Jokkmokk, den samiska huvudstaden

Onsdag den 7 november 2012

Idag har jag tillsammans med utvecklingschefen varit på Nolia ACT i Piteå. Där har vi hållit ett föredrag tillsammans med Britta från Treehotel och Helena från Centek. Britta pratade om hur de jobbat med konceptet Treehotel och hur de kämpat för att komma dit de är idag.

Helena pratade om destinationsdesign och projektet Dags att designa Norrbotten. Vi från Jokkmokk var inbjudna om hur vi jobbat med attraktivitetsfrågor och destinationsdesignfrågor med rubriken Jokkmokk, den samiska huvudstaden.

Vi har konstaterat under projektets gång att Jokkmokk upplevs som den naturliga samiska huvudstaden. Det har att göra med många olika saker. Bland annat finns många samiska institutioner i Jokkmokk och i förhållande till andra orter är det förhållandevis konfliktfritt mellan samer och ickesamer i Jokkmokks kommun. Jokkmokk är dessutom den kommun som det bor flest samer i efter Stockholms kommun.

Vi är väldigt stolta och glada över dessa synpunkter. Och vi försöker hantera frågan med största ödmjukhet.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentarer
Postat av: Anders Clarin

Hej Anders!
Varför inte placera den samiska parlamentsbyggnaden i Jmk, om nu Jmk betaraktas som den samiska huvudstaden? En lämplig plats vore väl uppe på¨"Storknabben" med utsikt över "Dalavadis" och närheten till Ajjtè. Kiruna vet ju inte ens var den nya staden skall placeras!

2012-11-15 @ 10:34:45

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0