Gruva eller inte gruva

Fredag den 30 augusti 2013

Idag har jag tillsammans med cirka 25 stycken andra varit på ett seminarium som anordnats av Umeå universitet. Det pågår nämligen ett forskningsprojekt med rubriken ”Gruvdrift i fjällen – vägar mot hållbarhet”.

Syftet med forskningsprojektet är att man ska utforska utmaningar förknippade med hållbar utveckling och gruvetableringar i fjällregionen. Projektet fokuserar på Rönnbäcken i Västerbotten och på Kallak här utanför Jokkmokk.

En del i forskningsprojektet är att man ska titta på frågan om hur man kan leva tillsammans med olika åsikter i en sakfråga.

Det känns som en mycket viktig fråga att disktuera i Jokkmokk just nu.

Inom organisationen Jokkmokks kommun jobbar vi väldigt mycket med värdegrundsfrågor, attityder, värderingar och liknande. Vi är ungefär 450 anställda och dessa frågor är mycket viktiga i alla sammanhang.

Olika åsikter förekommer i nästan alla sammanhang. Det är helt okej att vi tycker olika i olika frågor. Det berikar och utvecklar oss på många olika sätt.

Det är aldrig acceptabelt att vi på våra olika arbetsplatser kränker eller smutskastar någon utifrån det faktum att vi tycker lite olika i någon fråga.

Och allt detta gäller även i samhället i övrigt.

Just nu sker väldigt många olika diskussioner och många har synpunkter i frågan om huruvida det ska etableras en gruva eller inte i Kallak utanför Jokkmokk.

I några enstaka fall har kränkningar och personangrepp skett i dessa gruvdiskussioner. På sociala medier har dessutom det som kan betecknas som mordhot skett. Det är absolut inte acceptabelt och de allra flesta vill inte ha det på det sättet.

I måndags togs ett politiskt beslut om att genomföra en serie medborgardialoger i just denna fråga. Alltså, hur ska vi göra för att leva tillsammans och acceptera att många av oss har olika åsikter i en sakfråga.

På något sätt kommer det att bjudas in till medborgardialog i denna fråga. Att vi just idag har träffats tillsammans med forskare från Umeå universitet i syfte att prata om just dessa saker är väldigt bra. Den kommande medborgardialogen och forskningsprojektet kompletterar varandra bra.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0