Låt oss bygga vindkraftverk

Onsdag den 13 oktober 2010

På morgonen var jag med på ett möte gällande vindkraftsfrågor. Det är många företag som är intresserade av att vara med på vindkraftsetableringståget. Det tycker vi är bra och det tycker vi är kul.

Hoppas nu att tåget inte redan gått. Det blev nämligen en lång diskussion kring frågan om hur svenska försvaret nu agerar eftersom försvaret ny nyligt gått ut och förklarat att de inte tycker om att vindkraftverk ska byggas inom en viss radie från sina militära flygplatser och övningsområden.

Jokkmokks kommun är till ytan större än Skåne, Blekinge och Hallands landskap tillsammans. Ungefär 60 procent av ytan är inte aktuell för vindkraftetableringar eftersom det är nationalparker och naturreservat av olika slag. Det är jättebra. Det som känns mindre bra är nu att svenska försvaret säger att i princip resten av vår yta inte heller passar för vindkraftsetableringar eftersom det är nära militära flygplatser och övningsområden.

Som lyckligt ovetande om flygvapnets militära strategier och därför väldigt novis inom området känns det helt osannolikt att en yta lika stor som Halland och Bleking skulle behövas för att flygvapnet behöver öva.

Nog måste man väl kunna öva och flyga avancerade JAS-plan och vad det nu är man flyger med trots att det står några vindkraftverk som sticker upp drygt 100 meter över marken. Om man inte klarar av att navigera eller på annat sätt hantera dessa förhållandevis få vindkraftverk på våra enormt stora ytor så känns det inte som att det är speciellt avancerade flygplan vi har i Sverige.

Nej, om nu det finns nationella mål som säger att produktion av den förnyelsebara energin ska öka och då specifikt vindkraftenergin så tycker jag att man måste acceptera att vindkraftparker byggs där det blåser förhållandevis mycket. Det finns några sådana platser här i Jokkmokks kommun. Låt oss bygga vindkraftparker där.

Jag tycker att man från nationell nivå måste verka för att vindkraften ska byggas ut. Vi i Jokkmokks kommun vill vara med på dessa investeringar så att vi kan få tillbaka framtida avkastning på investeringarna.

Vi vill inte, som under de senaste 100 år av vattenkraftinvesteringar som skett inom Jokkmokks kommun, stå på sidan om investerarna och titta på. Vi vill vara med.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0