Värme
Vilken fantastiskt fin vecka det varit. Högsommarvärme under flera dagar i rad är inte det vanligaste i Jokkmokk. Och värmen ska tydligen fortsätta.
På lördag förmiddag åkte frugan och mellandottern till Kvikkjokk för att börja gå de fem milen mot Darreluoppal. Där ska familjen tillbringa större delen av sommaren. Frugan är stugvärd och blir där drygt fem veckor. På tisdag ska äldsta dottern åka dit och på fredag kommer jag och yngsta dottern gå samma väg. Det ser vi verkligen fram emot.
Vattenfall, marknadsfrågor och STF
Fredag den 26 juni 2009
Morgonen inleddes med ett mycket bra möte med Vattenfall. Kommunalrådet och jag träffade en representant från Vattenfall som är chef över den del av Vattenfall som jobbar med administrativa uppgifter här i Jokkmokk. Vi redde ut lite olika frågor om huruvida de har planer på utökningar eller minskningar. Vi pratade om utbildningsbehov och liknande.
Sedan var jag på ett möte om Jokkmokks marknad. Trots att det är högsommar så jobbar vi med vintermarknadsfrågor. En intressant fråga är ju hur vi ska utveckla vintermarknaden så att den ska synas året om, det vill säga även för sommarturisterna. Ett tankespår är ju att skapa ett Marknades Hus där man eventuellt kan gå in i ett rum och uppleva 20 graders kyla trots att det är 20 grader varmt utomhus.
Efter det mötet träffade kommunalrådet och jag tre representater från STF. Det gällde frågan om STF:s anläggning i Kvikkjokk. STF är i ungefär samma situation som kommunen. Alltså att man har lite för mycket fastigheter och anläggningar. Dessa vill man gärna sälja till någon företagare och entreprenör som bättre kan nyttja, utveckla och utöka verksamheten.
Besök i Njunjes
Idag har vi haft en träff för att diskutera om det är möjligt för en entreprenör att etablera en verksamhet i Njunjes. Frågan har diskuterats en lång tid. Det är många regler och restriktioner i dessa frågor.
Från kommunens sida tycker vi att det stämmer väl in i vår strategi för turismfrågor att få en etablering till stånd i Njunjes.
Efter att ha suttit hela förmiddagen och diskuterat olika frågor kring problematiken i detta ärende så gjorde vi ett studiebesök i Njunjes på eftermiddagen. Det är alltid bra att vara på plats och besöka de områden man diskuterar. Man får en annan syn på saken när man är på plats. Det var folk från kommunen, länsstyrelsen samt våra statsarkitekter som var med.
Vädret var med oss. Vi fick en fantastisk vy från helikoptern när vi flög från Kvikkjokk in i Tarradalen och landade i Njunjes. Det var dessutom i princip myggfritt vilket inte hör till vanligheten denna tid i detta område.
På kvällen när jag var åter i Jokkmokk blev det grillning och en trevlig avskedstillställning för en medarbetare och kompis som nu flyttar till Umeå. Även i går kväll tackade vi av honom. Då var det några arbetskamrater som arrangerade en avskedstillställning.
Vi hade inte kunnat ha haft dessa avtackningar under en bättre tid. Vädret var verkligen med oss även här. Midnattssolen lyser och myggen har inte kommit i stora mängder ännu. Temperaturen ligger mellan 27 och 28 grader under dagarna och även på kvällarna är det varmt.
Härligt!
Möten
Måndag den 22 juni 2009
I dag var jag på ett direktionsmöte med Lapplands kommunalförbund. Politiker och tjänstemän från Kiruna, Pajala och Gällivare var på besök i Jokkmokk.
Det var ett antal informationspunkter på dagordningen. Frågan om gymnasiesamverkan behandlades återigen. Och även en punkt om steget efter gymnasiesamverkan behandlades. Det vill säga frågan om samverkan för högskoleenheter och vuxenutbildningar.
Därefter hade vi en träff gällande Kvikkjokks helikopterflygplats.
Midsommarhelg och sommarsolstånd
Söndag den 21 juni 2009
Åter i Jokkmokk efter en trevlig midsommarhelg i Kalix skärgård. Vi har firat midsommar i lugnets tecken med goda vänner. Någonstans hörde jag att just Kalix skärgård på midsommaraftonen hade det bästa vädret i landet.
Just idag infaller sommarsolståndet. Pessimisten kan då säga att det nu vänder och bara blir mörkare och mörkare för varje dag som går medan optimisten konstaterar att just nu har vi en tid med ständigt ljus.
Jag var själv upp på Storknabben - vilket är den lokala utkikspunkten där alla turister och invånare i Jokkmokk har möjlighet att skåda midnattssolen - i natt. I Jokkmokk står solen som lägst på himlen tjugo minuter i ett på natten.
Det är fascinerande att stå där under en stund mitt i natten och se hur solen vandrar på himlen och sänker sig mot horisonten och precis innan den snuddar vid talltopparna vid horisonten ser det ut som att den får ny fart och åter stiger mot himlen.
Glad midsommar!
Tisdagen och onsdagen rullade på med möten dagarna igenom. Under onsdagen genomförde vi de sista swot-analyserna med politikerna i facknämnderna. Nu ska vi sammanställa materialet och jobba vidare med det.
Sedan hade vi vårt sista ledningsgruppsmöte före semesteruppehållet. Vi avhandlade många viktiga frågor där.
I dag har det varit några möten på förmiddagen och nu i eftermiddag kommer jag och familjen att bege oss till goda vänner i Kalix skärgård. Det har blivit tradition för oss att fira midsommar på Granön utanför Båtskärsnäs.
Vi ser fram emot en lugn och avkopplande helg.
Fastighetsfrågor och tertialbokslut
Åter på jobbet och åter på möten. OJ!-gruppen hade sitt sista möte innan sommaren idag. Det var ett bra möte. Sakta men säkert kommer vi framåt i olika frågor. Men, visst, det känns många gånger som att vi trampar i sirap och ingenting händer.
Sedan träffade jag folk i fastighetsbranschen. Vi jobbar med många olika fastighetsfrågor hela tiden. På eftermiddagen hölls sista kommunfullmäktigemötet innan sommaren. Jag presenterade tertialbokslutet med en prognos på ett underskott på 12 miljoner kronor för år 2009. Det är verkligen inte ett resultat att vara stolt över men det är kalla fakta. Med de minskade intäkterna går det inte att anpassa kostnadskostymen tillräckligt snabbt trots att varsel läggs och uppsägningar görs.
Direkt efter kommunfullmäktigemötet hölls ett extra kommunstyrelsemöte angående fastighetsförsäljningsfrågorna. Nu bestämdes att vi säljer tre fastigheter. Det kommer att leda till att vi gör en reaförlust nu i år men samtidigt sänker vi framtida driftskostnader. Bra!
Mellandottern har en kompis från Älvsbyn på besök. Det är ett gymnastikläger här i Jokkmokk måndag till onsdag och det är båda med på lägret tillsammans med många andra.
På kvällen var vi och gratulerade en granne som fyllde år. Vi firar själva bröllopsdag idag så vi hade en trevlig kväll med grannar och vänner.
Samiska kyrkodagar
Åter efter en fantastiskt intressant och trevlig helg i norra Finland. De samiska kyrkodagarna har firats i dagarna tre. Vi från Dálvvadiskören i Jokkmokk har varit med och sjungit.
Förutom sångerna har vi varit med på intressanta seminarier och utställningar. Vi har också kunnat vara med på andra musikupplevelser. Det jag tycker var allra bäst där var en konsert med Niko Valkeapää på fredagskvällen. Det var en väldigt fin konsert.
Det har också varit väldigt vackert att få vara med och se alla de vackra koltarna med alla olika färger och mönster.
Det har varit en väldigt trevlig och intressant helg. Att sjunga i kör ger verkligen energi. Tack alla körkamrater för en fantastisk helg!
På väg mot Inari
På morgonen var jag med på ett telefonmöte om upphandlingsfrågor. Vi har gjort klart med upphandlingen av bilhyror nu. Samtidigt pratade vi om hur det går med upphandlingen av verksamheten och skötseln på Kvikkjokks helikopterflygplats.
Sedan var jag med på ett möte om en fastighetsfråga kring våra livsmedelslokaler. Och direkt efter det mötet träffade vi några som är intresserade av att köpa kommunens tomter i Kvikkjokk.
På eftermiddagen avgick bussen mot Inari. Vi är 24 stycken från Dalvaddiskören som ska vara i Inari i norra Finland för att vara med på de samiska kyrkodagarna. Det ska bli jättespännande och väldigt trevligt.
Av den anledningen antar jag att jag inte kommer att kunna blogga på några dagar. Väl mött längre fram i tiden!
Översiktsplan
Dagen började med en träff för att reda ut olika praktiska budget-, redovisnings- och attestfrågor som berörs då vi gör vår omorganisation inom den nya kommunledningskontoret.
Därefter var det dags för ett möte gällande frågor i vårt arbete med översiktsplanen. Vi hade i den gruppen först ett besök från föreningen för elöverkänsliga. Man önskar från deras sida att Jokkmokks kommun finner ett område som ska vara strålningsfritt. Vi informerade oss i frågan och vi hade en bra diskussion.
På eftermiddagen var vi ut på ett studiebesök i närområdet kring Jokkmokk. Det är alltid bra att veta hur de områden som man pratar om ser ut i verkligheten.
På kvällen var jag på genrep med kören inför avresan mot Inari och de samiska kyrkodagarna.
Strategiska frågor, varsel på Tele24 och Destination Jokkmokk
Idag hade vi en träff med politikerna om strategiska frågor, om förändrade tidsplaner, styrprocesser och om ekonomiska förutsättningar inför 2010.
Det kanske låter som tråkiga ämnen men jag tror att det är avgörande frågor att hantera på rätt sätt för att vi ska kunna möta den framtid vi står inför på bästa möjliga sätt.
Det var ett mycket bra möte. Vi hade olika gruppövningar på eftermiddagen och det känns som vi alla är intresserade av att jobba på ett annat sätt i framtiden. Vi fokuserar mycket på att politikerna ska jobba med övergripande strategiska frågor och vi tjänstemän ska jobba med att verkställa frågorna.
Vad vi ska jobba med ska politikerna bestämma. Hur vi ska jobba för att uppnå de fastställda målen ska vi tjänstemän bestämma.
Under eftermiddagen fick vi ett tråktigt besked. Ett lokalt företag inom telemarketing-branschen - Kalix Tele 24 - väljer att varsla samtliga 18 anställda på sitt kontor i Jokkmokk för att i stället koncentrera sin verksamhet till Kalix och Haparanda. Det var verkligen inget positivt besked. Vi får se vad som händer i frågan.
Jag, utvecklingschefen och kommunalrådet hann också vara med på delar av en kick-off som Destination Jokkmokk höll idag.
Destination Jokkmokk är en branschorganisation inom turism och handel. De höll en temadag om turismfrågor i allmänhet och ekoturismfrågor i synnerhet. Tyvärr kunde vi inte vara med på hela den dagen eftersom vi sedan länge hade planerat in seminariedagen enligt ovan.
Hå och hej med Farbror Frej
Dagen inleddes med en träff med vår vikarierande utvecklingschef. Mötet handlade om framtidsfrågor. Det var ett mycket bra och konstruktivt möte.
Därefter hade vi en träff med ledningsgruppen. Vi diskuterade bland annat varselläget och vi diskuterade lite detaljer inför morgondagens möte med politikerna. Där ska förhoppningsvis ramarna inför år 2010 bli klara. Dessutom ska vi ta en diskussion om våra förändrade styrprocesser och förslag till förändrade tidsplaner i budgetprocessen.
Ytterligare ett möte hölls på eftermiddagen. Sedan var jag med och överraskade en medarbetare som fyller jämnt på lördag. Andra medarbetare hade ordnat det hela som ett överraskningsmoment där jag kom och framträdde som Farbror Frej i gymet där födelsedagsbarnet var och tränade.
Jag tror överraskningsmomentet uppfylldes. Jag lämnade sällskapet som fortsatte med andra roliga upptåg.
EU-val
Söndag den 7 juni 2009
Frugan och jag steg upp tidigt och gick på en gemensam skogspromenad med fika tillsammans med goda vänner.
Sedan utfördes den medborgerliga rättigheten genom att rösta i EU-valet. Jag tittade sedan lite på finalen i franska öppna mästerskapen i tennis. Efter många år med svala framgångar inom svensk tennis var äntligen en svensk i en grand slam final igen. Tyvärr räckte det inte ända fram till seger men det känns ändå som en seger för svensk tennis.
Vi hann också med att kratta löv under dagen. Som förälder till aktiva barn i olika föreningar åker man på att utföra olika uppdrag för föreningarnas räkning. Det är nog ganska vanligt att det går till på detta sätt runt om i föreningssverige.
På kvällen förberedde jag mig inför en viktig arbetsdag på tisdag. Då har vi en heldag med tema ekonomi och styrprocesser tillsammans med politikerna.
Jag följde med på TV:n och tittade på valvakan senare på kvällen. Kul att valdeltagandet ökade jämfört med förra EU-valet. Men fortfarande är det långt sämre siffror än i riksdags- och kommunalvalen.
Nationaldag
Lördag den 6 juni 2009
Flaggan hissades på morgonen. Nationaldagsfirandet blev inte så stort hos familjen Nygårds. Den större delen av dagen var jag ute och fixade med en massa saker.
Temperaturen var inte så hög. Det blev långkalsonger på i snögloppen. Det snöade faktiskt i olika omgångar under dagen. Vi var med på en familjefest på eftermiddagen och kvällen. Det blev lekar och grillning i snö och hagel. Men senare på kvällen sken det upp och det blev en fin kväll om än något kylig.
Tack...
Fredag den 5 juni 2009
På fredagseftermiddagen var jag, frugan och äldsta dottern tillsammans med många, många andra på begravning.
Vår granne och vän Stig gick bort för några veckor sedan. Han fick fick somna in lugnt och stilla efter ett långt och innehållsrikt liv.
Som folkskollärare i Jokkmokk under många år hade de flesta jokkmokkare en relation till Stig. Familjen Lindberg var och är en familj som alltid haft öppna dörrar och öppna sinnen. När vi flyttade in som grannar på Solgatan var Stig och Mona en av de första familjerna som hälsade oss välkomna och man kände sig direkt mycket välkommen. För några år sedan hade vi också förmånen att få vara med och fira några påskhelger i Kvikkjokk tillsammans med den stora familjen Lindberg.
Det är många minnen som far genom skallen en dag som denna. Det var en mycket fin dag med många tårar men också med mycket skratt. Jag är säker på att Stig nu har det bra i sin himmel och våra tankar är nu hos Mona och barnen med familjer.
Tack för att vi fick förmånen att lära känna dig Stig. Vila i frid.
Pensionserbjudande
Fredag den 5 juni 2009
Idag på förmiddagen träffade personalchefen och jag vår kontaktperson inom KPA. KPA är det företag som vi i Jokkmokks kommun har avtal med gällande pensionsadministrationen.
Vi ville informera oss om vilka möjligheter som finns för att kunna göra den tråkiga situationen med varslen så bra som möjligt för alla våra medarbetare som drabbas av detta.
Efter mötet bestämde vi oss för att gå ut med ett erbjudande som i korthet innebär att Jokkmokks kommun går in med en pensionsförstärkning till 61-åringar och äldre inom socialtjänsten som jobbar inom de områden som berörs av varslen.
Vi har tagit en första kontakt med facket och det kommer att bli mer information löpande. Många frågor är fortfarande obesvarade men kan vi undvika ett antal uppsägningar genom att erbjuda detta så tror vi att det är bra för alla parter.
Varsel
Mycket handlar nu om frågan kring varslet som lagts inom socialtjänsten. Många är självklart oroliga. Ett förtydligande till mitt förra inlägg är att jag inte på något sätt har trott att alla medarbetare inom socialtjänstens område känt till exakt vad som komma skall. Och jag har full förståelse för om man blivit varslad att man tycker det är felaktigt och tokigt och på intet sätt bra.
Det jag syftade på var mer den politiska debatten som ibland handlar om att alla styrelser och nämnder måste agera så man kommer på "ram". Det vill säga att man inte får göra av med mer pengar än vad kommunfullmäktige bestämmer att varje styrelse och nämnd ska ha. När så en specifik facknämnd faktiskt agerar i syfte att inte göra av med mer pengar än vad man fått sig tilldelad av fullmäktige så uppstår en viss förvåning över att man går ut och varslar medarbetare.
För mig är den slutsatsen ganska självklar. Om det saknas väldigt många miljoner kronor och man ska sänka kostnaderna och nästan alla kostnader består av personalkostnader så måste man säga upp medarbetare.
Och då handlar det inte om vilket vårdbehov som finns. Det kan finnas väldigt stort vårdbehov men har kommunfullmäktige bestämt att socialnämnden inte får mer pengar än vad man faktiskt fått så måste socialnämnden agera som man nu gör. Det är tråkigt men det måste göras då pengarna inte finns.
Och säkert tycker då många att politikerna prioriterar fel. Och till er som tycker så, kan jag bara uppmana er till att börja engagera er i politiken. Det är politikerna som bestämmer hur de knappa resurser som finns ska användas. Blir ni politiker så har ni stor chans att få vara med och bestämma hur pengarna ska fördelas.
Den bedömning som nu görs säger att Jokkmokks kommun kommer att göra av med 12 miljoner kronor mer än vad som faktiskt finns att nyttja nu under år 2009. Förhoppningsvis förändras den bedömningen till det bättre senare under året men vi är många som tror att Jokkmokks kommun kommer att gå med underskott i år.
Sedan har även diskussioner förts om att när man minskar på investeringarna med 10 miljoner kronor så frigörs medel som gör att man kan ha medarbetare anställda inom skola, vård och omsorg.
Nu fungerar inte redovisningsreglerna riktigt så enkelt utan investeringar är ju poster som inte direkt har att göra med resultatet. Beslutet om att sänka investeringsutgifterna år 2009 leder till den positiva effekten som innebär att vi faktiskt inte behöver gå till bankerna och låna pengar till att betala ut löner den 7 september. Men det betyder inte att vi förbättrar resultatet med 10 miljoner kronor.
De som funderar mer och vill diskutera mer om dessa frågor är väldigt välkomna att höra av sig direkt till mig. Det är svårt att på en bloggsida förklara hur redovisningsreglerna i en kommun fungerar.
I morgon fredag ska vi diskutera vidare hur vi kan jobba med olika lösningar och erbjudanden om förtida pensionsavgångar för 61-åringar och äldre medarbetarna inom socialtjänsten på Jokkmokks kommun.
Sista kommunstyrelsemötet innan semesterperioden
Måndag den 1 juni 2009
Idag är det ett år sedan jag började som tillförordnad kommunchef. Det året har verkligen gått fort!
Idag var det också dags för första halvårets sista kommunstyrelsemöte.
SWOT-analys
Vi började mötet med att alla politiker i kommunstyrelsen genomförde en SWOT-analys i enlighet med intentionerna med OJ!-gruppens förändringsarbete. Politikerna gick igenom styrkor, svagheter, möjligheter och hot inom Jokkmokks kommun. Alla politiska nämnder i Jokkmokks kommun ska nu genomgå detta arbete.
Varsel
Sedan fick vi en information från socialchefen och ordförande i socialnämnden om varselläget. På grund av den ekonomiska situationen vi befinner oss i har socialnämnden tagit ett beslut om att vi ska minska antalet anställda från 0,69 till 0,65 medarbetare per vårdtagare.
Det innebär att drygt 20 stycken medarbetare nu varslas. Det är mycket tråkigt men ett sätt att sänka kostnaderna för Jokkmokks kommun. Tyvärr räcker inte detta beslut för att klara budgeten för år 2009 men vi klarar år 2010 lite bättre än vad vi skulle ha gjort om vi inte varslade.
Jag kan ibland förvånas och förundras över den förvåning som uppstår när vi som arbetsgivare faktiskt går ut och lägger ett varsel på detta sätt.
Det är ju nu några veckor sedan som socialnämnden fattade beslut om att minska från 0,69 till 0,65 medarbetare per vårdtagare. Och redan i november 2008 aviserade socialnämnden att man måste ha mer pengar för att klara verksamheten i samma omfattning som tidigare. Man låg inom socialnämnden cirka fem miljoner kronor fel redan då. Och därefter har de ekonomiska utmaningarna bara ökat inom Jokkmokks kommun.
Socialnämnden har inte fått mer resurser sedan dess utan man har i stället fattat beslut i kommunfullmäktige om att socialnämnden ska ha mindre resurser.
Eftersom socialnämndens verksamhetsområde är väldigt personalintensiv så innebär detta att man måste säga upp medarbetare. Det är då väldigt naturligt att man lägger ett varsel i syfte att sänka kostnaderna.
Men just då beslutet tas och då vi konkret går ut med varslet blir det en väldigt stor uppståndelse.
Nå, det är väl så det fungerar. Så länge det endast är förslag och diskussioner så väcker det inte så stor uppmärksamhet men då det blir en konkret handling så kommer det som en överraskning.
Vi ska nu titta på olika lösningar som kan innebära att någon form av förtida pensionslösningar kan erbjudas de äldsta medarbetarna som finns inom grupperna som varslas.
Olika informationspunkter
Vi fick sedan en information från Jonny Falk gällande UF-företagandet. Vi ligger väldigt bra till i Jokkmokks kommun.
Ytterligare en informationspunkt handlade om energifrågor. En utredning som handlar om förnyelsebar energi har gjorts. Man har undersökt möjligheten att odla rörflen och liknande i syfte att kunna använda förnyelsebar energi i Jokkmokks kommun. Utredningen visar inte att vi kan sätta igång med detta i dagsläget.
Ärendet efter det handlade om kommunens energiplan. Vi fick en presentation och en dragning av vår miljöstrateg Silva. Planen lyfts nu till kommunfullmäktige för beslut.
Gatuchefen var sedan på besök och redovisade hur man resonerar i frågan om Nyborgsområdet. Det finns tankar om att anlägga kolonilotter och det finns även andra förslag.
Eventuellt kommer det att bli en medborgardialog kring denna fråga i augusti eller i september.
Ett antal ytterligare ärenden behandlades. Det handlade om en mötesplats på Östra skolan, projekt Salla på samernas utbildningscentrum, några förändrade delegationsordningar och en förändrad organisation inom räddningstjänsten. En kvalitetsredovisning inom skolan behandlades, en jämställdhets- och mångfaldsplan slogs fast, diverse revisionsrapporter gicks igenom och ett motionssvar och ett medborgarförslag behandlades.
Delårsbokslutet behandlades också. Jokkmokks kommun bedömer nu att resultatet för år 2009 kommer att bli minus tolv miljoner kronor.
Direkt efter kommunstyrelsemötet hade kommunalrådet och jag en träff med en entreprenör och företagare om olika frågor. Det är kul och intressant att lyssna på alla tankar och satsningar som faktiskt finns. I vissa branscher struntar man verkligen i den finansiella krisen och gör satsningar trots att alla säger att det är kris.
Frugan och de två yngsta döttrarna kom hem på förmiddagen idag. Även svärfar kom på besök från Hälsingland. Han och jag var ut och fiskade på kvällen. Inget napp! Efter det åkte vi och tittade efter björnar. Men inte heller där blev det napp!