Sista kommunstyrelsemötet innan semesterperioden

Måndag den 1 juni 2009


Idag är det ett år sedan jag började som tillförordnad kommunchef. Det året har verkligen gått fort!

Idag var det också dags för första halvårets sista kommunstyrelsemöte.


SWOT-analys


Vi började mötet med att alla politiker i kommunstyrelsen genomförde en SWOT-analys i enlighet med intentionerna med OJ!-gruppens förändringsarbete. Politikerna gick igenom styrkor, svagheter, möjligheter och hot inom Jokkmokks kommun. Alla politiska nämnder i Jokkmokks kommun ska nu genomgå detta arbete.


Varsel


Sedan fick vi en information från socialchefen och ordförande i socialnämnden om varselläget. På grund av den ekonomiska situationen vi befinner oss i har socialnämnden tagit ett beslut om att vi ska minska antalet anställda från 0,69 till 0,65 medarbetare per vårdtagare.


Det innebär att drygt 20 stycken medarbetare nu varslas. Det är mycket tråkigt men ett sätt att sänka kostnaderna för Jokkmokks kommun. Tyvärr räcker inte detta beslut för att klara budgeten för år 2009 men vi klarar år 2010 lite bättre än vad vi skulle ha gjort om vi inte varslade.


Jag kan ibland förvånas och förundras över den förvåning som uppstår när vi som arbetsgivare faktiskt går ut och lägger ett varsel på detta sätt.


Det är ju nu några veckor sedan som socialnämnden fattade beslut om att minska från 0,69 till 0,65 medarbetare per vårdtagare. Och redan i november 2008 aviserade socialnämnden att man måste ha mer pengar för att klara verksamheten i samma omfattning som tidigare. Man låg inom socialnämnden cirka fem miljoner kronor fel redan då. Och därefter har de ekonomiska utmaningarna bara ökat inom Jokkmokks kommun.


Socialnämnden har inte fått mer resurser sedan dess utan man har i stället fattat beslut i kommunfullmäktige om att socialnämnden ska ha mindre resurser.


Eftersom socialnämndens verksamhetsområde är väldigt personalintensiv så innebär detta att man måste säga upp medarbetare. Det är då väldigt naturligt att man lägger ett varsel i syfte att sänka kostnaderna.


Men just då beslutet tas och då vi konkret går ut med varslet blir det en väldigt stor uppståndelse.


Nå, det är väl så det fungerar. Så länge det endast är förslag och diskussioner så väcker det inte så stor uppmärksamhet men då det blir en konkret handling så kommer det som en överraskning.


Vi ska nu titta på olika lösningar som kan innebära att någon form av förtida pensionslösningar kan erbjudas de äldsta medarbetarna som finns inom grupperna som varslas.


Olika informationspunkter


Vi fick sedan en information från Jonny Falk gällande UF-företagandet. Vi ligger väldigt bra till i Jokkmokks kommun.


Ytterligare en informationspunkt handlade om energifrågor. En utredning som handlar om förnyelsebar energi har gjorts. Man har undersökt möjligheten att odla rörflen och liknande i syfte att kunna använda förnyelsebar energi i Jokkmokks kommun. Utredningen visar inte att vi kan sätta igång med detta i dagsläget.


Ärendet efter det handlade om kommunens energiplan. Vi fick en presentation och en dragning av vår miljöstrateg Silva. Planen lyfts nu till kommunfullmäktige för beslut.


Gatuchefen var sedan på besök och redovisade hur man resonerar i frågan om Nyborgsområdet. Det finns tankar om att anlägga kolonilotter och det finns även andra förslag.


Eventuellt kommer det att bli en medborgardialog kring denna fråga i augusti eller i september.


Ett antal ytterligare ärenden behandlades. Det handlade om en mötesplats på Östra skolan, projekt Salla på samernas utbildningscentrum, några förändrade delegationsordningar och en förändrad organisation inom räddningstjänsten. En kvalitetsredovisning inom skolan behandlades, en jämställdhets- och mångfaldsplan slogs fast, diverse revisionsrapporter gicks igenom och ett motionssvar och ett medborgarförslag behandlades.


Delårsbokslutet behandlades också. Jokkmokks kommun bedömer nu att resultatet för år 2009 kommer att bli minus tolv miljoner kronor.Direkt efter kommunstyrelsemötet hade kommunalrådet och jag en träff med en entreprenör och företagare om olika frågor. Det är kul och intressant att lyssna på alla tankar och satsningar som faktiskt finns. I vissa branscher struntar man verkligen i den finansiella krisen och gör satsningar trots att alla säger att det är kris.


Frugan och de två yngsta döttrarna kom hem på förmiddagen idag. Även svärfar kom på besök från Hälsingland. Han och jag var ut och fiskade på kvällen. Inget napp! Efter det åkte vi och tittade efter björnar. Men inte heller där blev det napp!


Kommentarer
Postat av: Mikael Nilsson Saulo

Jag måste faktiskt säga att jag är förvånad över att du är förvånad, det har inte sagts något direkt över hur många som ska bli varslade tills vi fick veta genom nyhetsutsändning via radio Norrbotten,Jag själv är inte förvånad över att människor som ska gå ut i arbetslöshet är oroliga.

2009-06-03 @ 18:12:56

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0