Information från gruvbolaget

Tisdag den 12 mars 2013

På förmiddagen hade vi ett samrådsmöte med Strukturum. Där gick vi igenom allehanda viktiga frågor som berör både kommunen och näringslivsbolaget.

På eftermiddagen hade vi från kommunen ett möte med gruvbolaget. Vi fick information om olika aktuella frågor.

Provbrytningsansökan för Kallak Norra är sedan en tid tillbaka beviljad. Den är överklagad men mark- och miljödomstolen avslog överklagandet. Det finns också ett beslut om att området nu är riksintresse.

Provbrytning på Kallak Norra ska påbörjas i juni 2013. Det är cirka 400 ton som ska provbrytas. Det motsvaras av ungefär 25 lastbilar. Materialet ska transporteras till Finland där analyser ska ske i september 2013.

400 ton bedöms som ganska små mängder. Man berättade att man fått tillstånd att provbryta 6.000 ton. Men det bedöms nu som att det räcker med att provbryta endast 400 ton.

På Kallak Södra påbörjades provborrningsarbeten i början av februari. Två borrmaskiner finns där nu och man ska fram till oktober 2013 borra cirka 19.000 borrmeter på Kallak Södra.

Representanterna från gruvbolaget berättade att ansökan om bearbetningskoncession pågår. Målet är att bearbetningskoncessionen ska vara klar och beviljad i slutet av 2013.

Vi fick också information om att gruvbolaget kontinuerligt träffar representanter från byarna och andra markägare.

Vi pratade även om logistikfrågor. Huvudalternativet från gruvbolaget är att ett stickspår ska byggas från gruvområdet till inlandsbanan. Järnvägsbyggen är dock svåra frågor och det bedöms ta väldigt lång tid innan en sådan process är klar. Därför är bedömningen just nu att det mest sannolika alternativet att man börjar transportera malmen på lastbilar till befintlig järnväg strax norr om Jokkmokk för vidare transport norrut.

 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0