Sex Gotland i Jokkmokks kommun

Söndag den 17 juli 2011

Nu är vi åter i Jokkmokk efter tre veckors semester. Vi har tillsammans med ytterligare en familj från Jokkmokk varit på Gotland. Det har varit mycket trevligt och vi har haft bra väder. Vi har solat, badat, tagit det lugnt och åkt runt och tittat på ön.

Gotland är både en kommun, ett län och numer en egen region. Det är inte speciellt långa avstånd på Gotland. Från nordligaste delen av Fårö ner till Hoburgsgubben är det 17,6 mil. Där Gotland är som bredast är det ungefär fem mil från öst till väst. Där bor 57.000 invånare.

Jag konstaterade snabbt att det ryms lite mer än sex stycken Gotland inom Jokkmokks kommuns gränser och 30 stycken Gotland får plats inom Norrbottens län.

Det är intressanta perspektiv. Trots att det är så stora skillnader och att det handlar om olika förutsättningar på olika ställen runt om i vårt avlånga och vackra land så handlar det ändå om väldigt likartade frågeställningar.

På Radio Gotland och i de gotländska tidningarna kunde man höra och läsa om de problem som finns med utflyttning från Gotland och därmed befolkningsminskning. Stor kritik lyfts fram över att ”man” inte gör något för att öka befolkningen på Gotland.

Man skulle kunna tro att man läste om hur det är i Jokkmokk eller i Norrbotten.

Det är bara att konstatera att det är precis samma problem runt om i landet. Det är endast några få storstadsområden runt om i Sverige som ökar sin befolkning. Frågan är vad som ska göras för att ändra på den utvecklingen.

Här kommer några bilder från Gotland.
Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0