Forskning, utveckling och innovation (FUI)

Torsdag den 10 januari 2013

På morgonen hade jag en genomgång med personalchefen i lite aktuella frågor.

Sedan var jag med på en träff som handlar om forskning, utveckling och innovation. Kommunförbundet i Norrbotten har frågat kommunerna i Norrbotten om vi är intresserade av att jobba vidare med dessa frågor. Jokkmokk, Piteå, Pajala och Arvidsjaur har tackat ja och vi träffades idag i Jokkmokk för att diskutera hur vi ska jobba med dessa frågor.

Med på mötet var även Jonny Paulsson från Sveriges kommuner och landsting (SKL). Han är statsvetare och jobbar med forsknings- och utvecklingsfrågor i SKL:s regi.

Vi pratar om att komma fram till en gemensam FoI-strategi (eller om vi ska kalla det för FUI) eller en process för att jobba fram en strategi.

En viktig aspekt på varför vi i Jokkmokks kommun tycker att detta är viktigt är att vi vill utveckla verksamheterna. Vi tror att det är en ödesfråga om vi ska klara av att hänga med i utvecklingen inom alla olika områden inom den offentliga sektorn.

Vi pratade också om vikten av att vi kommuner tar emot doktorander och liknande i de kommunala verksamheterna i syfte att förbättra kvaliteten och eventuellt kunna jobba effektivare i våra verksamheter.

Hur ska vi gå vidare för att komma fram till allt detta? Vi tror att samarbete med våra kommuner och med landstinget samt med forskningssäten runt om i landet. Vi tror också att det är viktigt att samverka och samarbeta med kommunalförbunden och med näringslivet.

Vad vill vi få ut av arbetet? Vi vill förbättra välfärdsfrågor, samhällsomvandlingsfrågor, medborgarnytta, lärande synsätt, problemformuleringsinitiativ.

Kort och gott. Vi vill förbättra för medborgarna.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0