Varsel

Torsdag den 4 juni 2009

Mycket handlar nu om frågan kring varslet som lagts inom socialtjänsten. Många är självklart oroliga. Ett förtydligande till mitt förra inlägg är att jag inte på något sätt har trott att alla medarbetare inom socialtjänstens område känt till exakt vad som komma skall. Och jag har full förståelse för om man blivit varslad att man tycker det är felaktigt och tokigt och på intet sätt bra.

Det jag syftade på var mer den politiska debatten som ibland handlar om att alla styrelser och nämnder måste agera så man kommer på "ram". Det vill säga att man inte får göra av med mer pengar än vad kommunfullmäktige bestämmer att varje styrelse och nämnd ska ha. När så en specifik facknämnd faktiskt agerar i syfte att inte göra av med mer pengar än vad man fått sig tilldelad av fullmäktige så uppstår en viss förvåning över att man går ut och varslar medarbetare.

För mig är den slutsatsen ganska självklar. Om det saknas väldigt många miljoner kronor och man ska sänka kostnaderna och nästan alla kostnader består av personalkostnader så måste man säga upp medarbetare. 

Och då handlar det inte om vilket vårdbehov som finns. Det kan finnas väldigt stort vårdbehov men har kommunfullmäktige bestämt att socialnämnden inte får mer pengar än vad man faktiskt fått så måste socialnämnden agera som man nu gör. Det är tråkigt men det måste göras då pengarna inte finns.

Och säkert tycker då många att politikerna prioriterar fel. Och till er som tycker så, kan jag bara uppmana er till att börja engagera er i politiken. Det är politikerna som bestämmer hur de knappa resurser som finns ska användas. Blir ni politiker så har ni stor chans att få vara med och bestämma hur pengarna ska fördelas. 

Den bedömning som nu görs säger att Jokkmokks kommun kommer att göra av med 12 miljoner kronor mer än vad som faktiskt finns att nyttja nu under år 2009. Förhoppningsvis förändras den bedömningen till det bättre senare under året men vi är många som tror att Jokkmokks kommun kommer att gå med underskott i år.

Sedan har även diskussioner förts om att när man minskar på investeringarna med 10 miljoner kronor så frigörs medel som gör att man kan ha medarbetare anställda inom skola, vård och omsorg.

Nu fungerar inte redovisningsreglerna riktigt så enkelt utan investeringar är ju poster som inte direkt har att göra med resultatet. Beslutet om att sänka investeringsutgifterna år 2009 leder till den positiva effekten som innebär att vi faktiskt inte behöver gå till bankerna och låna pengar till att betala ut löner den 7 september. Men det betyder inte att vi förbättrar resultatet med 10 miljoner kronor.

De som funderar mer och vill diskutera mer om dessa frågor är väldigt välkomna att höra av sig direkt till mig. Det är svårt att på en bloggsida förklara hur redovisningsreglerna i en kommun fungerar.

I morgon fredag ska vi diskutera vidare hur vi kan jobba med olika lösningar och erbjudanden om förtida pensionsavgångar för 61-åringar och äldre medarbetarna inom socialtjänsten på Jokkmokks kommun.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0