Svar på en fråga om kommunal ekonomi

Fredag den 28 mars 2014

Här kommer ett sent svar från en fråga som ställdes i en kommentar till ett blogginlägg den 21 februari. Frågan handlar om kommunal ekonomi och det är sannerligen inte lätta frågor. Jag ska försöka förklara lite förenklat.

I Sverige finns det ett regelverk som handlar om att staten omfördelar intäkter och kostnader mellan kommunerna runt om i Sverige. Alla kommuner får statsbidrag i någon form. Förhållandevis rika kommuner med förhållandevis goda förutsättningar att bedriva en effektiv verksamhet får lite lägre statsbidrag jämfört med andra kommuner.

Det går inte riktigt att säga att det finns en exakt brytpunkt då en kommun är självförsörjande. En kommuns intäkt baseras på de medborgare som är skrivna i just den kommunen.

Så, förenklat kan man säga att det ur ett ekonomiskt perspektiv är bättre ju fler invånare en kommun har. Det är alltså inte arbetstillfällena i sig i kommunen som är avgörande för hur mycket intäkter en kommun får. Det är i stället hur många som är mantalsskrivna i kommunen som är det mest viktiga.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0