Integrationsfrågor

Torsdag den 28 november 2013

Idag har jag varit i Luleå tillsammans med utvecklingschefen och integrationssamordnaren. Vi har varit på Länsstyrelsen och pratar integrationsfrågor. Representanter från länets kommuner, Arbetsförmedningen och Försäkringskassan var på plats. En representant från Sveriges Kommuner och Landsting var också med och föreläste.

Vi pratade om hur man på ett bra sätt kan jobba fram en lokal överenskommelse mellan alla inblandade myndigheter på respektive ort.

Något vi i Jokkmokk absolut inte är glada över är att Försäkringskassan inte finns representerade i Jokkmokk. Det är väldigt mycket administrativa rutiner som ska hanteras med myndigheten Försäkringskassan då nyanlända invåndare från andra länder kommer till Jokkmokk. Det kan alltså inte göras i Jokkmokk idag.

De nyanlända medborgarna hänvisas då till Gällivare. Då man saknar kunskap i det svenska språket och då man kommer från en kultur som inte på något sätt är likt den svenska kulturen fungerar det helt enkelt inte att man som nyanländ ska åka buss i tio mil för att försöka få hjälp med diverse olika administrativa uppgifter som man inte har en aning om vad det betyder och sedan tio timmar senare åka tillbaka tio mil till Jokkmokk. Man fixar helt enkelt inte det.

Det krävs andra politiska beslut om var Försäkringskassan ska finnas lokaliserad. Vårt förslag är att det åtminstone under en dag var fjortonde dag ska finnas medarbetare från Försäkringskassan i Jokkmokk som kan hjälpa våra nyanlända invånare med alla administrativa frågor som Försäkringskassan kräver att de nyanlända ska besvara.
 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0