Samisk ungdomskonferens

Fredag den 28 maj 2010

Idag och i helgen pågår en samisk ungdomskonferens här i Jokkmokk.

Svensk fjäll- och samemuseum Ájtte arrangerar denna konferens. Med i projektet är även Sami Siida museum i Enari i Finland samt även Varjjat Sami museum i Nesseby, Varangebotten, Nordnorge. Även ungdomar och deltagare från museet Saemien Sijte från Snåsa i sydsamiskt område i Norge var med.

I Jokkmokks kommuns övergripande måldokument finns ungdomsfrågorna som ett horisontellt och prioriterat mål.

Många av oss från Jokkmokk med omnejd tycker att Jokkmokk dessutom är det svenska Sapmis huvudstad. Så, när en samisk ungdomskonferens arrangeras i Jokkmokk, känns det självklart att vi från organisationen Jokkmokks kommun också är med.

Jag var tillsammans med min kollega, kultur- och fritidschefen, på dagens konferens.

Temat på konferensen var om hur det är att vara ung same idag. Vi fick lyssna på ungdomar från olika områden i Norge, Finland och Sverige. De svenska ungdomarna var ungdomar som går i skolan här i Jokkmokk. Man har använt sig av videoteknik och helt enkelt gjort filmer. I vissa sammanhang helt enkelt som en videodagbok .

Ungdomarna har själva dokumenterat sin vardag. Många berättade om att man i olika sammanhang fått jobba med att rätta till felaktiga bilder och fördomar om samer. Och mycket dokumentation handlade om livet som renskötare.

Det var väldigt intressant att kunna få vara med och lyssna på detta. Vilka fantastiska ungdomar vi har runt omkring oss.


Kommentarer
Postat av: Elisabeth

Vilken trevlig tillställning! Det borde anordnas oftare tycker jag. Varför inte något trevligt för våra härliga ungdomar? Det skulle vara toppen.

2010-05-31 @ 23:20:10
URL: http://mammaamu.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0