min cykelresa mellan Jokkmokk och Bollnäs?
Svaret och fler frågor kommer senare.
Midsommarafton
Fredag den 25 juni 2010
Midsommaraftonen firades på traditionsenligt sätt i Hälsingland. Vädret var bra men det kom någon regnskur under eftermiddagen. Det blev dans runt midsommarstången vid den gamla och den mycket traditionsfyllda hembygdsbyn i Rengsjö utanför Bollnäs.
Jag tog årets första bad utomhus på midsommaraftonens förmiddag. Det blev ett kortvarigt bad, cirka en sekund skulle jag tro. Jag är känd som en badkruka så att jag överhuvudtaget doppade mig var lite förvånande för omgivningen.
Här kommer en bild på stugan vi hyr i Rengsjö.
Lite bilder från cykelresan
När man är en hungrig turist är en sådan här information inte så kul att få.
Bra att det stod ett datum i alla fall. Tur att trangiaköket fanns tillhands.
Och här kommer lite andra naturbilder.
Kolla in denna vy över två hälsingegårdar.
Och här är min målbild som jag fokuserade på under några tunga stunder i regnväder under cykelturen. Mitt föräldrahem som jag ser det på avstånd när det dyker upp för första gången.
Järvsö - Bollnäs
Med en känsla av vemod startade jag sista cykeldagen från Järvsö klockan nio på morgonen.
Sommarvärmen var nu här och jag cyklade i t-shirt för första gången på hela vägen från Jokkmokk. Efter två timmar och tre mil stannade jag hos faster Karin och Karl-Ivar i Vallsta.
Halv ett åkte jag vidare mot slutmålet. Det kändes nästan overkligt att resan nu snart skulle vara över. Halv två kom jag fram till föräldrarhemmet i Röste utanför Bollnäs. Tidningen Ljusnan mötte upp och fotade och intervjuade mig. Pappa John och broder Lars var också hemma och tog emot.
Det blev mycket snack om vad som hänt under de senaste dagarna. Det har varit en helt underbar resa som jag kommer att bära med mig resten av mitt liv.
I dag har jag cyklat 4,7 mil. Från Jokkmokk har jag cyklat totalt 91,2 mil. Medelhastigheten har varit 16,5 km/timmen. Topphastigheten 46,2 km/timmen. Och jag har suttit på cykeln i 55 timmar och 48 minuter.
http://helahalsingland.se/bollnas/1.2136315-hemma-efter-nara-hundra-cykelmil
Klicka på länken ovan för att läsa Ljusnans artikel.
Morgonbetraktelse inför den sista cykeldagen
Just nu sitter jag och äter frukost hos svärfar i Järvsö. Hälsingland visar sig från sin absolut bästa sida. Solen skiner och det är varmt. Blommorna står i sin färgprakt.
Öppna landskap, slåtterängar och de vackra träslotten - Hälsingegårdarna - har tidigare varit en självklarhet men när man varit utflyttad i många år så slås man över den stora skönheten. Hälsingland är så vackert.
När man kör i sakta mak fram på cykeln har man än mer tid att se detta fagra landskap. Nu har jag ungefär fyra mil kvar till Bollnäs och mitt mål, föräldrarhemmet i Röste.
Det borde kännas skönt att närma sig slutet men istället känner jag ett visst vemod. Det har verkligen varit en härlig resa. Under de sista fyra milen kommer jag att ta det lugnt och även passa på att hälsa på faster Karin. En slutrapport kommer.
Åsarna - Järvsö
Molnigt på morgonen. På förmiddagen sprack det upp. Och kvällen var alldeles strålande fantastisk.
Jag cyklade i perfekt cykelväder hela dagen idag. Kroppen kändes mycket bra. Vädret och kroppen i kombination med nedförsbackarna och ett visst stänk av hemlängtan när Hälsingland närmade sig gjorde att det rullade på bra idag.
Jag startade strax efter klockan åtta. Halv tolv stannade jag i Överhogdal och tog en snabbfika. Jag fortsatte cykla och kvart över tolv rullade jag in i Hälsingland. Härligt!
Jag är nu återigen i ett gränsland. Byn Ytterhogdal till exempel ligger i såväl Hälsingland, Härjedalen och Jämtland. Hur kan då det komma sig undrar ni säkert.
Jo, Ytterhogdal ligger i Hälsinglands landskap, Härjedalens kommun och Jämtlands län. Intressant, eller hur?
Efter ytterligare några kilometer och totalt 77, 5 mil från Jokkmokk lämnar jag inlandsvägen, E45:an.
I Kårböle stannade jag och fikade. Då hade jag cyklat 10 mil idag och jag kände mig mycket fräsch. Jag siktade in mig på Färila fyra mil bort. Halv sju kom jag dit. Där mötte svärfar upp. Vi åt middag tillsammans och jag kände att jag ville cykla lite till.
Kvart över sju fortsatte jag cykla i den mycket fina sommarkvällen. Klockan nio kom jag fram till Järvsö efter totalt 16,3 mil idag. Jag sover över hos svärfar.
Lit - Åsarna
Mulet och lätt regn fram till sen eftermiddag. Jag cyklade från Lit klockan åtta på morgonen.
I Östersund var jag tvungen att cykla genom stan. E45:an utanför Östersund är motorväg och där får man inte cykla.
Strax söder om Östersund stannade jag för ett längre regnstopp. Det blev kaffe och wienerbröd på ICA.
Man får verkligen positiv uppmärksamhet hos alla som man träffar. Och många bilister vinkar och hejar. Framförallt kanske de som kör husbilar och även motorcyklister och självklart andra cyklister.
Efter ett matstopp i Svenstavik fortsatte jag till Åsarna dit jag kom vid 17-tiden. Jag tog in på ett vandrarhem och la mig tidigt efter dagens totala tur på 10 mil.
Tack för alla kommentarer!
Tack för alla hejarop och positiva komentarer. Kul att ni följer med på resan. Det är skönt med ert sällskap. Blomman, du har helt rätt att jag passerar Ljusdals kommun men jag svänger höger i Färila och åker till Järvsö. Jag passerar alltså inte köpingen.
Hoting - Lit
Molnigt men mycket sol och en och annan regnskur. Jag lämnade Hoting halv nio. Efter några korta pauser kom jag till Strömsund vid 12-tiden.
Jag stannade och frågade efter ett bra lunchställe. Helt osannolikt och otroligt visade det sig efter ett tag att det var Strömsunds kommunchef som jag pratade med. Vi har aldrig träffat varandra tidigare. Undrar vad oddset var för att detta skulle inträffa.
Jag skickade en hälsning med honom till vår förra kommunsekreterare Inez som nu jobbar i Strömsund.
Efter lunch fortsatte jag söderut i sakta mak. Jag gjorde många små stopp och halv åtta på kvällen kom jag till Lit, cirka två mil norr om Östersund. Där tog jag in i en stuga på campingen. Det blev 13,7 mil idag och nu har jag cyklat 60 mil från Jokkmokk.
Vilhelmina - Hoting
Idag var jag rejält laddad för en ny cykeldag. Jag steg upp tidigt. Tyvärr möttes jag av moln och regn trots att prognosen hade lovat bra väder.
Jag packade ihop allt och förberedde mig för avfärd men avvaktade en bra stund. Jag cyklade iväg strax efter klockan tio. Jag cyklade i regn i princip hela vägen till Dorotea där jag stannade och åt lunch.
Det slutade att regna på eftermiddagen men det var rejält kallt. Plus åtta grader mitt på dagen. Jag fortsatte att cykla efter matrasten. Strax söder om Dorotea lämnade jag Lappland och Västerbottens län och jag rullade in i Jämtlands län.
Jag kom till Hoting vid 16-tiden. Och jag tog kall och frusen in på ett vandrarhem. Totalt knappt 8 mil idag. Trots att Hoting ligger i Jämtlands län så befinner jag mig i Ångermanlands landskap. Den nordvästligaste spetsen av Ångermanland tillhör nämligen Jämtlands län och där ligger alltså Hoting.
Vilodag
Regnet formligen öste ner på morgonen. Vädret, kroppen och kanske mitt rojalistiska intresse gjorde att jag tog en vilodag idag.
Knäna känns dock bättre men nacken ömmar, finmotoriken i fingrarna fungerar inte - men det är tydligen vanligt när man cyklar länge - och jag har fått en blåsa på skinkan.
Nu låter det kanske mest som jag klagar men jag måste säga att det är helt fantastisk upplevelse att få cykla genom Norrland. Jag vet ju ännu inte om jag kommer fram till Bollnäs på cykeln men jag är helnöjd ändå.
Man kan likna det hela med en fjällvandring. Men att cykla är faktiskt enklare. Nu är man ju i civilisationen med telefonkontakt och affärer nästan hela tiden. Det blev en heldag framför TVn. Kungligt bröllop och fotbolls-VM hela dagen.
Storuman - Vilhelmina
Regn hela dagen. Jag gruvade mig lite innan jag drog på mig regnkläderna och cyklade iväg strax innan halv tio.
Jag cyklade i regn hela vägen till Vilhelmina, cirka 70 km. Det gick dock förvånansvärt bra att cykla i regnvädret. Självklart blev jag blöt, mest inifrån faktiskt. Det började inte blåsa förän jag kom fram till Vilhelmina. Att cykla i regn är självklart inte kul men det gick faktiskt bättre än att cykla i uppehållväder och i motvind.
Sen gick det väl fortare för det blev inga pauser i regnvädret. Jag kom fram till Vilhelmina strax innan halv två. Knappt fyra timmar efter det att jag startade. Helt genomblöt tog jag in på ett vandrarhem, tog en varm dusch och hängde upp alla kläder på tork. Jag gick över till OK och köpte en korv. Där träffade jag gamla jokkmokkare, Nina och Mattias. Sen var jag inne och tog det lugnt resten av eftermiddagen.
foto: Elisabeth Gustafson, www.eligusphoto.com
Slagnäs - Storuman
Jag säger som Lena Philipsson: "Ont, det gör ont".
Det var inte kul att stiga ur sängen i morse. Kroppen sa ifrån. Framförallt mitt högra knä. Jag tog det lugnt på morgonen och började inte cykla förän vid halv tio.
Direkt efter Slagnäs stötte jag på mitt första vägbygge som sträckte sig i 15 km. Strax innan 12 rullade jag in i Sorsele. Jag åkte till det lokala hotellet och åt dagens lunchbuffé.
Halv ett fortsatte jag söderut. Jag pausade i Blattnicksele där jag köpte dricka, frukt och glass. Det var strålande sol på morgonen men ändå lite kyligt. På eftermiddagen blev det mulet och det började blåsa lite. De sista två milen regnade det lätt.
Strax innan klockan 18 rullade jag in i Storuman efter 10,5 mil på cykeln.
En skillnad mellan Norrbotten och Västerbotten vad gäller inlandsvägen är att i Västerbotten är det inte bara skog och myr man cyklar förbi. Det finns ett stort antal vackra blomsterprydda ängar när man kommer in i Västerbotten.
I Storuman tog jag in på ett vandrarhem och la mig tidigt.
Kåbdalis - Slagnäs
Strålande sol. Lite kyligt. Handskarna kom väl till pass. Jag började cykla strax efter kl. 07.00.
Jag stannade vid kommungränsen till Arvidsjaur. Det tar alltså ett par dagar att lämna vår vackra kommun. Om det beror på att jag cyklar långsamt eller att vi bor i en stor kommun låter jag vara osagt.
Jag stannade i Moskosel för att köpa lunch, men där var allt stängt. Trangian kom därmed väl till pass. I Auktsjaur stannade jag på ett nyöppnat fik. Det blev hamburgare, coca-cola, kaffe och glass där.
På eftermiddagen mulnade det på och det började blåsa. Tyvärr hade jag motvind nästan hela tiden. Det gick ganska långsamt och jag fick gå med cykeln i alla lite brantare uppförsbackar. Jag passerade Arvidsjaur vid 16-tiden och bestämde mig för att fortsätta.
Det gick tyngre och tyngre i motvinden och i takt med att orken tröt. Rumpan går bra men det känns i knäna och i nacken. Jag pausade flera gånger. När det var cirka 10 km kvar till Slagnäs började det att regna lätt. Jag började att frysa men trots tröttheten, kylan och regnet bestämde jag mig för att fortsätta till Slagnäs.
Drygt 13 timmar efter det att jag startade i morse och efter 15 mils cykelfärd tog jag in i en stuga på Slagnäs camping. Efter en varm dusch och middag bestående av snabbmakaroner och tonfisk somnade jag sött. Jag är ganska mör i kroppen.
Jokkmokk - Kåbdalis
Klockan 13.00 startade jag min cykelfärd mot Bollnäs. Redan vid polcirkeln, efter 8 km, fick jag första uppmärksamheten.
En tysk turistbuss stod på parkeringsplatsen och några turister vinkade glatt. De sa något som jag inte uppfattade och jag vinkade tillbaka och gjorde tummen upp. En stund senare förstod jag att de troligen hade sagt "Nordkap".
De trodde förmodligen att jag cyklat från Nordnorge, 800 km, när jag i själva verket endast cyklat 8 km. Nåja, låt dem då tro det. Det var i alla fall inte min avsikt att fara med osanning.
Efter tre mil gjorde jag mitt första stopp och vilade en stund. Sen fortsatte jag söderut. Jag stannade i Kitajaur och fikade. Klockan 16.45 kom jag till Kåbdalis efter 60 km cykling. Rumpan håller!
INTRO-projektet utvärderas
Idag har vi haft ett möte gällande INTRO-projektet. Hittills har arbetet varit mycket lyckosamt. Det var representanter från arbetsförmedlingen, försäkringskassan och kommunen som var med på mötet.
Vi tog ett gemensamt inriktningsbeslut som innebär att verksamheten ska övergå till en ordinarie verksamhet efter årsskiftet.
Det är många Hur-frågor som nu måste lösas för att detta ska bli verklighet. Vi gav varandra olika utredningsuppdrag för att lösa dessa Hur-frågor.
Efter detta möte gick jag på en och en halv veckas semester. Direkt efter lunch startade jag min cykeltur de 90 milen söderut mot Bollnäs i Hälsingland.
Kommunfullmäktigemöte i Porjus
Måndag den 14 juni 2010
På morgonen genomförde vi en facklig förhandling gällande strategisk plan och ramar 2011-2012. Vi förhandlade även frågan om utvecklingschef, ekonomichef, förändringar inom ekonomifunktionen och ekonomiansvarig/controller inom Tekniska Alliansen.
Sedan var vi många som åkte till Porjus. Där hölls sista kommunfullmäktigemötet innan semesterperioden.
En mängd olika frågor behandlades. Bland annat slogs årsbokslutet för år 2009 samt den första tertialrapporten för år 2010 fast. Ärendet om strategisk plan och ramar 2011 och 2012 diskuterades.
Alliansen har lagt ett förslag till ramar för åren 2011-2012. Det lyftes fram på kommunstyrelsemötet den 31 maj. Oppositionen föreslår att inga ramar slås fast nu.
Ärendet återremitterades till nästa kommunfullmäktigemöte som kommer att hållas den 1 november 2010.
Ett nytt arvodesreglemente slogs fast. Även en ny förbundsordning inom Lapplands kommunalförbund slogs fast och kommunfullmäktige slog fast en ny detaljplan för Kåbdalis.
På kvällen packade jag det sista inför min 90 mil långa cykeltur mot Bollnäs. I morgon bär det av söderut.
Två utvecklingschefer i ett delat ledarskap
Fredag den 11 juni 2010
Nu är det i princip klart med allt gällande våra nya utvecklingschefer. På måndag kommer fackliga förhandlingar att hållas.
På morgonens fredagsmöte på Strukturum presenterade jag den nya lösningen vi kommer att prova. Vi kommer nu att testa ett delat ledarskap för första gången på en chefstjänst inom Jokkmokks kommun.
Det blir Magdalena Fjellner, som idag jobbar som utredare inom utvecklingskontoret, och Jonas Sukloed, vår nuvarande ekonomiansvarige, som tillsammans kommer att jobba som utvecklingschef. Jonas kommer dessutom att jobba som kommunens ekonomichef.
Det känns väldigt spännande och mycket ansvarsfullt att gå in och prova en sådan lösning. Jag är övertygad om att med tydlig ansvarsfördelning mellan Magdalena och Jonas så kommer detta att fungera väldigt bra.
I övrigt lyssnade vi på en information om kommande Jokkmokksdagar i Huddinge på fredagsmötet på Strukturum. I slutet på oktober är det dags igen.
Sedan höll jag till på kyrkbacken och i kyrkan nästan hela förmiddagen. Idag är det nämligen skolavslutning i Jokkmokk. För första gången har vi nu ett barn som går på Västra skolan, ett barn på Östra skolan och ett barn på Bokenskolan. Jag fick därmed möjligheten att sjunga ”Det blomstertid nu kommer” hela tre gånger idag.
Och det kändes väldigt passande just idag måste jag säga. Vädret var perfekt och efter en kylig period kom nu också värmen. Häggen doftar nyutslagen i hela samhället och blomstertiden kommer så sakteliga. Härligt!
Notudden
Torsdag den 10 juni 2010
På morgonen hade vi ett möte som handlade om frågor som berör såväl Laponiaprocessen och samtidigt utvecklingen av Jokkmokks Marknad. Vi har i de två uppdragen mycket spännande processer på gång. Det gäller att samordna dem så att inte saker hamnar mellan stolarna.
På eftermiddagen var jag med på en sittning i frågan om Notuddens campinganläggning. Jag konstaterar att det sannerligen inte är lätt att jobba med frågor som handlar om arrenden och försäljning av en campinganläggning.
Pusslet är nästan färdiglagt
Onsdag den 9 juni 2010
På morgonen fortsatte vi ledningsgruppsmötet. Vi fick bland annat en information från två representanter från den nybildade arbetsgruppen som ska jobba med värdegrundsarbetet. Vi fick också besök från kommunsekreteraren som berättade om den mejl- och sms-policy som kommunstyrelsen slog fast på senaste mötet.
På eftermiddagen hade vi en arbetsplatsträff i kommunledningskontoret. Jag var med och informerade om hur läget ligger i det som växer fram som en lösning gällande utvecklingschefsskapet och även allt som vi jobbar med i teknikgruppen.
Vi hade även ett pass där vi jobbade fram hur man i kommunledningsgruppen tycker att värdegrunden för Jokkmokks kommun ska se ut.
Senare på eftermiddagen hade vi ytterligare en träff med berörda i frågan om hur vi ska jobba med ekonomiansvarig/controller inom den Tekniska Alliansen i Jokkmokks kommunkoncern.
Nu känns det som att den sista pusselbiten är väldigt nära att hamna på rätt plats. Spännande.
Viddernas Hus
Tisdag den 8 juni 2010
På morgonen hade vi ett möte i teknikgruppen. Sedan hade vi en träff där vi som var till Vuollerim i går gick igenom presentationerna från de olika intressenterna och bestämde oss för ett alternativ.
Allt tyder nu på att Vuollerim6000 kan hålla öppet under sommaren.
Ledningsgruppen träffades sent på eftermiddagen. Vi åkte till Viddernas Hus i Purkijaur utanför Jokkmokk. Efter ett möte och en genomgång av aktuella frågor åt vi en gemensam middag som avslutades med en örtavandring som Greta Huuva höll i. Det var mycket intressant.
Alla åkte vi mätta och belåtna hem efter en trevlig kväll.
Vuollerim6000
Måndag den 7 juni 2010
På morgonen hade vi en arbetsplatsträff med utvecklingskontorets medarbetare. Sedan hade jag ett möte med tekniska chefen och kostchefen i olika frågor.
Jag hade ett lunchmöte med representanter från Vattenfall. Vi utbytte information på ett bra och informellt sätt.
Sedan åkte jag och ytterligare några till Vuollerim. Där hade vi olika genomgångar med de olika intressentgrupper som lämnat in en intresseanmälan för att driva och utveckla anläggningen Vuollerim6000.
Det var två intressanta och givande möten.
Vi ska försöka hantera denna fråga snabbt så att anläggningen kan hållas öppen för sommarturisterna även i år.
Sveriges Nationaldag
Söndag den 6 juni 2010
På morgonen hissade jag flaggan. Den fladdrade fint i vinden. Den fick dessutom tåla lite lätt snöfall trots att vi skriver den 6 juni.
Frugan och jag var ut på en lång morgonpromenad med goda vänner. Vi gick på de olika stigarna som blivit uppmärkta och uppfräschade. Vi gick till exempel hela Bryllesvängen och även delar av andra leder. Vi hade fika med oss och vi hade en mycket trevlig stund tillsammans.
På eftermiddagen var jag som gymnastikförälder på uppvisning av Polcirkelgymnasterna Jokkmokk. Det var mycket folk som tittade och gymnasterna visade upp alla sina färdigheter. Allt från kullerbyttor av treåringar till mycket avancerade volter och andra övningar av äldre gymnaster.
Gymnasterna hade utmanat Jokkmokks styrkelyftförening i olika övningar. Gymnasterna vann över styrkelyftarna!
På kvällen sjöng jag med kören i en gospelkonsert. Vi hade besök av två proffs som var huvudattraktionen på konserten. Det var väldigt kul att sjunga med dem.
Radioaktiv
Fredag den 4 juni 2010
På morgonen var jag på Strukturums morgonmöte. Det var Karin Lindahl Beland som var på besök. Hon pratade utifrån sin doktorsavhandling om skogsfrågor och alla dilemman som kan uppstå då man tycker lite olika i olika frågor.
Mitt favorituttryck brukar ju vara att vi i kommunen tycker lite olika om olika frågor varför det är svårt att säga exakt var kommunen står i alla typer av frågor.
Därför är det extra intressant tycker jag att lyssna på Karins arbete.
Jag kunde dock inte lyssna på hela morgonmötet för jag vill också vara med på aktiviteten Radioaktiv.
Det är Radio Norrbotten som uppmanar länets samtliga invånare att vara med och röra på sig. Vi var med för andra året i rad från kommunens sida och hjälpte till att arrangera detta. Jag tror vi var över 300 kommunmedborgare som ställde upp i Jokkmokks samhälle. Dessutom anordnades aktiviteter även på andra ställen i kommunen.
Kul och framförallt bra för kroppen!
Direkt efter det var jag på ett möte med en företagare. Jag hade sedan ett möte med gymnasiechefen i Lapplands kommunalförbund. Och sista mötet för veckan hölls med VD:n för Strukturum.
Lyftet
Torsdag den 3 juni 2010
Idag har vi haft en träff med arbetsförmedlingen. Vi fick en information om Lyftet.
Lyftet är en arbetsmarknadsåtgärd som bygger på praktikplatser. Vi ska nu försöka se till att vi i organisationen Jokkmokks kommun kan ta emot cirka 20-25 praktikanter.
Ett inventeringsarbete påbörjades omgående och de fackliga organisationerna informerades om vad som är på gång.
Värdegrundsarbetet fortsätter
Onsdag den 2 juni 2010
Idag har vi haft en träff med OJ!-gruppen. Vi jobbade med värdegrundsfrågor. En arbetsgrupp är under bildande. Arbetsgruppen ska jobba mer aktivt med att få fram en värdegrund för Jokkmokks kommun.
Arbetsgruppen ska bestå av representanter från olika delar av vår organisation. Det här är ett arbete som vi verkligen vill att alla våra medarbetare ska känna sig delaktiga i. Därför kommer varje arbetsplats att jobba med värdegrundsfrågorna inom kort.
Jag var också med på ett möte med folkhälsorådet idag. Vi utvärderade Hälsans Dag som genomfördes i helgen som gått. Vi diskuterade också om hur vi ska jobba med dessa frågor i framtiden.
Sommarmånaden är här
Tisdag den 1 juni 2010
Idag skriver vi den 1 juni. Sommaren är därmed per definition här. Idag är det exakt två år sedan jag började som tillförordnad kommunchef. Tänker man tillbaka under dessa två år så konstaterar jag att det runnit mycket vatten under broarna.
På morgonen hade vi ett möte i teknikgruppen. Sedan hade vi en facklig informationsträff som handlade om ekonomiska förutsättningar inför framtiden. Vi informerade även om hur läget ligger i frågan om utvecklingschefsresonemanget och även om den Tekniska Alliansens framväxt.
På eftermiddagen hade vi en träff med ordförandena i samebyarna.