Gruvinformation

Måndag den 3 oktober 2011

På morgonen hade vi en träff med ledningsgruppen. Vi pratade bland annat om hur vi ska gå vidare och jobba med kommunens övergripande mål som handlar om att öka befolkningen i kommunen.

Idag håller kommunfullmäktigeförsamlingen möte. Mötet inleddes med en information från gruvbolaget Beowulf. De berättade om läget just nu för Kallak-fyndigheten.Den information som finns just nu är att det finns högkvalitativ järnmalm på ett område som är minst 3,6 km långt och cirka 100-300 meter brett. Malmen ligger i dagen och åtminstone 250 meter ner. Djupare än så har man inte provborrat i dagsläget.

Inom det området bedöms det finnas minst 600 miljoner ton malm. Som det ser ut nu kan man bryta ungefär tio miljoner ton malms brytning per år. Med min matematik blir det 60 års brytning. Man pratar emellertid om åtminstone 20-30 års brytning idag så man kanske ökar brytningstakten längre fram.

Just nu pågår provborrning och man jobbar med att söka provbrytningstillstånd. Det är en lång väg att vandra men om allt går enligt gruvbolagets bedömningar kan man sätta spaden i jorden under år 2016 och i slutet av år 2017 kan produktionen börja.

Just nu är huvudspåret är att malmen ska fraktas på inlandsbanan och sedan vidare till Narvik. Det innebär att ett nytt stickspår ska byggas från inlandsbanan till Kallak-fyndigheten.

Om man bryter ungefär sex till åtta miljoner ton per år leder det till uppskattningsvis 300 arbetstillfällen i gruvan, antingen som anställd eller som entreprenör.

Det var många besökare på gruvpresentationen. Många ställde frågor på den efterföljande presentationen.Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0