Partiledardebatt

Torsdag den 4 februari 2010

På morgonen hade vi ett möte med en representant från Vattenfall Training Center. Vi diskuterade olika frågor hur vi kan jobba vidare tillsammans med dem i olika utbildningsfrågor. Det var ett bra möte. Förhoppningsvis kan vi reda ut alla de olika frågetecken som finns.

Direkt efter det var jag med på en paneldebatt inom ramen för Jokkmokk Winter Conference. I panelen fanns två partiledare med. Det var Lars Ohly och Maria Wetterstrand. Det var en mycket intressant paneldebatt med ett stort engagemang från alla inblandade. Fokus var alltså frågorna om klimatförändringarna och hur man kan hitta lösningar i den frågan.

Jag tror att det mesta bottnar i attityder och värderingar. Om vi alla hjälps åt att hitta lösningar som innebär att energiförbrukning, fossila utsläpp och liknande minskar finns alla förutsättningar för att vi ska lyckas med dessa frågor.

Ett stort problem är att vi tycker lite olika i dessa frågor.

Nästan alla verkar vara inne på att vi måste agera på ett annorlunda sätt för att lösa dessa klimatfrågor. Problemet är att vi inte är överens om vilket problem vi har och vi är dessutom inte överens om vilka lösningar som måste till.

Vi pratade om att attitydförändringarna måste till redan i förskolans värld. Genom att jobba med våra yngsta medborgare och jobba med värderingar och attityder som leder till ett hållbarare samhälle kan problemen lösas.

Vi kan också påverka attityder och värderingar genom att hjälpa till med att ändra människors beteenden. Ett konkret exempel i Jokkmokks kommun är detta med de nästan gratis bussresorna. Genom att Jokkmokks kommun införde ett upplägg där alla bussresor inom kommunen gjordes i princip gratis har många fler än tidigare börjat åka buss.

Trots att nu de nästa fria bussresorna har upphört kanske några av dem som ändrat sina attityder och sina värderingar nu kommer att fortsätta att åka buss i stället för att ta bilen. Därmed påverkas miljöpåverkan positivt i det lilla och i det lokala. 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0