Region Norrbotten

Tisdag den 26 juni 2012

 

Sent på eftermiddagen var jag med på ett möte som handlade om regionbildningsfrågan. Utredare Jan-Åke Björklund var på besök i Jokkmokk tillsammans med ytterligare tjänstemän från landstinget och Kommunförbundet Norrbotten.

 

Det finns nu ett förslag om att bilda Region Norrbotten.

 

Vad betyder då detta? Jo, det skulle kunna sägas bli som så att landstinget avvecklas och ersätts av en Region. Regionen tar då över vissa saker från dagens länsstyrelse. Men länsstyrelsen Norrbotten blir kvar som myndighet med ansvar för viss myndighetsutövning.

 

Det kan dessutom bli som så att om man lyckas med denna regionbildning så skulle det i framtiden kunna bli som så att myndighetsdelarna av länsstyrelserna i Norr- och Västerbotten slås ihop. Det finns en utredning som säger att det skulle kunna räcka med tio länsstyrelser i landet som helhet.

 

Med det resonemang som nu förs skulle det bli en mycket större tydlighet. Länsstyrelsens roll skulle då renodlas som statens företrädare och Regionen skulle företräda Norrbotten.

 

För medborgaren i sig skulle denna förändring inte märkas. För företagare skulle det mest troligt bli förbättringar i och med att det blir en tydlighet att Region Norrbotten jobbar med de regionala utvecklingsfrågorna.

 

Beslut i denna fråga ska tas under hösten.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0