Barcelona liknar Jokkmokk

Onsdag den 23 maj 2012

Jag är nu i Barcelona tillsammans med representanter från sex kommuner i Norrbotten som är med i Centeks och Luleå Tekniska Universitets projekt som heter Dags att designa Norrbotten.

Vi har idag besökt Barcelonas stadsbyggnadskontor och fått höra hur de jobbar med stadsplanering och hur de har jobbat med sådana frågor under de senaste åren.

Vi har också fått hör hur historien bakom Barcelona är. Barcelona är en gammal stad som grundades redan under romarriket år tio före Kristi födelse. Redan någon gång under 200-talet byggdes en stadsmur runt det som då var själva staden. På medeltiden byggdes en ny ringmur i ett 20 gånger större område än den första muren. Under första halvan av 1800-talet konstaterade man att staden innanför de senaste murarna blev för liten.

1859 bodde det knappt 190.000 invånare i Barcelona. Idag bor det drygt 1,6 miljoner människor i själva staden och i det så kallade Storbarcelona bor det ungefär tre miljoner invånare.

En ingenjör vid namn Cerdà gjorde under 1850-talet en stadsplanering som slogs fast år 1859 och som fortfarande gäller. Den stadsplaneringen har gett Barcelona det utseende som det har idag. Staden fortsätter att växa och man jobbar nu med att lösa frågorna om hur man ska lösa morgondagens utmaningar.

Man jobbar mycket med klimatsmarta boendefrågor och man jobbar med att lösa kommunikationsfrågor i form av bussnät och liknande.

Vi lyssnade på Maria Sisternas som jobbar på stadsbyggnadskontoret med alla dessa frågor. Hon berättade mycket om hur staden förvandlades inför OS 1992 och hur man resonerade då om olika utmaningar som man stod inför.



Jag gjorde många reflektioner kring likheterna mellan Barcelona och Jokkmokk.

Vid en första tanke kan man tycka att det kanske inte finns speciellt många likheter mellan stora Barcelona och lilla Jokkmokk. Men en sak som slog mig var att man i Barcelona stod inför samma problematik 1985 då det bestämdes att Barcelona skulle arrangera OS 1992 som vi nu står inför då vi eventuellt snart har en gruva i Jokkmokks kommun.

Det är nämligen nu ungefär samma tidsperiod kvar till dess att det eventuellt blir gruvdrift i Kallak som det var i Barcelona då beslutet togs om att Barcelona skulle arrangera OS. Vi i Jokkmokk ska inte bygga för ett OS men vi ska förbereda oss för att bygga inför en eventuell gruvbrytning. Därav rubriken.

I övrigt kanske det inte är allt för stora likheter mellan Barcelona och Jokkmokk.

























Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0