Norrbottens bästa glesbygdsskola

Onsdag den 25 maj 2011

På kvällen var jag med på en medborgardialog i Porjus. Den handlade om skolfrågor. Efter flera års diskussioner och utredningar om hur vi ska göra i Porjus så har vi nu satt ned foten.

Skol- och förskoleverksamheten i Porjus kommer att bedrivas i ombyggda och uppfräschade lokaler på gamla skolområdet.



Det här är en satsning som växt fram där verksamheten och andra inblandade haft stor möjlighet att påverka förändringen. Inom skolans verksamhet har man sagt att Porjus skola ska bli Norrbottens bästa glesbygdsskola.

Härligt!

Det var ett trettiotal deltagare på medborgardialogen. Kommunalrådet hälsade välkommen och presenterade upplägget. Även skolchefen och fastighetsansvarig tjänsteman presenterade olika delar i denna satsning.

Kommunalrådet fortsatte berätta om hur vi resonerar med de gamla skolbyggnaderna och vi lyssnade på olika förslag från deltagarna. Kommunalrådet svarade också på frågor.

Det är viktigt och bra att träffa och resonera med kommunmedborgarna.









Kommentarer
Postat av: Berörd Porjusbo.

Då denna "blogg" är öppen för kommentarer från människor/läsare av bloggen, så vill jag bara ta upp följande:

Kommunchefen skriver att efter flera års diskussioner så har man nu "satt ned foten" betr. skolan i Porjus.



I verkligheten var det inte mycket till disskussioner med berörda människor i Porjus och vissa "bestämmande" personer inom Jokkmokks kommun beaktade inte alls andra åsikter än sina egna.



Tvärtom fattades ett första beslut mer eller mindre "ovanför folks huvuden", betr. att skolan och förskolan skulle flyttas till bostadshuset på Vuosmovägen 2 !



Kommunchefen och dåvarande kommunalrådet var starkt drivande i att det förra beslutet kom till. Man uttalade och skrev offentligt, att lokalerna i bostadshuset på Vuosmovägen 2, var ändamålsenliga för förskolan och grundskolan.



I verkligheten var bostadshusets utrymmen för små för ändamålet grundskola och förskola i samma byggnad.

Gräsmattan som utegård, var även den för liten för att fungera både som lekyta för dagisbarnen och för rastaktiviteter för grundskole-eleverna.



Kommunchefen tycks nu tyvärr inte låtsas om att han själv var aktivt medverkande till att kommunen en gång tidigare, mycket bestämt "satte ned foten" och fattade ett obetänksamt beslut om skolans flytt till Vuosmovägen 2.



Det är positivt att beslutet om att flytta skolverksamheten till bostadsområdet nu "rivits upp", men mycken onödig tid gick åt p.g.a. att bl.a. kommunchefen aktivt stödde förslaget om flytt av skolan till Vuosmovägen 2, så att det dåliga förslaget gick så långt som till ett beslut.

2011-06-06 @ 22:41:59

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0