Krisen ger möjligheter

Tisdag den 31 januari 2012

På morgonen var jag på en föreläsning inom ramen för Jokkmokk Winter Conference. Det var Svante Axelsson från Naturskyddsföreningen som föreläste. Han pratade bland annat om det konsumtionssamhälle vi lever i idag. Han sa många kloka och tankeväckande saker. Hans poäng gick ut på att när vi nu är i den kris vi är i så ger det faktiskt möjlighet att stanna upp och ändra beteende. Därav rubriken.

Elever från årskurs åtta och nio samt några från gymnasieskolan var också och lyssnade på föreläsningen som hölls i aulan på Östra skolan.

Svante pratade om pseudokonsumtion och identitetskonsumtion. Han menade att trots att det finns så otroligt mycket pengar i omlopp och trots att vi egentligen är väldigt rika och välbärgade så har samhället ändå inte råd med vad han bedömde vara nödvändiga saker.

Ett exempel han lyfte fram var att trots att vi alla tycker att det är stor negativ miljöpåverkan att köra gods på landsväg så har vi inte råd att bygga järnvägar.

Solenergin lyfte han fram många gånger. Bland annat sa han att det varje dag kommer 10.000 gånger så mycket energi till jorden från solen jämfört med vad vi förbrukar. Snacka om möjligheter.

Vad gäller konsumtionssamhället och vårt beteende så slog det mig en sak som min numera avlidne farbror alltid sa då folk frågade honom hur han kunde ha blivit så förhållandevis välbeställd som han var. Han var ju ändå en bondson från Hälsingland som studerat till folkskollärare. Han sa alltid att: ”Jo men du vet att så länge som man bara köper det man behöver i stället för att man köper det man vill ha så blir man rik.”

Under morgonens föreläsning så slog det mig att det var ju precis det som Svante Axelsson sa.













Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0