Helikopterflygningsdebatt i radion

Tisdag den 2 augusti 2011

Jag hör på radion idag att det är en debatt om att det flygs för mycket helikoptrar i vår vackra fjällvärld. Debatten handlar om att det blir för mycket oljud och störningar för fjällvandrare och lokalbefolkning när helikoptrar flyger.

Jag tycker det känns som en onyanserad diskussion.

Vill vi att turismen ska utvecklas och om vi vill få folk – alltså inte enbart extremfjällvandraren som bär 30 kilo på ryggen och sover i tält i Sarek i fjorton dagar – att komma hit till vår vackra fjällvärld med många skyddade områden borde man kunna genomföra helikopterturer också.

Det är ju redan nu stora restriktioner. I Norrbottens län finns enligt uppgifter från dagens radioinslag nationalparker och skyddade områden på drygt 23.000 kvadratkilometer. Det är en yta som är större än landskapen Skåne, Blekinge, Halland och Gotland tillsammans. En stor del av dessa skyddade områden finns inom Jokkmokks kommun.

Missförstå mig rätt. Jag vill verkligen att våra skyddade områden ska vara skyddade. Det är en fantastisk natur och en jättefin kulturmiljö vi har runt omkring oss. Men nog borde det räcka med de restriktioner vi redan har och nog borde det gå att kombinera turism, renskötsel och helikopterflygningar.

Renskötseln är jätteviktig och självklart ska helikopterflygningar anpassas utifrån renskötselns förutsättningar. Men att förbjuda helikopterflygningar känns inte rätt.

Låt helikoptrar flyga turister som inte har möjlighet att gå. Det finns ju dessutom turister som inte vill gå men de vill ändå uppleva naturen i vår vackra fjällvärld. Och de är beredda att betala för att se den. Då får också några företagare möjlighet att faktiskt kunna bedriva verksamhet som leder till att några av våra medborgare stannar kvar och kan överleva här uppe i norr. Då kanske vi till och med kan se en ökad inflyttning i länet.

Jag tror att risken annars är stor att vi sätter den omtalade ostkupan över vår fjällvärld. Vi kommer att ha en exotisk natur och en mycket fin miljö som endast ett fåtal kan beskåda. Dessutom kommer endast ett litet antal människor att kunna leva på den.

Nej, jag tror att om vi hanterar denna fråga på rätt sätt så kan vi kombinera den fina naturen och behålla de vackra områdena samtidigt som många får möjlighet att jobba och tjäna pengar på olika verksamheter i dessa områden vilket till och med kan leda till inflyttning.



På Skierfeklippans topp med hjälp av apostlahästarna.





Kommentarer
Postat av: Pia

Politik av en tjänsteman?

2011-08-03 @ 08:17:59

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0