Bryssel

Onsdag den 5 oktober 2011

Jag är nu tillsammans med länets kommunalråd och kommunchefer på en studieresa till Bryssel.

På morgonen träffade vi Marcus Nordmeyer. Han jobbar som kommunikationsråd i Bryssel. Vi fick information om transportpolitiska frågor. Mycket av informationen fokuserades på järnvägsfrågor.

Vi pratade om den bottniska korridoren, spårvidder på järnvägen, långtradartransporter på järnväg, axeltryck, tåglängder, finansieringsfrågor och liknande. Vi pratade om malmtransporter, hållbara transportsystem och mål om minskade klimatutsläpp.

Med tanke på den eventuella gruvetableringen i Jokkmokk känns det intressant och aktuellt utifrån resonemanget som går ut på att det finns ett behov av att rusta inlandsbanan i framtiden.Sedan träffade vi Ann-Kerstin Myleus, biträdande enhetschef för regionalpolitikfrågor. Hon har jobbat som tjänsteman 16 år i Bryssel. Hon har rötterna i Tornedalen.

Hon pratade om EU:s sammanhållningspolitik från och med 2013. Sammanhållningspolitiken består idag till mer än en tredjedel av EU:s totala budget.

Hon berättade om olika tillväxtfrågor som man jobbar intensivt med inom EU. Det är ett mycket stort fokus på hållbarhet på olika sätt. Klimatförändringar, fattigdomsbekämpning, utbildning, forskning och innovation är områden som prioriteras.
Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0