Skogliga kontroverser

Måndag den 22 februari 2010

Kommunfullmäktigeledamöterna fick idag lyssna på en föreläsning om kontroverser och konflikter kring skogliga frågor.

Karin Lindahl Beland har forskat i dessa frågor och hon beskrev problematiken på ett tydligt och överskådligt sätt.

Hon konstaterar att ett grundproblem är att olika medborgare och aktörer ser skogen och de skogliga frågorna på lite olika sätt. Olika aktörer tänker och tycker helt enkelt lite olika i dessa frågor.

“We don’t agree about the problems and we don’t agree about the solutions.”

Det verkar vara ett ständigt återkommande problem – eller är det kanske en möjlighet – att vi tycker lite olika i olika frågor.

Det mest intressanta är om det i många andra frågor också är som så att vi tycker olika. Och hur ska vi hantera frågor som vi tycker lite olika kring.

Vi måste jobba med frågan om att alla ska kunna få komma till tals och att alla ska kunna få lyfta fram sin egen åsikt utan att man ska känna sig nedtryckt eller trakasserad.

Om det nu är som så att vi har ett klimat och en stämning i samhället som innebär att vi inte vågar yttra oss i olika frågor så måste vi göra något åt det. Vi måste få ett klimat i vårt samhälle där det är okej att vi tycker olika i olika frågor utan att vi därför ska känna oss rädda för att torgföra våra åsikter.

Jag upplever att det inte är något problem i de allra flesta frågorna men utifrån Karin Lindahl Belands redovisning är det uppenbart ett problem i frågorna om hur skogen ska användas och hanteras i Jokkmokks kommun. 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0